Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η διακήρυξη της Ά Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στην Επίδαυρο (15 Ιανουαρίου 1822)

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου 1822: Υπογράφεται η  πογράφεται η Διακήρυξη της Α' Εθνοσυνέλευσης για τους σκοπούς του Αγώνα και για την «ανεξαρτησία του έθνους των Ελλήνων» από τον οθωμανικό ζυγό. Συγκροτείται η πρώτη Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόεδρος του Νομοτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Δημήτριος Υψηλάντης πρόεδρος του Βουλευτικού.
Την ίδια μέρα η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Η διακήρυξη της Ά Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων στην Επίδαυρο (15 Ιανουαρίου 1822)
 Απόγονοι του σοφού και φιλανθρώπου Έθνους των Eλλήνων, σύγχρονοι των νυν πεφωτισμένων και ευνομουμένων λαών της Eυρώπης και θεαταί των καλών,

Ευτυχώς που δε φύγαμε από το ευρώ…


του Γιάννη Κυριακάκη, οικονομολόγου (Χανιά)


Φαντάζεστε τι θα είχαμε πάθει αν φεύγαμε από το ευρώ; Όχι θέλω να το φανταστείτε, έστω και για λίγο. Εφιάλτης σκέτος.
Πρώτο και κύριο, δεν θα είχαμε πετρέλαιο να ζεσταθούμε. Η κατανάλωσή του θα ήταν μειωμένη από πέρυσι μπορεί και 80% ! Άσε που η τιμή του θα είχε εκτοξευτεί στα 1,3 – 1,35 ευρώ το λίτρο.
Γιατί μήπως θα είχαμε να πληρώσουμε το ρεύμα; Οι διακοπές ηλεκτροδότησης θα πήγαιναν σύννεφο. Μπορεί και 30.000 διακοπές μηνιαίως. Και λίγες λέω!
Τα αυτοκίνητα, νομίζετε ότι θα είχαμε βενζίνη να τα κυκλοφορούμε όπως πριν; Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα αναγκάζονταν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στις κατά τόπους ΔΟΥ. Ουρές να δουν τα μάτια σας.
Επίσης θα έπεφτε γερή πείνα. Αρκετοί θα καταφεύγανε στα συσσίτια. Υπολογίζω ότι μπορεί και 250.000 μερίδες φαγητού να μοιράζονταν καθημερινά σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι θα άρχιζαν να ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για να φάνε. Τα παιδιά θα λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα. Φρίκη σας λέω . Ευτυχώς που δε φύγαμε!

Βίλα, υπό κατάληψη από το 1935!!


 Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Το ίδιο το Κτήριο στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε, προσαρμόστηκε, εκσυγχρονίστηκε.

Από το 1836 έως το 1862

Ως τοποθεσία ανέγερσης των Ανακτόρων του Όθωνα επιλέχθηκε ο λόφος της Μπουμπουνίστρας. Θέση κομβική, σημείο κεντρικό της νέας πρωτεύουσας, ασφαλές και δροσερό, να αντικρίζει την Ακρόπολη και τις παρυφές της Αθήνας. Η πρόταση προήλθε από τον διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημο αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ (Friedrich von Gaertner 1791-1847).

KKE : Εξοντοτικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρευμα







ΚΚΕ: Καμία αύξηση δεν μπορεί να αντέξει η λαϊκή οικογένεια, αντίθετα είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί δραστικά το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους ανέργους, τους μισθοσυντήρητους και να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου ο λαός να μην παγώσει, να σταματήσει το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις.
Σε αδιέξοδο οδηγεί η συγκυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, με τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι 25%, που προσεγγίζουν και το 40% στη χαμηλότερη κατηγορία κατανάλωσης. Η κυβέρνηση αυξάνει και το λεγόμενο «Κοινωνικό Τιμολόγιο» ισχυριζόμενη ότι το μειώνει. Οι νέες αυξήσεις είναι η πρώτη δόση του 2013 και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον ακόμη δύο δόσεις ανατιμήσεων μέχρι τον Ιούλη του 2013, οπότε και απελευθερώνονται τα οικιακά τιμολόγια.

Και τώρα ποιος θα αποκαταστήσει την υπόληψη αυτών των γυναικών;


Αθώες κρίθηκαν τρεις από τις οροθετικές γυναίκες που έμειναν οκτώμιση μήνες στη φυλακή, αφού πρώτα είχαν διαπομπευθεί από την αστυνομία και πολλά ΜΜΕ. Η «υγειονομική βόμβα» την οποία επινόησαν στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου το δίδυμο Λοβέρδου-Χρυσοχοΐδη δεν ήταν τίποτ’ άλλο από μια «βόμβα βαρβαρότητας» και προεκλογικής επίδειξης αναλγησίας και καταστολής

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις Διωκόμενες Οροθετικές Γυναίκες και τη δήλωση της βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βασιλικής Κατριβάνου.
Κατέρρευσε με πρόσφατη δικαστική απόφαση (7-1-2013) όλο το κατηγορητήριο εναντίον τριών από τις οροθετικές γυναίκες που έμειναν οκτώμιση μήνες στη φυλακή, αφού πρώτα είχαν διαπομπευθεί από την αστυνομία και πολλά ΜΜΕ και παραπεμφθεί για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», δηλαδή για κακούργημα, που δεν στηριζόταν πουθενά. Οι σκληρές και εντελώς αθεμελίωτες διώξεις δεν άντεξαν ούτε στα δικαστικά συμβούλια ούτε στα ποινικά ακροατήρια.

Αντώνης Καφετζόπουλος: «Οι μετανάστες δεν κλέβουν τις δουλειές των Ελλήνων»



της Ιωάννας ΜπλάτσουΣχόλια

Γκάζι, πλατεία, μεσημέρι. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος έχει παρκάρει το ποδήλατό του δίπλα στο τραπέζι όπου θα καθίσουμε και φοράει ένα γκρι μπλουζάκι με τους «Simpsons» και λεζάντα: «Everybody needs something to believe in». Σε λίγο θα ξεκινήσει η παράσταση «Καρέκλες» στο θέατρο Ροές, όπου πρωταγωνιστεί με την Όλια Λαζαρίδου, υποδυόμενος έναν γέρο 95 ετών. Με αφορμή το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, η κουβέντα μας ξεκινά από το γήρας και το θάνατο, περνά μέσα από ένα κοίταγμα στον καθρέφτη, για να καταλήξει στους μετανάστες και τους κατσούφηδες Αθηναίους.

«Το γήρας είναι ένα πράγμα όπως η βροχή, η συννεφιά, το χαλάζι, κάτι δηλαδή με το οποίο δεν μπορείς να διαπραγματευτείς. Απλώς συμβαίνει. Εγώ είμαι τώρα στα πρώτα στάδια της τρίτης ηλικίας. Είμαι 61 ετών. Πρέπει λοιπόν να πω σε όσους έχουν αγωνία ότι ε, δεν είναι και κάτι τρομερό. Κάτι πόνοι, μερικά χάπια που δεν έπαιρνες πριν… Καλό είναι να προσέχεις τον εαυτό σου περισσότερο όταν μπαίνεις σε αυτές τις ηλικίες. Προσωπικά δεν το πολυκάνω. Είναι ωραίο να γερνάς, από μια άποψη, γιατί μπορείς να κάνεις πράγματα που δεν μπορούσες να κάνεις πριν. Ως ηθοποιός, δηλαδή, η τρίτη ηλικία ανοίγει ολόκληρους ορίζοντες, με νέους ρόλους, που πριν από χρόνια δεν θα μπορούσες καν να φανταστείς. Είναι σα να σου ανοίγεται επαγγελματικά μια καινούργια σελίδα».