Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

«Με κριτήριο τη στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα»

H γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το κριτήριο για την συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι η παροχή στήριξης στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.Στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση σήμερα το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ η συνάντηση τη Δευτέρα του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα και την σύμφωνη γνώμη του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε προηγουμένως ερωτηθεί.
«Κριτήριο της συνάντησης δεν είναι η αναβάθμιση του Τσίπρα»
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο φακό του left.gr για τη λίστα και τη σύνδεση της με πληθώρα σκανδάλων


Συνέντευξη της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ζωής Κωνσταντοπούλου στο left.gr και τον Άγγελο Καλοδούκα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συζητά στο left.gr με τον Άγγελο Καλοδούκα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο της διαχείρισης της «λίστας Λαγκάρντ» από τους Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου. Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μας λέει την άποψή της για τις πολιτικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του νυν μνημονιακού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Με τη Ζωή συζητάμε ακόμα, για τη σύνδεση του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ με την πληθώρα σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Από τη Siemens μέχρι το σκάνδαλο της Proton Bank του Λαυρεντιάδη και την ανάμειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Συζητάμε ακόμα για τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και για αρκετά ακόμα θέματα σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Τσίπρας: Η νομιμότητα δεν μπορεί να επιβάλλεται αλά καρτ


Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/ FosPhotos

Η βία και η ανομία δεν συμβαδίζουν με τις αξιακές αρχές της Αριστεράς τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του. Μιλώντας στο Real FM και αναφερόμενος στις καταλήψεις τόνισε ότι η παραβατικότητα πρέπει να παταχθεί και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανοχή από την πολιτεία. «Εμείς είμαστε οι πρώτοι που καταδικάζουμε την ανομία σε όλες τις μορφές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι εκτός από την κατάληψη της βίλας Αμαλία δεν γνώριζε ότι υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός καταλήψεων στην Αθήνα. Επιπλέον, χαρακτήρισε απολύτως καταδικαστέα τηνκατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, ενώ «άδειασε» τον βουλευτή του κόμματος, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, για τις δηλώσεις του με τις οποίες αυτοπροσδιοριζόταν ως αναρχικός. Είναι ασυγχώρητο να στήνεις παγίδες αλλά και εξίσου ασυγχώρητο να πέφτεις μέσα σε αυτές, είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»

Επίθεση για το πολυνομοσχέδιο σε εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, τη λίστα Λαγκάρντ και το φορολογικό εξαπέλυσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Να μην επιτρέψουν τα κόμματα και η Βουλή να συζητηθεί και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο εισάγεται προς επεξεργασία το Σάββατο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίζεται σε μια συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα, ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε σήμερα στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε, επίσης, απευθυνόμενη ονομαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να μην μεθοδεύσει η κυβέρνηση, κατά την επικείμενη συζήτηση, για την προανακριτική επιτροπή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ να στήσει τρεις αντί για τέσσερις κάλπες στη Βουλή.

ΒΙΤΣΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΟΤΕ, ΔΕΗ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς επενδυτές, δήλωσε:

«Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να περιβληθεί ευρωπαϊκό μανδύα, μιλώντας για «σοβαρές ιδιωτικές επενδύσεις» , τον απογυμνώνουν διαρκώς οι ενέργειες και δηλώσεις στελεχών και βουλευτών του, όπως ο κ. Βίτσας που προανήγγειλε διωγμό όλων των επενδυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη την COSCO από το λιμάνι του Πειραιά.

Ευτυχώς ο κόσμος τους έχει πια καταλάβει».
Βίτσας: Θα πάρουμε πίσω ΟΤΕ, ΔΕΗ και λιμάνι Πειραιά
O γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας διατύπωσε τη θέση ότι το κόμμα του θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες, ώστε σταδιακά να επανακτήσει ο ελληνικός λαός την περιουσία του.

FINANCIAL TIMES: ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ GAZPROM ΚΑΙ SINTEZ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΠΑ

Δύο ρωσικές εταιρείες – η Gazprom και η Sintez – έχουν προκύψει ως φαβορί για την εξαγορά του ομίλου της ΔΕΠΑ, θέτοντας σε δίλημμα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

«Τίθεται το ερώτημα – τι θα γίνει αν οι Ρώσοι μάς υποβάλουν προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε υπό πίεση από την τρόικα να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το γεγονός ότι οι δύο ρωσικές εταιρείες εμφανίζονται ως φαβορί για την αγορά της ΔΕΠΑ προκάλεσε προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε ρωσικά συμφέροντα.

Τα φαντάσματα του παρελθόντος κυκλώνουν τον Τσάβες


του Σταύρου Καραγκούνη,

Συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κερατέας – Μέλους Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Όταν, πριν από έναν μήνα, βρέθηκα στη Μαδρίτη εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο συνέδριο της εκεί Ενωμένης Αριστεράς (IU), παρακολούθησα τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας να απευθύνει το δικό του χαιρετισμό στο συνέδριο. Κλείνοντας, ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. «Κουράγιο, Ούγκο Τσάβες», αναφώνησε, και όλος ο κόσμος στην αίθουσα σηκώθηκε αυθόρμητα χειροκροτώντας και φωνάζοντας το σύνθημα «Ο Τσάβες θα τα καταφέρει»! Και πράγματι ήταν αυθόρμητη η αντίδραση όλων μέσα στην αίθουσα, δείχνοντας συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο που άλλαξε την ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

«ΝΑ Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ», ΕΙΠΕ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Παραλειπόμενα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νέου Φορολογικού αλλά καθόλου αμελητέα ή δευτερεύοντα.

Μετά τα μαχαίρια που βγήκαν στις ανακοινώσεις Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, οι τόνοι ανέβηκαν όταν βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Ψάχνουν τα ΜΜΕ τους τρομοκράτες, αλλά ιδού ο τρομοκράτης», είπε ο κ. Λαφαζάνης στρεφόμενος προς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Λαφαζάνης έθεσε επίσης μία σειρά από ερωτήματα και αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι ο κ. Στουρνάρας θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις γιατί «η κυβέρνηση εξοντώνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το πηγαίνει εν μια νυχτί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απολύοντας τους εργαζόμενους».

Με νέο φορολογικό


Η χώρα αποκτά νέο φορολογικό σύστημα με προσανατολισμό την αύξηση των εσόδων και όχι τη χορήγηση αναπτυξιακών κινήτρων. Όμως όλα αυτά λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενα: η κυβέρνηση νομοθετεί έχοντας κατά νου τις δεσμεύσεις, τις υποχρεώσεις και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από την άλλη, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τη βασική αιτία της παθογένειας μας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είπε στη Βουλή όσα έχουν πει τόσοι και τόσοι προκάτοχοί του: «Μέσα στο εξάμηνο, έχουμε κάνει πράγματα για τη φοροδιαφυγή. Ξεκαθαρίζουν οι κανόνες με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και ενισχύουμε την υπηρεσία ελέγχου. Εγώ δεν θα παίξω με τη φοροδιαφυγή. Δεν αντέχει η χώρα και οι πολίτες.» Το σημαντικότερο από όσα είπε είναι ότι προβλέπονται ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ.

ΔΗΝΟΣΙΟ ΕΝ ...ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΩ !...


Τελικά καλύτερος σύμμαχος των νεοφιλελεύθερων που ζητούν τον ριζικό περιορισμό του κράτους, είναι το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο. Η απλή ανάγνωση της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών, αρκεί για να εξαγριώσει οποιοδήποτε πολίτη.
- Με διαρροή σχετικής εγκυκλίου έγινε γνωστό ότι το Δημόσιο προτίθεται να ζητά από τους πολίτες που έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποζημίωση για «ηθική βλάβη», διότι, λέει, η καθυστέρηση των οφειλών συνιστά προσβολή του… κύρους του !
Όχι δεν πρόκειται για ανέκδοτο αλλά για φαεινή ιδέα κάποιων «κρατιστών» που προφανώς πιστεύουν ότι το κράτος είναι ανώτερο του πολίτη κι ότι ο τελευταίος πρέπει να παίζει το ρόλο του ραγιά, ωσάν να βρισκόμασταν υπό ξένη κατοχή.
Ουδείς εξ αυτών αναρωτήθηκε τι «κύρος» μπορεί να έχει ένα κράτος το οποίο α) χρωστάει δισεκατομμύρια στους προμηθευτές του β) κούρεψε τα χρέη του και γ) έχει κυριολεκτικά καταστρέψει όχι μόνον όσους πολίτες επένδυσαν σε αυτό (βλέπε PSI, Αγροτική και ΤΤ) αλλά και τα συλλογικά κεφάλαια των ασφαλιστικών Ταμείων.