Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Φάρσες της "Eλληνοφρένειας" και Κύπριους βουλευτές

« Ο χρόνος τελειώνει.! Το αποσιωπημένο παράδειγμα της Ισλανδίας



Στην ελληνική δημόσια συζήτηση έχει διαμορφωθεί ένα θέμα ταμπού, το οποίο δεν αναλύεται ούτε καν σχολιάζεται. Είναι η καταστροφή που έχει συντελεστεί στην οικονομία από το 2009, όταν ξεκίνησαν να εφαρμόζονται οι πολιτικές λιτότητας (που συνέπεσαν φυσικά και με μια καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου στην Ελλάδα), κι η οποία επιταχύνθηκε ραγδαία στη συνέχεια με την εφαρμογή των Μνημονίων. Μια πολύ γενική εικόνα αυτής της ζοφερής πραγματικότητας δίνει η πορεία του ΑΕΠ, με βάση την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, που από 233.198 εκ. ευρώ το 2008 θα φθάσει το 2013 με βάση επίσημες (δηλαδή συντηρητικές) εκτιμήσεις να κλείσει στα 183.49 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 21,5% μέχρις φέτος που θα συνεχιστεί και το 2014 παρά τα όσα λένε κυβέρνηση και Τρόικα για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες και να κρύψουν την αποτυχία τους. Η εκτίμηση άλλωστε ότι δεν αξίζει να παίρνουμε στα σοβαρά τις προβλέψεις τους επιβεβαιώνεται από τις μέχρι σήμερα παταγώδεις αστοχίες τους στην πρόβλεψη οποιουδήποτε μεγέθους αφορά την ελληνική οικονομία: από την πορεία του ΑΕΠ μέχρι αυτή της ανεργίας και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Όταν έκλαψε η Μέρκελ»


Του Κώστα Βαξεβάνη
Μετά το σοκ, ξεκίνησε η παραγωγή και αναπαραγωγή επιχειρημάτων. «Άλλα μεγέθη στην Κύπρο», «αυτοί έχουν πλάτη τους Ρώσους», «η Κύπρος ψάχνει τώρα πλάνο Β». Από το πρωί της Τρίτης η Αγία Κυβερνητική Τριάδα γνώριζε ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Κύπρο, αλλά δεν φανταζόταν ότι θα προκύψει μέσα από το κυπριακό ΟΧΙ, τόσο μεγάλη σύνδεση με την ελληνική πραγματικότητα. Οι Ελλαδίτες έγιναν «όλοι Κύπριοι», μέσα από μια διαδικασία που ξεκίνησε ως πολιτική για να καταλήξει ψυχολογική. Πήραν το αίμα τους πίσω από τις συμπεριφορές υποτέλειες και φόβου. Ανακάλυψαν πως υπάρχουν και άλλες φάτσες πολιτικών, που ανεβαίνουν στο βήμα της (Κυπριακής) Βουλής, λένε ό,τι έχουν να πουν, περιγράφουν το εθνικό συμφέρον και καταψηφίζουν. Έφτανε να παρακολουθήσεις 10 λεπτά την συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή για να καταλάβεις τι σημαίνει Βενιζέλος, Σαμαράς, Στουρνάρας.

Εγκλωβισμένοι ανθρακωρύχοι



Δεκαεπτά μεταλλωρύχοι είναι παγιδευμένοι σε ένα υπόγειο ορυχείο εξόρυξης χαλκού στην Πολωνία, μετά την κατάρρευση υπόγειας στοάς, πιθανότατα από σεισμό.
«Έγινε ένας σεισμός στο ορυχείο Ρούντνα», δήλωσε ο Ντάριους Βιμπόρσκι, εκπρόσωπος της μεγάλης πολωνικής εταιρείας KGHM η οποία εκμεταλλεύεται το ορυχείο. «Η επιχείρηση διάσωσης έχει τεράστιες δυσκολίες καθώς πρέπει να απομακρυνθούν τόνοι βράχων», συμπλήρωσε.
Οι μεταλλωρύχοι έχουν παγιδευτεί σε βάθος 600 μέτρων κάτω από το έδαφος στο ορυχείο Ρούντνα, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πολωνικής πρωτεύουσας, Βαρσοβίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Ντάριους Βιμπόρσκι, δεν υπάρχει επαφή με τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους, για περισσότερες από δύο ώρες, καθώς η πτώση των βράχων έχει διακόψει την επικοινωνία.
Το ορυχείο βρίσκεται στην περιοχή της Σιλεσίας, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με τη Γερμανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1974. Ο φορέας εκμετάλλευσης, η εταιρεία KGHM, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στην Ευρώπη.
Η Πολωνία διαθέτει σεβαστό αριθμό ορυχείων, που βρίσκονται ως επί το πλείστον στη βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας. Το 2006, μια έκρηξη αερίου σε ένα από τα ορυχεία της ευρύτερης περιοχής, σκότωσε 23 εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το ΤΕΙ Μεσολογγίου: Ένας δήμαρχος σε απεργία πείνας


Φωτογραφία του δημαρχείου Μεσολογγίου από το agrinioculture.gr

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου μεταφέρθηκαν μετά από 10 ημέρες απεργίας πείνας ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» ο δήμαρχος της πόλης, Πάνος Κατσούλης και η Γιώτα Νικολοπούλου, διοικητική υπάλληλος του ΤΕΙ. Προχθες είχεδιακομιστεί στο νοσοκομείο και ο καθηγητής του ΤΕΙ, Φώτης Τσιφοπανόπουλος, ο τρίτος απεργός πείνας από το Μεσολόγγι, στον οποίο οι γιατροί συνέστησαν να διακόψει τη διαμαρτυρία του. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Πάνος Κατσούλης, μίλησε στοtvxs.gr για τις θέσεις του Δήμου και τις κινητοποιήσεις των φορέων της πόλης, διαμηνύοντας «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα» και ελπίζοντας μόνο σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προτού εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

ΙΔΟΥ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ


ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΒΡΈΘΗΚΕ ΈΝΑΣ ΛΑΌΣ, ΜΙΑ ΒΟΥΛΉ, ΈΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΌ ΚΡΆΤΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΌ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΒΈΡΜΑΧΤ ΠΟΥ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΕΛΈΓΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ.

Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Σκέψη πρώτη: Επιτέλους βρέθηκε ένας λαός, μια Βουλή, ένα δημοκρατικό κράτος να πει όχι στον εκβιασμό της πολιτικής Βέρμαχτπου θέλει να ελέγξει την Ευρώπη. Και να τολμήσει αυτό το όχι όταν η τιμωρία για το τόλμημα είχε από τα πριν καθοριστεί και ανακοινωθεί από τους κυρίαρχους: Θα σας τσακίσουμε, θα σας οδηγήσουμε σε πλήρη καταστροφή και άτακτη χρεοκοπία.
Σκέψη δεύτερη: Για ποια Ευρώπη, ποια αλληλεγγύη, ποιο ανθρωπισμό μιλάμε; Μπροστά στα μάτια μας εξελίσσεται η κτηνωδία σε όλο της το μεγαλείο. Εκατομμύρια άνθρωποι καταστρέφονται στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο και εκείνοι που τους καταστρέφουν δεν ενδιαφέρονται παρά να διαμοιράσουν τα ιμάτιά τους. Και μια μικρή χώρα, η Κύπρος, με τις γνωστές εθνικές δυσκολίες, αντί να βρει υποστήριξη στην... ευρωπαϊκή οικογένεια (εδώ γελάνε, ή κατεβάζουν καντήλια) καλείται να οδηγηθεί με τη θέλησή της στο ικρίωμα.

FINANCIAL TIMES: ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 4 ΣΕΝΑΡΙΑ

kartesios

Η οικονομική κρίση στην Κύπρο έχει εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του προγράμματος διάσωσης 10 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ, που περιλαμβάνει «κούρεμα» 5,8 δισ. ευρώ στους κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αν δεν βρει η Λευκωσία μια εναλλακτική λύση για να καλύψει το κενό ή δεν χαλαρώσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ τους όρους που προτείνουν, το τραπεζικό σύστημα της νήσου θα χάσει την πρόσβαση στα φθηνά δάνεια της κεντρικής τράπεζας, με τα οποία παραμένει ζωντανό επί μήνες. Χωρίς την χρηματοδότηση, η Κύπρος αντιμετωπίζει την προοπτική τραπεζικής κατάρρευσης και εξόδου από την ευρωζώνη.

1. Η Ρωσία σε ρόλο διασώστη

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στην Μόσχα για να ζητήσει βοήθεια. Οι Ρώσοι δεν ήταν πρόθυμοι να δώσουν πρόσθετη βοήθεια υπό την πιο φιλική προς την Μόσχα κυβέρνηση του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, καθώς κάθε δάνειο από την Ρωσία απλώς θα προστίθετο στο δανειακό βάρος της Κύπρου, αυξάνοντας το σε επίπεδο που το ΔΝΤ θεωρεί αφόρητο. Οπότε η Κύπρος προφανώς θα χρειαστεί να πωλήσει ενεργητικά.

Ολη η εκκλησιαστική περιουσία στη διάθεση της κυβέρνησης

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών της Τετάρτη γαι τον καθορισμό του σχεδίου Β' - Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων Ταμείων - Κλειστές μέχρι την Τρίτη οι τράπεζες - Τι ζητάει ο υπουργός Οικονομικών Σαρρής στη Μόσχα

Ολόκληρη την εκκλησιαστική περιουσία της κυπριακής εκκλησίας θέτει στη διάθεση της κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο οποίος είχε συνάντηση στις 8:00 το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας είπε ότι μπορεί να υποθηκευτεί ολόκληρη η περιουσία η οποία όπως τόνισε χαρακτηριστικά είναι τεραστίων διαστάσεων και σε αντάλλαγμα θα της χορηγηθούν ομόλογα. Μάλιστα επεσήμανε ότι κάθε μοναστήρι, κάθε εκκλησία και κάθε εκκλησιαστικό ίδρυμα θα αγοράσει ομόλογα με εντολή Αρχιεπισκόπου.

ΤΣΙΠΡΑΣ : "ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ" ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


«Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε απολύσεις μέσα από το φούσκωμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και να βαφτίσει τις απολύσεις ως ποινές για πειθαρχικά παραπτώματα. Η επίφαση ότι το νομοσχέδιο σκοπεύει στη πάταξη των επίορκων είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά και χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τους δημόσιους υπαλλήλους», σχολιάσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας και στα ασφαλιστικά ταμεία, που προχωρούν σε κινητοποιήσεις από την Τετάρτη.
«Μας λένε ότι θέλουν να πατάξουν τους επίορκους και την ασυδοσία, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν τη δημιουργία ενός διαρκούς ναρκοπέδιου ενοχοποίησης και απαξίωσης των δημόσιων λειτουργών και μιας δεξαμενής οιονεί επίορκων, που υπό την απειλή πειθαρχικών ποινών, είτε θα εκβιάζονται να υπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, είτε θα απολύονται», υπογράμμισε συνεχίζοντας και συμπλήρωσε: «Εμείς δε θέλουμε να υπερασπιστούμε τα κακώς κείμενα.