Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ὁ Ῥωμηός, του Γιώργου Σουρή

«Ο Ρωμηός» είναι ένα ποίημα του σατιρικού ποιητή από τη Σύρο Γιώργου Σουρή (1853-1919)...

Στὸν καφενὲ ἀπ᾿ ἔξω σὰν μπέης ξαπλωμένος,
τοῦ ἥλιου τὶς ἀκτῖνες ἀχόρταγα ρουφῶ,
καὶ στῶν ἐφημερίδων τὰ νέα βυθισμένος,
κανέναν δὲν κοιτάζω, κανέναν δὲν ψηφῶ.

Σὲ μία καρέκλα τὅνα ποδάρι μου τεντώνω,
τὸ ἄλλο σὲ μίαν ἄλλη, κι ὀλίγο παρεκεῖ
ἀφήνω τὸ καπέλο, καὶ ἀρχινῶ μὲ τόνο
τοὺς ὑπουργοὺς νὰ βρίζω καὶ τὴν πολιτική.

Τσίπρας: Δεν ξέρουμε από κολοτούμπες και οσφυοκάμπτες


«Είμαστε η πολιτική δύναμη της ολικής ρήξης με τις νοσηρές πολιτικές, τις νοσηρές πρακτικές και τις νοσηρές νοοτροπίες του μεταπολιτευτικού παρελθόντος. Ζητάμε την κυβέρνηση όχι για να διαιωνίσουμε τη δική τους εξουσία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα επανέλαβε πως αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση κατάργηση της εφαρμογής του Μνημονίου.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε Γερμανία, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του«συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους παραδομένους μερκελιστές της μνημονιακής συγκυβέρνησης»

Μετανάστης νεκρός στις γραμμές του τρένου μετά από καταδίωξη από τη δημοτική αστυνομία




Σύμφωνα με συγκλίνουσες, επώνυμες αναφορές, χθες, Παρασκευή 1/2/2013, το βράδυ, μικροπωλητής από τη Σενεγάλη σκοτώθηκε καθώς έπεσε στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο Θησείο προσπαθώντας να ξεφύγει από δημοτικούς αστυνομικούς που τον καταδίωκαν. Επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον των συγκεντρωμένων μετά το δυστύχημα.
Στο σημείο συγκεντρώθηκε αμέσως πολύς κόσμος, κυρίως μικροπωλητές-συνάδελφοι του νεκρού, περαστικοί και μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων. Λίγο αργότερα, επενέβησαν δυνάμεις των ΜΑΤ που απώθησαν βίαια με χρήση χημικών τους συγκεντρωμένους προς το Μοναστηράκι, με κάποιες πληροφορίες να μιλούν και για προσαγωγές. Η κυκλοφορία στις γραμμές του ηλεκτρικού είχε εν τω μεταξύ διακοπεί για περισσότερο απο 2 ώρες, με την ενημέρωση προς του επιβάτες να αναφέρει πως η κυκλοφορία του τρένου προς το Θησείο είχε διακοπεί επειδή «υπήρξε είσοδος ατόμου στη γραμμή».

Ο νεκρός, 39 χρονών, κατάγεται από τη Σενεγάλη, και, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας


Του Θωμά Σίδερη

Γραμμή Βικτώρια Πειραιά. Του θανάτου. Προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας. Πόσες ανθρώπινες ψυχές χωράνε στο κενό; Προσοχή στο διάζωμα μεταξύ καθήκοντος και ρατσιστικής βίας. Προσοχή στη γραμμή μεταξύ ατυχήματος και δολοφονίας.

Εγώ δεν είμαι δολοφόνος. Είμαι δημοτικός αστυνόμος που προσλήφθηκα στην υπηρεσία μέσω ΑΣΕΠ. Είμαι απόφοιτος λυκείου, υπηρέτησα στις Ειδικές Δυνάμεις, πήρα μόρια κι από κει. Ξέρω ηλεκτρονικούς υπολογιστές… Word, Excel, Βασικές αρχές διαδικτύου. Ξέρω και αγγλικά. Do you understand what I say; Τι δεν καταλαβαίνεις; Παίρνω κάτω από χίλια ευρώ κι όλη μέρα είμαι στους δρόμους. Κόβω κλήσεις, κυνηγάω τους παράνομους μικροπωλητές…

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Monde Diplomatique: Η λύση μας για την Ευρώπη

“ Στο συγκεκριμένο τεύχος φιλοξενείται εξάλλου- ακριβώς κάτω από το άρθρο του κ. Τσίπρα- άρθρο του Ανδρέα Παπανδρέου  ”

«Λύση για την Ευρώπη», συνολικά και όχι μόνο για την Ελλάδα προκρίνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του που φιλοξενείται σε περίοπτη θέση, στην πρώτη σελίδα του γαλλικού περιοδικού Monde Diplomatique, όπου ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζεται «χέρι με χέρι» με τις πάγιες θέσεις του κόμματός του περί «διαγραφής και μορατόριουμ του χρέους», κατά τα πρότυπα της Διάσκεψης του Λονδίνου.
Αφετηρία του κ. Τσίπρα, αλλά και κεντρικό σημείο αναφοράς, αποτελεί για άλλη η διαγραφή του γερμανικού χρέους στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, όταν οι «πιστωτές της Γερμανίας, ανάμεσά τους και η Ελλάδα», θορυβημένες από τις επιπτώσεις των γερμανικών προβλημάτων στη δική τους οικονομία αλλά και συνειδητοποιώντας «την αποτυχία της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης», αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του ονομαστικού χρέους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, και το πενταετές πάγωμα της αποπληρωμής του χρέους της, ενσωματώνοντας παράλληλα μία «ρήτρα ανάπτυξης», κατά την οποία η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ.

Η συμμαχία Σαμαρά - Σημίτη και το κόμμα Στουρνάρα


Ο Κώστας Σημίτης με τον τελευταίο του σύμμαχο Αντώνη Σαμαρά

“ Κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία ”
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Πολιτικό κενό στο δημοκρατικό χώρο διαπιστώνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο οποίος δεν μένει άπραγος. Επικοινωνεί και συναντάται με πρόσωπα που έδωσαν το στίγμα του «εκσυγχρονισμού» κατά την περίοδο διακυβέρνησής του και είναι έτοιμα να συμβάλλουν ώστε να συγκροτηθεί ένα κόμμα παντός καιρού… Όταν τον Δεκέμβριο του 2003 ο κ. Γιώργος Παπανδρέουανέγνωσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είχε διεξαγάγει η γαλλική εταιρεία “Sofres” για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό μειδίασε με ικανοποίηση.

Γιατί μόνο εγώ; . Να φτωχύνουν και οι άλλοι!

Θύμιος Καλαμούκης

Να φτωχύνουν και οι άλλοι. Να περικοπούν και αυτών οι μισθοί. Γιατί μόνο εγώ; Να πεινάσουν και αυτοί! Εμένα μου έκοψαν 30% από το μισθό μου, να κόψουν και στα ρετιρέ. Πρέπει και αυτών οι μισθοί να πάνε στα 500 ευρώ. Είναι μερικές από τις απόψεις που συναντώ όταν από την ραδιοφωνική εκπομπή, υποστηρίζω ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα κάποιας μερίδας εργαζομένων, τελευταίως των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.
Είναι απόψεις μιας σιχαμένης μερίδας συμπολιτών μας, που λειτουργώντας με φτηνά και ταπεινά, αισθήματα επιθυμεί το κακό που έχει υποστεί η ίδια να το πάθουν και οι υπόλοιποι. Είναι η μερίδα εκείνη που δεν διανοείται ότι θα μπορούσε αυτή και άλλες μερίδες συμπολιτών μας, να ΜΗΝ είχαν υποστεί περικοπές. Πως; Αν δεν σκεφτόντουσαν έτσι.

ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ, ΑΡΑΓΕ ?...


Παραπονέθηκαν φίλοι. Δεν γράφεις συχνά, και αποφεύγεις να ασχοληθείς με καυτά θέματα. Μπορεί να έχουν και δίκιο...
Ομως για ποιον να γράψω αγαπητοί φίλοι ;

1.- Στην Ελλάδα βρίσκονται τα funds γύπες, δηλαδή ξένα κεφάλαια, που έρχονται στις υπο κατάρευση τράπεζες, και αγοράζουν τα χρέη τους που δεν εξυπηρετούνται σε εξευτελιστικές τιμές, 1 μέρχι 5 σεντς το ευρώ δανείου.
Πιο απλα. Μία τράπεζα έχει δώσει δάνεια σε μία επιχείρηση που χρεοκόπησε, και τα οποία δάνεια δεν εξυπηρετούνται, και η τράπεζα τα έχει διαγραψει ή τα έχει σαν κόκκινα στον ισολογισμό της. Τα κεφάλαια αυτά λοιπόν, αγοράζουν από τη τράπεζα, το δάνειο αυτό, δηλαδή δίνουν στη τράπεζα ένα μικρό ποσόν, και παίρνουν αυτά όλα τα δικαιώματα που απορέουν από τη δανειακή σύμβαση που είχε η τράπεζα με την πτωχευμένη επιχείρηση.

Γ. Δραγασάκης: Τα κόμματα δεν είναι στατικοί οργανισμοί


Δεν υπάρχει καμία στροφή, η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα οβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Συνέντευξη στην εκπομπή « Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σήμερα, θα πάει η κα Παπαρήγα στη Λάρισα. Θα κάνει κάτι τέτοιο και ο κος Τσίπρας;» Γ.ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: « Δεν ξέρω τον σχεδιασμό του…Έχουμε ζητήσει να γίνει μια Προ Ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό πρόβλημα… Αν είπε ότι θα πάει, προφανώς θα πάει.»

Απόλυτη στήριξη στους ναυτεργάτες από την Αλέκα Παπαρήγα


Προσκλητήριο σε όλη την εργατική τάξη έτσι ώστε να δώσει τη μάχη και να δείξει την αλληλεγγύη της στους ναυτεργάτες, απηύθυνε η γ.γ. του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο στην ναυτιλία.
«Την ίδια ώρα που τα αφεντικά της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκόσμια, στην Ελλάδα ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα στείλει στην ανεργία τις τελευταίες χιλιάδες ναυτεργατών που απέμειναν ύστερα από μια σειρά άλλων μέτρων που πάρθηκαν με επίκεντρο την άρση του καμποτάζ» υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 0,1% ΚΑΙ ΘΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ 2%


Με αφορολόγητο 50.000 ευρώ ο ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα

Της Μαρίας Βουργάνα

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κλίμακας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής 2% να επιβληθεί σε ακίνητη περιουσία υψηλότερη π.χ. των 10 εκατ. ευρώ, για συμβολικούς λόγους στα πρότυπα του φόρου Ολάντ. Στο νέο φόρο θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Για αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Με αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και συντελεστές φόρου που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΥΣ


Παραταγμένα εξακολουθούν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας τα τρακτέρ των αγροτών. Τις επόμενες μέρες σε νέα σύσκεψη αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων τους.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Οι αγρότες θα κατανοήσουν την προσπάθειά μας για δικαιότερη κατανομή των βαρών», ενώ τόνισε ότι «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις θα ήθελαν την όξυνσης της κατάστασης αυτής».
Δεκάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί του Σαββάτου σε τρία σημεία στην Αχαΐα, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ SNS REAAL


Εδώ τραπεζοποιείται το κράτος!! Γ.Ζ

Το ολλανδικό δημόσιο απέκτησε τον έλεγχο της τράπεζας SNS Reaal, η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τις ζημίες της εξαιτίας δανείων στον τομέα των ακινήτων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Πρόκειται για τη δεύτερη εθνικοποίηση τράπεζας που γίνεται στην Ολλανδία μετά το 2008.
Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί να «σταθεροποιήσει τον όμιλο SNS Reaal», ενώ το κόστος για τους φορολογούμενους θα φθάσει τα 3,7 δισ. ευρώ. Η διεύθυνση χρηματοδότησης ακίνητης περιουσίας θα διαχωριστεί από την τράπεζα.

πηγή: naftemporiki.gr

ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν στις 11 το πρωί οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται στο Cine «Κεραμεικός». Τα θέματα που θα τεθούν κατά τη συνεδρίαση είναι η εκτίμηση της πολιτικής συγκυρίας, το πρόγραμμα δράσης και η συγκρότηση επιτροπών θέσεων και καταστατικού.
Ενδεικτικά του κλίματος που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση ήταν τα όσα διημείφθησαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και με αφορμή τη λεγόμενη «στροφή στον ρεαλισμό» που επιχειρεί η Κουμουνδούρου.
Στη συνεδρίαση μπορεί να μην υπήρξαν υψηλοί τόνοι και ακρότητες, ωστόσο εκφράστηκαν διαφωνίες κυρίως από το Αριστερό Ρεύμα.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

«Κόκκινες γραμμές» στο θέμα του χωρισμού Εκκλησίας και κράτους θέτει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα της αποδέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας».
Τονίζει, επίσης ότι η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σε συνέντευξή του στον Επενδυτή, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας στην πράξη έχει γίνει. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για χωρισμό, αλλά για καθορισμό διοικητικών αρμοδιοτήτων των δύο θεσμών. Ασφαλώς και υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” από πλευράς Εκκλησίας».
Σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας τονίζει ότι πρόκειται για θεμελιώδες ζήτημα. «Εδώ και πολύ καιρό συζητάμε με τους εκπροσώπους της Πολιτείας για την αποδέσμευσή της, όμως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα».