Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

"ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ" Μανιτάκης: Δεν υπογράφω απολύσεις, έφυγαν 200.000 σε 3 χρόνια


Του Γιώργου Χατζηδημητρίου και του Ηλία Μπενέκου

Ισχυρή διαβεβαίωση ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, έδωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ. «Αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές. Δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε ότι «αντίθετα από όσα υποστήριζε ως Συνταγματολόγος, υπερασπίζεται τώρα το καθεστώς των απολύσεων και το εξωραΐζει».

Στη Βαρκελώνη ο Αλέξης Τσίπρας: Οι λαοί της Ευρώπης μαζί με τον ελληνικό λαό για μια μεγάλη ανατροπή


Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στη Βαρκελώνη για να στηρίξει προεκλογικά τον συνασπισμό "Πρωτοβουλία για την Καταλωνία-Πράσινοι/Ενωμένη και Εναλλακτική Αριστερά" (ICV/EUiA), με πρόεδρο τον Χουάν (Ζοάν) Χερέρα. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 25/11.
Σε μια κατά μεγάλη πλειοψηφία συντηρητική περιοχή, η Αριστερά φιλοδοξεί να φτάσει σε ποσοστό 10%, 2,5 με 3 μονάδες πάνω από τα προηγούμενα ποσοστά της. Η Ισπανία είναι βουτηγμένη στην κρίση και η τοπική Αριστερά ενισχύεται ακολουθώντας πρόγραμμα αντίστοιχο με του ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς η κρίση πλήττει πια ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, οι Αριστερές δυνάμεις αυτών των χωρών, με όπλο την αλληλεγγύη, συσπειρώνονται για να "τους κάνουν παρελθόν".

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ 75.000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΓΚΕΣΤ ΣΤΑΡ ΤΗΝ ΌΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡ

Την υπόθεση του προωθητικού βίντεο του ΕΟΤ, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις λόγω του κόστους και της συμμετοχής της ίδιας της υπουργού, κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη, φέρνουν με ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη και Θωμάς Ψύρρας, προς την ίδια την κυρία Κεφαλογιάννη χαρακτηρίζουν το βίντεο δαπανηρό σε σημείο που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο βίντεο που γυρίστηκε στο Λονδίνο στις 6 Νοεμβρίου στα πλαίσια μιας δράσης προβολής “flash mob” κόστισε 75.000 ευρώ, μαζί με τη δεξίωση που ακολούθησε μετά την εκδήλωση.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΥΨΟΥΣ 50.000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Αφορολόγητο όριο κατ’ ελάχιστο 50.000 ευρώ στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που αναμένεται να εφαρμοσθεί από το 2013, προτείνει η τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση της φορολογίας.

Η επιτροπή συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και κατέληξε στην πρόταση αυτή η οποία θα τεθεί προς έγκριση στους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η θέσπιση αφορολόγητου ύψους 50.000 ευρώ στον νέο φόρο ακινήτων απαλλάσσει από την καταβολή του φόρου το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων.
Στην περίπτωση αυτήν τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο περιορίζονται στα 2 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Τα Μνημόνια θρέφουν το φασισμό - Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή



Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο πολίτη στην αντικατασταλτική-αντιφασιστική κινητοποίηση, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι (συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή). Την κινητοποίηση διοργανώνουν οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, συνδικαλιστές από δεκάδες εργασιακούς χώρους, φοιτητικά σχήματα, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις και αντιφασιστικά κινήματα από γειτονιές της Αθήνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι η μνημονιακή «εθνική σωτηρία», εκτός από διάλυση της κοινωνίας σημαίνει επίσης υπονόμευση και μίσος για τη δημοκρατία. Το μαρτυρούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που αφορούν όσους/ες δεν συμμορφώνονται στα «αυτονόητα» των μνημονίων και την ασυδοσία του επιχειρείν. Το μαρτυρά η «θεωρία των άκρων», που δυσφημεί την Αριστερά και την εξισώνει με τη φασιστική απειλή, δείχνοντας ανοχή προς την τελευταία. Το μαρτυρά η ένταση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας σε βάρος μεταναστών, ομοφυλόφιλων, αριστερών – δηλαδή εναντίον των «αντιφρονούντων», των «περιττών», των «μη κανονικών». Και το επιβεβαιώνει η ατιμώρητη δράση των «Ταγμάτων Εφόδου» της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που συχνά λειτουργούν ως συμπλήρωμα των ΜΑΤ ή της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Οι στόχοι της θηριωδίας του Ισραήλ. Του Γιώργου Δελαστίκ


Φρίκη αισθάνεται κάθε πολιτισμένος άνθρωπος για τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράττει το αιμοσταγές κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ εναντίον των αμάχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Σφοδρότατη απέχθεια ή και δικαιολογημένο μίσος προκαλούν οι εσκεμμένες δολοφονίες δεκάδων παιδιών και μανάδων της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς κατακτητές, οι οποίες φυσικά μόνο τυχαίες δεν είναι.
Αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να δημιουργηθεί γόνιμο πολιτικό έδαφος για την εγκατάσταση και στη Γάζα μιας παλαιστινιακής διοίκησης που θα είναι ανδρείκελο, μαριονέτα των Ισραηλινών και θα εκτελεί τις εντολές του Τελ Αβίβ αδιαμαρτύρητα. Πολύ θα ήθελαν οι Ισραηλινοί ηγέτες να είχαν και στη Γάζα μια παλαιστινιακή διοίκηση ανάλογη με εκείνη των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Οχθης, αλλά για την ώρα αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Νέες συγκρούσεις μεταξύ μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική


Bίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αντίπαλων σωματείων στο ορυχείο της Κουσασαλέτου στη Νότια Αφρική, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Harmony Gold. Τα νέα επεισόδια βίας προκαλούν ανησυχίες ότι αναζωπυρώνεται η αναταραχή στους κόλπους των μεταλλωρύχων μετά το τέλος των απεργιών που είχαν πλήξει τον τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι μία σειρά βίαιων απεργιακών κινητοποιήσεων στον κλάδο, οι οποίες δεν είχαν την νομική κάλυψη των επίσημων κλαδικών σωματείων, έληξε προ λίγων ημερών.
Η εκπρόσωπος Μάριαν βαν ντερ Βαλτ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ του Εθνικού Συνδικάτου Μεταλλωρύχων (NUM) και του Συνδέσμου Μεταλλωρύχων και των Εργαζομένων στις Κατασκευές.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο σωματείων ήταν η αιτία για πολλά από τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν τον τομέα των ορυχείων τους τελευταίους μήνες.

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι φοιτητές κατά των περικοπών


Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση, εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας.

Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στη Λισαβόνα από όλη τη χώρα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των διδάκτρων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων στους φοιτητές.
«Αν περάσει ο προϋπολογισμός του 2013, φοβάμαι ότι θα χάσω την υποτροφία μου γιατί ήδη έχουν απορρίψει 43.000 αιτήσεις μέσα σε δύο χρόνια», δήλωσε μια 19χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Φάρου.

Βίαιες συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας στη Χιλή


Αψηφώντας τα κανόνια νερού και τα δακρυγόνα της αστυνομίας, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές από τη Χιλή κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο, διεκδικώντας μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας.
Οι φοιτητές απάντησαν πετώντας πέτρες στις προσπάθειες της αστυνομίας ς να διαλύσει το πλήθος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση ανήλθαν σε 80.000 άτομα. Η αστυνομία, από την πλευρά της, έκανε λόγο για 48.000 διαδηλωτές.
Συνολικά, οι φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 40 μεγάλες κινητοποιήσεις από την περασμένη χρονιά για να ζητήσουν από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προσανατολισμένο προς το κέρδος και όχι στην εκπαίδευση των νέων.

Η δόση δεν είναι για μας


Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, η ‘επιχειρηματικότητα’ δενστηριζόταν στις Τράπεζες. Τουλάχιστον η μικρή και μεσαία, που όμως ήταν το 90% του συνόλου. Οι ανάγκες ρευστότητας, καλύπτονταν από διαθέσιμα κι όπου αυτά δεν αρκούσαν, οι μεταχρονολογημένες επιταγές (ιδιωτικό χρήμα ουσιαστικά) κάλυπταν το κενό. Μην ξεχνάμε, πως ακόμη και οιΣυναλλαγματικές, εκείνα τα χρόνια ήσαν ευρύτατης αποδοχής. Πλαστικό χρήμα, δεν υπήρχε. Η αγορά, ακόμη και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, κινιόταν 80-20, με μετρητά. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν Diners (πλαστικό χρήμα) οι δε Ελληνικές Τράπεζες, δειλά-δειλά μόλις έμπαιναν στο παιχνίδι των ‘πιστωτικών’ καρτών (της φούσκας).

Μια χώρα μπαλάκι του πινκ πονγκ. Του Στέλιου Κούλογλου


Σκίτσο του Solup

Τα 17 κράτη της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν λύση για την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η ΕΕ περνάει μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας της, εξέλιξηπου ίσως περιπλέξει και το ελληνικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός μόλις χθες θυμήθηκε να ζητήσει από την Ευρώπη και το ΔΝΤ «να κάνουν το χρέος τους». Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει ούτε καν το χρόνο και τους όρους εκταμίευσης των περίφημων δόσεων του δανείου. Τα μισόλογα και οι διαφωνίες των εταίρων έχουν μετατρέψει τη χώρα σε monopoly κερδοσκόπων και μπαλάκι του πινκ-πονγκ.