Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Το Πόθεν και το αίσχος. Του Κώστα Βαξεβάνη

http://tvxs.gr/

Η ιστορία θα επαναληφθεί για μία ακόμη φορά. Το πόθεν έσχες των ελλήνων βουλευτών θα δημοσιοποιηθεί για έναν μήνα στο ακριβοπληρωμένο site της Βουλής και στη συνέχεια θα κατέβει, για να αποτελέσει απλώς ηλεκτρονική «χαρτούρα» χωρίς σημασία.
Όσοι προλάβουν μέχρι τότε να ξεναγηθούν στα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων βουλευτών, είναι εύκολο να διακρίνουν μια ομάδα βουλευτών με εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία. Καταθέσεις, δεκάδες ακίνητα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια. Οι περισσότεροι ως γνωστόν, δηλώνουν απλώς… προικισμένοι. Έχω ξαναγράψει πως το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι το σημείο της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων με καλή προίκα. Ας μην παίζουμε όμως με τις λέξεις και ας δούμε την ουσία.

Πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος ο Σαμαράς



Προβάδισμα 4,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue του Δεκεμβρίου για τον ΣΚΑΙ.
Συγκεκριμένα, στην παράσταση νίκης, το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τις εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 25% η ΝΔ.
Στην πρόθεση ψήφου (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 26%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι ΑΝΕΛ με 9%, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 40% έναντι του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει 27%.
Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 49% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (44%), ο Πάνος Καμμένος και ο Αντώνης Σαμαράς με 40% ο καθένας, η Αλέκα Παπαρήγα (26%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (24%) και τέλος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με ποσοστό 17%.

Ο συμμετοχικός φορέας ως φορέας ελπίδας

Του Παναγιώτη Κονδύλη

Το συντομότερο ανέκδοτο των ημερών ελέχθη προσφάτως από τον πρωθυπουργό, «αλλάξαμε το μείγμα της πολιτικής, τα δύσκολα πέρασαν». Προφανώς, ο Σαμαράς δεν τρέφει αυταπάτες για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, δεν θεωρεί ότι διαφοροποιήθηκε κατ’ ελάχιστον σε σχέση με την προηγούμενη, δεν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας και σε κάθε περίπτωση δεν αγνοεί ότι τα νέα μέτρα πρόκειται να δώσουν συνέχεια στον φαύλο υφεσιακό κύκλο των δημοσιονομικών. Άλλωστε, όντας ο ίδιος οικονομολόγος δεν στερείται γνώσης οικονομικής θεωρίας. Ωστόσο, ως δεξιός, νεοφιλελεύθερος πολιτικός αδυνατεί να εφαρμόσει μέτρα που θα περιορίζουν την ασυδοσία της αγοράς, που θα πλήττουν τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, που εν τέλει θα εμποδίζουν την αισχροκέρδεια των εχόντων σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ 14ΕΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 24,8%


Στο 24,8% αυξήθηκε η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, από 23,6% το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2011 είχε ανέλθει στο 17,7%.
Συνολικά οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.230.918 άτομα, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και 8,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε στο 28,9% έναντι 21,7% των ανδρών και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μετρήθηκε στους νέους 15-24 ετών (56,6%) με τις νέες γυναίκες να αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα (65,4%).

ΑΥΣΤΡΙΑ: ΑΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ «ΠΕΙΡΑΜΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ

Η Ελλάδα είναι πλέον ένα οικονομικό και πολιτικό πειραματόζωο στο εργαστήρι του ευρώ και αν επιτύχει το πείραμα (δηλαδή αν έχουν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα επανέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη), τότε η Ελλάδα θα αποτελεί πρότυπο επιτυχούς εξυγίανσης χωρίς έξοδο από την Ευρωζώνη και χωρίς χρεοκοπία, τονίζει ο διάσημος καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Φριτζ Μπρόις, σε σημερινό του άρθρο στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».
Αν σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία της Ελλάδας, παρόλες τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων δεν επανέλθει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και αποτύχει το τρίτο πρόγραμμα της διάσωσής της με το γενναιόδωρο σχέδιο απομείωσης του χρέους, ακόμη και τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια «συμφωνία για την Αθήνα», που δεν χρειάζεται να σημαίνει αναγκαστική έξοδό της από την Ευρωζώνη με ανεξέλεγκτη κρατική πτώχευση και ανυπολόγιστο κόστος για τις χώρες του ευρώ, συμπληρώνει ο Φριτς Μπρόις.

Ο Ταμήλος ξαναχτυπά


Δεν διευκρινίζει όμως αν τα θέλει καθαρά ή μικτά ΓΖ
Με πρόταση για γεμάτο Κοινοβούλιο «ξαναχτύπησε» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Ταμήλος, που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια με τις απόψεις του για τις αποζημιώσεις των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές.
Ο βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων παρουσίασε σε συναδέλφους του σχέδιο νέου τρόπου μισθοδοσίας των βουλευτών.
Ο Μιχάλης Ταμήλος, σύμφωνα με τον Βηματοδότη, προτείνει αντί να λαμβάνουν οι βουλευτές μηνιαίο μισθό, να λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, την οποία μάλιστα καθόρισε σε 240 ευρώ.
«Εάν καθιερωθεί η ημερήσια αποζημίωση, όπως συμβαίνει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τότε δεν
θα είχαμε άδειες αίθουσες στο Κοινοβούλιο, όλοι θα έρχονταν για να παρακολουθήσουν και να εισπράξουν τα χρήματά τους» έλεγε, με τη συμπλήρωση ότι όποιος δεν έρθει έστω και σε μία συνεδρίαση να μην πληρωθεί.
tvxs.gr
http://dedousi.blogspot.gr