Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Του Γ.ΡΟΥΣΗ*

Η κοινή λογική λέει ότι όσο προοδεύει η ανθρωπότητα τόσολιγότερο θα έπρεπε να εργάζονται οι άνθρωποι για ναικανοποιούν τις ανάγκες τους. Άλλωστε, από την αρχαιότητα, βλέποντας την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα των υφαντουργικών μηχανών του Ηφαίστου, οΑριστοτέλης εκτιμούσε ότι αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουνστην κατάργηση της δουλείας, αντικαθιστώντας τη ζωντανή εργασία των δούλων.

Πιο πρόσφατα, ουτοπικοί στοχαστές θεωρούσαν ότι στις ιδανικές τους πολιτείες θα αρκούσε να δουλεύουν οι άνθρωποιτο πολύ 4-6 ώρες των ημέρα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, ενώ για τον Μαρξ η μείωση της εργάσιμης μέρας αποτελούσε θεμελιακή προϋπόθεση για την επίτευξη της κομμουνιστικής χειραφέτησης.

Και, πράγματι, με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ένα μεγάλο τμήμα της ανθρωπότητας οδηγήθηκε στην καθιέρωση του 8ωρου, της αργίας της Κυριακής και σε ορισμένες χώρες και του βδομαδιάτικου 37ωρου.

Ν. Μαριάς: "Φτάνει πια ... Να αποχωρήσουμε από τη Βουλή και να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και την Δημοκρατία"



Πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές τουΣύριζα του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απευθύνει ο συνεργαζόμενος εκλογικά με το κόμμα του Καμμένου Νότης Μαριάς, ώστε να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο που «έχει απαξιωθεί πολιτικά, θεσμικά και ηθικά λόγω της αντισυνταγματικής και αντικοινοβουλευτικής δράσης της κυβέρνησης και των κομμάτων του μνημονικού τόξου που την στηρίζουν».
Στην πρόταση του –την διατυπώνει σήμερα στην εφημερίδα «Το Παρόν»- γράφει συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα όλοι εμείς, οι βουλευτές του αντιμνημονιακού δημοκρατικού τόξου να πούμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας να ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ από τη Βουλή στις 31 Μαϊου2013 …. Και να ενωθούμε με τον ελληνικό λαό, προκειμένου ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ το άρθρο 120 του Συντάγματος».
Δεν ξέρουμε αν θα πάρει καν απάντηση από τα κόμματα στα οποία απευθύνεται έχει την σημασία του όμως που επικαλείται το άρθρο 120 του Συντάγματος.

Εμπρός για το success story ...του λαού!!


Της Ελένης Δεδούση

Η εταιρεία Foxconn κατασκευάζει εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για λογαριασμό εταιρειών όπως η Apple, η Nokia και η Intel. Στη μακρινή μας Κίνα διατηρεί εργοστάσιο όπου απασχολεί 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους. Από το 2010 μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεκατρείς εργαζόμενοι της έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους. Στο θλιβερό αυτό κατάλογο των αυτοκτονιών προστέθηκαν αλλά τρία άτομα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Οι αυτοχειρίες δεν είναι άσχετες από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, μια και επρόκειτο για ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι εργάτες που ζούσαν σε κοιτώνες του εργοστασίου και υποβάλλονταν σε συστηματικούς αυστηρούς ελέγχους από φύλακες που είχαν τις αρμοδιότητες αστυνομικού. Μετά τις συνεχείς αυτοκτονίες η εταιρεία παρακολουθείται από ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις οποίες στους εργαζόμενους όχι μόνο δεν επιτρέπεται να μιλούν για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας τους αλλά σε περίπτωση που το κάνουν απειλούνται με απόλυση.

Στην Κίνα επίσης βρίσκεται και ο πρωθυπουργός ο οποίος κάνει επαφές με Κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν φιλέτα του ελληνικού δημοσίου. Και σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η Ελλάδα από την ασιατική χώρα κάνει το δικό της ‘’ success story’’….
Για τον Σαμαρά και την παρέα του success story αποτελεί η απόλυτη εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου, το οποίο εφαρμόζεται πιστά στη χώρα μας. Μετά από τρία χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης αφού λεηλατήθηκαν ανελέητα τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, αφού ισοπεδώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και αφού το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού είναι καταδικασμένο στην ανεργία , τώρα θα γίνει πράξη το ύστατο στάδιο του σχεδίου αυτού. Ηρθε πια η ώρα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

19 ΜΑΙΟΥ 1919...ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Έτσι φέρονται οι ''αστικές'' κυβερνήσεις: Ο Ραχόι στέλνει φυλακή μεγαλοτραπεζίτες.


Για όσους παραμυθιάζονται περί "κοινών μετώπου του νότου" και άλλες αηδίες:
Ποιά σοβαρή χώρα με σοβαρή κυβέρνηση όπως η Ισπανία, θα έκανε “μέτωπο” με οποιαδήποτε τριτοκοσμικό κράτος όπως το δικό μας, όπου τα κλεψιμέικα των τραπεζών περασαν στο δημόσιο χρέος ενώ οι τραπεζίτες όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι, αλλά είναι ακόμα στις θέσεις τους;

Ο πρώτος μεγαλοτραπεζίτης που συλλαμβανεται στην Ισπανία για τις ευθύνες του στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας είναι ο Μιγκέλ Μπλέσα, πρώην πρόεδρος ενός από τα παλαιότερα τραπεζικά ταμιευτήρια της Ισπανίας, της Caja Madrid, η οποία σήμερα δεν υφίσταται.

Ο 65χρονος Μιγκέλ Μπλέσα, που πρόσκειται στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πέρασε την Πέμπτη την πρωτη του νύχτα στο κελί της φυλακής.

Την απόφαση για την προσωρινή του κράτηση έλαβε ο δικαστής, Ελπίδιο Χοσέ Σίλβα, ο οποίος ερευνά τον τρόπο κατά τον οποίο διαχειρίσθηκε τις υποθέσεις του ταμιευτηρίου, το οποίο μετά την συγχώνευσή του με άλλα έξι ταμιευτήρια δημιούργησε τον τραπεζικό κολοσσό Bankia, ο οποίος έγινε κατόπιν σύμβολο της “φούσκας των ακινήτων῾

Η πιο συγκινητική φωτογραφία: Δυο αδερφάκια γεννήθηκαν χέρι-χέρι!


Είναι κάποιες στιγμές που το θαύμα της ανθρώπινης φύσης σε ξεπερνά...
Μια συγκινητική και συνάμα ασυνήθιστη φωτογραφία ανέβασε στο facebook ο Μαιευτήρας –Χειρουργός Γυναικολόγος Dr Άρης Τσιγκρής η οποία κάνει πλέον το γύρο του διαδικτύου....

Τα διδυμάκια που βλέπετε έζησαν για εννέα μήνες στη κοιλιά της μαμάς τους και δέθηκαν τόσο πολύ που ήρθαν στη ζωή πιασμένα... χέρι-χέρι.
«Μισή ώρα ζωής...έχουν δεν έχουν...και δεν ξεχάστηκαν στιγμή, οι συνήθειες μέσα στην μήτρα της μαμάς....σαν διδυμάκια που μοιράζονταν τον ίδιο σάκο και τον ίδιο πλακούντα.... συχνά στους υπέρηχους που γίνονταν κατά καιρούς πιάνονταν χέρι χέρι μέσα στην κοιλιά...τώρα κάνουν ακριβώς το ίδιο...μόλις βρέθηκαν πάλι το ένα κοντά στο άλλο......» έγραψε ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ - Επίκαιρο όσο ποτέ το «Συννεφιάζει»


«Ξένιος Δίας», στρατόπεδα συγκέντρωσης, νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, Μανωλάδες, Χρυσή Αυγή, διαστρέβλωση της Ιστορίας. Αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση και τη μετανάστευση οι αστοί ταΐζουν και ανδρώνουν και πάλι το ρατσιστικό, φασιστικό φίδι, που βγαίνει από τη μήτρα του εκμεταλλευτικού τους συστήματος.
Η έκκληση ενός παιδιού μεταναστών μας θύμισε την εξαιρετική επικαιρότητα του μυθιστορήματος τουΜενέλαου Λουντέμη «Συννεφιάζει». Και την ανάγκη τέτοια κείμενα να υπάρχουν στα σχολικά βιβλία, στη βιβλιοθήκη του κάθε λαϊκού σπιτιού.
«Είμαι 17 χρονών. Γεννήθηκα στην Ελλάδα. Μιλώ μόνο ελληνικά. Παρακαλώ μη με απελάσετε σε ξένη χώρα». Ηταν η λεζάντα που συνόδευε στο διαδίκτυο και ρεπορτάζ του Τύπου τη φωτογραφία ενός μαύρου εφήβου. Δεν έλεγε το όνομά του. Ας τον ονομάσουμε Χριστόφορο. Προφανώς, παιδί μεταναστών ο Χριστόφορος δεν μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Οπως και ο Σοφοκλής, ο Μανόλης, ο Χασάν, ο Αχμέτ κλπ. Ολα, όταν δε διαβάζουν, παίζουν στην πλατεία και όταν κουράζονται ξαποσταίνουν στα παγκάκια της πλατείας.
Δεν είναι λίγα. Οι γονείς τους δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τους ξερίζωσαν. Μετανάστευση και προσφυγιά, ήταν, είναι και θα είναι συνυφασμένα με τον πόλεμο και τη φτώχεια.

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !...


“Μεγάλες λέξεις δὲ λέγαν πιὰ τίποτα καὶ τὶς πετοῦσαν στοὺς ὀχετούς.”

Τάσος Λειβαδίτης, Συμφωνία ἄρ. 1

Στον Νίκο, στις νέες και στους νέους που σε λίγο θα παλέψουν σκληρά για να συνεχίσουν «να μαθαίνουν γράμματα» και να μπορέσουν να ξαναπούν “μεγάλες λέξεις” χωρίς να ντρέπονται…

Κάποτε στην Ελλάδα συνυπήρχαν και δημιουργούσαν ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Αναγνωστάκης, ο Βάρναλης, ο Σκαρίμπας,
ο Σαχτούρης, ο Λειβαδίτης, ο Γκάτσος, ο Ταχτσής, ο Τσίρκας ,
η Σωτηρίου, ο Σαμαράκης, ο Βασιλικός, ο Καμπανέλλης,
ο Πατρίκιος, ο Κεχαϊδης, ο Τσιφόρος, ο Μποστ, ο Ψαθάς,
ο Σακελλάριος, ο Κουν, ο Σολωμός, ο Μινωτής, ο Ροντήρης,
ο Κακογιάννης, ο Κούνδουρος, ο Τζαβέλλας, η Παξινού,
η Μερκούρη, ο Κατράκης, η Βασιλειάδου, ο Αυλωνίτης, ο Βέγγος, ο Χορν, η Λαμπέτη, Ο Τσαρούχης, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας,
ο Μόραλης, ο Βασιλείου… ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης,
ο Παπαϊωάννου, ο Χιώτης, η Νίνου, η Μπέλλου, ο Μπιθικώτσης,
ο Καζαντζίδης, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος,
ο Λοϊζος, ο Λεοντής, ο Σαββόπουλος, ο Μαμαγκάκης, ο Χρήστου…

Μπράβο στην Κατερίνα Ακριβοπούλου που έκανε την “θεωρία των άκρων” πατσαβουρόχαρτο με δυο κουβέντες.


Για άλλη μία φορά, η Κατερίνα απέδειξε πως υπάρχουν (ακόμα) φωνές που αγωνίζονται πραγματικά για την δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Σε αντίθεση με τις κραυγές που πουλάνε δημοκρατία και εισπράττουν αργύρια με φασιστικές μεθόδους. Όντως είναι αστείο οι κυβερνώντες να επικαλούνται το “δημοκρατικό τόξο” την ώρα που οι ίδιοι το έχουν καταστρατηγήσει με πρακτικότατη εφαρμογή ολοκληρωτισμού, γκαιμπελισμού και θηριωδίας. Αλήθεια…
-Ποιοί έστελναν παρακρατικούς κουκουλοφόρους μαχαιροβγάλτες για να σφάξουν τους
αγανακτισμένους στο Σύνταγμα και να εξασφαλίσουν την καταστροφική εξουσία του “μεγάλου στοχαστή”;
-Ποιοί διαλύουν με βία απεργιακές κινητοποιήσεις όταν δεν υποκλίνονται στα καθεστωτικά μαντριά των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών;
-Ποιοί συκοφαντούν με άθλιες γκαιμπελίστικες μεθόδους κάθε κοινωνική ομάδα που τολμά να σηκώσει ανάστημα προκειμένου να την εξοντώσουν; Εδώ κάθε εβδομάδα έχουμε και μία “νύχτα κρυστάλλων”.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΈΝΝΟΙΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΕΣ


Του ΑΛΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

Πρέπει να είναι προφανές μεταξύ των αριστερών ότι προκρίνουμε καιυπερασπιζόμαστε το δημόσιο έναντι του ιδιωτικού σε κάθε τους πολιτική διάσταση. Πρέπει να είναι εξίσου προφανές ότι αξιακά και ιδεολογικά είμαστε αντίθετοι στην οικονομία της αγοράς γιατί ο προταγματικός μας στόχος προσβλέπει στην ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι, ανέκαθεν, έχουμε το μέτωπο στραμένο απέναντι στους καπιταλιστές οι οποίοι, κατέχοντας τα μέσα παραγωγής, εκμεταλεύονται την εργατική δύναμη και τις υποτελείς κοινωνικές τάξεις. Τί γίνεται όμως όταν η αριστερά, και δη ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μνημονιακή Ελλάδα του 2013, ενδεχομένως σε λίγο διάστημα, κληθεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και χρειαστεί να σχεδιάσει τη νέα οικονομική πολιτική της χώρας; Πόσο εύκολο θα είναι να συγκρουστεί με το μεγάλο ελληνικό και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο; Πόσο αναγκασμένος θα είναι να συμβιβαστεί μαζί του σ’ ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας;

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ

Οι δωρεές χωραφιών προς το ελληνικό Δημόσιο είναι η νέα τάση που διαμορφώνεται ανάμεσα στους φορολογούμενους μετά την εκχώρηση των ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στα ακίνητα και παράλληλα φοβούνται ότι η αδυναμία πληρωμής φόρων μπορεί να τους οδηγήσει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Η «Οικονομία» έχει στην κατοχή της επιστολή αγρότισσας που περιγράφει την οικονομική της αδυναμία να διατηρήσει 47 στρέμματα γης και προτίθεται να τα παραχωρήσει στο Δημόσιο όπως περιγράφει στη δισέλιδη επιστολή προς το τμήμα εμπράγματων δικαιωμάτων της Ειδικής Γραμματείας Δασών της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με μηχανικούς – τοπογράφους η αποτύπωση της έκτασης σε τοπογραφικό σχέδιο κοστίζει έως 4.000 ευρώ στη συγκεκριμένη περίπτωση και όπως αναφέρει στην επιστολή της η αγρότισσα δεν δύναται «να αντεπεξέλθει οικονομικά».

Τα ελληνικά μονοπάτια της Ισπανίας


www.tvxs.gr

Ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει πλέον η ‘’μετάσταση’’ της ευρωπαϊκής κρίσης στην Ισπανία, όταν η ανεργία έχει ‘’σκαρφαλώσει’’στο 26% και τα στίφη των εξαθλιωμένων Ισπανών αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια των σουπερμάρκετ. Το χειρότερο είναι, πως το μέλλον για την , ομοιοπαθούσα με την Ελλάδα, Ισπανία δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, οι μόνες χώρες με τη μεγαλύτερη απειλή της φτώχειας για τους κατοίκους τους είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Η ειδοποιός διαφορά στην περίπτωση της Ισπανίας, σε σχέση με αυτή της Ελλάδας, δεν είναι άλλη από το πενταπλάσιο μέγεθος της οικονομίας της πρώτης έναντι της δεύτερης, που αποτελεί το 12% ολόκληρης της ευρωζώνης. Παράλληλα ο πληθυσμός της Ισπανίας, είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτούς της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας μαζί, οι οποίες, σημειωτέον, βοηθούνται από τα πακέτα στήριξης.

Το πανηγύρι των απατεώνων


του Γιώργου Δελαστίκ - "Πριν"
Τρελό πανηγύρι έχουν στήσει πάνω από το κουφάρι της Ελλάδας οι κάθε λογής απατεώνες, με πρώτους τους πολιτικούς της κυβέρνησης. Ταΐζουν τον κοσμάκη με παραμύθια. Αφού …«μαζί φάγαμε» τα καμιά πενηνταριά δισεκατομμύρια ευρώ των φετινών δανείων που όχι οι εργαζόμενοι, αλλά ούτε καν η αγορά δεν είδε το χρώμα τους, την εβδομάδα αυτή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβερνητική προπαγάνδα άρχισαν να μας τρέφουν με «κινεζικές επενδύσεις» – δηλαδή …κατσαρίδες, ακρίδες, σκορπιούς, φίδια, μέδουσες και άλλες «λιχουδιές» κινεζικού τύπου!

Υποκρίνονται ότι πιστεύουν κιόλας τις ανοησίες που μας λένε. «Έρχεται η ανάπτυξη!» διαλαλεί ο πρωθυπουργός, την ώρα ακριβώς που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που έδειχναν μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3%! Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν δεν ερχόταν και η …«ανάπτυξη» του Σαμαρά!

Γυναίκες στα στρατόπεδα των ναζί


Eπιμέλεια: Λίτσα Δουδούμη
Το γυναικείο σώμα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης γυναικών έχανε κάθε αξία, δεχόταν κάθε πειραματισμό, μάθαινε να ζει στον εξευτελισμό και σε ένα ατελείωτο μαρτύριο θανάτου. Μια πολύ σημαντική παράμετρος ήταν η γύμνια του σώματος, η συνεχής δημιουργία συνθηκών ντροπής έτσι ώστε να χαθεί κάθε αξιοπρέπεια, να επιτευχθεί η ζωοποίηση. Όπως γράφει ο Πρίμο Λέβι “Η άχρηστη βαναυσότητα της προσβολής της αιδούς καθόριζε την ύπαρξη όλων των στρατοπέδων. Οι γυναίκες του Μπίρκεναου διηγούνται πως, από τη στιγμή που αποκτούσαν μια καραβάνα (από σμαλτωμένη λαμαρίνα), θα έπρεπε να τη χρησιμοποιήσουν για τρεις διαφορετικές χρήσεις: για να πάρουν την καθημερινή σούπα, για τις φυσικές τους ανάγκες τη νύχτα, όταν απαγορευόταν η χρήση του αποχωρητηρίου, και για να πλυθούν όταν υπήρχε νερό στα λουτρά”.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΠΟΥ ΜΑΣ ...ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ !...


Το γράφαμε, το φωνάζαμε, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω της …προπαγάνδας. Τι φωνάζαμε; Ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν ούτε ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας. Αντίθετα βγαίνουν κερδισμένοι. Οι δανειστές μας όχι μόνο δεν κάνουν καμία θυσία, αλλά αντίθετα επωφελούνται από τη δική μας δοκιμασία.

Ευτυχώς που δημοσίευσε και το Ρόιτερς τα τεράστια κέρδη των Γερμανών και άλλων βορειοευρωπαίων και έτσι ίσως σταματήσουν ακόμα και Ελληνες υπουργοί να μας σερβίρουν το μύθο-απάτη της συμβολής των Ευρωπαίων φορολογουμένων στη διάσωση της Ελλάδας.
Δυστυχώς μόνο οι Ελληνες φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι, σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου. Κι΄ ενώ θα έπρεπε στο όνομα της αλληλεγγύης ή της σωτηρίας του ευρώ ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο προτιμάτε, οι Γερμανοί και λοιποί εταίροι να μας βοηθήσουν επιστρέφοντας τουλάχιστον ένα μέρος από τα κέρδη που έχουν χάρη στη δική μας κρίση (10,2 δις. ευρώ σε δύο χρόνια μόνο για τη Γερμανία και 67 δις. τα επόμενα χρόνια) αυτοί συνεχίζουν να μας συκοφαντούν ισχυριζόμενοι ότι πληρώνουν για τη σωτηρία μας και να το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για την επιβολή αντιλαϊκών και καταστρεπτικών για τη χώρα μέτρων, όπως για παράδειγμα η συνέχιση της λιτότητας.

Χαμένες είναι οι μάχες που δεν δόθηκαν…

Χρήστος Επαμ. Κυργιάκης
Είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο διάστημα στο χώρο της εκπαίδευσης, ειδικά μετά την προληπτική επίταξη της κυβέρνησης, δημιουργήθηκαν αισθήματα ελπίδας σε συνδυασμό με μια αυξημένη οργή και αγανάκτηση.
Αυτά τα ίδια συναισθήματα δημιουργήθηκαν και σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έβλεπαν στον αγώνα των εκπαιδευτικών την κρυμμένη σπίθα που θα μπορούσε να φέρει την πολυπόθητη πυρκαγιά.
Γιατί, αντικειμενικά, ο αγώνας των εκπαιδευτικών αφορούσε ολόκληρη την κοινωνία. Αφορούσε, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές αλλά και τους γονείς και τους υπόλοιπους συγγενείς τους. Αφορούσε την κυβέρνηση και όσους έχουν άμεση σχέση εξάρτησης από αυτήν αλλά και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους, τους μεσολαβητές για σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και όλους όσους εμπλέκονται με τη μεγάλη «μπίζνα» που λέγεται «πανελλαδικές εξετάσεις».

«Αγαπημένε Che»: Συνέντευξη του Εδουάρδο Γκαλεάνο


- Ας αρχίσουμε την συζήτηση μιλώντας για την προσωπικότητα του Τσε. Ο αντάρτης της Σιέρα Μαέστρα, ο μύθος της Βολιβίας, είναι ίσως ο πιο γνωστός παγκοσμίως. Ωστόσο ο Τσε έχει μια πολύπλευρη συνεισφορά, που επικεντρώνεται στην ανάδειξη του υποκειμενικού παράγοντα της επανάστασης. Αναδεικνύεται δηλαδή, στα γραπτά του, στην συμπεριφορά του, ο ρόλος του ανθρώπου στον μετασχηματισμό της κοινωνίας , η σταθερή του προσήλωση στην ουτοπία του κομμουνισμού …

Ε.Γ: Τον κατηγόρησαν για βολονταρισμό επειδή επέμενε πολύ στον παράγοντα άνθρωπο. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν είναι βολονταρισμός, με την αστική έννοια, αλλά απλή επαναφορά στην πραγματικότητα αυτού που είναι αυτονόητο, γιατί οι αιτιοκρατικές μηχανιστικές αντιλήψεις, για τις οποίες ο Μαρξ δεν ευθύνεται, θέτουν την ελευθερία έξω από τον άνθρωπο, όπως ο Πλεχάνοφ που σε ορισμένα γραπτά του, μοιάζει να υποβαθμίζει την ελευθερία του ανθρώπου, στην ελευθερία που έχει το φεγγάρι να περιστρέφεται γύρω από την γη. Ο Τσε τοποθετεί την ελευθερία στην συνείδηση και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που αυτή παίζει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι οικονομίστικες αντιλήψεις προδίδουν τον μαρξισμό, και τον υποβαθμίζουν σε έναν απλό ωρολογιακό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο ο σοσιαλισμός είναι εφικτός επειδή ήρθε η ώρα του και έχει ήδη καθοριστεί τι πρέπει να συμβεί. Ακόμα και με το άσθμα του ήταν ολοκληρωμένος.