Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

«Εξασφαλίστε δωρεάν υγεία και στους ανασφάλιστους»


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Απόφαση-σταθμός από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης, και συνάμα δικαίωση για τους εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ).

Στο Ψήφισμα 1946 (2013) του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζεται ότι το δικαίωμα στην υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, γι’ αυτό καλούνται τα μέλη «να μειώσουν, όπου κρίνουν κατάλληλα, την αναλογία των εξόδων υγείας που πληρώνουν οι πιο ευπαθείς ασθενείς και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βεβαιωθούν πως το κόστος της περίθαλψης δεν αποτρέπει την πρόσβαση σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της αυξημένης χρήσης γενόσημων φαρμάκων.



Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει αμέσως την απόφαση, λέει ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Προσβασιμότητα

»Να βεβαιωθούν ότι υπάρχει προσβασιμότητα σε κέντρα περίθαλψης (υγείας) και σε ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την επικράτειά τους και, όπου χρειάζεται, να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα. Να βεβαιωθούν ότι οι έγκυοι και τα παιδιά, που συμπεριλαμβάνονται στις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και κοινωνική προστασία, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους».

Οι γιατροί του ΜΚΙΕ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση άμεσα, απόφαση που ουσιαστικά στηρίχθηκε σε στοιχεία του ΜΚΙΕ έπειτα από συνάντηση που είχαν πριν από δύο μήνες στο χώρο του ιατρείου οι εθελοντές του με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελβετίδα βουλευτή των Σοσιαλιστών, Λιλιάν Μορί Πασκιέ (Liliane Maury Pasquier). Εκεί της εξήγησαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί ανασφάλιστοι στη χώρα μας.

Η Λιλιάν Μορί Πασκιέ ξεναγήθηκε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν τη δομή και λειτουργία του ιατρείου στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα προκειμένου να προετοιμάσει την έκθεση του Γάλλου Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Ζαν-Λουί Λορέν, για την «Ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη» στην Ευρώπη.

«Μετά τη δίωρη συνομιλία μας», μας λέει ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος του ΜΚΙΕ, «αφού της παρουσιάσαμε την αληθινή εικόνα της Υγείας σήμερα στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση κυρίως στον αποκλεισμό από τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας, των ανασφάλιστων ασθενών, μας δήλωσε πως θα αναθεωρούσε την έκθεση που θα παρουσίαζε τον Ιούνιο στη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Η Ελβετίδα βουλευτής στη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έγινε πριν από τέσσερις ημέρες, παρουσίασε την έκθεση που είχε συντάξει με βάση τα στοιχεία από το ΜΚΙΕ, κάνοντας επίσης ειδική αναφορά στο ιατρείο του Ελληνικού.

«Μετά την εισήγηση της Ελβετίδας», προσθέτει ο Γιώργος Βήχας, «η συνέλευση αποφάσισε πως υποχρεώνονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης. Ως ΜΚΙΕ θεωρούμε αυτή την απόφαση πολύ σημαντική και περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να την υλοποιήσει άμεσα. Η υγεία και η ζωή των ανθρώπων δεν πρέπει να συνδέονται και να εξαρτώνται από Μνημόνια, χρέη και τρόικες».

Πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου