Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κάποτε είχα πει – Άγγελος Πετρουλάκης


Με κούρασαν τα ματωμένα δελτία ειδήσεων,
τα πρωτοσέλιδα της ερημιάς. Μ’ ανακαλύπτω σε παιδικά παιγνίδια, σ’ ένα παιδικό τραγούδι και σε φωτογραφίες ασπρόμαυρες…
Κάποτε είχα πει
πως μόνο τα όνειρα πετούν
χωρίς να πληγώνονται….Τώρα, καθώς συνάζω ένα-ένα τα φτερά τους, ξέρω πως όλα εν τέλει – που με συνθέτουν – ευάλωτα γεννήθηκαν, την ώρα, που κατέθετα την ύπαρξή μου ως ομολογία ζωής στα τριαντάφυλλα.
Απ’ τα τριαντάφυλλα έμειναν μόνο εκείνα τα μικρά, ανεπαίσθητα σημάδια των αγκαθιών, ενώ απ’ τα μέτωπα των Καρυάτιδων ο αντικατοπτρισμός τους στον ήλιο.
Απ’ τις μετόπες των ναών κράτησα την ωχρή πατίνα του χρόνου και την αφηγηματική του μάρμαρου για τον ιδρώτα των λιθοξόων…
Όμως, μάθε: Αν πορεύτηκα έτσι, ήταν γιατί δεν μπορούσα ν’ αφήνω τον ήλιο ν’ ανατέλλει, χωρίς να είμαι απέναντί του με μάτια ορθάνοιχτα.
Ήταν – ακόμα- γιατί δεν μπορούσα ν’ αφήσω τα δειλινά να φύγουν, χωρίς να κλέψω λίγο μαβί, ή μια πινελιά πορτοκαλί από τα σύννεφα.
Ήταν, που γνώριζα από παλιά,
πως εγώ και μόνο εγώ,
θα ήμουν αυτός
που θα έστηναν οι άλλοι στον τοίχο,
απέναντι από κάνες,
όταν το Δίκαιο θα έπρεπε ν’ αποδοθεί
και η Τάξη των πραγμάτων ν’ αποκατασταθεί.

Μπανγκλαντές: Διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων εργατών στην πρωτεύουσα (Βίντεο)


«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετέχουν στη διαδήλωση. Χρησιμοποιήσαμε σφαίρες από καουτσούκ και διακρυγόνα για να τούς διαλύσουμε», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας  Η αστυνομία στο Μπανγκλαντές χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών στα περίχωρα της Ντάκα, έπειτα από την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνίες με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 273 ανθρώπων.  «Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετέχουν στη διαδήλωση. Χρησιμοποιήσαμε σφαίρες από καουτσούκ και διακρυγόνα για να τούς διαλύσουμε», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας για την τεράστια διαδήλωση που οργανώθηκε δύο ημέρες μετά την τραγωδία στην Ντάκα.




Το πλήθος των οργισμένων εργατών επετέθη εναντίον εργοστασίων, ανέτρεψε αυτοκίνητα, έκαψε λάστιχα, προσπάθησε να πυρπολήσει καταστήματα και ανάγκασε εργοστάσια να κλείσουν, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας του Γκαζιπούρ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Όταν η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία…

Ντάκα, Μπαγκλαντές. Την Τετάρτη 24 Απριλίου, ένα οκταόροφο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως εργοστάσιο ενδυμάτων κατέρρευσε ενώ βρίσκονταν μέσα χιλιάδες εργαζόμενοι. Ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 200 ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και ένας άγνωστος αριθμός εργαζομένων εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος στα συντρίμμια.
Είχαν βρεθεί ρωγμές στο κτίριο, αλλά οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου τους ανάγκασαν να εργαστούν. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, καθώς εξαγριωμένοι εργάτες έκλεισαν βασικές λεωφόρους, πήγαν σε διάφορα εργοστάσια και τελικά συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.
Η καταστροφή αυτή έρχεται ακριβώς πέντε μήνες μετά από μια τεράστια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο εργοστάσιο ενδυμάτων Tazreen του Μπαγκλαντές που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 112 εργαζομένων.

Έκρηξη ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη


Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ σύμφωνα με δημοσκόπηση στις έξι μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης. Σύμφωνα με την δημοσκοπική έρευνα του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR) που χρησιμοποίησε στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, οι ευρωπαίοι πολίτες γίνονται όλο και πιοευρωσκεπτικιστές τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία και δημοσιεύεται στον βρετανικόGuardian. Oι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο-τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 περίπου εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.

Φτώχεια και πείνα αλλά...με ελευθερία


Ο εικοστός αιώνας μάς αποχαιρέτησε με ένα δεδομένο: ηττήθηκε ο κομμουνισμός. Αυτό το ανελεύθερο σύστημα, το οποίο καταπίεζε τους ανθρώπους κι έστελνε στις φυλακές και στα γκουλάγκ όσους τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν, κατέρρευσε χάρη στις άοκνες και συντονισμένες προσπάθειες εμπνευσμένων ηγετών, όπως ο Ρέηγκαν και η Θάτσερ. Η ελευθερία νίκησε. Και μαζί της νίκησαν δημοκράτες, φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι και λοιποί αρκουδιαραίοι.

Μόνο που ο καινούργιος αιώνας μπήκε στραβά. Με το αριστερό, που λένε. Μας επιφύλαξε μια κρίση, νά...με το συμπάθειο. Κρισάρα από τις λίγες. Ευτυχώς που αυτή η κρίση μάς βρήκε δίχως κομμουνιστικά καθεστώτα κι έτσι έχουμε την δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε περιβάλλον ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Ψάχνουν λύση στην Ιταλία με πολιτικά «απολιθώματα»


Καγχασμούς προκάλεσε η εκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για μία ακόμη θητεία του ως προέδρου της Ιταλίας. Αιτία της πολιτικής θυμηδίας δεν είναι ούτε η προσωπικότητα του Ναπολιτάνο ούτε το προχωρημένο της ηλικίας του - ειρήσθω εν παρόδω ότι αν ολοκληρώσει αυτήν τη θητεία του που μόλις άρχισε θα είναι 94 ετών!
Η επανεκλογή του Ναπολιτάνο ορθά εκτιμήθηκε ως απεγνωσμένη προσπάθεια του ιταλικού πολιτικού κατεστημένου να διασώσει τον εαυτό του και μόνο τον εαυτό του, μετά την παταγώδη αποτυχία του να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι προταθέντες υποψήφιοι από τον ηγέτη του υποτιθέμενου κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι απερρίφθησαν μετά βαΐων και κλάδων όχι απλά από τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος αυτού αλλά και από πάνω από... 100 (!) βουλευτές του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος, στη μυστική ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο κοινοβούλιο.

Λυκοσυμμαχία (αλληλοσπαρασσόμενη)


Λυκοσυμμαχία (αλληλοσπαρασσόμενη)

Αυτοί που άλλαξαν τα φώτα στη χώρα δεν αλλάζουν οι ίδιοι. Αφού πρώτα συμφώνησαν με την Τρόικα οι τρεις Γκαουλάιτερ να μας βγάλουν το λάδι, βγαίνει στο παρά πέντε ο κ. Βενιζέλος και διεκδικεί για πάρτη του το αγουρόλαδο - τα εύσημα δηλαδή για τη μείωση (αν ποτέ επισυμβεί) του ΦΠΑ στην εστίαση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που, αφού η Τρόικα φάει τη μερίδα του λέοντος, αρχίζει ύστερα ο κυρ Μπενύτο τους λεονταρισμούς και τα επικοινωνιακά σώου για ηλιθίους.
Και ποια η απάντηση του κ. Σαμαρά στα καραγκιοζιλίκια Βενιζέλου; απλό! ένα (ακόμα) κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αυτήν τη φορά εναντίον (και) των ιδίων τωνσυνεταίρων του: η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σε ένα μόνον άρθρο.

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ οδεύει προς κατάργηση


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Κοινού Νομίσματος του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ότι «σίγουρα αξίζει να συζητηθεί κάτι τέτοιο», αντιδρώντας έτσι σε σχετική πρόταση που έγινε πριν λίγες εβδομάδες.
Ο Κονστάνσιο αιτιολόγησε μία τέτοια απόφαση με το γεγονός ότι τα μοβ χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται σπάνια στις καθημερινές συναλλαγές μας και έτσι δεν θα λείψουν από το σύστημα πληρωμών. Αντίθετα θεωρούνται ιδανικά λόγω της υψηλής αξίας τους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για φοροδιαφυγή και για κάλυψη άλλων εγκληματικών ενεργειών. καθώς διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση μεγάλων ποσών χωρίς να αφήνονται ηλεκτρονικά ίχνη σε τράπεζες.
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο γύρω στα 600 εκατομμύρια χαρτονομίσματα 500 ευρώ με συνολική αξία περίπου 300 δισ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: iefimerida.gr

A.Τσίπρας στην Πορτογαλία: Όλος ο Νότος εναντίον της Μέρκελ


Aπόψε υποσχόμαστε ότι ενωμένοι θα παλέψουμε τη «δικτατορία της εποχής μας», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Πορτογαλία με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων. Νωρίτερα είχε συμμετάσχει στην πορεία που πραγματοποιήθηκε.
Στην ομιλία του σε δημόσια εκδήλωση οργανωμένη από το Βloco de esquerda, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η «"δικτατορία της εποχής μας", δεν είναι εθνική - δεν είναι μια Ditadura Nacional – δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ευρωπαϊκή και οικονομική και επιβάλλεται από τις πανίσχυρες αγορές».

«Ενωμένοι θα βάλουμε ένα τέλος στη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Νέα Τάξη της οικονομικής εξαθλίωσης, της καταστροφής και της φτώχειας που μας επιβάλλεται στο όνομα της σωτηρίας των χωρών μας. Ενωμένοι θα πολεμήσουμε τη λιτότητα και έτσι θα νικήσουμε», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν γίνει αντικείμενο θαυμασμού ως παραδειγματικές περιπτώσεις μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Σύντομα οι χώρες μας θα γίνουμε και πάλι παραδείγματα για τη μετάβαση από τη λιτότητα στη δημοκρατία».