Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κυβερνήσουμε


Του Παναγιώτη Τζάμαρου/FosPhotos
«Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό οργανισμό. Σήμερα συναντιούνται οι κοινωνικές ανάγκες με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, με ένα νέο πολιτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία οι δυνάμεις της εργασίας, οι λαϊκές τάξεις και η νέα γενιά να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό εργαλείο. Έναν πολιτικό φορέα που θα τον δημιουργήσουν οι ίδιες, που θα είναι κυρίως δική τους κατάκτηση». Με αυτές τις δηλώσεις ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται στο ΣΕΦ και η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα.
«Δική μας υποχρέωση σήμερα αν θέλουμε πραγματικά να εκφράσουμε τον κόσμο που μας πίστεψε και μας στήριξε, είναι να προχωρήσουμε σε ρήξεις και σε οριοθετήσεις. Να μην είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά να αφουγκραστούμε τις κοινωνικές ανάγκες. Αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς [...] Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για έναν πολιτικό οργανισμό σε άμεση και παράλληλη σχέση με τα κοινωνικά κινήματα. Με τα εργατικά κινήματα, με τα κινήματα αλληλεγγύης, με τα κινήματα της πόλης, με τα κινήματα των γυναικών και της νεολαίας. Συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι ένα κόμμα του κράτους και του συστήματος».

ECONOMIST: Ο ΛΥΚΟΣ (ΔΝΤ) ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ… ΑΡΝΑΚΙ


Το ΔΝΤ έχει μετεξελιχθεί από το υπέρτατο “φόβητρο”, στον πιο σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας, εκτιμά ο Εconomist. Την ίδια ώρα η Γερμανία επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Η σημασία της απόφασης της Δευτέρας και η ανάγκη για να διαβεί η Ευρώπη τον Ρουβίκωνα.

Όταν πριν από δύο χρόνια η Γερμανία επέμεινε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην διάσωση της Ελλάδας, πολλοί ανησυχούσαν για μια “αμερικάνικη εισβολή” στα τεκταινόμενα της Ευρώπης.

Αλλά η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ ως ένα σκληρό εξωτερικό διαπραγματευτή, που θα μπορεί να επιβάλλει την αυστηρή πειθαρχεία όχι μόνο στην άτακτη Ελλάδα, αλλά και στους “μαλθακούς” λαούς της Νότιας Ευρώπης.

Πρωινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ



zougla.gr
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποίησε σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Τηλεοπτικού Σταθμού Mega Channel...


Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση για να εκφράσουν -όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους- την έντονη διαμαρτυρία τους «στις αθλιότητες των δημοσιογράφων της εκπομπής Mega Σαββατοκύριακο, Ι. Χασαπόπουλο και Μ. Αναγνωστάκη. Πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση σε κάθε παπαγαλάκι των μεγάλων εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που προσπαθεί να συκοφαντήσει το δίκαιο και έντιμο αγώνα μας ενάντια στη διαθεσιμότητα-απόλυση εργαζομένων, αλλά και την προστασία του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα-Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

 
​Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS έχει καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ.
Πρόκειται για την πιο φονική ασθένεια στον κόσμο, που έχει κοστίσει τη ζωή 25 εκατομμύρια ανθρώπων από το 1981, όταν πρωτοανακαλύθφθηκε.
Το AIDS ή αλλιώς Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους.

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ !...


Θα μου επιτρέψετε να πορισθώ ένα περί την οικονομία παράδειγμα από τον συμπαθή κλάδο των ιδιοκτητών μπαρ. Όχι επειδή ευκαιρίας διδομένης επισκέπτομαι τα establishments του είδους, αλλά επειδή ο χώρος είναι οικείος σε πολλούς.
Στα συγκεκριμένα καταστήματα, λοιπόν, όπως σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, έχουμε γνωρίσει κατά καιρούς τύπους ρέποντες προς τη μεγιστοποίηση των τιμών με μόνο φραγμό το πόσο πιθανολογούν ότι θα απομακρυνθεί η πελατεία τους. Αν το γινόμενο τιμή επί κατανα-λισκόμενη ποσότητα προβλέπεται ανοδικό, η τιμή θα ανεβεί (εξ ου και η ρήση φίλου: «έχουμε το ουίσκι έξι γιατί δεν μπορούμε να το πάμε δεκαέξι»).
Η στάση αυτή είναι απολύτως λογική, όσο και αν προσβάλλει ορισμένους συνέλληνες, που εμφορούνται από την αντίληψη ότι οι επαγγελματίες (με εξαίρεση τους ίδιους) οφείλουν να τους εξυπηρετούν κατά το δυνατόν δωρεάν, εργαζόμενοι με αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς στην πόση, την ιατρική, τη δικηγορία κ.ο.κ. Και είναι λογική διότι οι άνθρωποι δεν δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά πρωτίστως για βιοπορισμό και κέρδος, καθότι η εργασία αποτελεί μεν θεάρεστη δημιουργία, είθισται όμως να καταπονεί – και κάθε εχέφρων άνθρωπος την κούραση επιδιώκει να την αποφεύγει.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις


 «Η προσπάθεια της συγκυβέρνησης και της τρόικα να οδηγήσουν μέσω της διαθεσιμότητας σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χάρη στον αποφασιστικό και δυναμικό αγώνα μας δεν μπορεί να τελεσφορήσει...
Η λυσσαλέα προσπάθειά της μέσω της συκοφαντίας, της τρομοκρατίας και της χρησιμοποίησης κάθε μηχανισμού καταστολής έχει πέσει στο κενό. Για να πετύχουμε όμως τον στόχο μας, να μην υπάρξει καμία απόλυση, ο δρόμος είναι μακρύς και επίπονος. Η συνέχιση των κινητοποιήσεών μας είναι μονόδρομος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Στο πλαίσιο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε:
1. Συνέχιση των καταλήψεων των Δημαρχείων και των Δημοτικών κτιρίων μέχρι τη ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012. Ο κάθε σύλλογος εξειδικεύει ανάλογα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ποια κτίρια θα καταληφθούν.

«Κλειδώνουν» κατάργηση αφορολογήτου για παιδιά και αύξηση φορολογίας στους επαγγελματίες

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών - Δεν βρέθηκε λύση μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων

Από την Παρασκευή το απόγευμα αρχίζει η ουσιαστική διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς μετά τις 8μμ ολοκληρώθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί η οριστική λύση στο θέμα του αφορολογήτου για τα παιδιά, την νέα φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συζητήθηκε με την παρουσία των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι φορολογικές διατάξεις χωρίς ενστάσεις και αντιδράσεις ώστε όταν κατατεθεί στη Βουλή να μην υπάρξει περίπτωση κάποιο άρθρο του νομοσχεδίου να μην ψηφιστεί από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Κείμενο συμβολής της Επιτροπής Δικαιωμάτων στο διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ για την καταστολή και την κρατική βία



1. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με την εισαγωγή των Μνημονίων (Πρώτο, Δεύτερο και Μεσοπρόθεσμο) , έχουμε στην ουσία μερική αναστολή και θέση εκτός ισχύος του Συντάγματος 1975. Το μέρος του, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα υποχωρεί πλήρως ( κυρίως άρθρα 22 και 23 Σ) και στην πράξη καταργείται, καθώς επίσης κα η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου (άρθρο 25 Σ). Η υπαρκτή συνταγματική νομιμότητα παρακάμπτεται με έναν νόμο, πιο συχνά με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που θα ισχύει για την περίοδο της «έκτακτης ανάγκης», ωσότου δήθεν «ομαλοποιηθούν» οι κοινωνικές συνθήκες. Ο κοινοβουλευτισμός αποκτά διαρκή αυταρχικά και «ολοκληρωτικά» χαρακτηριστικά. Η στρατηγική του κράτους κατατείνει στον κοινωνικό και πολιτικό αποκλεισμό, πειθάρχηση και έλεγχο της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού (εργαζόμενοι, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, τμήμα των αγροτών , νεολαία κλπ). . Ασκείται μια τεράστια οικονομική βία πάνω στον πληθυσμό που φτάνει μέχρι την φυσική του εξόντωση (άνοδος ασθενειών σωματικών και ψυχικών, αυτοκτονίες κλπ).