Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Σομαλία: 260.000 άτομα πέθαναν από πείνα μεταξύ 2010- 2012

Ενας από τους χειρότερους λιμούς των τελευταίων 25 ετών σύμφωνα με τον FAO

Σχεδόν 260.000 άτομα, τα μισά παιδιά κάτω των 5 ετών, πέθαναν από την πείνα στη Σομαλία από το 2010 ως το 2012. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από μελέτη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα τρόφιμα (FAO) και το αμερικανικό Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης Λιμού και είναι υψηλότερος από τα 220.000 άτομα που υπολογίζεται ότι πέθαναν στον λιμό του 1992.

Η κρίση προκλήθηκε από την έντονη ξηρασία η οποία επιδεινώθηκε λόγω της σύγκρουσης ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που μάχονται για την εξουσία.

Jesus Christ Superstar (1970) full cd

Ζιλ Ντασέν: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (full movie/greek subs)


Το κλασικό, διαχρονικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκημετέφερε στον κινηματογράφο ο Ζιλ Ντασέν, το 1957, σκηνοθετώντας με τρόπο ανάγλυφο όλο το μυστικιστικό, βαθιά κοινωνικό, λίαν θρησκευτικό θέατρο του παραλόγου που έχει στηθεί σε ένα φτωχικό ορεινό χωριό της Μικράς Ασίας.

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό στην ενδοχώρα της Aνατολίας καιαφηγείται την άφιξη μιας ομάδας προσφύγων από το μέτωπο, τη στιγμή που οι νεότεροι του χωριού ετοιμάζονται να παίξουν τους ρόλους τους σε ένα θρησκευτικό δράμα το επόμενο Πάσχα. Κάτω από την πίεση αυτών των γεγονότων οι χωρικοί-πρωταγωνιστές ταυτίζονται ολοένα και περισσότερο με τα πρόσωπα του Eυαγγελίου που πρόκειται να υποδυθούν ή και καταλαμβάνονται από αυτά.

Μικρό Αφιέρωμα στον Γάκια Παπαδημητρίου... μπήκε στη βουλή φτωχός και βγήκε φτωχότερος


Ένα μικρό αφιέρωμα στο Ξηρομερίτη πολιτικό τον αείμνηστο Γάκια Παπαδημητρίου που μπήκε στη βουλή φτωχός και βγήκε φτωχότερος και μας μεταδίδει ακόμα και σήμερα σε όλους μηνύματα ήθους, αρετής και σωστής διαχείρισης.

Ο Λυκειάρχης Νώντας Νικάκης επισημαίνει: «Ο Γεώργιος Παπαδημητρίου, σήμερα βρίσκεται μόνος του, θαμμένος στο νεκροταφείο της Νίκαιας και καλό θα ήταν να φροντίσουμε όλοι, όσοι τον γνωρίσαμε, να ενεργήσουμε για να μεταφερθούν τα οστά του στην κεντρική πλατεία της Κατούνας, στον περίβολο του Ι.Ν Αγίου Αθανασίου, δίπλα από την προτομή του Φίλλιπα Σαμαντά και Ξενοφώντος Μαυρομάτη, (και αυτό θα άρεσε και στον ίδιο εκεί στον άλλο κόσμο που βρίσκεται, στην πόλη που αγαπούσε και υπήρξε η αφετηρία ξεκινώντας από την ύδρευση του Ξηρομέρου), να στηθεί προτομή για να διδάσκονται οι νεότεροι και να παραδειγματίζονται από το πολιτικό του ήθος!».

Πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ με 652 εκ. ευρώ στην Emma Delta


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Έκλεισε οριστικά η συμφωνία για την πώληση του 33% ΟΠΑΠ στην Emma Delta έναντι 652 εκ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ανακοίνωσή του ανακοινώνει πως «με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας».
«Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει:

Γκίντερ Γκράς: Ντρέπομαι για τη γερμανική ηγεσία


«Ντρέπομαι όταν η Γερμανία ως υπερχρεωμένη χώρα αναγκάζει άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότατη πολιτική λιτότητας», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γερμανός συγγραφές Γκίντερ Γκρας.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τόνισε πως πρόκειται για περικοπές μέχρι τελικής πτώσης για χώρες όπως η Ελλάδα. «Δεν θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γκίντερ Γκρας επισήμανε πως είναι μια χώρα που πλήττεται από τη διαφθορά, που εκτείνεται από τον τραπεζικό τομέα μέχρι και τον αθλητισμό.
«Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υπεροπτική στάση, όπως την επιδεικνύει η Α. Μέρκελ. Αυτό μας φέρνει εχθρούς (…)», δηλώνει και προσθέτει πως με μια έξυπνη πολιτική, «όπως εκείνη που αναγκάστηκε να ασκήσει σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς ένας Βίλι Μπραντ, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό».

"Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ": η Ιστορία πίσω από την τηλεοπτική σειρά


Η σύλληψη της ιδέας για την δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς που θα απέδιδε με πιστότητα την ζωή του Ιησού σύμφωνα με τα τέσσερα Ευαγγέλια άνηκε στον Πάπα Παύλο τον 6ο. Συγκεκριμένα ο Ουκρανός παραγωγός Lew Grade είχε επισκεφτεί τον Πάπα ο οποίος τον συνεχάρη για την ταινία του "Μωυσής" και τον ώθησε να δημιουργήσει μια τηλεοπτική σειρά με θέμα την ζωή του Ιησού. Ο Grade είδε θετικά την ιδέα και αποφάσισε να αναθέσει την σκηνοθεσία στον Φράνκο Τζεφιρέλι έναν σημαντικό σκηνοθέτη της εποχής εκείνης, πασίγνωστο για τις μεταφορές των έργων του Σαίξπηρ. Ο Τζεφιρέλι ήταν και πιστός Χριστιανός Καθολικός, ενώ γνώριζε και προσωπικά τον Πάπα από την εποχή που ο τελευταίος ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου και επισκεπτόταν το Λύκειο που φοιτούσε ο σκηνοθέτης. Αρχικώς ο Τζεφιρέλι αρνήθηκε να σκηνοθετήσει την σειρά, αλλά ο Grade επέμεινε και τελικά τον έπεισε τα Χριστούγεννα του 1973. Ο Τζεφιρέλι αποφάσισε να φτιάξει μια σειρά για την ζωή του Ιησού η οποία θα γινόταν οικουμενικώς αποδεκτή από όλα τα χριστιανικά δόγματα, ενώ σκοπός ήταν να γίνει ανεκτή ακόμη και από όσους δεν θρησκεύονταν. Επίσης ένας άλλος σκοπός της σειράς θα ήταν να απαλύνει την κατηγορία εις βάρος των Εβραίων ότι δολοφόνησαν τον Ιησού.

Βολιβία: Ο Μοράλες απέλασε την αμερικανική USAID


Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε την απέλαση της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη, κατηγορώντας την για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Φαινομενικά πρόκειται για μια ακόμη συνηθισμένη κίνηση από την κυβέρνηση μιας χώρας του αντιαμερικανικού μπλοκ. Ωστόσο η κατηγορία έχει βάση, τουλάχιστον σύμφωνα με παλαιότερο απόρρητο αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που διέρρευσε από το Wikileaks.
«Αποφασίσαμε την απέλαση της USAID από τη Βολιβία. Η USAID φεύγει από τη Βολιβία», τόνισε ο Μοράλες σε ομιλία του στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά στην πρωτεύουσα Λα Παζ. «Η USAID, η οποία βρίσκεται στη Βολιβία από το 1964, είναι στη χώρα αυτή για πολιτικούς λόγους και όχι για κοινωνικούς», τόνισε ο Μοράλες.