Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το internet μπορεί και πρέπει- να γίνει ένα εργαλείο στην πάλη της εργατικής τάξης για τη χειραφέτησή της και το χτίσιμο της δικής της εξουσιας...


Παμε καλα, δεν λεω, αλλα πρεπει να 
οργανωθουμε-συσπειρωθουμε και αλλο.

Για την εμπέδωση της εκμετάλλευσης.

Η ίδια η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής και η διάδοσή της σε μεγάλο κομμάτι κόσμου είναι πεδίο ανάπτυξης ιδεολογημάτων που σκοπό έχουν να κρύψουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της εποχής που ζούμε. Η άρχουσα τάξη και οι αστοί ιδεολόγοι κάνουν λόγο για την Ε-κοινωνία της πληροφορίας, στην οποία όλοι έχουν ευκαιρίες να ζήσουν και να εξελιχθούν, εξαιτίας της... ευκολότερης πρόσβασης σε ένα σωρό πληροφορίες. Τέτοιες αντιλήψεις, όχι μόνο συσκωτίζουν το χαρακτήρα της σύγχρονης εποχής, στην οποία όλο και σκληραίνει η καπιταλιστική εκμετάλλευση, αλλά και την ίδια την έννοια της πραγματικής γνώσης, η οποία ταυτίζεται με τη συλλογή σκόρπιων πληροφοριών. Αποκρύπτουν, έτσι, το γεγονός ότι η γνώση που είναι διαθέσιμη για την πλειοψηφία του λαού όλο και φτωχαίνει,αντικαθίσταται από σκόρπιες γνώσεις,και ακριβώς αυτή η φτωχή γνώση αποτελεί τη βάση για τη διάδοση τέτοιων ιδεολογημάτων.

Ηλεκτρονική E-αντεπίθεση.

Οδυσσέας Βουδούρης: Αριστερά της ευθύνης δεν είναι αυτή που εγγυάται ότι θα κυβερνήσει καλά η Δεξιά

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής.
Κάνει λόγο για δύο βασικές απόψεις που ενυπάρχουν στο κόμμα, οι οποίες συγκροτούνται πάνω στο επίδικο της αναγκαιότητας ψήφισης των μέτρων ή όχι. Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. μιλά για το αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής, η οποία όμως μπορεί να ανατραπεί από μια συμμαχία προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.


Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο

* Έχετε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία σας σε σχέση με τα νέα μέτρα, τονίζοντας πως παραβιάζουν τόσο τις αρχές της ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και την προγραμματική Συμφωνία της κυβέρνησης. Σε ποια σημεία επικεντρώνεται η παραβίαση;

Μικρασιατική Καταστροφή, 90 χρόνια μετά: "Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές..."

Φέτος συμπληρώθηκαν ενενήντα χρόνια από τη μεγάλη περιπέτεια που άρχισε το 1919 και ολοκληρώθηκε δραματικά το 1922, με μια εθνική καταστροφή: τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πυρκαγιά στην πόλη-θρύλο ευμάρειας και κοσμοπολιτισμού, τη Σμύρνη, και τα ανθρώπινα ράκη στο λιμάνι της που, κυνηγημένα από τον τουρκικό στρατό, αναζητούσαν μια θέση στην ελπίδα, συνιστούν τις κορυφαίες στιγμές της επώδυνης βαλκανικής, εθνοποιητικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και ολοκληρώθηκε με προσφυγιά, πολύ αίμα και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών το 1922. Όμως, παρά το ότι το 1922 εντάσσεται στην ευρύτερη βαλκανική διαδικασία, στην οποία το τελευταίο έθνος-κράτος ήταν η Τουρκία, έχει και κάποιες άλλες διαστάσεις που το καθιστούν εμβληματική χρονολογία. Το 1922 συναντήθηκαν στη Μικρά Ασία συμπυκνωμένα στοιχεία πολλών και σύνθετων παγκόσμιων ιστορικών φαινομένων που ακούμπαγαν σε πολλούς κόσμους (αποικιακός ιμπεριαλισμός και αντιιμπεριαλισμός, εθνικισμός και αντιαποικισμός) που ωστόσο εκφράσθηκαν τελικά ως μια, μέχρι θανάτου, ελληνοτουρκική σύγκρουση. Tης Σίας Αναγνωστοπούλου.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρει το κουμπί των αγανακτισμένων Γερμανών. Κι αυτό λέγεται Άνγκελα Μέρκελ. Ένα απλό πάτημά του φτάνει να τους εξεγείρει. «Η Μέρκελ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη και το ευρώ» είπε το Σάββατο σε εκδήλωση του ιδρύματος «Zeit-Stiftung» στο Αμβούργο προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των 300 περίπου παρισταμένων στην αίθουσα εκδηλώσεων Kampnagel.
Ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε  όμως ο επινοητής του όρου «αγανακτισμένοι», ο 95χρονος γάλλος συγγραφέας Στεφάν Εσέλ, ο οποίος άνοιξε την ημερίδα στο Αμβούργο. «Ακούω ότι βρίσκεται μαζί μας ένας μεγάλος Έλληνας» είπε όταν ανακοινώθηκε η παρουσία του κ.Τσίπρα στο κοινό. «Εύχομαι καλή επιτυχία στον ίδιο και στην πολιτική του».
Ανάλογα καλά λόγια είπε και για την Ελλάδα. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει» πρόσθεσε. «Ιδίως όχι την Ελλάδα».

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο Παρίσι ενάντια στο δημοσιονομικό σύμφωνο και τις πολιτικές λιτότητας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του επικεφαλής της Ζαν Λυκ Μελανσόν, που βρίσκεται και αυτός στους δρόμους.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι «οικονομικά ανόητο και κοινωνικά αφόρητο» δηλώνουν οι διοργανωτές. Τάσσονται υπέρ μιας «αλληλέγγυας Ευρώπης» και λένε κατηγορηματικό «όχι» στη λιτότητα.
Οι θέσεις τους έχουν ενισχυθεί και από την απόρριψη του Σύμφωνου, πριν από δέκα ημέρες, από το Εθνικό Συμβούλιο των Οικολόγων-Πράσινων. Το δημοσιονομικό σύμφωνο αναμένεται να έλθει προς επικύρωση στο γαλλικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ισπανία

Χθες, Σάββατο, ξέσπασαν νέα επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της λιτότητας στη Μαδρίτη, με ματ και οργισμένους διαδηλωτές να συγκρούονται ξανά.