Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο Δαβίδ, ο Γολιάθ και το τέλος του ευρώ. Του Στέλιου Κούλογλου


Έτσι γίνεται σε όλους τους πολέμους. Βρίσκεται πάντα μια χώρα, μια πόλη, ένα χωριό, που χωρίς να έχει καθόλου υπολογίσει τον συσχετισμό των δυνάμεων ή να έχει καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο διαφυγής, δεν ακολουθεί τις επιταγές των ισχυρών και ρίχνει μια ρουκέτα. Ακολουθεί η συντριβή της, που αποκτά συμβολική αξία για όλες τις εμπόλεμες πλευρές. ΟΙ νικητές την χρησιμοποιούν για παραδειγματισμό των υπόλοιπων. Και οι τελευταίοι μαθαίνουν από τα λάθη της, ώστε να μην τα επαναλάβουν.
Στον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο που ζούμε, είναι η μικρή Κύπρος που κλήθηκε να παίξει το ρόλο του Δαβίδ κόντρα στον Γολιάθ, και θα το πληρώσει πολύ ακριβά: είναι προφανές ότι η νέα συμφωνία είναι χειρότερη από την πρώτη, επιταχύνοντας την πορεία προς την οικονομική καταστροφή, που θα ερχόταν -αργότερα αλλά αναπόφευκτα- και με την απορριφθείσα από το κυπριακό Κοινοβούλιο, πρώτη απόφαση.

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: «Η ΕΕ κινδυνεύει να γίνει γερμανική Ευρώπη»

«Έχουμε εργαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά δεν πρέπει η Ευρώπη των 27 να καταλήξει μια γερμανική Ευρώπη», σημειώνει ο Γιαν Άσελμπορν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Επισημαίνει ακόμα το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποκύψει στον πειρασμό να επωφελείται μονίμως από την ευρωπαϊκή κρίση».

Προσθέτει επίσης ότι : «Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει την ιστορία, την παράδοση και τα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα οι μικρότερες χώρες της ΕΕ πρέπει να αναζητούν εξειδικευμένους τομείς. Έτσι, το Λουξεμβούργο από την δεκαετία του ’60 εξελίχθηκε σε χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά ανέπτυξε και σημαντική βιομηχανία δορυφόρων και χάλυβα».

Περί επίορκων και υπόπτων (Νέα ήθη: έξω χαραμοφάηδες επίορκοι και λοιποί «ύποπτοι»)

 Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά

Η μεταρρυθμιστική ευχολογία είναι συχνά κοινότοπη. Όταν μας λένε ότι η αθλιότητα πρέπει να αναστραφεί, ότι η κοινωνία πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και πιο ελεύθερη, ότι η εθνική οικονομία πρέπει να ανακάμψει, ότι η βία πρέπει να αποδοκιμάζεται ή ότι η αναξιοπιστία είναι βλαπτική, είναι σαν να μας διαβεβαιώνουν πως είναι καλύτερα να είμαστε νέοι, πλούσιοι, ωραίοι και υγιείς παρά γέροι, πένητες, κακομούτσουνοι και κατάκοιτοι. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι παραινέσει αυτές τείνουν συχνά να είναι επικοινωνιακά πειστικές. Ακόμα και όταν δεν συντρέχουν προϋποθέσεις για πραγματικές «λύσεις», οι ανέξοδες ρητορικές γενικεύσεις μπορεί πάντα να προσφέρουν επιφάσεις συναινέσεων. Με αυτήν την έννοια λοιπόν, η κοινοτοπία εμφανίζεται συχνά σαν από μηχανής θεός. Εγκλωβισμένοι στην ασφυξία του αυτονόητου, οι πολίτες ούτε χρειάζεται ούτε τολμούν να προβληματίζονται για «λεπτομέρειες».

Έγχρωμες φωτογραφίες ντοκουμέντο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί!

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"
Μπορεί το σκότος να έχει χρώμα; Κι όμως, μπορεί. Το αποδεικνύουν οι έγχρωμες φωτογραφίες των πρώτων θυμάτων τηςθηριωδίας των Ναζί. Των πρώτων που μπήκαν σταστρατόπεδα συγκέντρωσης.
Είναι φωτογραφίες ειδικά επεξεργασμένες από τα πρώτα χρόνια των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Τα οποία άνοιξαν λίγο μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Τότε άρχισαν οι Ναζί να «μαζεύουν» αυτός που θεωρούσαν «ανεπιθύμητους»: κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, συνδικαλιστές, ομοφυλόφιλους, μάρτυρες του Ιεχωβά, αλκοολικούς, πόρνες, άστεγους, ικέτες, τσιγγάνους και εγκληματίες.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΛΗΡΩΣ «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Τώρα ησυχάσαμε..ΓΖ 
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ως προς την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε περισσότερο συμβολική τη συνάντησή του και την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καθημερινή επικοινωνία με τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, όπως και με την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΠΟΥΝΑ*Το κυπριακό θρίλερ των τελευταίων ημερών με την ολέθρια για τον κυπριακό λαό κατάληξη βρίθει στοιχείων χρήσιμων για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ελληνική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστό­σο δύο συ­μπε­ρά­σμα­τα προ­κύ­πτουν αβί­α­στα για τον κα­θέ­να/μια χωρίς να απαι­τούν ει­δι­κές γνώ­σεις οι­κο­νο­μί­ας και γε­ω­πο­λι­τι­κής: αφε­νός ότι η ευ­ρω­παϊ­κή κρίση όχι μόνο δεν ανα­κό­πτε­ται αλλά βα­θαί­νει θέ­το­ντας πλέον στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη υπαρ­ξια­κά ζη­τή­μα­τα για την ευ­ρω­ζώ­νη αν όχι συ­νο­λι­κά για την ΕΕ, και αφε­τέ­ρου πως ο δρό­μος της αντι­πα­ρά­θε­σης με τα ισχυ­ρά κέ­ντρα της Ευ­ρώ­πης και όχι μόνο, δεν μπο­ρεί να στη­ρι­χθεί σε κα­νε­νός εί­δους «μπλό­φα» καθώς είναι φα­νε­ρό πως δεν είναι δυ­να­τό να απει­λή­σεις ισχυ­ρό­τε­ρους αντι­πά­λους μ' ένα «όπλο χωρίς σφαί­ρες».

ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


Η τραγωδία των Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα - Η ιστορία του Σάμερ και της Ρίμα…


Χιλιάδες Σύροι απέδρασαν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί από αυτούς μέσω της εξαιρετικά επικίνδυνης διαδρομής του Αιγαίου, από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα και όταν επιβιώσουν από τους θανάσιμους κινδύνους ενός τέτοιου ταξιδιού, είναι σχεδόν αδύνατο να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας συζητούν με δυο πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, έναν πατέρα και την κόρη του. Τον Σάμερ και την κόρη του Ρίμα. Ο Σάμερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη φλεγόμενη πατρίδα του προσπαθώντας να βοηθήσει ιατρικά τη βαρύτατα τραυματισμένη Ρίμα (έχει διαμπερές τραύμα από σφαίρα στην κοιλιακή ώρα). Ο στόχος του να φτάσει στη Σουηδία.

«ΔΩΡΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ


Σε μία κίνηση αλτρουισμού προχώρησε η Πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση του πανεπιστημίου:
“Με πρωτοβουλία της Πρυτάνεως κ. Αναστασίας Σαλή – Παπασαλή, οι Κύπριοι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα – λόγω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Μεγαλόνησος – θα σιτίζονται δωρεάν στο φοιτητικό εστιατόριο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
Τη δαπάνη της χρηματοδότησης αυτής της πρωτοβουλίας, η Πρυτανεία θα την καλύψει προσωπικά από τη μισθοδοσία της.
Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι φοιτητές μας, καλούνται να προσέρχονται στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας από την Τρίτη 26 Μαρτίου, από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 17:00 μ.μ. προκειμένου να καταγραφούν και να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν σίτισή τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ευρώ ή εθνικό νόμισμα…μύθοι και πραγματικότητες με πολύ απλά λόγια

Ευρώ ή εθνικό νόμισμα (δραχμή), με απλά λόγια. ΕΝΑ ΑΠΤΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ Πριν 10 χρόνια η Ελλάδα είχε το εθνικό της νόμισμα. Οι συναλλαγές γίνονταν ομαλά και ο κόσμος εισέπραττε τις συντάξεις και τους μισθούς του, η δε αποδοτικότητα στην πληρωμή φόρων είχε ξεπεράσει το 92% των βεβαιωμένων φόρων. Ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες η κοινωνία μας είδε τη μικρή φιάλη εμφιαλωμένου νερού από 50 δραχμές να πηγαίνει στα 50 λεπτά. Αυτό μεταφράζεται σε... υπερπληθωρισμό 340% σε σχέση με την αρχική ισοτιμία μετατροπής μέσα σε μια ημέρα, ή με άλλα λόγια η πραγματική ισοτιμία μετατροπής για το λαϊκό εισόδημα ήταν στην πραγματικότητα περίπου 1 ευρώ προς 1.000 δρχ. αντί για 1 ευρώ προς 340,75 δρχ. Για παράδειγμα ένας μέσος μισθός των 200.000 δρχ του 1997 με 25 ημέρες εργασίας ή με 8.000 δρχ ημερομίσθιο, αγόραζε 10 λίτρα βενζίνη με 160 δρχ το λίτρο δηλαδή 1.600 δρχ., ένα πακέτο τσιγάρα 350 δρχ και μια μερίδα φαγητό σε εστιατόριο προς 1.000 δρχ. Σύνολο 2.950 δρχ.

ο Μποστ για την 25η Μαρτίου

Ας δούμε σήμερα ένα όχι πολύ γνωστό σκίτσο του Μποστ για την 25η Μαρτίου, που δημοσιεύτηκε πριν από 48 χρόνια και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του παρουσιάζοντας δυο απ’ τις πιο δημοφιλείς μορφές του 1821.

http://gouts7470.blogspot.gr/2013/03/25.html#more
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 25 Μαρτίου 1965, ανήμερα της εθνικής εορτής. Ο Μποστ παρουσιάζει τον Κολοκοτρώνη στον Παράδεισο να διαμαρτύρεται για τον θόρυβο και τους πυραύλους και να ρωτάει τον Αθανάσιο Διάκο για ποιο λόγο ακούγονται μοιρολόγια από την περιοχή της Λαμίας. Θυμίζω ότι στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση Ένωσης Κέντρου, η επικαιρότητα (για μια ακόμα φορά) είναι στραμμένη στο Κυπριακό, καθώς και στα διαστημικά επιτεύγματα Σοβιετικών και Αμερικανών.