Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κατίδης


Ο ναζιστικός χαιρετισμός του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργου Κατίδη, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Βέροια, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο Κατίδης να αποκλειστεί από όλες τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Κατίδης είναι μικρό παιδί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιείκεια, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως στα 20 δεν είσαι παιδί και είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου.
Ο Κατίδης είναι παιδί· όχι επειδή είναι 20 ετών αλλά επειδή φοράει κοντά παντελονάκια και παίζει.
Ο ποδοσφαιριστής ζήτησε συγγνώμη για τον ναζιστικό χαιρετισμό αλλά -εκτός από τα αρμόδια όργανα- θα πρέπει να τον συγχωρήσουν και οι φίλαθλοι. Αν δεν τον συγχωρήσουν οι φίλαθλοι, δεν θα έχει μέλλον στο ποδόσφαιρο.
Πάντως, ο Κατίδης είναι θύμα της απαγόρευσης να πηγαίνουν στο γήπεδο οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας.

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Στο τραπέζι νέα πρόταση για κούρεμα 3%, 10% και 12,5%


 Αύριο η συνεδρίαση της Βουλής

Σε αναβολή της αρχικώς προγραμματισμένης για σήμερα στις 4.00 το μεσημέρι κρίσιμης ψηφοφορίας της Βουλής επί της έγκρισης του επώδυνου προγράμματος διάσωσης της χώρας οδηγήθηκε η κυπριακή κυβέρνηση.

Η αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εξακολουθεί να κρέμεται σε μία κλωστή πλέον όμως κυοφορούνται νέες προτάσεις για τα ποσοστά και την κλιμάκωση της φορολόγησης.
Το πράσινο φως για ενδεχόμενες τροποποιήσεις, υπό τον όρο να μη θιγεί ο ποσοτίκός στόχος των 5,8 δισ. έδωσαν νωρίτερα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, ΕΚΤ και Βερολίνο.
Τη νέα αναβολή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη 1.30 το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα για να συζητήσει τα τροποποιημένα όπως είπε, νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Ανακοίνωση Γραμματείας Κ.Ε. ΑΚΕΛ

http://www.akel.org.cy
Η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα το πρωί και ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα του χθεσινοβραδινού Εurogroup. Αναλύοντας τα δεδομένα έχει καταλήξει σε ορισμένες κατ’ αρχήν εκτιμήσεις:

1.Εκφράζουμε τη δυσφορία μας για τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Τρόικα και το ΔΝΤ το θέμα της Κύπρου. Επιχείρησαν και επιχειρούν με βάση ατεκμηρίωτες κατηγορίες να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές επιλογές και εμμονές στην Κύπρο, οδηγώντας τον τόπο και το λαό μας σε καταστάσεις ανάλογες των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
2.Εκφράζουμε επίσης την έντονη δυσφορία μας γιατί σε μια τόσο σημαντική και κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του επέλεξαν μοναχική πορεία. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης, δεν ένιωσε σε καμιά στιγμή την ανάγκη ούτε να διαβουλευτεί αλλά ούτε και να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα. Τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το ΑΚΕΛ, αυτό συνέβη. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, τονίζει ότι η απόφαση αυτή «συνιστά αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό» και προσθέτει ότι «το κούρεμα καταθέσεων είναι ανεπίτρεπτο, απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί για την Κύπρο, ούτε βέβαια να αποτελέσει δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις».
Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε μια δημοκρατική ασπίδα προστασίας των λαών από την εγκληματική στρατηγική της κ. Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς οφείλει τώρα και χωρίς μισόλογα να εξηγήσει αν έχει και ο ίδιος συμφωνήσει στο έγκλημα».

"Φοβάμαι την πείνα, Θεέ μου"- Τα παιδιά που λιποθυμούν, τα νοικοκυριά που λιμοκτονούν

Ενας  μικρός μαθητής λιποθύμησε στην Πάτρα από την ασιτία.

Όταν συνήλθε είπε πως για δύο μέρες έβαλε στο στομάχι του μόνο λίγο γάλα... Ένας μόνο, ανάμεσα σε τόσους πολλούς.
Ο Πάσχος Μανδραβέλης μόλις τέσσερις μέρες πριν δήλωνε ότι οι λιποθυμίες των παιδιών από την πείνα είναι "φτηνή προπαγάνδα"...
Ήδη από τον πρώτο καιρό του Μνημονίου, σε πολλά σχολεία της Αθήνας είχαν παρατηρηθεί κρούσματα λιποθυμιών στα σχολεία.

«ΒΟΜΒΑ» ΔΗΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ EUROGROUP


Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η υπόθεση υπερψήφισης από την κυπριακή Βουλή, των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup, μετά τους όρους που θέτει το συμπολιτευμένο ΔΗΚΟ προς την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ, το οποίο μετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, τότε αυτή θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόικα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν «κούρεμα» είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων.

ΡΩΣΟΙ ΤΗΣ GAZPROM ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – ΣΧΕΔΙΟ Β΄


Σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροσωπεία του ρωσικού κολοσσού Gazprom επισκέφθηκε το προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους με συγκεκριμένη πρόταση.
Οι πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρουν ότι οι Ρώσοι υπέβαλαν έγγραφη πρόταση απεγκλωβισμού της Κύπρου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup, για κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων.
Η πρόταση των Ρώσων σύμφωνα, με τις πληροφορίες, αφορά την ανάληψη των οικονομικών βαρών από την ρωσική εταιρεία με την αγορά μίας ή και δύο κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να μην υπάρξει δανειοδότηση από την τρόικα και Μνημόνιο για την Κύπρο.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ



H Λευκωσία συζητάει με Ε.Ε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της συμφωνίας με το κούρεμα αλλά με την προυπόθεση να υπάρχει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα. Θετικός σε κάτι τέτοιο φέρεται ο Όλι Ρεν.
Συζητείται μείωση του ποσοστού κουρέματος για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ από το 6,75% στο 3% ή στο 5%. Μείωση του ποσοστού κουρέματος για τις καταθέσεις άνω των 100.000 έως 500.000 σε ποσοστό κάτω του 10% και αύξηση του ποσοστού κουρέματος σε καταθέσεις άνω των 500.000 στο 13%. Κάτι τέτοιο θα ελαφρύνει μεν του μικροκαταθέτες, αλλά θα οδηγήσει σε απόσυρση καταθέσεων και μεταφορά κεφαλαίων εκτός Κύπρου από μεγαλοκαταθέτες, κυρίως Ρώσους.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Σοκάρουν οι διαρροές ότι η ΕΕ είχε προτείνει ο% haircut για καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες και 12% πάνω από 100 χιλιάδες αλλά η Κυπριακή πλευρά πρότεινε κούρεμα παντού
Σύμφωνα με πηγή σε συμβούλους που συμμετείχαν στην διαδικασία σύνθεσης της τελικής πρότασης η ΕΕ είχε προτείνει ή φέρεται να είχε προτείνει να μην υποστούν haircut οι εγγυημένες καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ γιατί μια τέτοια απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία που προστατεύει τις καταθέσεις.
Σημειώνεται ότι είναι όχι μόνο κυπριακή ή ελληνική αλλά και ευρωπαική νομοθεσία η διασφάλιση των καταθέσεων μέσω μηχανισμών τύπου ΤΕΤΕ έως 100 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυπριακή πλευρά έθεσε θέμα haircut και για τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Για τσουνάμι προειδοποιεί ο… Κρούγκμαν

Τον κίνδυνο για τσουνάμι αντιδράσεων στην Ευρώπη με αφορμή το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου επισημαίνει ο οικονομολόγος Πολ Kρούγκμαν σε σχόλιό του στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει την απόφαση του Eurogroup.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το κούρεμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ξένες καταθέσεις. Το κούρεμα των μικρών εγχώριων καταθέσεων είναι λίγο μικρότερο, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό», επισημαίνει.
Η σημερινή ημέρα και όσες ακολουθήσουν αμέσως μετά θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρουσες, σχολίασε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Μπρε μπρε μπρε του Μπουρανί: Καθαρή Δευτέρα στον Τύρναβο


Τα ταμπού και οι απαγορεύσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία μιας κοινωνίας. Είναι εκείνα τα στοιχεία που κρατούν ζωντανές στην μνήμη σας, ενέργειες των προγόνων σας, πάνω σε διάφορα θέματα, πιστοποιώντας αν μη τι άλλο τις ρίζες και την προέλευση σας. Ένα από αυτά τα έθιμα που έκανα τον Τύρναβο ξακουστό είναι το έθιμο του «Μπουρανί» την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας.
Η Καθαρή Δευτέρα γενικά είναι μια μέρα χαρούμενης ηθικής ελευθερίας ή χαλάρωσης, κατά την οποία οι κανόνες του κόσμιου βίου αναστέλλονται προσωρινά. Ο κόσμος γυρίζει ανάποδα και βασιλεύει η λησμονιά της καθημερινότητας: τα ταμπού και οι απαγορεύσεις παραμερίζονται και οι εκτροπές σας επιτρέπονται. Η κραιπάλη και κάποιος βαθμός έκλυσης των ηθών είναι βασικά στοιχεία των εκδηλώσεων ευθυμίας κατά την ημέρα σας Καθαρής Δευτέρας στον Τύρναβο.
Η χρησιμοποίηση σεξουαλικών και ερωτικών συμβόλων συνδυάζεται απόλυτα με τις παραδοσιακές λαϊκές εκδηλώσεις των Τυρναβιτών.