Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο Καζαμίας της καταστροφής


Photo: zacksoto/Flickr


Τελικά τη γλιτώσαμε. Και τίποτα δεν έγινε, κανείς δε χάθηκε, ούτε ένα τόσο δα κυματάκι δε σηκώθηκε, τζούφια τα τσουνάμια όλα και ξανά μανά στη μίζερη πραγματικότητα. Και τώρα τι; Τι θα κάνουμε χωρίς τους Μάγιας; Τουλάχιστον οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.
Κάποιος είχε πει, προ ετών, ότι αν ποτέ καταστραφεί ο κόσμος, η Ελλάδα θα καταστραφεί δέκα χρόνια αργότερα, διότι είναι δέκα χρόνια (τουλάχιστον λέω εγώ) πίσω από την υπόλοιπη υφήλιο. Διέσχιζα τη χώρα με το αγαπημένο μου τρένο την προγραμματισμένη ώρα του χαμού και σκεφτόμουνα: Λες τώρα από πίσω μας να μας κυνηγάει κανένα τεράστιο τσουνάμι, για φανταστείτε την εικόνα σε κινηματογραφική βερσιόν και άμα ισχύσει η ιδέα που ανέφερα και χαθούν όλοι, εκτός από μας;

Το δαχτυλίδι της μάνας


Της Ευγενίας Λουπάκη.

Στα Carrefour δεν ψωνίζει η Εκάλη. Ούτε το Ψυχικό. Ψωνίζουν αυτοί που κρατάνε σφιχτά στο χέρι το χαρτάκι με τη λίστα, κάθε φορά μικρότερο.
Στα Carrefour δεν πάνε αυτές που έχουν τα κοσμήματά τους σε θυρίδες, πάνε αυτές που έχουν σ’ ένα μικρό παλιό κουτάκι το δαχτυλίδι της μάνας. Το ανοίγουν, το κοιτάζουν κι αν το φορέσουν, είναι μοναχά μέσα στο σπίτι, μη γίνει καμιά στραβή… Γιατί τα πράγματα αυτά δεν είναι πράγματα, δεν έχουν ανταλλακτική αξία, το δαχτυλίδι της μάνας, το ρολόι του πατέρα, έσχατο συναισθηματικό καταφύγιο, έσχατη υπόμνηση των παιδιών που υπήρξαμε, όταν εκείνοι, οι γονείς μας, έχουν φύγει.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: Ο Ρ. ΚΟΡΕΑ ΑΥΞΑΝΕΙ 9% ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ!

ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΕΠΑΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ!Αύξηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 9% το2013, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, μία κίνηση που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το προβάδισμά του εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου στη χώρα, δεδομένου ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει με μεγάλη διαφορά

Ο Κορέα, ο οποίος απολαμβάνει ευρεία λαϊκή υποστήριξη χάρη σε μια σειρά μέτρων όπως η διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βελτιωτικά οδικά έργα κ.ά., ανακοίνωσε ότι ο κατώτερος μισθός αυξάνεται από τα 292 στα 318 δολάρια τον μήνα, από 292.

H ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Tου ΚΙΜΠΙ*

Στη λέξη φιλανθρωπία υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, στα όρια του οξύμωρου. Ο άνθρωπος είναι απλώς άνθρωπος, δεν μπορεί να είναι φιλάνθρωπος.
Όπως ο λύκος δεν μπορεί να είναι φιλόλυκος, ούτε η κότα φιλόκοτα και ο σκύλος φιλόσκυλος.
Ο σκύλος, ναι, μπορεί να είναι φιλάνθρωπος, ως το κατεξοχήν κατοικίδιο που έχει μια σχεδόν αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο είδος μας.
Η κότα δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ φιλάνθρωπη, αν είχε μια ελάχιστη επίγνωση του προορισμού της ως σούπας ή κοκκινιστής.
Η γάτα, αν και εξίσου προσκολλημένη στον άνθρωπο και τα ενδιαιτήματά του, δεν είναι φιλάνθρωπη. Είναι απλώς φίλαυτη.

H συριακή αντιπολίτευση έχει περιθωριοποιηθεί από μισθοφόρους αντάρτες



Фωτογραφία: EPA

Η συριακή πολιτική αντιπολίτευση, που διαμορφώθηκε στις αρχές της σύγκρουσης, έχει περιθωριοποιηθεί από μισθοφόρους αντάρτες, οι οποίοι διεξάγουν τον ένοπλο αγώνα τους για τα χρήματα και την πιθανότητα να βρεθούν στην εξουσία, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, στρατηγός ε.α. Λεονίντ Ιβασόφ.
Όπως επεσήμανε, ειδικά η ένοπλη αντιπολίτευση έχει συμφέρον από τα θύματα μεταξύ των αμάχων. «Αυτό το καθήκον τους αναθέτουν οι δυτικοί τους χορηγοί, και συμμετέχουν στη διαδικασία σειρά χωρών του Περσικού Κόλπου. Μέσω της αύξησης των θυμάτων επιθυμούν να δείξουν τη βαναυσότητα του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ», είπε ο Ιβασόφ. Ο Ρώσος στρατηγός ε.α. θεωρεί ότι κατά τον τρόπο αυτό οι αντάρτες προσπαθούν να δυσφημήσουν το καθεστώς Άσαντ και να απωθήσουν τον πληθυσμό, που τον υποστηρίζει.

Ιστορίες απιστίας: η νταλίκα



Photo: Eyes For Nature@Flickr

της Γκέλης Βούρβουλη

Δεν ήθελε να κερατώσει τον άντρα της, ειλικρινά. Δεν είναι τέτοιος χαρακτήρας. Πρώτον, δεν το έχει ξανακάνει ποτέ και σε κανέναν και δεύτερον, ήταν ανέκαθεν απο τις γυναίκες που ήθελαν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά και να ζήσουν μία ήσυχη, ασφαλή και εντελώς νορμάλ ζωή και όχι να χοροπηδάνε απο γκόμενο σε γκόμενο, όπως έκαναν οι περισσότερες φίλες της για παράδειγμα, με τις οποίες τελικά έχασε κάθε επαφή. Ήθελε τον Πάνο της και το σπίτι της και την ησυχία της – αλλά οι γυναίκες που θέλουν την ησυχία τους δεν το κάνουν με αγνώστους σε δοκιμαστήρια. Και αυτό είναι το μόνο που ξέρει.