Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Δραχμας δεν διδω, Λιρας δεν διδω!

ΜΟΡΑΤΙΝΟΣ: ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Δριμύτατη κριτική κατά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαπολύει μέσα από τις σελίδες της El Pais σε σημερινό άρθρο του-μανιφέστο υπέρ της Μεγαλονήσου με τον εύγλωττο τίτλο «Προς υπεράσπιση της Κύπρου» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, κατηγορώντας τους ευθέως ότι «αγνόησαν τη διεθνή και εθνική πραγματικότητα» και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.
Ο υπουργός της κυβέρνησης Θαπατέρο, καταγγέλλει τους ευρωπαίους αξιωματούχους ως υπεύθυνους για τη μεταστροφή του φιλοευρωπαϊκού κλίματος στη Μεγαλόνησο, και την διολίσθηση από τους διθυράμβους της ένταξης στο «ευρωπαϊκό κλαμπ» το 2003 στις σημερινές διαδηλώσεις και το αίτημα περί εξόδου από το ευρώ.

ΣΚΟΥΡΙΕΣ αλήθειες και ψέματα


Όλη η ιστορία του τόπου μας, της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια του ανθρώπου να εντοπίσει και να αξιοποίηση τον πλούτο που κρύβεται μέσα στην γη. Η ανακάλυψη και αξιοποίηση του δεν είναι από μόνες τους απαραίτητο να οδηγούν και στην ευημερία ενός λαού. Το αντίθετο θα λέγαμε στις πιο πολλές περιπτώσεις οδήγησε στην καταπίεση αν όχι στην εξαθλίωση λαών και κρατών.

Τα πρώτα επιστημονικά αποτελέσματα του ΙΓΕΥ (προηγήθηκε του ΙΓΜΕ) αποτέλεσαν την βάση για μεγάλες Eλληνικές και ξένες επενδύσεις στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1965 μέχρι το 1975 οι εξαγωγές μεταλλευτικών – μεταλλουργικών και λατομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 1065% με μια μέση μεταβολή +27% το χρόνο και αξία 9 δις δραχμές το 1975.

ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*


Εντελώς απομονωμένη έχει βρεθεί η Κύπρος σε διεθνές επίπεδο μετά την εσκεμμένη υπονόμευση από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη των σχέσεών της με τη Ρωσία μέσω της αρπαγής 10 (!) ή και περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες. Στην ειδική περίπτωση μάλιστα της Κύπρου, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα την καταστροφική για την οικονομία του νησιού πολιτική της κατάσχεσης τμήματος των καταθέσεων που επέβαλε το Βερολίνο με τη σύμφωνη γνώμη του Κύπριου Προέδρουστο νησί.
Αν και η αμερικανική πολιτική γενικά στοχεύει στη διακριτική υπονόμευση της γερμανικής ηγεμονίας και του ευρώ, στην Κύπρο η Ουάσιγκτον έχει ακόμη μεγαλύτερο συμφέρον από το Βερολίνο να τιναχτούν στον αέρα οι σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα. Οι Αμερικανοί αδιαφορούν παντελώς για την κατάσταση της οικονομίας ή των τραπεζών της Κύπρου. Δεν θα ήθελαν όμως κατά κανέναν τρόπο να έβλεπαν την κυπριακή κυβέρνηση να στρέφεται προς τη Ρωσία για να λύσει τα τραπεζικά της προβλήματα και η Μόσχα να ανταποκρίνεται στην έκκληση για βοήθεια της Λευκωσίας. Κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε πολύ την Ουάσιγκτον.Οχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για πολύ σοβαρότερους γεωπολιτικούς.

The Weight of Chains – Το βάρος των Αλυσίδων


Είναι μια καναδική ταινία ντοκιμαντέρ που ρίχνει μια κριτική ματιά στο ρόλο που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έπαιξε στην τραγική διάλυση της άλλοτε ειρηνικής και ευημερούσας Γιουγκοσλαβία. Η ταινία, γεμάτη με σπάνια πλάνα που δεν έχει ξαναδεί το δυτικό κοινό, είναι μια δημιουργική απο πρώτο χέρι ματιά στο γιατί η Δύση παρενέβη στη γιουγκοσλαβική σύγκρουση. Με ένα εντυπωσιακό ρόστερ συνεντεύξεων με τους ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης και των απλών πολιτών της δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η ταινία παρουσιάζει επίσης ιστορίες από τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία -. Οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση, ιστορίες ανδρείας και αυτοθυσίας.

Παραγωγής: Malagurski Cinema - Διάρκεια: 02:01:55 min
Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι - Γλώσσα: Αγγλικά

Συμφωνεί με τον Ντάισελμπλουμ ο Kλάας Κνοτ


Συμφωνεί πλήρως ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Kλάας Κνοτ με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον τρόπο που θα διασώζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο μέλλον.
«Συμφωνώ απολύτως με τον κ. Ντάισελμπλουμ» ανέφερε ο κ. Kνοτ εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για τη χρονική περίοδο που διατυπώθηκαν αυτές οι απόψεις.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Εurogroup, ο οποίος είναι Ολλανδός όπως και ο Κνοτ, δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο – με κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων – θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.
Τα σχόλια αυτά, τα οποία ο Ντάισελμπλουμ ανασκεύασε στη συνέχεια, πυροδότησαν ανησυχία στις αγορές. Μάλιστα, ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι μοναδική.

«Τέλος» στο επίδομα γάμου από 1η Απριλίου


Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου.
Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.
Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.
Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Βέλγιο: Κατασχέθηκαν μισό εκατομμύριο πλαστά χαρτονομίσματα

Σύμφωνα με τις αρχές τα καλύτερα πλαστογραφημένα χαρτονομίσματα δεν θα ήταν «αναγνωρίσιμα από τα μηχανήματα εντοπισμού που συνήθως βρίσκονται στα καταστήματα».


Πάνω από 36.000 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ κατασχέθηκαν σε εργαστήριο παραχαρακτών στο Βέλγιο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.

Δύο πλαστογράφοι συνελήφθησαν χθες στην περιοχή της Μπενς, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τέθηκαν υπό κράτηση, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Στεφάν Φανχέρεν, που είναι υπεύθυνος για τις έρευνες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν προηγμένο εξοπλισμό εκτύπωσης, μία μεγάλη ποσότητα χαρτονομισμάτων των 20 και 50 ευρώ, καθώς και μικρές ποσότητες χαρτονομισμάτων των 100, 200 και 500 ευρώ, ανακοίνωσε ο ίδιος.

Αλλάζουν τα δεδομένα στη μετανάστευση με την οικονομική κρίση


Αλλάζει πλεύση η μεταναστευτική ροή με τους παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Βρετανία να χάνουν τη δημοφιλία τους μετά την οικονομική κρίση. Η Ευρώπη χάνοντας σε οικονομική ισχύ και τα νοικοκυριά χάνοντας σε αγοραστική δύναμη, δεν μπορούν πλέον να φιλοξενήσουν και να δώσουν δουλειά σε πολλούς μετανάστες, καθώς οι θέσεις γίνονται όλο και λιγότερος και υποψήφιοι αυξάνονται.

Μπορεί οι Πολωνοί μετανάστες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους και η Βρετανία να θέτει περιορισμούς για την είσοδο μεταναστών από χώρες εκτός της Ε.Ε., τα αεροδρόμια είναι γεμάτα με υποψήφιους μετανάστες. Την ώρα που ένας Βρετανός αναζητά μία καλύτερη τύχη στη Σαγκάη, ένας Κινέζος προγραμματιστής μετακομίζει στον Καναδά, ενώ ένας Πορτογάλος εργάτης βρίσκει δουλειά στην πλούσια σε πετρέλαια Νορβηγία.

Τουρκοκουρδική σύμπραξη με εκφραστές Ερντογάν – Οτσαλάν


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Καμία υγιής παρατήρηση δεν θα μπορούσε να γίνει επί των τεκταινομένων αυτή την περίοδο γύρω από το Κουρδικό, αλλά και γενικότερα στην Τουρκία, εάν αυτή δεν περιελάμβανε ό,τι περιέχει η περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και εν μέρει η ανατολική Μεσόγειος. Μόνο με μία τέτοια ευρεία προσέγγιση μπορεί να παρατηρήσει κανείς, για παράδειγμα, ότι το περίφημο μήνυμα του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν ένα είδος «οθωμανικής» οπτικής, παρόμοιας με την ομώνυμη τάση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Αναμφισβήτητα ήταν «ιστορικό» το μήνυμα του Οτσαλάν. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το καθιστούν ιστορικό; Το γεγονός ότι κάλεσε τους αντάρτες του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Τουρκίας αφορά το στενό πλαίσιο της Τουρκίας και επιπρόσθετα ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

BRICs: Η επανάσταση και οι εσωτερικές κόντρες


seisaxthiablog
Stefan Wagstyl

Φανταστείτε μια ομάδα από πέντε φίλους που αποφασίζουν να χτίσουν μαζί μία εξοχική κατοικία για τις διακοπές τους, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πόσο θα πρέπει να κοστίσει, πού θα το χτίσουν ή ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό. Αυτή είναι περίπου η θέση των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής, όπως φάνηκε από την τελευταία ετήσια σύνοδο κορυφής των BRICs.
Όλοι πιστεύουν ότι η δημιουργία μιας Τράπεζας Ανάπτυξης από τις BRICs είναι καλή ιδέα - ένα κανάλι κεφαλαίων για αναπτυσσόμενες χώρες, το οποίο θα διαχειρίζονται οι ίδιες οι αναπτυσσόμενες χώρες, ανεξάρτητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου οι ανεπτυγμένες χώρες εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Θα δώσουμε επίδομα σε όσους έχουν ανάγκη»

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες έχει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου με σκοπό τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει σχέδιο στήριξης σε όσους έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. «Η εκκλησία θα σκύψει πάνω από πολίτες που περνούν πολύ δύσκολες ημέρες. Που βρέθηκαν χωρίς δουλειά από την μία μέρα στην άλλη. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πεινάσει. Αλλά θα τους στηρίξουμε και οικονομικά ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Real.gr o κ. Χρυσόστομος
Σύμφωνα με πληροφορίες το επίδομα δεν θα είναι το ίδιο για όλους αλλά ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια όπως και τα παιδιά που έχει το ζευγάρι. «Θα περικόψουμε από παντού για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Παράλληλα θα διπλασιαστούν τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία θα προμηθεύει με τρόφιμα η εκκλησία της Κύπρου» τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Real.gr

Μπλεγμένος σε υπόθεση τοκογλυφίας ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος


Σε υπόθεση τοκογλυφίας φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην υφυπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ανθόπουλος, ο οποίος σήμερα Πέμπτη απολογήθηκε στον ανακριτή.

Ο 64χρονος κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας καπνεμπορίου με έδρα την Καβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δέκα κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί σε τοκογλυφία.

Σύμφωνα με αυτή, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας Καπνεμπορίου φέρεται να απευθύνθηκε στον κ. Ανθόπουλο, καθώς είχε πρόβλημα ρευστότητας και αντιμετώπιζε δυσκολία χρηματοδότησης. Ο πρώην υπουργός, κατά το κατηγορητήριο, φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια και εμφανίζεται να μεσολαβεί σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005. Η εταιρεία εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς.

Περί α(στυ)Νομίας, της Ελένης Κωνσταντινίδου

Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης/ FosPhotos
Λένε ότι η πανσέληνος μπορεί να μεταλλάξει έναν άνθρωπο σε λυκάνθρωπο. Στην Αθήνα του 2013 όμως ακόμα και η επιστροφή στο σπίτι με πανσέληνο μπορεί και να μεταλλαχθεί σε... προσαγωγή για οποιονδήποτε πλέον λόγο χάρη στην αυθαιρεσία και τον παραλογισμό της ελληνικής αστυνομίας. Στην προκειμένη περίπτωση αφορμή ήταν η δήθεν χρήση/ κατοχή ναρκωτικών. Το... παράπτωμα, ήταν η πρόθεση μου να κόψω δρόμο από Κάνιγγος για να βγω Θεμιστοκλέους και εν τέλει σπίτι μου. Στην Κάνιγγος βρεθήκαμε την ίδια χρονική στιγμή και εντελώς τυχαία μια μεικτή ομάδα ατόμων αντιμέτωποι με την ελληνική αστυνομία η οποία καταχωρώντας μας όλους αυθαιρέτως σε χρήστες ναρκωτικών και λοιπά «αντιαισθητικά»για την κοινωνική τάξη και ασφάλεια στοιχεία, αποφάσισε τη μεταφορά μας στο τμήμα Ομονοίας για μια φαρσοκωμωδία εξακρίβωσης στοιχείων που ουδέποτε έλαβε χώρα.

Από τη Σκύλλα... στη Χάρυβδη


Της Ζέζας Ζήκου
Από τη Σκύλλα... στη Χάρυβδη. Ενας υπερφίαλος κομμουνιστής, που είχε εν τω μεταξύ μεταλλαχθεί σε τροχονόμο του ρωσικού χρήματος και των διεφθαρμένων επιχειρηματιών (Κυπρίων, Ελλήνων και Ρώσων), ο.. Δημήτρης Χριστόφιας, κατέστρεψε την Κύπρο. Και ένας φαιδρός δεξιός, που ανυπομονούσε να γίνει πρόεδρος από το 1974, ευάλωτος στις θωπείες της Μέρκελ, ο Νίκος Αναστασιάδης, την αποτελείωσε. Μαζί και η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, που με την ανοχή της ή... εξέθρεψε σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς το τέρας του τραπεζικού συστήματος που λέγεται Λαϊκή και λοιπές τράπεζες.

Πάντως, ολόκληρη η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στη Βουλή της Κύπρου, καθώς με το ηρωικό «Οχι» στην πρώτη κατάπτυστη συμφωνία του Αναστασιάδη/Eurogroup, ήταν η αφορμή να πέσουν οι μάσκες σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ, που διεσώθησαν τουλάχιστον προσωρινά. Απλώς, με τη δεύτερη εξίσου άθλια συμφωνία, δόθηκε η ευκαιρία στη Γερμανία και τους δορυφόρους της να διορθώσουν το «λάθος» τους.

Στη μνήμη του Φώτη Αγγουλέ - Ας γίνει ο στίχος του φωτεινός οδηγός στη νέα δύσκολη πορεία μέσα στη νύχτα...


Στις 28 Μάρτη του 1964 πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Φώτης Αγγουλές. Γεννημένος στη Χίο ο Φ. Αγγουλές έρχεται σε επαφή με το κομμουνιστικό κίνημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Με την Κατοχή καταφεύγει στη Μέση Ανατολή, όπου τον Απρίλη του 1944 συλλαμβάνεται για την ΕΑΜική του δράση από τους Άγγλους και μαζί με άλλους κομμουνιστές κλείνεται σε φυλακή της Παλαιστίνης. Από κει σε διάφορα στρατόπεδα και τέλος στο κολαστήριο του Ντεκαμερέ. Τέλη Νοέμβρη του 1945 απελευθερώνεται και επιστρέφει στη Χίο (χωρίς τη γυναίκα του - δεν το επέτρεψαν οι Άγγλοι), όπου συνεχίζει να αγωνίζεται και να διώκεται. Στις 10 Γενάρη 1946 ο ταγματάρχης - διοικητής της Χωροφυλακής Χίου, Ντουβλάς Ελευθέριος, ενημερώνει εγγράφως το Γραφείο ΧΙ/Γ του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ότι «ο Φώτης Αγγουλές (...) εδηλητηριάσθη ψυχικώς, διεστράφη πνευματικώς και επίστεψε εις τας ιδέας του κομμουνισμού. Κλεισθείς δε υπό των Συμμαχικών Δυνάμεων εις Ντεκαμερέ, ετελειοποίησε τας αντεθνικάς ιδέας του».