Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Πυροτεχνήματα αλλά και διαδηλώσεις για το νέο έτος

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποδέχονται με εκδηλώσεις το 2013. Η πρώτη μεγάλη πόλη που καλωσόρισε το νέο έτος ήταν το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία για να ακολουθήσει το Σίδνεϊ στην Αυστραλία.
Στο Σίδνεϊ, όπως και στο Όκλαντ, πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό ενώ πλήθος κόσμου με χειροκροτήματα και επευφημίες συμμετείχε στις εκδηλώσεις υποδοχής. 
Sydney lights up 2013 sky από reuters

365 ΗΜΕΡΕΣ, 68.000 ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Λουκέτα, πτωχεύσεις εταιρειών, συλλήψεις επιχειρηματιών, οικονομική δυσπραγία, απολύσεις… είναι το σκηνικό που επικράτησε το 2012 στον κλάδο των επιχειρήσεων στη χώρα μας, μία από τις εφιαλτικότερες χρονιές του κλάδου μέχρι σήμερα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε το λιανεμπόριο, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων, σε καθημερινή βάση έβαζαν λουκέτο 68 επιχειρήσεις, δηλαδή… 3 επιχειρήσεις κάθε ώρα!
Ετσι από τις αρχές του έτους υπολογίζεται ότι γύρω στις 68.000 επιχειρήσεις έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ χιλιάδες είναι αυτές που ουσιαστικά υπολειτουργούν καθώς έχουν μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις, απλήρωτους εργαζομένους και άδεια ταμεία…
Ακόμη και στον τομέα της βιομηχανίας, η εικόνα είναι εξίσου αποκαρδιωτική, καθώς το 2012 άφησε πίσω του μόνο κουφάρια μεγάλων εργοστασίων, να θυμίζουν τις παλιές -προ μνημονίου- καλές εποχές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΕΡΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Την άποψη πως με τη λίστα Λαγκάρντ συντελέσθηκαν «εξακολουθητικά εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος και κατά παράβαση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών» εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών και όσους «ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία ενός δημοσίου εγγράφου- πειστηρίου, σαν να ήταν προσωπικό ραβασάκι».
«Είναι περισσότεροι του ενός αυτοί που αποδείχθηκαν ικανοί για όλα», συνεχίζει χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.
Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση των τριών συμπολιτευόμενων κομμάτων για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα κληθεί να διερευνήσει το ενδεχόμενο αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

ΒΟΥΛΗ: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Η πρόταση για άσκηση δίωξης κατά προσώπων που διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί υποβάλλεται, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, γραπτώς, υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές και πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή παραλείψεις που, σύμφωνα με το νόμο περί «ευθύνης υπουργών», είναι αξιόποινες καθώς και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Η πρόταση θα εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα πρέπει να συζητηθεί εντός 15 ημερών από την κατάθεσή της.

Εχει τελειώσει η ανάπτυξη;

του Paul Krugman

ΤΟ ΒΗΜΑ – The New York Times

Ο μεγάλος όγκος των οικονομικών σχολίων που διαβάζετε στις εφημερίδες επικεντρώνεται στο βραχυπρόθεσμο: στις επιπτώσεις του «δημοσιονομικού γκρεμού» στην ανάκαμψη των ΗΠΑ, στις πιέσεις προς το ευρώ, στην τελευταία απόπειρα της Ιαπωνίας να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό. Αλλά τί ξέρουμε για τις προοπτικές μας για μακροπρόθεσμη ευημερία;

Η απάντηση είναι: λιγότερα από όσα νομίζουμε.

Οι μακροπρόθεσμες προβολές από επίσημες υπηρεσίες, όπως είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, κάνουν, σε γενικές γραμμές, δύο μεγάλες υποθέσεις. Η μία είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες θα θυμίζει την ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Ιδίως, η παραγωγικότητα – ο κύριος κινητήρας της ανάπτυξης – προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμούς που δεν θα διαφέρουν πολύ από τον μέσο όρο της ανάπτυξης μετά το 1970.