Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Όψεις του συμβιβασμού


Του Πολ Κρούγκμαν

Για να κατανοήσουμε αυτό που μόλις συνέβη πρέπει να αναρωτηθούμε τι πραγματικά διακυβεύεται. Ποια είναι τελικά τα αίτια της διαφωνίας; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι το μέλλον του κράτους πρόνοιας. Οι προοδευτικοί θέλουν να διατηρήσουν τα επιτεύγματα του Νιου Ντιλ και να βελτιώσουν το εθνικό σύστημα υγείας ώστε να γίνουμε μια κανονική ανεπτυγμένη χώρα που εγγυάται τη βασική υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της. Η Δεξιά θέλει να γυρίσει το ρολόι στη δεκαετία του 1930 αν όχι στον 19ο αιώνα.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι προοδευτικοί μπορούν να χάσουν τη μάχη. Ο πρώτος θα ήταν μια ήττα στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης με το Κογκρέσο να ψηφίζει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος ή με την εγκατάλειψη της προσπάθειας από τους Δημοκρατικούς στο πλαίσιο ενός Μεγάλου Συμβιβασμού. Ο δεύτερος θα ήταν η λιμοκτονία του συστήματος από τους Ρεπουμπλικάνους. Τα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να μειωθούν τόσο πολύ ώστε να μην μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Σάλος: Πολιτική απόφαση το δάνειο στο Mega από την Εθνική


“ Η κυβέρνηση ανταμείβει τους συμμάχους της  
Με κυβερνητική κάλυψη, σύμφωνα με πληροφορίες, από consortium τραπεζών υπό την Εθνική Τράπεζα εγκρίθηκε το δάνειο - μαμούθ στο Mega, ύψους 98 εκατ. ευρώ, φιλί ζωής για το κανάλι, που σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία αποκτά πλέον διαθέσιμα κίνησης και αναχρηματοδότηση των δανείων του.

Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το Mega συνδέεται με τον κομβικό ρόλο του ως βασικού ιδεολογικού μηχανισμού αναπαραγωγής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και στήριξής της, στο παρελθόν και στο μέλλον. Βουρ με το μνημόνιο. Με οικονομικούς όρους, η εκχώρηση ενός τόσο υψηλού δανείου στο Mega των Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και Ψυχάρη στη σημερινή οικονομική συγκυρία, εγείρει εύλογα ερωτήματα, δεδομένων και των πεπραγμένων της επιχείρησης: τα χρέη του Mega σε τράπεζες το α' εξάμηνο του 2012 καταγράφονταν στα 118 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 205 εκατ. ευρώ, σημειωτέον με ένα ετήσιο τζίρο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Και ετήσιες ζημιές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατ. ευρώ.

Η ΛΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ!


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥ

Τρομάζει κανείς με τη λύσσα και την ταχύτητα με τις οποίες σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος και τα μέσα που τον εκφράζουν, πέταξαν στα σκυλιά το ίνδαλμα τους, τον πάλαι ποτέ προσφιλή τους «τσάρο» της οικονομίας Γ.Παπακωνσταντίνου, τον άνθρωπο - κλειδί που για χάρη τους έβαλε τη χώρα στη μνημονιακή αποικιοποίηση!

Την ίδια ώρα οι ίδιοι κύκλοι βγάζουν «λάδι», για ευνόητους λόγους, τον Ε.Βενιζέλο, ενώ ένα όργιο ¨αποκαλύψεων¨ και παραφιλολογίας κατακλύζει τις σελίδες των εφημερίδων, οι οποίες με απίστευτη ευκολία και ευρηματικό πνεύμα ξεσκίζουν κυριολεκτικά τις «ξαδέλφες» και ορισμένους απόστρατους «καμένους» πολιτικούς. Ο αστικός κόσμος, ως έτοιμος από καιρό, φορτώνει σύσσωμος τα πάντα σε ένα και μόνοπρόσωπο, με πελώριες αναμφισβήτητα ευθύνες, προκειμένου να διασώσει τα μείζονα, που είναι ησυγκυβέρνηση, η μνημονιακή τάξη πραγμάτων και ο αυστηρός περιορισμός της πολιτικής διάστασηςτης λίστας Λαγκάρντ.

Ο κόσμος αλλάζει και η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή...


Tου Νίκου Κοτζιά.

Ο 21ος αιώνας είναι αιώνας μεγάλων μετακινήσεων. Το κέντρο του πλανήτη μετακινείται από την «λίμνη» του Ατλαντικού σε αυτή του Ειρηνικού. Η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή είναι η νοτιανατολική Ασία. Ήδη 5 οικονομίες της περιοχής, η Κίνα (2η στον κόσμο), η Ιαπωνία (3η) η Ινδία, η Νότιος Κορέα και η Ινδονησία συγκαταλέγονται στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις σε δύο δεκαετίες θα είναι, πλέον, οι πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες. Το 2035 είναι αμφίβολο αν κράτος μέλος της σημερινής ΕΕ θα συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. H Γερμανία ίσως να είναι στη 10η θέση, πιθανότερο, όμως, στην 11η. Σύμφωνα με τον ΟΟΑΣΑ η Γερμανία θα παράγει το 2050 μόλις το 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Δηλαδή, όση είναι η συμμετοχή της Ελλάδας σήμερα στο ΑΕΠ της ΕΕ.

Ανοικτή επιστολή προς την Πρέσβειρα της Αιγύπτου

Του Σάββα Παύλου

Κυρία Πρέσβειρα
Φαίνεται ότι στην Αίγυπτο δέρνουν πολύ. Ανώτερα, μεσαία και κατώτερα στελέχη του μηχανισμού εξουσίας επιπίπτουν επί του ταλαιπώρου αιγυπτιακού λαού. Οι δημοσιογραφικές μαρτυρίες είναι άπειρες, το γεγονός επιβεβαιώνει ότι και σεις προσπαθήσατε να μεταφέρετε μια «φέτα» Αιγύπτου και στην Κύπρο, χαστουκίζοντας μια εργαζόμενη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η οποία προσπαθούσε απλώς να κάνει σωστά τη δουλειά της. Όμως η Κύπρος δεν είναι τριτοκοσμικό κράτος, η χειροδικία απαγορεύεται για όλους, ακόμη και για τα παιδιά του Δημοτικού.
Το θέμα είναι ότι αυτήν τη στάση την εκδηλώσετε στην Κύπρο. Είμαι σίγουρος ότι, αν ήσασταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας, του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης, δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό σας να δείξετε την ίδια συμπεριφορά, όπως αυτή στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι 12+1 πιο τραγικές ατάκες πολιτικών για το 2012


Ως έτος εκλογών -και μάλιστα διπλών-, το 2012 είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Κόμματα μεγεθύνθηκαν, συρρικνώθηκαν, διασπάστηκαν, δημιουργήθηκαν. Πολιτικοί «κάηκαν» και άλλοι αναδείχτηκαν.

Αυτό που έμεινε σταθερό, είναι το επίπεδο των δηλώσεων του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Without further ado, που λένε και στο χωριό μου, σας παρουσιάζω τη λίστα με τις 12+1 πιο τραγικές δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για τη χρονιά που μας πέρασε, σε χρονολογική σειρά.


«Δεν διάβασα το Μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά.»

1. «Δεν διάβασα το Μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά.» (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, 24/1/2012)
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξηγεί πως δουλειά του είναι απλά να υπογράφει ό,τι του λένε, όχι να το διαβάζει κιόλας. Εντάξει, τουλάχιστον καταπολέμησε το έγκλημα με τεράστια επιτυχία.


«Μέρος του προβλήματος προκύπτει από τη λαθρομετανάστευση και την αδήλωτη πορνεία. Έλληνες οικογενειάρχες πηγαίνουν στους οίκους ανοχής μεταφέροντας έτσι τη νόσο στα σπίτια τους.»

«ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

  Αυτόν τον είχαμε υπουργό!!! Γ.Ζ.
Μεγάλος σάλος προκλήθηκε στα social media από τις προτάσεις του πρώην υπουργού, Πέτρου Δούκα, σχετικά με τη δημιουργία «ταξιαρχιών δωρεάν εργασίας», όπως τις κατέγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο κ. Δούκας προτείνει την «δωρεάν παραχώρηση εργατών και υπαλλήλων για τρεις μήνες», λες και οι εργάτες ή υπάλληλοι είναι ιδιοκτησία του κράτους.

Δε σταματά, όμως, ο κ. Δούκας σε αυτό το σημείο, αλλά συνεχίζει να προκαλεί γράφοντας ότι «η υποχρεωτική δωρεάν εργασία θα βοηθήσει τους άνεργους να ξετριφτούν» έτσι ώστε να νιώσουν ψυχολογικά όμορφα.
Ολόκληρη η πρόταση έχει ως εξής: