Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: Εφυγε η Mελίνα Μερκούρη


Στις 6/3/1994 η μεγαλη ηθοποιος καθως και τραγουδιστρια αλλα και μετεπειτα δυναμικη Υπουργος πολιτισμου,Μελινα Μερκουρη,αφησε την τελευταια της πνοη χανοντας την μαχη με τον καρκινο που την ταλαιπωρουσε για χρονια.
Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) (Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994) ήταν ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.
Χαρακτηρίστηκε, εύστοχα, η Τελευταία Ελληνίδα Θεά. Καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών. Μεγάλη ηθοποιός βραβευμένη με διεθνή βραβεία και παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (όπως τόνισε και ο Ανδρέας Παπανδρέου "άντεξε" και στους 16 ανασχηματισμούς κυβέρνησης που έκανε), από το 1981-1989 και 1993-1994. Ο παππούς της, Σπυρίδων Μερκούρης, είχε διατελέσει για πολλά χρόνια δήμαρχος Αθηναίων και ο πατέρας της, Σταμάτης Μερκούρης χρημάτισε βουλευτής.

«ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

Σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κ. Κ. Τζαβάρας, παρέδωσε στην Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. την επίσημη πρόταση αναδιοργάνωσης του Υπουργείου μας, όπως προτάθηκε από την Ομάδα Υποστήριξης Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το επίσημο σχέδιο αποτελεί ταφόπλακα για το Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο σχέδιο, εκτός των άλλων, δεν γίνεται ξεκάθαρη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και του έργου του ΥΠ.ΠΟ. Τα γεγονότα αυτά έρχονται σε πλήρη ανακολουθία και διαψεύδουν τις περί του αντιθέτου θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ, η οποία κατηγορηματικά μας διαβεβαίωνε για την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο που εντέλει επισημοποιήθηκε.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ., μαζί με τους προέδρους των μεγάλων πρωτοβάθμιων Σωματείων, συνεδρίασε εκτάκτως και αφού εκτιμήθηκε η κατάσταση ομόφωνα αποφασίστηκε η άμεση αντίδραση μας.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, προκηρύσσουμε 4ωρη Στάση Εργασίας (από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου) των Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, με συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην είσοδο του ΥΠ.ΠΟ. Στη συνέχεια αφού πραγματοποιηθεί ενημέρωση των συναδέλφων για όλες τις εξελίξεις, θα γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και στην αντίστοιχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού αγωνιζόμαστε:

- Για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των συναδέλφων.
 - Για την αυτοτέλεια του Υπουργείου Πολιτισμού και του έργου του.
 - Για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
και την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού.
Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε μέχρι τέλους, ώστε το σχέδιο διάλυσης του
ΥΠ.ΠΟ. να μείνει στα χαρτιά αυτών που το εμπνεύστηκαν.

Το σχέδιο οργανισμού  ειναι εδώ

Κήρυγμα «φωτιά» του παπά-Ανδρέα Ανωγείων κατά του ΔΝΤ και της Ε.Ε

Πύρινο κήρυγμα εναντίον της τρόικας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα εκφώνησε το πρωί της Κυριακής στο Αϊ Γιώργη ο παπα-Ανδρέας, στο μνημόσυνο του Νταρολευτέρη.
Ο παπά-Ανδρέας Κεφαλογιάννης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και της Ε.Ε. καλώντας το λαό να αντισταθεί απέναντι σε αυτούς, που όπως είπε, «πίνουν το αίμα του λαού με φόρους και χαράτσια».
Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κάποιοι πρέπει να απολογηθούν και να τιμωρηθούν για την τεράστια φτώχεια, την ατελείωτη εξαθλίωση, τα 2 εκατομμύρια άνεργους, τους χιλιάδες άστεγους, τις χιλιάδες των πολιτών που περιμένουν στα συσσίτια και για τις 3.500 αυτοκτονίες σε όλη τη χώρα.»

Ολόκληρο το κήρυγμα έχει ως εξής:

Μ. Θεοδωράκη ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

Από συναυλία το Δεκέμβρη του 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
με τη ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
τη ΜΙΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
και τη ΧΟΡΩΔΙΑ της ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ

Ποίηση: Άγγελος Σικελιανός
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Λεωνίδας Καβράκος

|| Andante mosso

Γιγάντιες σκέψεις, σὰ νέφη πύρινα ἢ νησιὰ πορφυρωμένα
σὲ μυθικὸν ἡλιοβασίλεμα, ἄναβαν στὸ νοῦ μου,
τὶ ὅλη μου καίονταν μονομιᾶς ἡ ζωὴ στὴν ἔγνοια
τῆς καινούργιας λευτεριᾶς Σου, Ἑλλάδα. γι᾿ αὐτὸ δὲν εἶπα:

Τοῦτο εἶναι τὸ φῶς τῆς νεκρικῆς πυρᾶς μου...

Και εγγένετω ο Ελλαδίτης


Αγαπητέ αναγνώστη,

Δυστυχώς δεν βρἠκα κάποιο πιασάρικο τίτλο να προσελκύσω την προσοχή σου. Γνωρίζω πως έχεις πολλές έγνοιες στο μυαλό σου. Σε απασχολούν σοβαρά ζητήματα: τα χαράτσια που πρόκειται να πληρώσεις το 2013, οι δόσεις δανείων που τρέχουν, το δεύτερο αυτοκίνητο που ακινητοποίησες, η δουλειά που έχασες το 2012 όντας από τους τυχερούς που ακόμη την είχες, η ανασφάλεια που προκαλεί η αύξηση της βίας, η ανησυχία από την έξαρση της ανομίας. Πιθανότατα μάλιστα, ανάμεσα στις καθημερινές σου έγνοιες να έχει προστεθεί κι ο συνάνθρωπος που δεν έχει την τύχη να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας όπως εμείς, αφού το δικό του καθημερινό μέλημα είναι να βρεί κάποια υπολείματα φαγητού στους κάδους !

Οπότε σ’ ένα κείμενο είναι εύλογο να αναζητάς κάτι πιο ελαφρύ, ευχάριστο, χαλαρωτικό, ξέγνοιαστο! Επομένως τι ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει ένα κείμενο με τίτλο «Και εγγένετο ο Ελλαδίτης»; Τι σημασία έχει αν ονομάζεται κάποιος σήμερα Έλληνας ή Ελλαδίτης; Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην έχει πλέον απολύτως καμία σημασία, όπως θα διαπιστώσεις παρακάτω !

Είναι ανάγκη να ανέβουμε όλο το Γολγοθά έως τη σταύρωση ή θα αποφασίσουμε τώρα την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;


Ζούμε σε εποχές δύσκολες, ασυνήθιστες γι’ αυτό και αποκαλυπτικές. Το γνωστό ερώτημα αν υπάρχει ζωή έξω από το ευρώ και την ΕΕ φαίνεται να αντιστρέφεται από την ίδια την πραγματικότητα. Από τη λεηλασία, εντός του ευρώ και της ΕΕ, της ζωής και των δικαιωμάτων των απλών ανθρώπων, που η ίδια η ΕΕ ενορχηστρώνει! Η ΕΕ όχι μόνο δεν είναι το σπίτι των λαών για τον κόσμο της εργασίας και τους λαϊκούς ανθρώπους στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αλλά αντίθετα φαντάζει καθαρά πλέον σαν σφαγείο των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, που ταυτόχρονα κλονίζεται από τα κύματα της μεγάλης ύφεσης και φαίνεται να μην έχει μέλλον…
Δυστυχία σήμερα σημαίνει: μνημόνια, τρόικα, Ευρωπαϊκή Ένωση
Γιατί όλοι σήμερα μιλάμε και ρωτάμε για το ευρώ και την ΕΕ; Είναι λογικό. Ποιοι είναι οι τρεις που απαρτίζουν την τρόικα, που οδηγεί σε αφανισμό εισόδημα, δημόσια περιουσία και δημοκρατία στην Ελλάδα;
Πρώτο, είναι η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση
Δεύτερο, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή πάλι η ΕΕ
Τρίτο, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατέστρεψε όλες τις χώρες στις οποίες επενέβη.
Όλοι βλέπουμε ότι το «σούπερ λόμπι» του ευρώ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ταυτίζεται με τα μνημόνια, τη λιτότητα, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις. Πείθει όλο και λιγότερους.

Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες!!!

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαντούρο, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός. Ο Τσάβες έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών
Εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες ο κ. Τσάβες δεν είχε κάνει καμία δημόσια ή τηλεοπτική εμφάνιση, πυροδοτώντας τα σενάρια σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.
Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για τη υγεία του προέδρου της χώρας και ότι σύντομα θα αναγκαστεί να πει στον λαό όλη την αλήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδόν μέχρι και την τελευταία στιγμή ισχυριζόταν πως η υγεία του βαίνει καλώς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, παραδέχτηκε την κρισιμότητα της κατάστασής του.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Δεκέμβριο είχε ταξιδεύσει στην Αβάνα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που έχει διαγνωστεί με καρκίνο.
Ο κ. Τσάβες κέρδισε τον Οκτώβριο του 2012 τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό, λόγω προφανώς της ασθένειάς του, να ορκιστεί επίσημα στις 10 Ιανουαρίου.
Μετά από πολιτική διαμάχη το Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας διέταξε την καθυστέρηση της ορκωμοσίας επικαλούμενο το Σύνταγμα.
Ο θάνατος του Τσάβες έθεσε τέλος στην 14χρονη κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας.