Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης

Ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ποιητής με πολιτική συνείδηση, φυλακίστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο για τις ιδέες του και χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας», καθώς με τους στίχους του εξέφρασε τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς. Το ποιητικό του έργο καθόρισε την ομάδα των στρατευμένων ποιητών της μεταπολεμικής ποίησης.

Στη χώρα του Ψυχάρη δεν μιλάμε για σκοινί



Διαβάσαμε σήμερα στα ΝΕΑ την εξής άποψη: «Θυμίζω ότι ο «ηγέτης των φτωχών» (Τσάβες) ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με ένα διπλό αλλά (ευτυχώς) αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 1992 για το οποίο έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή».

Καλώς το θυμίζει η εφημερίδα του κ. Ψυχάρη αλλά ξεχνά να σημειώσει ποιος ήταν ο υπό ανατροπή πρόεδρος. Πρόκειται για τον Κάρλος Αντρέ Πέρεζ με διαταγές του οποίου η εθνοφρουρά της Βενεζουέλας σκότωσε περίπου 3.000 άτομα που διαμαρτύρονταν για την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Τι άλλο ήταν ο κ. Πέρεζ; Ήταν αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και κέρδισε τη δεύτερη εκλογική του θητεία υποσχόμενος να αντιταχθεί στο ΔΝΤ. Όπως κάθε καλό μέλος της ΣΔ όμως, ύστερα από λίγους μήνες άνοιξε τις πύλες της Βενεζουέλας στο ΔΝΤ, βυθίζοντας τη χώρα στη φτώχεια και τελικά στο αίμα.

Το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα και η οργάνωση από τα κάτω


Η κρίση των συνδικάτων προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης

Είναι κοινή πλέον η αντίληψη για τις τεράστιες ευθύνες και τη χρεοκοπία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Όχι μόνο των τριτοβάθμιων οργανώσεων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έχουν καταστεί παντελώς ανυπόληπτες, αλλά όλης εκείνης της πορείας μετασχηματισμού των πρωτοβάθμιων συνδικάτων σε φορείς κοινωνικής ειρήνης, κλαδικές ενώσεις με αποκλειστικά κλαδικά αιτήματα, που αναπαρήγαγαν στο εσωτερικό τους την αστική δημοκρατία, με ισόβιους συνδικαλιστές που «συνδιοικούσαν» επιχειρήσεις ή δημόσιους οργανισμούς, κάνοντας τη διαδρομή από τα συνδικαλιστικά οφίκια στα βουλευτικά έδρανα να μην προξενεί πλέον καμία έκπληξη ή κατακραυγή.
Αν όλα τα παραπάνω είναι κοινός τόπος, τόσο για τον κόσμο της Αριστεράς όσο και για την πλειονότητα του κόσμου της εργασίας πλέον, τόσο κοινός τόπος θα ’πρεπε να είναι και το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, και με την κοινωνική καταστροφή που έχει επέλθει, η συζήτηση δεν μπορεί να στριφογυρίζει ακόμη γύρω από το πόσο η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα συνδικάτα που ελέγχει δεν στάθηκαν στο ύψος τους.

«Ο Παπανδρέου έπρεπε να σηκώσει το μεσαίο δάχτυλο σε Μέρκελ και Σαρκοζί»

 
«Ξαναχτύπησε» η Μπεατρίς Ταλεγόν
Η Μπεατρίς Ταλεγόν, γνωστή για τις εμπρηστικές της δηλώσεις και γιατί τα «έψαλλε» στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, βρίσκεται στην Αθήνα και τραβάει και πάλι πάνω της την προσοχή.
Η γενική γραμματέας της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μιλώντας από το βήμα ημερίδας που διοργανώθηκε από την Λούκα Κατσέλη και τον Γεράσιμο Αρσένη στην Αθηναΐδα, τάχθηκε αυτή τη φορά με το μέρος του κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενη στο περιστατικό που ο Σαρκοζί αποκάλεσε τον κ. Παπανδρέου «ηλίθιο», ανέφερε πως όταν «ο Σαρκοζί είπε του Παπανδρέου στις Κάννες "είσαι ηλίθιος", αναφορικά με την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, τότε αυτός, ο Θαπατέρο και ο Γκονζάλες έπρεπε να σηκώσουν το μεσαίο δάχτυλο απέναντι στην Μέρκελ και στον Σαρκοζί».
Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:

«Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!» - Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Κυριακή 10 Μαρτίου

Με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια!», οι πλατείες της Ελλάδας παίρνουν τη σκυτάλη από τους Πορτογάλους και την Κυριακή 10 Μαρτίου επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.


Οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα και το κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή γίνεται μέσω του facebook (Αθήνα) καιfacebook (Θεσσαλονίκη): «Η Πορτογαλία δείχνει το δρόμο! Περιμένουμε να βγάλουν πάλι πανό που να μας κοροϊδεύει για να βγούμε στους δρόμους; Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες, ως εδώ!».

Τσίπρας: Πρέπει οι άλλοι να γίνουν πιο ριζοσπάστες, όχι εμείς πιο συντηρητικοί


http://www.kathimerini.gr

Ομιλία Α. Τσίπρα στη διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute για την έξοδο από την κρίση.

Στην ανάγκη μιας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα στοχεύει στο κτίσιμο μιας καινούργιας Ελλάδας, εστίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το βράδυ – άρτι αφιχθείς από τη Βενεζουέλα – στη διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute με θέμα της την έξοδο από την κρίση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «οι συμμαχίες είναι κορυφαίο ζήτημα που μας απασχολεί» καθώς, όπως εξήγησε, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μάη, αλλά και ότι «εξαιτίας (και αυτού) το αποτέλεσμα του Ιουνίου δεν ήταν αυτό που θέλαμε» (λόγω της στάσης του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, όπως ανέφερε). Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η επιδίωξη συμμαχιών ενέχει μια απειλή, αλλά αποτελεί και πρόκληση για εμάς».

Κοινή δράση και με ΚΚΕ για κυβέρνηση Αριστεράς»


Συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη

«ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βάλουν νερό στο κρασί τους, ώστε να γίνει δυνατή η προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς», προτρέπει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ειδική αναφορά στο διάλογο που αναπτύσσεται στο ΚΚΕ ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, τον οποίο χαρακτηρίζει «γόνιμο, ζωντανό και ουσιαστικό». Τονίζει επίσης ότι μπορεί να υπάρξουν «θετικές ωθήσεις» όχι μόνο στο ΚΚΕ, αλλά σε όλη την Αριστερά. Τάσσεται κατά κάθε στρατηγικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κεντρώο χώρο, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα χάσει τα πιο ανήσυχα και μαχόμενα κοινωνικά του στηρίγματα. Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ. Λαφαζάνης μιλά για ορατό κίνδυνο η οικονομική ερείπωση της χώρας να οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες, ακόμη και τραγωδίες. «Ζούμε πολύ επικίνδυνες ώρες στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Σαν σήμερα 10 Μάρτη


Ο Γκράχαμ Μπελ μιλάει στο τηλέφωνο

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
1876 Στη Βοστόνη ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κάνει για πρώτη φορά χρήση της νέας του εφεύρεσης: του τηλεφώνου.

Η Επανάσταση του Θέρισου, αφετηρία της Κρητικής Επανάστασης


Στις 10 Μαρτίου του 1905, ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισο. Αρχηγός της επανάστασης είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ αφορμή για τους κινηματίες στάθηκε η επιθυμία τους για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Συνέρχεται συνέλευση στο Θέρισο υπό την καθοδήγηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Φούμη και Κωνσταντίνου Μάνου, που επισημοποιεί την ανάγκη για την δημιουργία ενός ενιαίου κράτους μεταξύ Ελλάδας και Κρήτης.
Η Κρήτη, με την βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων καταφέρνει το 1898 να απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό. Κάπου εδώ ανοίγει ο δρόμος της αυτονομίας της περιοχής και της Ένωσης της με την Ελλάδα.
Οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ιταλίας ζητούν από το βασιλιά Γεώργιο της Ελλάδας να εγκρίνει το διορισμό του Πρίγκιπα Γεωργίου ως ύπατου Αρμοστή των Μ. Δυνάμεων στην περιοχή της Κρήτης. Ο Πρίγκιπας Γεώργιος διορίζεται ομόφωνα και ξεκινάει αμέσως τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης της Κρήτης την οποία και συνθέτουν σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής. Υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Ελ. Βενιζέλος, Εσωτερικών και Συγκοινωνίας ο Μανούσος Κούνδουρος, Δημόσιας Εκπαίδευσης και Θρησκευτικών ο Νικόλαος Γιαμαλάκης, Οικονομικών ο Κων. Φούμης και υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας ο Χασάν Σκυλλιανάκης.

Στον «αέρα» η δόση του Μαρτίου λόγω της κινητικότητας

Σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων
Σε μείζον ζήτημα, που μπορεί να απειλήσει τη δόση του Μαρτίου αλλά και του β' τριμήνου, εξελίσσεται η κινητικότητα των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, καθώς η τρόικα εμμένει στα όσα συμφώνησε με την κυβέρνηση και έχουν αποτυπωθεί στο Μνημόνιο ΙΙΙ, δηλαδή στην αποχώρηση των 25.000 - 27.000 υπαλλήλων εντός του 2013.
Παράλληλα, οι ξένοι ελεγκτές, οι οποίοι θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και για την επόμενη εβδομάδα, απορρίπτουν και την πρόταση για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τονίζοντας πως θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που δεν εξηγείται πώς θα εξευρεθεί.
Ωστόσο, από τη χθεσινή συνάντηση προέκυψε και ένα θετικό στοιχείο, που αφορά στη συγκατάθεση της τρόικας για τη δρομολόγηση της νέας ρύθμισης για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, εκκρεμεί η ετυμηγορία τους για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ για την αξιολόγηση του Ιουνίου παραπέμπεται το θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, με την όποια αλλαγή να εφαρμόζεται από τη νέα χειμερινή περίοδο.

Ο ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ


"Και ποια είναι η πιο αψηλή εντολή; Ν’ αρνηθείς όλες τις παρηγοριές-θεούς, πατρίδες, ηθικές, αλήθειες - ν’ απομείνεις μόνος και ν’ αρχίσεις να πλάθεις εσύ, με μοναχά τη δύναμή σου, έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου... Ποια ‘ναι η πιο αντρίκια χαρά;
Ν’ αναλαβαίνεις την πάσα ευθύνη".!

Η κρίση της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης, βαθαίνει

Η εισήγηση του Γιάννη Βαρουφάκη στην διημερίδα: «Έξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας»