Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΤΟΙ… ΞΕΡΟΥΝ

Δημήτρης Μυς, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙonline

Μα καλά, αφού η Ελλάδα είναι «μαύρη τρύπα», και κατοικείται από τεμπέληδες, ανίκανους, κλέφτες και απατεώνες, γιατί δεν την αφήνουν να τιναχτεί στον αέρα; Γιατί επιμένουν στη διάσωσή μας με τον τρόπο που το κάνουν; Από που θα πάρουν τα λεφτά που μας δίνουν μόνο και μόνο για να ξεπληρώνουμε παλιά δάνεια και να συντηρούνται οι συμβάσεις και τα μνημόνια;
Τα περί των ελληνικών διπλωματικών δεινών στο Αιγαίο (ελληνοτουρκικά) είναι σε όλους γνωστά καθώς συνθέτουν την σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αυτό που ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό έχει να κάνει με το διακύβευμα της ελληνοτουρκικής διαμάχης και της αμερικανικής διαρκούς εποπτείας/ διαιτησίας. Περί του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή έχουν γραφεί πολλά.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ 215 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ


Κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας δύο και πλέον φορές το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας εκτιμά η γερμανική τράπεζα Deutche Bank ότι υπάρχουν νότια της Κρήτης, αλλά δείχνει να ανησυχεί από το ενδεχόμενο να υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος προσαρμογής λόγω ενθουσιασμού!
Συγκεκριμένα, στην Έκθεση της γερμανικής τράπεζας που δημοσιεύει το capital.gr, αναφέρονται οι εκτιμήσεις επιστημόνων από τις γεωλογικές μελέτες που μιλούν για κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας περίπου 430 δισ. ευρώ κάτω από το βυθό νότια της Κρήτης. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, τότε θα πρόκειται για το 15ο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, χωρίς -τονίζεται- να υπολογίζονται τα κοιτάσματα που τυχόν υπάρχουν στο Ιόνιο ή στο Αιγαίο.

ΓΑΠ: «Θα αποκτήσουμε μία ισχυρότερη Ελλάδα»

Την «πολιτική ευθύνης» που ακολούθησε ως πρωθυπουργός υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο JFKJr Forum, εκτιμώντας πως η χώρα θα ισχυροποιηθεί…

«Θα αποκτήσουμε μία ισχυρότερη Ελλάδα». Με αυτό το μότο εμφανίστηκε στο JFKJr Forum, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συζητήσει με τον ελληνικής καταγωγής Mike Doukakis. Υπερασπίστηκε την πολιτική του, ενώ επέμεινε στην προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού προβλήματος ως ευρωπαϊκού, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.
Αίσθηση προκάλεσε μία αποστροφή του λόγου του κ.Παπανδρέου, όταν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, στο τελωνείο δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την ταυτότητα του Harvard που έχει μαζί του, παρά για το διπλωματικό του διαβατήριο, όπου αναφέρεται η ιδιότητά του ως πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Συγκρούσεις έξω από το προεδρικό Μέγαρο του Καΐρου


Με δακρυγόνα απάντησε η αιγυπτιακή αστυνομία κατά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο κατά τη διαμαρτυρία για τις πολιτικές του προέδρου Μόρσι και την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα από το κτίριο την ώρα που η αστυνομία συγκρούονταν με το πλήθος. Τα πνέυματα ηρέμησαν στη συνέχεια αλλά το πλήθος επιμένει έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που καταγγέλλουν ως «δικτατορικές» τις νέες εξουσίες του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και το σχέδιο Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα σε 15 ημέρες.

ΠΑΣΟΚ: Με ποια κεντροαριστερά να πας και ποια να αφήσεις


Φωτογραφία Αλέξανδρος Κατσής Fosphotos

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ωσεί παρόντες. Οι ίδιοι συνομιλούν με τη ΡΥΚΣΣΥ, αλλά δεν έρχονται σε ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Γιάννης Ραγκούσης επικροτεί κάθε κίνηση κεντροαριστερής αυτονόμησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέου ενιαίου φορέα. Για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς δηλώνει ότι εργάζεται και ο ανεξάρτητος Μίμης Ανδρουλάκης. Ο Θόδωρος Πάγκαλος θέλει το ίδιο κόμμα αλλά μάλλον με διαφορετικό αρχηγό. Ο Γιώργος Φλωρίδης αξιώνει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για μία νέα αρχή. Η ΔΗΜΑΡ συζητά με τις 6 κεντροαριστερές συσπειρώσεις οι οποίες εισηγούνται είτε μία Ελιά ή είτε ένα Επινέ.

Τρεις οροθετικές φυλακισμένες μιλούν για τη διαπόμπευσή τους


της Σίσσυς Βωβού

Έχουμε πει και κάνει πολλά για την αποφυλάκιση των οροθετικών γυναικών, για την νομική τους στήριξη και για την ικανοποίηση άλλων αναγκών τους, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές», από τις αρχές Μαίου έως σήμερα. Έχουμε βγάλει δελτία τύπου και έχουμε γράψει άρθρα, έχουμε δώσει συνεντεύξεις για να δημοσιοποιήσουμε και να καταγγείλουμε αυτό το σκάνδαλο, έχουμε οργανώσει δύο δημόσιες μαζικές διαμαρτυρίες. Ήδη παραμένουν 12 από τις αρχικές 27 κρατούμενες, και θα αγωνιστούμε μέχρι να βγει και η τελευταία και μέχρι να καταδικαστούν οι πολιτικά υπεύθυνοι για την βαρύτατη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των γυναικών.
Απ’ όλα τα κακουργήματα εναντίον τους, ένα είναι το χειρότερο. Η διαπόμπευσή τους. Σήμερα δημοσιεύουμε προσωπικές μαρτυρίες τριών από τις φυλακισμένες, για την επίδραση της διαπόμπευσης στη ζωή τους. Δυστυχώς, είναι τραγικές.

Περί αριστερού DNA


Του Θανάση Καρτερού
Καμιά αμφιβολία για όσα καθαρά, έντιμα, ηρωικά, τραγικά περνούν από γενιές και γενιές αγωνιστών και από μια ατέλειωτη σειρά αγώνων στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά εξάλλου είναι η ηθική, η ιδεολογική, η πολιτική βάση για να οικοδομηθεί ένας κομματικός σχηματισμός ικανός να διεκδικήσει την κυβερνητική εξουσία. Να χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία ως εργαλείο για να αλλάξει τη χώρα. Και να μην επιτρέψει σ’ αυτή την εξουσία να γίνει εργαλείο που θα αλλάξει τον ίδιο - πράγμα που δεν είναι καθόλου αυτονόητο.
Καλό είναι να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η κληρονομικότητα έχει και τους κινδύνους της. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός γενετιστής για να ξέρει ότι το DNA της βασανισμένης Αριστεράς έχει και τη σκοτεινή του πλευρά. Σύνδρομα, συνήθειες, τρόπους σκέψης, που εναπόθεσαν εκεί τα χρόνια της παρανομίας, οι ανελέητες συγκρούσεις με τον αντίπαλο, οι σκληροί εμφύλιοι με τον σύντροφο, τα πενήντα χρόνια μοναξιάς στην οποία η Αριστερά καταδικάστηκε λόγω της παρανομίας και των διωγμών.

ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ Ο Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Με μια γνωστή συνταγή για την κυβέρνηση, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης(στηριζόμενος από ΔΗΜΑΡ) παρακάμπτει τις αντιδράσεις των φορέων για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Αφορά σε όλους τους φορείς που αρνούνται να δώσουν καταλόγους.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε σήμερα ο κ. Μανιτάκης προβλέπει ότι για όσους φορείς και υπηρεσίες δεν στέλνουν τα απαραίτητα στοιχεία των υπαλλήλων τους, οι λίστες με τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από τη βάση δεδομένων της απογραφής του 2012.