Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η κυβέρνηση της αριστεράς θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας

http://left.gr

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Έθνος της Κυριακής, στους Θανάση Τσεκούρα – Παναγιώτη Τσούτσια

- Σε όλους τους τόνους αμφισβητείτε ότι το «κλίμα αλλάζει» και ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Εάν ισχύουν όσα υποστηρίζετε, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε δημοσκοπικά εκτιναχθεί;

Το «κλίμα αλλάζει» είναι η κωδική ονομασία μίας καλοστημένης επιχείρησης εξαπάτησης από τα τρία κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως χορηγοί επικοινωνίας της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αδυσώπητη. Όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνονται από την Κομισιόν και τη Eurostat, δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έζησε ο τόπος μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεπώς, δεν υπάρχει success story, υπάρχει μία τραγική πραγματικότητα που διαρκώς θα επιδεινώνεται.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, είναι αλήθεια ότι μεγάλο μέρος των πολιτών απογοητεύεται. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται σε απόγνωση, σχεδόν σε κατάθλιψη. Αυτός ο κόσμος δεν απαντά καν στις ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων. Να σας θυμίσω μόνο ότι πριν από τις πρώτες εκλογές του Μαΐου μάς έδιναν 7% και τελικά πήραμε 17%.
Όταν όμως έρθει η ώρα των εκλογών θα γίνει ορμητικό ποτάμι που θα πνίξει τα κόμματα του Μνημονίου. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ πως έχει πια παγιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων, ως η ελπίδα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Παρά την καθημερινή ολομέτωπη επίθεση των συστημικών μέσων ενημέρωσης, οικονομικών κέντρων, της μονταζιέρας και της προπαγάνδας από τα υπόγεια της Συγγρού, βρίσκεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο στα επίπεδα της εκπληκτικής εκλογικής του εκτόξευσης του περασμένου Ιούνη. Κι αυτό αποτελεί την ασφαλή βάση για τη νέα εκλογική -και όχι δημοσκοπική- του εκτόξευση στις επόμενες εκλογές που θα μας φέρουν τη νίκη, όποτε και να γίνουν.

O ΧΑΛΙΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ...

Σε ένα χαλιφάτο, φωνάζει ο Χαλίφης τον Βεζύρη επι των οικονομικών και του λέει :
- "Τράβα και αύξησε τους φόρους 5 χρυσά νομίσματα."
- "Μάλιστα, Χαλίφη", του λέει ο Βεζύρης, "αλλά να ξέρετε οτι δεν θα αρέσει αυτό καθόλου στους υπηκόους σας."
- "Θα γκρινιάξουνε, πιστεύεις;"
- "Μάλιστα, πολυχρονεμένε"
- "Τότε κάν'το, ξέρω εγώ."
Ένα μήνα μετά τον ξανακαλεí και τον ρωτάει τι έγινε με τους φόρους.
- "Χαμός, πολυχρονεμένε ! Ο κόσμος γκρινιάζει και βαρυγκομεί και λέει οτι πεινάει και δεν έχει να πληρώσει και óτι θα πρέπει να σκοτωθούν στην δουλειά για να τα βγάλουν πέρα !"
- "Α, έτσι; Υπέροχα ! Ε, τότε αύξησε άλλα 5 χρυσά νομίσματα τους φόρους."
- "Μάλιστα αφέντη."
Τον άλλο μήνα το ίδιο σκηνικό.

Το... παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ


Επιφανή στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν επιλέξει να απέχουν από το προσκήνιο των εξελίξεων, επανεμφανίζονται, βάζοντας νέες παραμέτρους στις διεργασίες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Άννα Διαμαντοπούλου: «Παρών» για νέο κόμμα Αλέκος Παπαδόπουλος: Τι πρέπει να κάνουμε για να μην βγούμε από το Ευρώ

Με συνέντευξη στη ΝΕΤ, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου διαμηνύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν την εκφράζει πια και δηλώνει ανοιχτή στην προοπτική να συμμετάσχει σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό ο οποίος «θα εκφράζει τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης».

«Από το καλοκαίρι δεν συμμετείχα σε καμία διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και δεν συμμετέχω. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγάλη αδυναμία επανεκκίνησης με τις συγκεκριμένες συνθήκες», σχολιάζει χαρακτηριστικά για το... παλιό της κόμμα.

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά της στους εκπροσώπους των δανειστών: «Τρόικα τέλος. Γνωρίζουμε πώς να κάνουμε πολιτική και δεν την χρειαζόμαστε».

«Ω, ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ»!


Του Ν.ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Δεν υπάρχει άνθρωπος -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον κόσμο ολόκληρο- που να μη γνωρίζει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, τα λαϊκά νοικοκυριά, στενάζουν κάτω από την «μπότα» των τραπεζιτών.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται ότι οι τραπεζίτες στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών στις τράπεζες.
Αλλά δεν υπάρχει και κυβερνητικός παράγοντας της τριφασικής συμπαιγνίας, δεν υπάρχει πολιτευτάκιας της συμφοράς, δεν υπάρχει συστημικός ή «αντισυστημικός» μαϊντανός, που να μη δίνει φαρισαϊκή παράσταση σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, κλαψουρίζοντας για «το κακό που έχει βρει» τον ελληνικό λαό με τις τράπεζες.
Ε, λοιπόν, προχτές το ΚΚΕ έκανε στη Βουλή το αυτονόητο. Εκανε αυτό για το οποίο όλοι (στα λόγια) ενδιαφέρονται: Εφερε στη Βουλή πρόταση νόμου με μέτρα για -τι άλλο;- την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στις τράπεζες.
Πώς, όμως, αντέδρασαν οι «σωτήρες»; Πώς λειτούργησαν όλοι αυτοί, που, κατά τα άλλα, «οικτίρουν» τις τράπεζες και «συμπάσχουν» με τα νοικοκυριά;

Εκποιούν την ιστορική μνήμη: Στο ΤΑΙΠΕΔ το Σκοπευτήριο της Καισαριανής


Την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο ΤΑΙΠΕΔ κατήγγειλε τη Δευτέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου

Η ίδια δήλωσε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», στον Κ. Αρβανίτη, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «δεν ξεπουλά μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά εκποιεί και την ιστορική μνήμη».

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για την συγχώνευση ΟΣΚ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ, που κατέθεσε προς το υπουργείο Υποδομών, κατήγγειλε ότι το Σκοπευτήριο Καισαριανής (τόπος εκτέλεσης Ελλήνων αγωνιστών από τους ναζί κατακτητές) βρίσκεται στη λίστα των 3.151 κρατικών «φιλέτων» που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα προς εκποίηση.

Οι γελοιογραφίες της ημέρας!

Το ΔΝΤ σκοτώνει τα ελληνόπουλα….

=== Δραματικά είναι τα στοιχεία που συνδέουν τις πολιτικές ακραίας λιτότητας με την επιδείνωση της υγείας των παιδιών και τα οποία παρουσιάστηκαν στο 43ο Παιδιατρικό Συμπόσιο Βόρειας Ελλάδας.
=== Στην καθημερινή ζωή ως «φτώχεια» ορίζεται ως η αδυναμία απόκτησης ενός αξιοπρεπούς τρόπου ζωής. Την φτώχεια προκαλεί η ελάττωση του εισοδήματος και η ανεργία.
=== Συνέπειες της φτώχειας: δυσκολότερη και μηέγκαιρη πρόσβαση σε δομές υγείας, ελλιπής περίθαλψη, ανεπαρκής φαρμακευτική θεραπεία, υποβάθμιση προληπτικής ιατρικής. Όλα αυτά οδηγούν σε τραγική αύξηση της νοσηρότητας ιδίως στα παιδιά.

=== Η φτώχεια είναι σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου και αύξησης της νοσηρότητας του πληθυσμού.
=== Επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν σημαντική συσχέτιση του μηνιαίου εισοδήματος με το επίπεδο υγείας:

ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠ΄ ΤΟ ΠΑΣΟΚ !...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ


Στις φλόγες τυλίχτηκαν πολλά οχήματα κατά την έκτη νύχτα ταραχών, στις φτωχές γειτονιές στα περίχωρα της Στοκχόλμης, όπου η ένταση, ωστόσο, φαίνεται να έχει μερικώς κοπάσει.

Τα περιστατικά βίας που σημειώνονται κάθε βράδυ για σχεδόν μια εβδομάδα στις παραγκουπόλεις στα περίχωρα της Στοκχόλμης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι αλλοδαποί, φαίνεται να έχουν ατονήσει, μετά την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων .

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι οι δυνάμεις της επιβολής της τάξης «ενισχύθηκαν με αστυνομικούς που ήρθαν από το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε», χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των ενισχύσεων.

Η βία εν τω μεταξύ επεκτάθηκε την Παρασκευή το βράδυ έως την πόλη Έρεμπρο που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Εκεί αναφέρθηκε μια πυρκαγιά σε σχολείο, καθώς και αρκετές καταστροφές οχημάτων, αλλά όπως ανέφερε η αστυνομία, η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη περίπου τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ: ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΧ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ουδέποτε χρησιμοποίησε, ούτε χρησιμοποιεί κρατικό αυτοκίνητο, διευκρινίζει το γραφείο Τύπου της Αρχιεπιστκοπής με αφορμή στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο Αντώνης Μανιτάκης για τα κρατικά ΙΧ που διατίθενται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Περαιτέρω παραπέμπουμε στην από 20-11-2012 επιστολή του Μακαριωτάτου προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητεί την κατάργηση της δυνατότητας χρήσης κρατικού αυτοκινήτου από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, όπως προβλέπεται από σχετική υπουργική Απόφαση του Ι. Ραγκούση. Σε αυτή του την επιστολή ο Μακαριώτατος ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει λάβει απάντηση», προσθέτει η Αρχιεπισκοπή.

Ευλόγησον, δέσποτα…


του Παντελή Μπουκάλα

« ​​Ξυπνήστε, ραγιάδες! Ξυπνήστε, διάκοι! Ξυπνήστε, παπάδες!»… Σαν ν’ ακούμε τον νυχτερινό τηλεμεταπράτη «αντισυμβατικής γνώσης» να βροντοφωνάζει «σηκωθείτε από καρέκλες, κρεβάτια, καναπέδες, μπαουλοντίβανα και ξαπλώστρες» και τρέξτε ν’ αγοράσετε βιβλία που όλο «τελείωσαν» κι όλο διαφημίζονται. Ποιος μας αποκαλεί ραγιάδες και μας προτρέπει να ξυπνήσουμε από τον βαθύ ύπνο στον οποίο αυθαιρέτως πιστεύει ότι πέσαμε; Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Ανέθεσε μάλιστα τον ρόλο του ξυπνητηριού στις καμπάνες, κρίνοντας ότι μόνον έτσι δεν θα επικρατήσουν η «αμαρτία και η διαστροφή», τις οποίες, όπως και πάλι αυθαιρέτως υποθέτει, κομίζει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ...

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Να 'τος, να 'τος ο πρωθυπουργός λοιπόν. Ύπουλο, υπόγειο, όλο διαρροές το όχι του στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -αλλά το διέπραξε χωρίς να παίξει το μάτι του. Ρώτησε βέβαια και τον Χρύσανθο, τον Μπαλτάκο και δυο-τρία άλλα μπουμπούκια της αυλής του και ξαπέστειλε τελικώς από το Μαξίμου την τελευταία διαρροή: Το νομοσχέδιο του Ρουπακιώτη δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα, επειδή η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής. Αλλά και επειδή δεν θέλει ιδιώνυμα. Ποιος; Ο Σαμαράς, που όλη του η πολιτική είναι ένα απέραντο ιδιώνυμο!
Δεν πα να λέει η Διεθνής Αμνηστία ότι πολλαπλασιάζονται τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Δεν πα ναδιασύρεται η χώρα εξαιτίας της Κλαν με τα μαύρα. Δεν πα να έχει γίνει η ρατσιστική βία καθημερινό φαινόμενο και να διεκδικεί ο Σαμαράς τον τίτλο πρωθυπουργός του ρατσισμού. Καρφάκι δεν του καίγεται -του καλαρέσει κιόλας. Κι έτσι το νομοσχέδιο που θα έδινε ένα σήμα ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το Κύμα στραγγαλίζεται στην κούνια του. Σαμαρική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα.

Κινητοποιήσεις και κατάληψη του Σκοπευτηρίου Καισαριανής αποφάσισε το Δ.Σ.


Την “κάθετη” αντίθεσή του με την εκποίηση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, καθώς και το “ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας” εν γένει δήλωσε με ψήφισμα που ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής. Το ψήφισμα υιοθέτησε και ενέκρινε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.

Μάλιστα, αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα σε “κλιμακούμενες δράσεις”, που περιλαμβάνουν την κατάληψη του χώρου, “ώστε να αποδοθεί ολόκληρη η έκταση στο λαό και την ιστορική μνήμη”, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και διαβήματα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ψήφισμα υπενθυμίζεται ότι “με το Π.Δ. της 31.8.1978 (ΦΕΚ Δ 544/1978) ολόκληρος ο χώρος του Σκοπευτηρίου περιλαμβάνεται στη ζώνη Β όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο κοινωφελών λειτουργιών”.

Κάτω τα χέρια από το Σκοπευτήριο!

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, τώρα που όλοι ασχολούνται, με τον τρόπο του ο καθένας, με την επέλαση του νεοναζισμού. Τώρα βρήκε την ευκαιρία η εθνική μας Κυβέρνησις να βγάλει στο σφυρί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τον ιστορικό χώρο που επέλεξαν οι ναζί, για να εκτελούν τους πατριώτες που τους αντιστέκονταν. Να το αγοράσει το Σκοπευτήριο η Χρυσή Αυγή, έχουνε λεφτά, τους χρηματοδοτούν οι εφοπλιστές, και να κάνει εικονικές εκτελέσεις μεταναστών, αριστερών και άλλων αποβρασμάτων.

Η καινούργια στέγη

Γράφει ο Πάνος Σκουρολιάκος*
Εκεί λοιπόν που το είχαμε πάρει απόφαση ότι θα περάσουμε τη ζωή μας ως μια έντιμη Αριστερά που θα αγωνίζεται για να εξασφαλίζει για τον λαό καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα σ' αυτήν την άπονη καπιταλιστική κοινωνία, αυτή (η άπονη) κλατάρισε! Μπήκε σε κρίση. Κι εκεί που ένα βράδυ κοιμηθήκαμε με ένα 4%, ξυπνήσαμε με ένα απίστευτο 27% και τα είδαμε όλα. Στην αρχή, υπέστημεν ένα σοκ, πώς να το κάνουμε. Γιατί εμείς, τα λέγαμε. Είχαμε θέσεις, αγώνες, πορεία αξιοπρεπή. Έπρεπε να προκύψει αυτό το χάος για να μας το αναγνωρίσουν; Δηλαδή, οι Έλληνες την έπαθαν σαν τον βοσκό με τον λύκο; Φώναζε η Αριστερά τόσα χρόνια, κανένας δεν την άκουγε. «Ψέματα λέει», σκεφτόντουσαν. «Δεν υπάρχει λύκος!». Μέχρι που ο εν λόγω λύκος ενέσκηψε άγριος και νεοφιλελεύθερος, αλλά πια ήταν αργά. Πλησίασαν, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι εμείς πιαστήκαμε στον ύπνο. Τόσον κόσμο πού να τον φιλοξενήσουμε; Το σπίτι μικρό! Έπρεπε να αναζητηθεί καινούργια στέγη. Τι κάνουμε; Να χτίσουμε κάνα δυο δωμάτια ακόμα; Να κάνουμεπανωσήκωμα ή να φτιάξουμε ένα καινούργιο σπίτι; «Μα το παλιό έχει τόσο ωραία υλικά! Πολλά απ' αυτά είναι πολύτιμα!» Ναι. Να τα χρησιμοποιήσουμε. Αλλά να βάλουμε και καινούργια. Να φροντίσουμε ώστε να μην υπάρχουν οι κακοτεχνίες που υπήρχαν στο παλιό. Να μη στάζουν οι βρύσες. Αυτές οι διαρροές πολύ μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν. Και, βρε παιδί μου, να 'χει καθένας την ανεξαρτησία του, αλλά να έχουμε και έναν μεγάλο κοινό χώρο, ένα καθιστικό που λέμε, ώστε να βρισκόμαστε σαν οικογένεια. Να μας χωράει όλους και να προβλέψουμε να χωράει κι άλλους που θα 'ρθουν ! Να καθόμαστε εκεί, να μιλάμε και να αποφασίζουμε τι θα κάνουμε σαν οικογένεια.