Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η κορύφωση του Θείου Δράματος, έθιμα και παραδόσεις


Έθιμα και παραδόσεις της μεγάλης Παρασκευής ζωντανεύουν στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.
Από την Κρήτη ως τη Θράκη και από τη Ρόδο ως τη Κέρκυρα κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Έθιμα και παραδόσεις της μεγάλης Παρασκευής ζωντανεύουν στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.
Θράκη
Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Την Μεγάλη Παρασκευή, η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, εκεί όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καε ί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα, θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.

Η Κύπρος είναι ήδη έξω από το Ευρώ


Παναγιώτου:  

«Η περίπτωση της Κύπρου αφορά την πρώτη ανεπίσημη έξοδο από το ευρώ», δηλώνει στο tvxs.gr ο Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, εξηγώντας πως μετά την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων αλλά και τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, άλλη αξία θα έχει το ευρώ στην Κύπρο και άλλη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ενώ εκτιμά πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης είναι να αποφασίσουν οι χώρες – μέλη να υποταχθούν στο Βερολίνο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι με τη στάση της απέναντι στην Κύπρο η Γερμανία αποκομίζει εσωτερικά πολιτικά οφέλη. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης


Καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ, πολιτικοί κρατών του βορρά της ευρωζώνης έχουν επαναλάβει κατ’ εξακολούθηση ότι δεν θα ανεχθούν οι φορολογούμενοι των χωρών τους να επιβαρυνθούν για την επίλυση των προβλημάτων άλλων χωρών. Η αφήγηση περί των «διασώσεων με χρήματα των φορολογουμένων» είναι αυτή η οποία έχει επικρατήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, παρά τις δανειακές συμβάσεις που αγγίζουν συνολικά τα 400 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι των κρατών του βορρά της ευρωζώνης δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρωλεπτό.
Αντίθετα, οι κυβερνήσεις στην Γερμανία, στην Φινλανδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στην Γαλλία έχουν εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στην μεγάλη πτώση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές.

Η φτώχεια της μόδας

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν στην ντουλάπα τους τουλάχιστον ένα από τα ρούχα που κατασκευάζονταν σε μία από τις βιοτεχνίες ενδυμάτων, οι οποίες στεγάζονταν στο οκταώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Μπανγκλαντές. Το Rana Plaza κατέρρευσε στις 24 Απριλίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 501 ανθρώπους (το πρωί της Μ.Παρασκευής εξακολουθούσαν να αγνοούνται άλλοι 149). Ανάμεσα στις εταιρίες που προμηθεύονταν από τις βιοτεχνίες του, είναι η αμερικανική Wal-Mart, η βρετανική Primark, η ισπανική Mango και η ιταλική Benetton.
Με συνολικά 3,6 εκατομμύρια εργάτες και εξαγωγές που ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ το περασμένο έτος, το Μπανγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο, μετά την Κίνα. Οι εργάτες κερδίζουν λιγότερο από 30 ευρώ τον μήνα, υπό τραγικές συνθήκες εργασίας. Ενδεικτικά, ράβουν ένα παντελόνι τζιν ανά έξι λεπτά, πολλές φορές επί 12 ώρες την ημέρα.

Έχουμε πόλεμο! Γιατί δεν πολεμάτε;



H πτώση του ΑΕΠ που "πέτυχε" η Τρόικα έχει παρατηρηθεί μόνο σε καιρό πολέμου. Aux armes citoyens

«Και εσείς τι κάνετε;». Η αναθεματισμένη ερώτηση ερχόταν ξανά και ξανά σε όλες τις προβολές και τις ομιλίες που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο της περιοδείας του ντοκιμαντέρ Catastroika σε πέντε πόλεις της Γαλλίας.

Το κοινό κατανοούσε τις περιγραφές της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του αυταρχισμού που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, ήταν όμως εμφανές ότι περίμενε και μια δυναμική απάντηση. Πριν από ένα χρόνο αντιμετώπιζαν τους Έλληνες σαν την «επαναστατική πρωτοπορία» της Ευρώπης. Φέτος σαν να ψιλιάστηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Part 1

«Ξένος ήμουν, γυμνός ήμουν, πεινασμένος»

Γράφει: Γιώργος Τυρικός – Εργάς

Υπάρχουν καταστάσεις που δεν σηκώνουν πολλά λόγια μα και πάλι απαιτούν να μιλήσουμε για αυτές, απαιτούν να μην σιωπούμε.
Χτες μέχρι αργά το βράδυ είχαμε στην Καλλονή πρόσφυγες από Σομαλία και Συρία. Έφτασαν στα βόρεια του νησιού και τους πήρε 11 ώρες να κατηφορίσουν στο λεκανοπέδιο. Εφτασαν κομμάτια έξω από την παλιά εφορία και κουκούβισαν στο προαύλιο.

Χτες είδα πάλι να παίζεται το δράμα του Χριστού, αν και με τους θεούς δεν τα πήγαινα ποτέ καλά.

Ακραίος αυταρχισμός στο δημόσιο και ιδιωτικοποίηση φορέων και υπηρεσιών

seisaxthiablog

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο Μανιτάκη που δόθηκε για διαβούλευση

Σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησηςπου δόθηκε σήμερα (2/5/2013) σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει ως τις 14 Μαΐου. Το νομοσχέδιο που φέρει τον αθώο τίτλο «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» στις πιο καίριες διατάξεις του προβλέπει:
Την πλήρη θεσμοθέτηση του διευθυντικού δικαιώματος στον δημόσιο τομέα υπό τον αυστηρό έλεγχο της κεντρικής διοίκησης -άρα μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό στο κράτος- καθώς αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντικών στελεχών και τα εν λόγω στελέχη θα υπογράφουν στο εξής συμβόλαιο αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους με τον αρμόδιο υπουργό ή την αρμόδια προϊσταμένη αρχή. Στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση της υπηρεσίας από τους στόχους του συμβολαίου με την πάροδο δύο ετών ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να απομακρύνει από την θέση του το συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος (του οποίου η θητεία είναι πενταετής). Συνεπώς το συμβόλαιο δεσμεύει ολόκληρο το υπαλληλικό προσωπικό το οποίο πρέπει πλέον να εργάζεται με τους όρους του προϊσταμένου του ώστε κι εκείνος να ανταποκρίνεται στα όσα έχει δεσμευτεί στους δικούς του προϊσταμένους για να μείνει στη θέση του. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι θα αυξηθεί ο αυταρχισμός, η εντατικοποίηση, οι πειθαρχικοί και άλλοι έλεγχοι στις δημόσιες υπηρεσίες χάριν της επίτευξης των στόχων της κεντρικής διοίκησης (της εκάστοτε δηλαδή κυβέρνησης) και της ευόδωσης της καριέρας των προϊσταμένων.

Επιτάφιος θρήνος για το Δημόσιο

Photo Copyright - Eurokinissi
* Νομική κάλυψη για λουκέτο στο 50% των δομών και των φορέων του Δημοσίου, με αντίστοιχη μείωση προσωπικού, προσφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
* "Πόρτα" για απολύσεις ακόμη και μονίμων με τη μετατροπή ΝΠΔΔ σε Ν.Π. Ιδιωτικού Δικαίου
Τη χαριστική βολή στο Δημόσιο και τους ανθρώπους του δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που εξειδικεύει τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για το Δημόσιο, το οποίο, παρ' ότι τυγχάνει της εγκρίσεως της τρόικας, δόθηκε χθες "προς διαβούλευση". Το νομοσχέδιο παρέχει στην κυβέρνηση τα νομικά εργαλεία να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη "διαθεσιμότητα" 25.000 υπαλλήλων με την απόλυση τουλάχιστον 15.000 τον προσεχή ενάμιση χρόνο. Συνολικά παρέχει τη δυνατότητα για το σφράγισμα, με την κατάργηση ή τη συγχώνευση, περίπου των μισών από τις υπηρεσίες του Δημοσίου και την απόλυση του προσωπικού τους.

Κάλαντα Μ Παρασκευής