Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ανοικτή γραμμή Ουάσινγκτον - Βερολίνο - Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος

Το θέμα της βιωσιμότητάς του επί τάπητος εν όψει του Eurogroup

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με το οποίο άλλωστε συνδέεται και η εκταμίευση της μέγα-δόσης των 44 δισ. ευρώ περίπου, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.
Η «μέγα-δόση» των 44 δισ. ευρώ, ίσως δοθεί σε δύο τμήματα, δηλαδή, πρώτα, εντός του Δεκεμβρίου τα 31,2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία τα υπόλοιπα.
Το κακό σενάριο λέει ότι δεν θα έχουμε τελική συμφωνία τη Δευτέρα και το θέμα θα παραπεμθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Αδέρφια πάρτε τ' άρματα, εμπρός, ξεσηκωθείτε
ο Άρης κάνει πόλεμο, φοβέρα δεν τον σκιάζει!
Γύρω του μαυροσκούφηδες, ξοπίσω του λιοντάρια
κι ο Όλυμπος κι ο Κίσαβος γέρνουν και προσκυνάνε.

Μαύρο φαρί τον πάει καβάλα
κι Αρχάγγελος τραβάει μπροστά.
Ποιά γη ποιά ρεματιά στα σπλάχνα θα τον πάρει,
σαράντα πήχες λεβεντιά τον πρωτοκαβαλλάρη.

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου να το αναδείξει ως ένα σημαντικό πρόβλημα.

  Άννα Ευθυμίου

Αν και διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη και αν η θέση των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο την κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά, χάρη στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση νέων αντιλήψεων και ιδεολογιών, σε πολλές χώρες οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα ιδιοκτησίας, με ελάχιστα ή καθόλου δικαιώματα. Θύτης μπορεί να είναι από τον σύζυγο των γυναικών μέχρι και το ίδιο το κράτος!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΜΕΝΑ…


… η Ελλάδα περιμένει ν’ ακούσει το «πυρ». Η τελευταία της επιθυμία είναι να πάρει τη δόση των 31,5 δισ. Ίσως η επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος τη λυπηθεί και της δώσει ένα 100άρι τσιγάρο. Μια δόση, δηλαδή, των 44 δισ. αν και η πιθανότητα αυτή δεν παίζει πια. Ούτως ή άλλως δε δίνεις ολόκληρο τσιγάρο στο μελλοθάνατο. Καλύτερα να τελειώνεις μαζί του μια ώρα αρχύτερα.
Ασχολείται αυτή η τρικομματοεκτρωματική κυβέρνηση, τα ελληνικά ΜΜΕ και σχεδόν όλοι μας, με το αν θα πάρουμε τη δόση. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι ή δεν έχουμε καταλάβει πως το τέλος πλησιάζει ορμητικό ή ότι το έχουμε συνειδητοποιήσει μια χαρά κι απλώς λέμε στη Μέρκελ να μας αφήσει να δούμε μία ακόμη ανατολή του ήλιου πριν μας εκτελέσει.