Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ!
Με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα, οι μικρομεσαίοι αγρότες συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει. Το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε στη 1:00 το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγωνιστικών Αγροτικών Μπλόκων απηύθυνε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους της Αθήνας «να συμπαραταχθούν με την αγροτιά στη μάχη που δίνει για την επιβίωσή της».

«Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας μας να κρατήσουμε τα χωράφια μας, να μπορούμε να τα καλλιεργούμε και να παράγουμε, να ζούμε από τη δουλειά μας, δεν αφορά μόνο εμάς τους αγρότες. Αφορά όλο το φτωχό λαό μας. Γιατί εμείς είμαστε που μπορούμε - αν μας αφήσουν - να παράγουμε φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Corrala: Το κίνημα κατά των εξώσεων που καταλαμβάνει την Ισπανία


Το οικονομικό κραχ στην Ισπανία χτυπάει την πόρτα χιλιάδων οικογενειών, με τις εξώσεις να παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας και εκατοντάδες σπίτια να μένουν ακατοίκητα.

Τα «θύματα» όμως της κρίσης επιστρέφουν για να παλέψουν με ένα δίκτυο εγκαταλελειμμένων κτιρίων και με τις αρχές του κοινοβιακού κινήματος Corrala, που ήταν διαδομένο στην Ισπανία έως τον 16ο αιώνα. «Η ζωή αλλάζει όταν χάνεις τα πάντα» λέει ο Manoli Cortés. «Υπήρχε μια εποχή που ήμουν καλά με το να εργάζομαι και να προσέχω το σπίτι μου. Ξαφνικά σε ηλικία 65 ετών έγινα ακτιβιστής». Τώρα κάθεται σε ένα κλασικό Ισπανικό σαλόνι:
άψογα καθαρισμένο, γεμάτο με οικογενειακές φωτογραφίες και ξύλινα έπιπλα. Εν τω μεταξύ, η γεωμετρία των γραμμών του, οι γαλλικού τύπου συρόμενες πόρτες και τα μπαλκόνια δίνουν την εικόνα ενός κτιρίου που μοιάζει πολύ με όλες τις νεόκτιστες πολυκατοικίες της πόλης.

Γιατί έχει χαλάσει τον κόσμο ο Χρυσοχοΐδης... αφού έχήσει την επίσημη μεταγραφή του στη δεξιά από τη νέα δεξιά που και ο ίδιος θεμελίωσε;


"press-gr" Από τον Στάθη Παλαιολόγο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει. Αυτός που χαλάει πάντως κυριολεκτικά τον κόσμο για να γίνει (πάλι) υπουργός είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η προσπάθεια που κάνει μάλιστα εστιάζεται στο να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της ΝΔ για την υπουργοποίησή του.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΡΙΛΟ


Με νέα παρέμβασή του μέσω Διαδικτύου, ο Μπέπε Γκρίλο απέρριψε την Τρίτη κάθε ενδεχόμενο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) να υποστηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση των εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών του M5S χθες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος στην γερουσία Βίτο Κρίμι είχε δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να στηριχθεί κυβέρνηση των δυο μεγάλων παρατάξεων, αλλά θα αξιολογηθούν τυχόν εναλλακτικές προτάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο».
«Τα Πέντε Αστέρια δεν θα δώσουν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, ούτε δήλωσαν ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτή (η κυβέρνηση) του Μόντι ήταν η πιο έντονα πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 60 ετών, αφού κανείς έως τώρα δεν είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των εργαζομένων» έγραψε στο ιστολόγιό του ο Γκρίλο.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΑ «TROLLS»…

Της Μαρίας Δεναξά          http://kartesios.com/?p=116044

Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, αυτοσκοπός – κι έτσι πρέπει να είναι εδώ που φθάσαμε – δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα επιτευχθεί με την πολιτική και οικονομική ένωση. Στον δρόμο, όμως, προς αυτή την ολοκλήρωση φαίνεται ότι δεν χωρούν όσα πραγματικά σκέφτονται οι λαοί -οι οποίοι, άλλοτε επωφελούνται, και άλλοτε υπομένουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκε επανειλημμένως πως, στην εποχή των ισχνών αγελάδων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν ένα ακόμη αντιευρωπαϊκό μήνυμα των πολιτών της γηραιάς Ηπείρου. Μήνυμα ότι οι κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο με τις ακραίες μορφές λιτότητας.

Η ανεργία διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας


Του Στάθη Διομήδη

Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. Τον Νοέμβριο του 2012, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έφθασε στο 27%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν χίλιοι άνθρωποι την ημέρα περνούν το κατώφλι της ανεργίας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως η μεγάλη πλειοψηφία συγκαταλέγεται στους μακροχρόνια άνεργους.
Δεν υπάρχει βόμβα μεγαλύτερης ισχύος στα θεμέλια μιας κοινωνίας. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός, ότι όποιος χάσει την εργασία του αδυνατεί να ξαναβρεί δουλειά, καθώς έχει σχεδόν παγώσει η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και οι μόνες συναλλαγές που γίνονται είναι οι απολύτως απαραίτητες.Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια μνημονίων, σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του λαού, πλέον, να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επίσης, η αδυναμία για εύρεση εργασίας δημιουργεί τάσεις φυγής στο εξωτερικό κυρίως στους νέους ηλικίας 18 έως 28 ετών.

Φέρτε μας δούλους για να... «επενδύσουμε»!

Του Νίκου Μπογιόπουλου - "Ριζοσπάστης"

«Μειώστε τους μισθούς για να επενδύσουμε - Κατώτατο όριο στα 300 ευρώ για ανέργους νέους ζήτησαν 11 πολυεθνικές από τον Κ. Χατζηδάκη», ήταν ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ του προχτεσινού «Βήματος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης οι πολυεθνικές ζήτησαν να πάει ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων στα 300 ευρώ ή ακόμα και στα 250 ευρώ.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι πολυεθνικές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα γίνει «φιλικότερη προς τις επενδύσεις». Και τότε, όταν ο μισθός πάει στα 250 - 300 ευρώ, οι πολυεθνικές, όπως διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση, θα είναι έτοιμες να συμβάλουν τόσο στη... σωτηρία της χώρας όσο και στην... καταπολέμηση της ανεργίας.

Παλάτια στα βοσκοτόπια του Ιονίου


Έναντι 8,5 περίπου εκατ. ευρώ, ο εμίρης του Κατάρ Χαλίφα Αλ Θάνι και άλλοι Καταριανοί αγόρασαν την Οξειά και άλλα πέντε μικρά νησάκια στο Ιόνιο. Το τελευταίο διάστημα οι Εχινάδες νήσοι έχουν μπει στο στόχαστρο πλούσιων Αράβων. Άγνωστες είναι όμως οι προθέσεις τους ως προς την αξιοποίηση των νέων τους αποκτημάτων. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, πάντως, βάζουν φρένο σε ενδεχόμενα σχέδια μετατροπής της περιοχής σε τουριστικό προορισμό. Αν ο εμίρης θέλει να χτίσει μια καλύβα και να μείνει εκεί είναι ευπρόσδεκτος, τονίζουν χαρακτηριστικά. Της Ιουλίας Κιλέρη
Οι Εχινάδες νήσοι αποτελούν ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από τον Αστακό και το γνωστό λιμάνι στο Πλατυγιάλι. Η διαδικασία πώλησης μετρά ήδη ενάμιση περίπου χρόνο. Μιλώντας στο tvxs.gr, ο δήμαρχος Ιθάκης, Ιωάννης Κασσιανός γνωστοποίησε πως ήδη εδώ και μια εβδομάδα έξι νησάκια των Εχινάδων νήσων ανήκουν στον εμίρη του Κατάρ και άλλους Καταριανούς. Η Οξειά πουλήθηκε έναντι 4,9 εκατ. ευρώ, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για άλλα πέντε νησάκια στην περιοχή. Τόσο η Οξειά, όσο και άλλα μικρότερα νησιά είναι ιδιωτικά και διοικητικά ανήκουν στην Ιθάκη.

Κώστας Τερζάκης: «Ψυχή βαθιά κι αγώνας!»


Φωτ. 1: Κώστας Τερζάκης

«-Τι κάνουμε τώρα Κώστα μέσα στην καταχνιά, στα ρόπαλα, στο γύψο, στις αλυσίδες της χούντας;
-Τη δουλειά μας… τη δουλειά μας!
-Μπορείς να τα βάλεις μ’ αυτά τα θεριά συνάδελφε;
-Και μ’ αυτά και μ’ άλλα, μόνο ψυχή βαθιά! Αγώνας! Αν κιοτέψουμε εμείς οι οικοδόμοι με τ’ όνομα, αν ξεσφίξουν οι γροθιές της παραγωγής και της πάλης όλης της εργατιάς, συνάδελφε, όπου ζούμε, μοχθούμε κι αγωνιζόμαστε, τότε κακά ξεμπερδέματα… Αέρα θέλει ο χορός. Εμπρός!
Κάπως έτσι άκουσα τη φωνή του ένα απόβραδο στο Βύρωνα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Δεν τον γνώριζα, με συνεπήρε εκείνη η λαγαρή και καθάρια του φράση. Εκείνη η φωνή του. Εκείνο το φλογερό πάθος!
Αμέσως σταμάτησε κι ο παραμικρός θόρυβος.
-Ποιος είναι; Ρωτώ.
-Ο δικός μας, λέει, ο μπετατζής… Δεν τον ξέρεις;
Ντράπηκα εκείνη τη μαστοράντζα που χειροκροτούσε με κάτι χερούκλες βαριές, πελώριες, που χτίζουν την Αθήνα μας και τον καινούργιο μας κόσμο, τον κόσμο του πρωτομάστορα της δουλειάς και της πάλης Κώστα Τερζάκη!»[1]

ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΙΤ


Μπορεί να υποχώρησαν αρκετές θέσεις τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως πέντε ελληνικά πανεπιστήμια -ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης και Πατρών- εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στο 3% της παγκόσμιας «ελίτ». Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές σε αντίθεση με τους ερευνητές της Σαγκάης οι οποίοι επιμένουν να εξαιρούν από τη διάσημη λίστα τους τα ελληνικά ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης -στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες ερευνητές από τα πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Αιγαίου- δημοσιοποίησε χθες την παγκόσμια λίστα ταξινόμησης την οποία χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CSIC (www.webometrics.info/). Οι Ισπανοί ερευνητές χρησιμοποιούν έναν σύνθετο δείκτη, που λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο το δημοσιευμένο έργο των πανεπιστημιακών σε περιοδικά, αλλά και εκείνο στο διαδίκτυο, διευρύνοντας τον αριθμό των προς κατάταξη ιδρυμάτων. Έτσι, στη λίστα του 2013 κατατάσσονται 21.250 ΑΕΙ (έναντι 20.372 ΑΕΙ το 2012) όταν στη λίστα της Σαγκάης αναλύονται 1.200 πανεπιστήμια κι από αυτά κατατάσσονται 500.

Πολιτικη επιστρατευση 5 Μαρτη 1943

Συνέδριο διαχείρισης του «τέλους»



Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα συνέδριο ενός κατεξοχήν κρατικού κόμματος σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Του Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Tο εν εξελίξει συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος δεν θα έχει εκπλήξεις. Θα αποτελέσει την επιτομή μιας πορείας που δεν μπορεί παρά να είναι φθίνουσα. Και τούτο επειδή η σύνθεση των περίπου 4.500 συνέδρων που εκλέχθηκαν από λίγα παλαιά και από ένα πλήθος νέων(;) μελών αλλά κυρίως μη μελών του κόμματος δεν θα μπορέσουν να αποτιμήσουν κριτικά ούτε την πορεία του, ούτε φυσικά να χαράξουν μια στρατηγική που να ανακόπτει την περαιτέρω συρρίκνωσή του.
Με άλλα λόγια δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν στο πώς το πάλαι ποτέ ηγεμονικό κόμμα έχει καταντήσει «ουρά της Ν.Δ.», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρχηγού του.

ΓΕΡΟΙ, ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ... ΛΙΓΟΙ !...


Σε αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να συνοψιστεί το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται για την πλειονότητα των κατοίκων της «Δύσης», αν δεν εισακουστούν οι φωνές που κρούουν από καιρό τον κώδωνα του κινδύνου.

Εδώ και χρόνια, η παγκόσμια ανάπτυξη εξαρτάται από τις επιδόσεις ενός μεγάλου τμήματος του παλαιόθεν γνωστού ως «Τρίτου Κόσμου», με αιχμές την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Η τάση φαίνεται προς το παρόν μη αναστρέψιμη, ενώ σε μεγάλο βαθμό η αλληλοσύνδεση των ανεπτυγμένων κοινωνιών με τις αναπτυσσόμενες εντοπίζεται κυρίως στην εξάρτηση των τελευταίων από την τεχνολογία και την κατανάλωση των πρώτων. Ειδικά το δεύτερο σκέλος αυτής της εξάρτησης φαίνεται να αποκοιμίζει σειρά ειδικών που ρωτούν με στόμφο «πώς θα συνεχίσει η ανάπτυξη των νέων δυνάμεων αν οι παλαιές μειώσουν την κατανάλωση τους;». Επιχείρημα σωστό σε αυτήν τη φάση, πλην όμως προσωρινό.