Σάββατο 4 Μαΐου 2013

"Μην προσπερνάτε τον Ζουφλικάρ!"

Του Κώστα Μαμελη
Μεγάλο Σάββατο, απόγεμα, χωρίς ασετιλίνη, την Αριστοτέλους που περνάς, δεν θυμάσαι τη Κουμιώτη, με «τις φλούδες μανταρίνι» που τραγούδησες, κάποτε.
Τώρα τρέχεις με το turbo, άλλα «φτηνά εγκόσμια» σ΄ απασχολούν. Όλα τα προσπερνάς με κυνισμό και ταχύτητα.
Όμως, γωνία Αγίας Σοφίας, δίπλα στη νεραντζιά που μοσχομυρίζει, ο δωδεκάχρονος (;) Ζουλφικάρ, ήδη μπροστά την πραμάτεια του. Τα κεριά. Της «Ανάστασης», του 'παν.
Στο τραπεζάκι, τακτοποιημένα. Κατά χρώματα, μέγεθος, τιμή.
Ο ήλιος έπεσε, το μούχρωμα της δύσης σκοτεινιάζει. Κι αυτός, έτοιμος για πωλήσεις. «Λαμπάδες, καλές λαμπάδες» διαφήμιζε. «Πάρτε σας παρακαλώ από μένα», ικέτευε.

Προσκλητήριο μικρών τυμπανιστών

Βαγγέλης Γιαννελάκης
Να ηχήσουν τα τύμπανα αυτών των άγουρων νεκρών,
μικρών τυμπανιστών,
όχι για πόλεμο
μα για ειρήνη και ανθρωπισμό
στις ψυχές
των γεναίων και των γνωστικών.
Τις λέν ειρωνικά και μοχθηρά
παράπλευρες απώλειες.
Δώδεκα παιδικά κορμιά νεκρά,
απλωμένα στη γη που θα δεχτεί
μικρές κι αμόλυντες ψυχές στ’ Αφγανιστάν.
Κι ένα
στην πέραν του Ατλαντικού
(τ’ ονείρου πολιτεία ως ειρωνικά κι αυτή τη λέν)
νεκρό στην άσφαλτο.

Zbigniew Preisner- Ο ύμνος της αγάπης

Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται,
ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται,
οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ,
οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται,
οὐ λογίζεται τὸ κακόν,
οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ,
συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ·
πάντα στέγει, πάντα πιστεύει,
πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.

Καλή ανάσταση

Η απίστευτη ιστορία φοιτητή που μπλέχτηκε άθελά του σε παγκόσμιο σκοτεινό διαδικτυακό


Όταν ένας ανυποψίαστος μεταπτυχιακός φοιτητής από το Μπρούκλιν, παρακινημένος από τη βαρεμάρα του, αποφάσισε ένα βράδυ να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, δεν μπορούσε να πιστέψει με τίποτα τι θα ακολουθούσε.
Ότι θα κατέληγε να βρεθεί από το πουθενά μπλεγμένος σε ένα «παιχνίδι αναζήτησης» που θα τον παρέσυρε στους πιο σκοτεινούς διαδρόμους του διαδικτύου, στο λεγόμενο Βαθύ Ιστό (deep web) και θα του
αποκάλυπτε την ύπαρξη ενός ολόκληρου μυστικού κόσμου που εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη!
Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του, που παρουσιάστηκε εκτενώς σε σχετικό άρθρο του Τζεντ Λιπίνσκι στο περιοδικό mental_floss πριν από περίπου ένα μήνα, μία συνοπτική εκδοχή της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα στο iefimerida.

ΠΡΙΒΕ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε κάθε Επιτάφιο είθισται οι πιστοί να συμμετέχουν στην περιφορά του. Στον Επιτάφιο της Μητρόπολης Αθηνών, στη διαδρομή του οποίου υπήρχε και το Σύνταγμα όπου εκφώνησε μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι παρουσίες ήταν εκλεκτές. Και οι πιστοί στο πεζοδρόμιο, χωρίς να μπορούν να συμμετέχουν στην περιφορά. Όσοι από αυτούς τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν, δέχθηκαν την «επίσκεψη» της αστυνομίας.
Για ακόμη μια φορά το επιχείρημα εναντίον των διαμαρτυρομένων, όπως ομολογεί το όργανο της Τάξης, είναι ότι «υπάρχουν και τουρίστες και δίνουμε μια άσχημη εικόνα στο εξωτερικό».

Καλή Ανάσταση.

Ερευνάτε τας Γραφάς


Του Παντελή Μπουκάλα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Ιούδας παραμένει, αν όχι σημείον αμφιλεγόμενον όπως ο Ιησούς, πάντως σημείο προσφερόμενο για πολλές αναγνώσεις. Γι’ αυτό και δεν έπαψε να ερεθίζει τη σκέψη θρησκειολόγων και φιλοσόφων, τη ρητορική των κληρικών, τη φαντασία των λαϊκών και την όρεξη των λογοτεχνών· μια καλή εικόνα λ.χ. για τη μορφή του στην ελληνική μεσοπολεμική...
δραματουργία παρέχει η πανεπιστημιακός Αρετή Βασιλείου στο φρέσκο βιβλίο της «“Επί ξυρού ακμής”: Ιστορία νεοελληνικού θεάτρου» (εκδ. Παπαζήση). Xονδρικώς, τα αενάως επανερχόμενα ερωτήματα είναι τα εξής: Εφόσον ο Ισκαριώτης ήταν τμήμα του θεϊκού σχεδίου, που προέβλεπε τον κατόπιν προδοσίας σταυρικό θάνατο του Χριστού, πόσο προδότης ήταν, πόση ελεύθερη ήταν η βούλησή του; Δεύτερον, ο Ιούδας ήταν δόλιος επειδή έτσι είχε αποφασίσει η ειμαρμένη ή η θεϊκή πρόνοια, επειδή άλλα ήθελε να δει να γίνονται κι άλλα έβλεπε ή επειδή ήταν Εβραίος, όπως πιστεύουν όλοι οι αντισημίτες που κρυμμένοι υπό το όνομα του αντισιωνισμού κηρύσσουν ότι για όλα τα δεινά του κόσμου, και ιδίως των Ελλήνων, φταίνε οι όπου γης και οποιασδήποτε εποχής Εβραίοι; Ανάμεσα στους φυλετικά «κακούς», ο Φρόιντ, ο Μαρξ, το «εβραιοκινούμενο Χόλιγουντ», οι εβραιοτραπεζίτες, η Μακάμπι κ.ο.κ.

Η Τουρκία το επόμενο θύμα της οικονομικής κρίσης


Wall Street Journal

Αργά το καλοκαίρι καραδοκεί η κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς και αυτή η χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή τη φορά, όμως, πέντε χώρες αναμένεται να χτυπηθούν από αυτή τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο Μάθιου Λιν του Bloomberg και του Ινστιτούτου Strategy Economics.
Σε κείμενό του στο Market Watch της Wall Street Journal, ανέφερε πως οι επόμενες χώρες που θα πληγούν θα είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Συρία.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για ατελείωτες ώρες γιατί η αγορά πέφτει το καλοκαίρι. Ίσως ο καιρός παίρνει τα μυαλά των ανθρώπων. Ίσως πρόκειται για σύμπτωση. Όποιος και να είναι ο λόγος, θα ήταν ανόητο να αγνοήσουμε την πιθανότητα να σημειωθεί απότομη πτώση τώρα που ο ήλιος έχει αρχίσει και πάλι να λάμπει», αναφέρει με διάθεση ρομαντισμού ο Λιν.

Περί διαπλοκής και διαπλεκομένων.


Του Δημήτρη Καζάκη

Μια πρόσφατη διεθνής έρευνα για την δωροδοκία κυβερνήσεων και κυβερνητικών αξιωματούχων, επιβεβαίωσε την ευρύτατα κοινή πεποίθηση: Το «λάδωμα» αποτελεί μια εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική διαπλοκή ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και κυβερνητικούς αξιωματούχους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, προς αμοιβαίο όφελος. Το ενδιαφέρον μ’ αυτή την έρευνα, είναι ότι τα στοιχεία έχουν συλλεχθεί από έρευνα της γνωστής αμερικανικής εταιρείας Gallup, ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη πολυεθνικών εταιρειών κι άλλων κρατικών και μη οργανισμών, που ρωτήθηκαν εμπιστευτικά για το πόσο αναγκαία είναι η «μίζα» σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για την παροχή «διευκολύνσεων». Είναι τυχαίο που την εποχή της «ελευθερίας των αγορών» η διαπλοκή και η διαφθορά έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις;

Ν΄ αναστενάξω μάνα δε μ' ακους - Λευτέρης Θεοδώρου