Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

"Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν"


Σαν σήμερα, το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στην Ελληνική Βουλή την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στο χρεός της με τη φράση "Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν". Η φράση Δυστυχώς επτωχεύσαμεν αποτελεί μια ιστορική αναφορά που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως χρησιμοποίησε τη φράση σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η Κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Έκτοτε, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους....
Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Διάφορες άλλες μαρτυρίες, (όπως η μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα Απομνημονεύματά του, που αναφέρει πως άκουσε εκείνη την μέρα τον Τρικούπη να προφέρει την φράση στην ομιλία του), αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής.

Η ΠΕΙΝΑ..



Οι ειδήσεις σοκάρουν περισσότερο από την άγρια εμπειρία. Οι ειδήσεις για πεινασμένους ανθρώπους που ψάχνουν σε σκουπιδοτενεκέδες για φαγητό, για παιδιά που υποσιτίζονται σε σχολεία και η Ελλάδα θα μπει σε πρόγραμμα της Ε.Ε. για παροχή δωρεάν γευμάτων, για ειδήσεις που αφορούν αναπληρωτές καθηγητές που σιτίζονται σε λέσχες λόγω της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Σε μια χώρα που “σώζεται” διαρκώς, έχουμε περιέλθει στην πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και η τραγική της κατάσταση κρύβεται πίσω από θεατρινίστικες δηλώσεις “περί ανάπτυξης”. Φαίνεται πως δεν έχουν φτάσει στο σημείο να δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες μόνο οι υποτιθέμενοι περιθωριακοί άστεγοι και επαίτες, αλλά και μαθητές, οι δάσκαλοί τους, καθώς και εργαζόμενοι.

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ !...


Ο Πολ Γκλάστρις, Ελληνας τρίτης γενιάς από το Μισούρι, εργάστηκε στον Λευκό Οίκο ως λογογράφος του Μπιλ Κλίντον (1998-2001) και την τελευταία δεκαετία είναι διευθυντής ενός από τα σημαντικότερα πολιτικά περιοδικά της Ουάσιγκτον, του «Washington Monthly». Επισκέφθηκε προσφάτως την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών για να μιλήσει για τις προοπτικές της δεύτερης τετραετίας του Μπαράκ Ομπάμα και απάντησε στις ερωτήσεις του «Βήματος» για τον ρόλο των ΗΠΑ στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας και την εκτόνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Οι απόψεις που εκφράζει για το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι άκρως ενδιαφέρουσες :