Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ Η… ΒΑΣΚΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, ζήτησε συγγνώμη που καθυστέρησε να ανέβει 15 ημέρες αλλά «είχε αφωνία» και όπως είπε μάλλον τον «μάτιασαν» τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «δεν ήθελαν να έρθει».


«Ήθελα να έρθω κοντά σας νωρίτερα αλλά είχα αφωνία δεκαπέντε ημέρες και αιτία μάλλον είναι οι βασκανίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την επίσκεψή μου. Δεν πειράζει θα τους περάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.


πηγή: tvxs.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα των ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων χαρακτηρίζουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ την απόφαση που υιοθετήθηκε με το νέο καταστατικό στο Συνέδριο του Κινήματος και σύμφωνα με την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.
Με βάση την απόφαση αυτή, αναφέρουν ότι στη νέα Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην πρόεδροι και οι γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού – που τελικώς δεν εγκρίθηκε – στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ.

Oskar Lafontaine και Δημήτρης Τσουκαλάς μίλησαν σε μεγάλη εκδήλωση στη Μαδρίτη με τίτλο «Χτίζοντας την Αριστερά»


Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στις 2 Μαρτίου του 2013 στο Ateneo της Μαδρίτης, η Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Ισπανών Σοσιαλιστών «Χτίζοντας την Αριστερά» συμμετείχε ως ομιλητής ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ και Μέλος της Γραμματείας του «ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ» Δημήτρης Τσουκαλάς.
Μεταξύ των κύριων ομιλητών ήταν επίσης ο Oskar Lafontaine από το κόμμα «Die Linke», η Yolanda Diaz από το κόμμα «Alternativa Galega de Esquerda», ο Carlos Martinez και η Noelia Sanchez από την Πλατφόρμα των Ανεξάρτητων Ισπανών Σοσιαλιστών «Χτίζοντας την Αριστερά».
Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους αντινεοφιλελεύθερους Iσπανούς σοσιαλιστές δείχνοντάς τους ένα δρόμο που οδηγεί σε μια ευρύτερη συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά και άλλες αριστερές δυνάμεις.

Προς την ουτοπία


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ
Επ. καθηγητής Πολεοδοµίας, Αρχιτεκτονική ΕΜΠ


Βιώνουµε το αποτέλεσµα των σχεδιασµών της αγοράς, αυτού του καπιταλισµού «καζίνο» που παράγει κρίση για τους πολλούς και πλούτο για τους πολύ λίγους. Ο τόπος µας, και η Ευρώπη ολόκληρη, αυτοί που βυθιζόµαστε στο οικονοµικό και κοινωνικό χάος, δοκιµαζόµαστε από τον ίδιο εφιάλτη. Μέσα σ΄αυτόν, το χρηµατιστήριο γης, η εκποίηση δηµόσιας περιουσίας, οι περιβαλλοντικές καταστροφές, τα «µεγάλα έργα» µεταφοράς και ενέργειας, τα «mega-projects» των αστικών αναπλάσεων. Προβάλλονται όλα τούτα, ως εργαλεία ανάπτυξης ενώ στην πραγµατικότητα έχουν µετατραπεί σε εργαλεία της ένθεν του Ατλαντικού φούσκας του real estate.
Πίσω τους κρύβονται η βαθιά ενοποιηµένη διαφθορά της ανώτατης ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονοµικής ελίτ και ένα πρόγραµµα υφαρπαγής κρατικών, δηµόσιων και ιδιωτικών πόρων, ένα σχέδιο άλωσης του δηµόσιου χώρου µε τη συντακτική και τη φυσική του έννοια από αιώνες τώρα.

Iταλία: τα πέντε αστέρια και οι πολλές εκπλήξεις των εκλογών

Αμεντέο Μοντιλιάνι,
 «Καρυάτις», 1913-14

του Λορέντσο Ζαμπόνι

Οι ιταλικές εκλογές είχαν πολλά στοιχεία έκπληξης: η επιτυχία του Μπ. Γκρίλο, η «νεκρανάσταση» Μπερλουσκόνι, τα ισχνά ποσοστά Μόντι και η δραματική συρρίκνωση της Αριστεράς είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ και χρειάζονται ερμηνεία. Απευθυνθήκαμε, για τον λόγο αυτό, στον δημοσιογράφο Lorenzo Zamponi, ιδρυτή της ενημερωτικής ιστοσελίδας Il Corsaro (www.ilcorsaro.info). Ο Ζαμπόνι, εκτός των άλλων, είναι είναι συν-ιδρυτής της φοιτητικής οργάνωσης LINK που κινείται στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της οργάνωσης Io Voglio Restare που μάχεται ενάντια στη «διαρροή εγκεφάλων» στα ιταλικά Πανεπιστήμια, ενώ συμμετείχε στην ιδρυτική συνέλευση της Πολιτικής Επανάστασης (Rivoluzione Civile).

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

«Δύο κλόουν κέρδισαν τις εκλογές». Με αυτά τα λόγια, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Πέτερ Στάινμπρουκ, σχολίασε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, αναφερόμενος στον αρχηγό του κεντροδεξιού συνασπισμού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Μπέπε Γκρίλο, κωμικό, μπλόγκερ και ιδρυτή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Movimento 5 Stelle-M5S). Μια τέτοια ανάγνωση του αποτελέσματος είναι, προφανώς, επιφανειακή και αλαζονική — δεν προκαλεί όμως έκπληξη. Αυτό που αρνείται να δει η γερμανική πολιτική ελίτ είναι πως η πλειοψηφία του ιταλικού λαού απέρριψε τη λιτότητα, παρόλο που για την ώρα δεν έχει επιλέξει μιαν αξιόπιστη λύση για την έξοδο από την κρίση του νεοφιλελευθερισμού.

Η σημασία της επαναφοράς του κατώτατου μισθού


Των Σπύρου Παπακωνσταντίνου και Γαβριήλ Σακελλαρίδη*


Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώνεται ο κατώτατος μισθός και να τον επαναφέρει στα 751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 461,5 ευρώ... Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αποτελέσει σήμα προς όλη την κοινωνία, αλλά και τους δανειστές, ότι αυτή η κυβέρνηση θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα τη βιωσιμότητα των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και των ανέργων Την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει πολύς λόγος γιαι «το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους μισθούς». Έστω κι αν η συζήτηση αυτή ανοίγει υπό την πίεση των χαλκείων της Ν.Δ., έχουν γραφτεί τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα1, που προωθούν τον διάλογο τόσο από την πλευρά του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πλευρά της στρατηγικής της Αριστεράς.

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ


 "Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου...."   Σύντροφε Γιώργο μη το ξεφτιλίζεις το πράγμα. Η είσαι με το Βενιζελικό μηχανισμό ή με τις αρχές του κινήματος, "του απεγκλωβισμού από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική των μνημονίων και της τρόικας,  της αποχώρησης από την κυβέρνηση των μεγάλων αδιεξόδων και της κοινωνικής αποσύνθεσης και της επαναποθέτησης του ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς". Η μέσα ή έξω... Διαφορετικά θα δικαιωθούν αυτοί που ισχυρίζονται ότι είσαι το τελευταίο μοναδικό και ουσιαστικό εναπομείναν στήριγμα της "ηγεσίας".................    Γ.Ζ. 

Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που συγκλήθηκε σε μία οριακή στιγμή για τη χώρα, την ελληνική κοινωνία και το μέλλον του ίδιου του ΠΑΣΟΚ κατεγράφησαν δύο ριζικά διαφορετικές στρατηγικές για την πορεία και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η πρώτη, του υπάρχοντος ηγετικού κυβερνητισμού, της συνέχισης της ασκούμενης πολιτικής και της βαθύτερης εμπλοκής στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Λαογραφικά του Μάρτη.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.
"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Απολύσεις λόγω χρεών;


Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο και παρά τις διάφορες "χλιαρές" διαψεύσεις, όλα δείχνουν ότι η Συγκυβέρνηση αναζητά τρόπους και τεχνάσματα για να απολύσει μαζικά χιλιάδες υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό στην εφημερίδα "6 μέρες" (2-3/3/2013) δημοσιεύτηκε ένα εκτενές άρθρο σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται η περίπτωση απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων λόγω χρεών στο Δημόσιο (Εφορείες, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.) ή λόγω κατοχής αυθαιρέτου!
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι επιχειρούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, δηλ. να παρουσιάσουν τις απολύσεις ως αποτέλεσμα προσωπικής ευθύνης του υπαλλήλου κι όχι ως κυβερνητική επιλογή στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις διαφόρων Υπουργών που επιχειρούν να εμφανίσουν τις απολύσεις ως "κινητικότητα".


Στη συνέχεια παραθέτουμε όλο το άρθρο για την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων

Ωραίο το βραχιόλι σου, Άκη μου


Με ηλεκτρονικά βραχιολάκια θα μπορούν να κυκλοφορούν σύντομα υπόδικοι, κατηγορούμενοι και κατάδικοι τις ημέρες των αδειών τους. Τα βραχιολάκια θα δίνουν την δυνατότητα στους φυλακισμένους να εκτίουν τις ποινές τους στον τόπο κατοικία τους ή σε όποια κατοικία επιλέξουν.

Για να μπορεί ο κρατούμενος να εκτίσει την ποινή του στην κατοικία του, θα τοποθετείται μόνιμα στο χέρι του ή στο πόδι του ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται να επιτρέψει να μπαίνει το βραχιολάκι και στα γεννητικά όργανα για πιο kinky κρατούμενους.
Το μέτρο θα αφορά όλους τους κρατούμενους που επιθυμούν να εκτίσουν την ποινή τους κατ’ οίκον, εκτός από όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε επαναστατική ή εγκληματική οργάνωση, ώστε να είναι φυλακισμένος ο αναρχικός με τη βόμβα κατσαρόλας αλλά όχι ο κολλητός του πρωθυπουργού που κατηγορείται για λαθρεμπόριο πετρελαίου που έγινε το 2001 και χτες η δίκη του αναβλήθηκε για έκτη φορά και κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος.

Δήλωση με αφορμή το λεγόμενο ‘συντακτικό’ συνέδριο των μεταλλαγμένων του ΠΑΣΟΚ

Στέφανος Τζουμάκας,
 
«Όποιος έχει προοδευτικές αρχές πρώτα και κύρια τοποθετείται στην ουσία της Πολιτικής.
Οι προοδευτικές αξίες και πολιτικές ασκούνται έμπρακτα.»

1. Η πολιτική του καταστροφικού μονόδρομου έχει ηττηθεί , οι συνέπειες της για την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι καταστρεπτικές και η ηθικολογική –μεταξύ των άλλων- αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελεί καθημερινή πρόκληση .

Η κρίση στη χώρα ήδη βρίσκεται σε νέα φάση, βαθαίνει. Το μνημονιακό κυβερνητικό μπλοκ , με τη συμμετοχή του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ ,με την νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων και του καταστροφικού μονόδρομου της τελευταίας 3ετίας οδηγεί τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Με την εποπτεία τα νεοφιλελεύθερης ηγεσίας του Βερολίνου συνεχίζουν μια πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σταδιακά σε τριτοκοσμικού τύπου αποικία, ασθενούς ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, με ανύπαρκτη παραγωγική και τεχνολογική βάση.

Να μην συνηθίσουμε στη φρίκη!


Στην οδό Παπαζαχαρίου! Κανένας δεν την γνωρίζε μέχρι χτές. Κι όμως σε τούτο το στενό, δυο άνθρωποι δολοφονήθηκαν! Γιατί ο Σ.Π. και ο Ν.Π., οι δυο φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, δολοφονήθηκαν, δεν πέθαναν από αναθυμιάσεις, δεν εισέπνευσαν απλά "CO".

Για να ζεσταθούν άναψαν μαγκάλι. Και οι αναθυμιάσεις κλπ κλπ όλα γίναν ένα ακόμη ρεπορτάζ για τη φτώχεια, τα βρώμικα, υποκριτικά δάκρυα για τη φτώχεια και την εξαθλίωση και μετά... καπνός. Καπνός! (Την ίδια μέρα ο Παπαγεωργόπουλος ζήτησε να μεταφερθεί και μεταφέρθηκε σε κελί μη καπνιζόντων. Τον ενοχλούσε ο καπνός του τσιγάρου...)
Έτος 2013, ένα μαγκάλι, δυο νεκροί και τρεις στο Νοσοκομείο. Να μην συνηθίσουμε στη φρίκη!
Eφταιξε άραγε η κακιά ώρα; Μήπως το "νεαρόν της ηλικίας"; Οχι! Αναζητείστε τους ενόχους αλλού. Αυτοί έχουν όνομα και όχι "αρχικά".
Ένοχη είναι η συγκυβέρνηση που υλοποιώντας τα μέτρα του Μνημονίου οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση και την καταστροφή.