Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Λαφοντέν: Χρειαζόμαστε ξανά τα εθνικά νομίσματα


Το Ευρώ απέτυχε, υποστηρίζει το ιστορικό στέλεχος του Die Linke

Πυκνώνουν στην Ευρώπη τα κρούσματα αμφισβήτησης του κοινού νομίσματος. Μετά την πρόταση του ΑΚΕΛ περί εγκατάλειψης του Μνημονίου και εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ, ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν υιοθετεί την άποψη για δύο παράλληλα νομίσματα σε κάθε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης. «Με ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό» διαμηνύει ότι παρακολουθεί την ευρύτερη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης την οποία παρέθεσε ο Όσκαρ Λαφοντέν στη γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung, εκτυλίχθηκε ο ακόλουθος διάλογος:

1η Μαΐου 1976 ׃ Θάνατος του Αλέξανδρου Παναγούλη σε “τροχαίο”

«Η πολιτική είναι ένα καθήκον, η ποίηση είναι μια ανάγκη. Είναι ένα ούρλιασμα, μια κραυγή που δεν μπορείς να πνίξεις. Το άγχος μιας στιγμής που δεν θέλεις να ξεχαστεί. Τότε ψάχνεις για χαρτί και μολύβι ζητώντας να ζωγραφίσεις με στίχους αυτή τη στιγμή».    Α.Παναγούλης


Η ΜΠΟΓΙΑ

Ζωντάνεψα τους τοίχους
φωνή τους έδωσα
πιο φιλική να γίνουν συντροφιά
Κι οι δεσμοφύλακες ζητούσαν
να μάθουνε που βρήκα τή μπογιά
Οι τοίχοι του κελιού
το μυστικό το κράτησαν
κι οι μισθοφόροι ψάξανε παντού
Όμως μπογιά δε βρήκαν
Γιατί στιγμή δέ σκέφτηκαν
στις φλέβες μου να ψάξουν.Το ΠΟΝΤΙΚΙ έγραψε: H ματωμένη Πρωτομαγιά του «ανίκητου»

Αυτή την Πρωτομαγιά συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον ξαφνικό χαμό του ήρωα της δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για τον λαό, αλλά είχε μια περίεργη σχέση με τα πλήθη. Χωρίς να έχει πολιτική στήριξη πίσω του ξεκίνησε αντιδικτατορικό αγώνα μόνος του, στην πορεία τον πίστεψαν ελάχιστοι και ακόμα λιγότεροι τον βοήθησαν, στη μεταπολίτευση πολλοί τον θαύμασαν, αλλά ελάχιστοι τον ψήφισαν, και, ενώ με την κηδεία του κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, σήμερα βρίσκεται στο ίδιο στάδιο που ήταν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας: τον έχουν όλοι ξεχάσει.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Σκηνικό διάσπασης μπορεί να διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ αν τελικά επικρατήσουν εκείνοι που σύμφωνα με πληροφορίες προτείνουν τη διαγραφή του Γιώργου Παπανδρέου από το κίνημα.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά την συνάντηση των δυο ανδρών το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Real.gr ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τείνει να υιοθετήσει στις έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Ιπποκράτους τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί για διαγραφή του προκατόχου του.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Λες και ήταν χθες: από την 1η Μαΐου 1893… στην 1η Μαίου 2013

  Σταύρος Φυντικάκης

Με τις συλλογικές συμβάσεις «παρελθόν», 600.000 απλήρωτους και το δουλεμπόριο να ξαναζεί στις Μανωλάδες της υπαίθρου και της πόλης, η Πρωτομαγιά δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά διεκδίκησης

«Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ελεύθερος χρόνος». 127 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά θα βρει τα μαγαζιά της πόλης ανοιχτά, αλλά τις τσέπες των πιθανών αγοραστών άδειες. Θα βρει έννοιες όπως το οχτάωρο, το πενθήμερο, την κοινωνική ασφάλιση, τη σταθερή δουλειά, τον αξιοπρεπή μισθό, το δικαίωμα στην απεργία, να μοιάζουν με αντικατοπτρισμούς σε μια εργασιακή έρημο, με εργαζομένους χωρίς δικαιώματα και εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις. Θα βρει την έννοια του εργαζόμενου να παραχωρεί σταδιακά τη θέση της στον «απασχολήσιμο» και πλέον στον «ωφελούμενο» – ένα περίεργο ον που δεν είναι εργαζόμενος ούτε άνεργος, αλλά κάτι ενδιάμεσο.


Η πρώτη εργατική Πρωτομαγιά


 Του Πάνου Τριγάζη

Μέσα σε δραματικές συνθήκες για τη χώρα μας, τις οποίες βιώνουν με επώδυνο τρόπο οι εργαζόμενοι, πραγματοποιούνται οι φετινές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά. Συνθήκες που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, όταν οι πρώτοι σοσιαλιστές διεκδικούσαν το 8ωρο, αξιοπρεπείς συντάξεις, αργία και κλειστά καταστήματα την Κυριακή. Πρωτομαγιά, πριν 123 χρόνια ακριβώς, ιδρύθηκε ο «Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλογος», με πρωτοβουλία του τότε 25χρονου φοιτητή του Πολυτεχνείου Σταύρου Καλλέργη.
Είχαν προηγηθεί και άλλες κινήσεις σοσιαλιστικού προσανατολισμού στην Ελλάδα (όπως του Π. Πανά, που το 1876 έβγαλε την εφημερίδα «Εργάτης»), όμως αυτός ήταν« ο πρώτος σοσιαλιστικός σύλλογος εν Ελλάδι και Τουρκία με καθαρόν και απευθείας σοσιαλιστικόν πρόγραμμα», γράφει ο ίδιος ο ιδρυτής του, πατέρας του μεγάλου ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη, που είχε διατελέσει και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναμνήσεις από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Ναπολέων Σουκατζίδης
 Στρατόπεδο Χαϊδαριού, Κυριακή απόγευμα, 30 τ’ Απρίλη 1944. …Σε μια στιγμή βλέπουμε το Ναπολέοντα Σουκατζίδη κι ανέβαινε στο διοικητήριο, μαζί με τους Ακροναυπλιώτες Μήτσο Κωνσταντινίδη, Ζαφείρη Βεκίδη, Γιώργο Αθανασιάδη, Μανώλη Βοσνάκη και τον Τροχίδη. Αυτοί όλοι ήτανε προϊστάμενοι στα διάφορα συνεργεία του στρατοπέδου. Σε δέκα λεπτά βγήκανε από το γραφείο του Γερμανού διοικητή και μάθαμε πως τους είπε: -Να παραδώσουν τα συνεργεία με τα κλειδιά και τα εργαλεία σε άλλους που να μην είναι μεταξοκρατούμενοι, γιατί αυτοί, αύριο το πρωί, θα μεταφερθούν σε άλλο στρατόπεδο. Σε λίγη ώρα το θανατικό μήνυμα άπλωσε από στόμα σε στόμα, και το στρατόπεδο σκεπάστηκε από τις μαύρες φτερούγες του Χάρου. Στις 5 χτύπησε το καμπανάκι συγκέντρωση και ο Φίσερ, ο διοικητής, φώναξε τα ονόματα πάνω από εκατό πατριωτών από την Εύβοια. Αυτή η ομάδα των Ευβοέων μαζεύτηκε στην αποθήκη του Μπλοκ 21 για να πάρει τα πράγματά της γιατί αύριο το πρωί θα μεταφερόταν στο καινούργιο στρατόπεδο του Δομοκού. Όταν ακούστηκε «αποστολή στο Δομοκό» όλοι άρχισαν να σκέφτονται: Αύριο ίσως γίνουν εκτελέσεις. Νάναι, όμως, αυτοί ή άλλοι;

Η Φάμπρικα ~ Λάκης Χαλκιάς, Γιάννης Μαρκόπουλος

Απεργία 1η Μάη .


Απεργία 1η Μάη 2013 Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 11:00πμ 
Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Γ.Σ.Ε.Ε. - ΕΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013 ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ & ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
 
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απευθύνει θερμό, ταξικό, αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους όλης της χώρας και ταυτόχρονα προσκλητήριο νέων αγώνων. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη, 1η Μάη και ώρα 11.00 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Τιμάμε την Πρωτομαγιά και τους αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους, πριν από ένα και πλέον αιώνα, σε μια εποχή, που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες ασκούνται από τις κυβερνήσεις στην προσπάθεια να ξεπεράσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Μέρα Μαγιού μου μίσεψες

ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Πώς γεννήθηκε η εργατική πρωτομαγιά;


Την 1η Μαΐου του 1890, ο Φρ. Ενγκελς σημείωνε στο πρόλογο της γερμανικής έκδοσης του Κομμουνιστικού Μανιφέστου: «Σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές, το προλεταριάτο της Ευρώπης και της Αμερικής επιθεωρεί τις δυνάμεις του, που για πρώτη φορά κινητοποιούνται σε μια στρατιά, κάτω από μια σημαία και για έναν άμεσο σκοπό: για το νομοθετικό καθορισμό της κανονικής οχτάωρης εργάσιμης ημέρας, που διακηρύχτηκε ακόμα από το 1866, από το Συνέδριο της Διεθνούς στη Γενεύη και ξανά ύστερα από το Εργατικό Συνέδριο του Παρισιού στα 1899. Και το θέμα της σημερινής μέρας θα δείξει στους καπιταλιστές και στους γαιοκτήμονες όλων τω χωρών ότι οι προλετάριοι όλων των χωρών είναι σήμερα πραγματικά ενωμένοι. Ας ήταν ο Μαρξ πλάι μου να το ‘βλεπε αυτό με τα ίδια του τα μάτια!».  Πώς όμως είχαμε φτάσει στο σημείο η 1η Μαΐου να γίνει η παγκόσμια ημέρα των εργατών;  
Η προϊστορία της «Μέρας των εργατών»


Η «Μέρα των εργατών» δεν προέκυψε τυχαία και φυσικά δεν απασχόλησε το εργατικό κίνημα μόνο προς το τέλος του 19ου αιώνα. Στην αρχαιότητα και στο μεσαίωνα υπήρχαν, σε διάφορα μέρη του κόσμου, συγκεκριμένες ημέρες, κατά τις οποίες τιμούνταν η χειρωνακτική εργασία. Αργότερα, κατά τη Γαλλική Επανάσταση ορίστηκε μια ειδική μέρα του Σεπτέμβρη που θεωρούνταν εργατική αργία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1790 άρχισε να γιορτάζεται η 4η Ιουλίου κάθε έτους ως η μέρα που οι εργάτες και οι καταπιεσμένοι διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους. Η παράδοση αυτή, να γιορτάζεται δηλαδή η 4η Ιούλη ως μέρα των εργατών, κράτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη δεκαετία του 1880 και στη συνέχεια επισκιάστηκε από την «Ημέρα της Εργασίας» – που γιορταζόταν την πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη κάθε έτους- και από την Πρωτομαγιά.

Η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα


Η πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα γιορτάστηκε το 1893, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Ομίλου, που είχε ιδρυθεί από τον Σταύρο Καλλέργη το 1889 (Δ. Λιβιεράτος: «Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, 1890-1999). Στις 2 Μαΐου του 1893, ημέρα Κυριακή, πεντακόσια άτομα συγκεντρώθηκαν πίσω από το Ζάππειο με καρφωμένες στο πέτο κόκκινες κονκάρδες. Ο Καλλέργης ζήτησε να περιοριστεί η εργασία σε οκτώ ώρες από δώδεκα και να κλείνουν την Κυριακή τα καταστήματα.

• Το 1908 στο Βόλο συγκροτήθηκε το πρώτο Εργατικό Κέντρο. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε η δημιουργία της «Φεντερασιόν» στη Θεσσαλονίκη και το 1910 συγκροτήθηκε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το γνωστό ΕΚΑ.

• Το 1911 γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά τόσο στην Αθήνα (Μετς) όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης πήραν μέρος Ελληνες, Τούρκοι, Ισραηλίτες και Βούλγαροι. Ομιλητές ήταν οι: Βλαχώφ, Παπαθωμάς, Αρδίττι, Ιχσάν και ο Μπεναρόγια. Υπήρχαν κόκκινες σημαίες και ακουγόταν ο ύμνος της Διεθνούς σε όλες τις γλώσσες.

Los Angeles 30 Απριλίου 1992

Σαν σήμερα, στις στις 30 Απριλίου 1992, ξέσπασαν εξεγέρσεις στο Λος Άντζελες, και απλώνονται σε δέκα μεγάλες πόλεις. (Τη προηγούμενη μέρα τα αμερικάνικα δικαστήρια είχαν κλείσει μια υπόθεση αστυνομικής αυθαιρεσίας με θύμα τον Ρόντνεϋ Κινγκ αθωώνοντας τους μπάτσους).
Ο πατέρας Μπους κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Στέλνει στην πόλη 750 ομοσπονδιακούς αστυφύλακες για να ενωθούν με την αστυνομική δύναμη της πόλης, 2800 Εθνοφρουρούς, ενώ 4000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για πρώτη φορά στην πόλη από τη δεκαετία του ’60. Μέσα σε τρεις νύχτες στο Los Angeles μόνο, σκοτώνονται περίπου 60 άτομα, τραυματίζονται 2300 και γίνονται περίπου 13.200 συλλήψεις. Αγρια, βίαιη, οργανωμένη καταστολή για για τον ακρωτηριασμό μιας νέας γενιάς ονείρων στην Αμερική…
… άρωμα ελευθερίας στα οδοφράγματα. Το Λος Άντζελες συνεχίστηκε στο Σιάτλ, στη Γένοβα, στα προάστια του Παρισιού, στην “εξέγερση του Δεκέμβρη” στην Αθήνα…

Όλοι αθώοι για το DVD Ζαχόπουλου

Όλοι αθώοι...... Η εξάμηνη προφυλάκιση της Τσέκου δείχνει τον ξεπεσμό της κοινωνίας. Μια γυναίκα  διαπομπεύεται, φυλακίζεται, εκβιάζεται... αφού πρώτα βιάζεται. Γιατί βιασμός ήταν η σχέση με το Ζαχόπουλο. . και κανείς.. Κανείς δεν αντιδρά. Μια πουτάνα είναι σκέπτονται όλοι. Και κανείς δεν προβληματίζεται.  Όλοι. Κόμματα κινήματα, φορείς..... . 6 μήνες φυλακή... γιατί? 
Ομόφωνα αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της διακίνησης του ροζ dvd με πρωταγωνιστές τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού επι πρωθυπουργίας Καραμανλή, Χρήστο Ζαχόπουλο και την Εύη Τσέκου.
Αθώοι κρίθηκαν: ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης, η Εύη Τσέκου, ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης.
Οι δικαστές κατά πλειοψηφία κήρυξαν αθώα την Εύη Τσέκου και για την πράξη της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου.
Στο άκουσμα της απόφασης η Εύη Τσέκου [που είχε προφυλακιστεί επί μήνες για την υπόθεση αυτή] έβαλε τα κλάματα και ο δικηγόρος του Θέμου Αναστασιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για “σκευωρία που κατέρρευσε”.