Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ REASEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής (29.12.12)

Επαναγορά ομολόγων: ελληνικές απώλειες και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Άρθρο του Ν.ΚΟΤΖΙΑ


Τώρα που υπάρχει μια απόσταση λίγων ημερών μπορεί να αξιολογηθεί νηφάλια η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Μια τέτοια επαναγορά, για να πετύχει, πρέπει να γίνει αιφνιδιαστικά και στην χαμηλότερη δυνατή τιμή. Στην ελληνική περίπτωση, όπως θα δείξω, αυτή έγινε με τρόπο που συνέφερε τους αετονύχηδες των αγορών και τους τοκογλύφους, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, ανακοινώθηκε πολύ πριν την πραγματοποίησή της ενάντια σε κάθε οικονομική λογική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου με διαρροές που γινόντουσαν για επικείμενη αγορά, η τιμή των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά -που ως φαίνεται δεν την ήθελαν κυβέρνηση και τροϊκανοί αιφνιδιασμένη- ανέβηκαν από τα 8-14% στα 18%. Μετά τις δηλώσεις Draghi στις 6.9.12. για επικείμενη επαναγορά, η τιμή τους ανέβηκε στο 25%.

Ρατσιστική επίθεση μαθητών κατά μετανάστη στο Λασίθι


Επίθεση από ομάδα 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων και μαθητές, δέχτηκε το βράδυ της Τετάρτης ένας 32χρονος Πακιστανός στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λασιθίου εκφράζει τον αποτροπιασμό και τη φρίκη της για τη βίαιη ρατσιστική ενέργεια.
Όπως μεταδίδει το flashnews.gr, ομάδα 15 ατόμων, νεαρής ηλικίας, εισέβαλε σε σπίτι όπου διαμένουν Πακιστανοί μετανάστες, στην περιοχή των Γυμνασίων στον Ξηρόκαμπο, έβγαλαν με τη βία ένα νεαρό Πακιστανό 32 ετών έξω από το σπίτι και ενώ ορισμένοι τον είχαν ακινητοποιήσει, οι υπόλοιποι άρχισαν να τον χτυπούν σε όλο του το σώμα. Παράλληλα, με μια μεγάλη πέτρα τον χτύπησαν στο κεφάλι, προκαλώντας του ένα μεγάλο τραύμα.

Έρχεται Προανακριτική για τον Παπακωνσταντίνου


Σίγουρη θεωρείται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να εξεταστεί διεξοδικά ο ρόλος του πρώην υπουργού στην αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων.

Το πρόβλημα της παραγραφής δημιουργείται καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το αδίκημα.

Έτσι, οι διπλές εκλογές (Μαΐου και Ιουνίου) και η "Βουλή της μίας ημέρας" δημιουργούν συνθήκες που διχάζουν τους συνταγματολόγους, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί. Ωστόσο πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η "Βουλή της μίας ημέρας" δεν δημιουργεί προβλήματα στη διενέργεια προανακριτικής, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει πάσει θυσία.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ «ΚΑΙΕΙ» ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Μέσα σε 17 σελίδες και σε δύο καταθέσεις στελεχών του ΣΔΟΕ που ταξίδεψαν στο Παρίσι για να παραλάβουν την αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, το πόρισμα των Οικονομικών Εισαγγελέων «καίει» τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στο πόρισμα, που έφτασε χθες στη Βουλή μαζί με την αυθεντική λίστα, περιλαμβάνονται τρία ονόματα που … κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την «αρχική» λίστα, καθώς η αυθεντική λίστα περιλαμβάνει 2.062 ονόματα, ενώ η λίστα που είχε δει το φως της δημοσιότητας περιλάμβανε 2.059 ονόματα. Τα τρία νέα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι αυτά του Ανδρέα Ρωσσώνη, συζύγου της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, του Συμεών Σικιαρίδη και της Ελένης Παπακωνσταντίνου, συζύγου του Συμεών Σικιαρίδη.
Tόσο η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου όσο και η Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι ξαδέρφες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ εξαπολύει δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι έχει ευθύνες γιατί «υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα», καθώς και για το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, τονίζεται ότι η υπόθεση της αλλοίωσης των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ «συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών».

ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ


Τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφέρονται εκτενή δημοσιέυματα στο διεθνή Τύπο.

Αναλυτικά:

«Η λίστα των φοροφυγάδων τροποποιήθηκε για να κρυφτούν ονόματα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά την διερεύνηση των οικονομικών εισαγγελέων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν σβηστεί ονόματα συγγενών του από «τη λίστα με τους πιθανούς φοροφυγάδες, την οποία χειρίστηκε όσο ήταν υπουργός». «Η λίστα άλλαξε από ελληνικά χέρια» δήλωσε στο πρακτορείο δικαστική πηγή που διατηρεί την ανωνυμία της.