Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το ξεπούλημα ως επένδυση.

 Του Περικλή Κοροβέση

Επισήμως η Κίνα παραμένει κομμουνιστική μέσα σε έναν καπιταλιστικό κόσμο. Θεωρητικά θα έπρεπε να είχαμε έναν καινούργιο ψυχρό πόλεμο, όπως την εποχή της παντοδυναμίας της ΕΣΣΔ. Αλλά δεν το βλέπουμε αυτό. Δεν υπάρχει ολιγάρχης ή πολυεθνική που να μην είναι ερωτευμένος με την Κίνα και να μην επενδύει σε αυτήν. Οπότε κάθε λογικός άνθρωπος διερωτάται: Ή ο κόσμος ολόκληρος έγινε κομμουνιστικός και δεν το καταλάβαμε ή η Κίνα είναι μια επιθετική καπιταλιστική υπερδύναμη. Αν κρίνουμε μόνον από τους δισεκατομμυριούχους που διαθέτει -ανάμεσά τους και η εγγονή του Μάο- και τα πολλά εκατομμύρια των φτωχών Κινέζων που αναγκάζονται να μεταναστεύουν διαρκώς, είτε εντός της Κίνας είτε εκτός -ακόμα και στην Ελλάδα έρχονται- τότε όλες οι θεωρίες του Μάο περί ισότητας μοιάζουν με γκροτέσκα φάρσα.

Aστική ταξική πάλη: Φτιάχνονται οι πόλεις για τους πλούσιους;


 Του Ντέιβιντ Χάρβεϊ

«Η αστικοποίηση είναι ο δίαυλος διαμέσου του οποίου το πλεόνασμα του κεφαλαίου διοχετεύεται στην οικοδόμηση νέων αστικών περιοχών για την ανώτερη τάξη». Συνέντευξη του ανθρωπολόγου, Ντέιβιντ Χάρβεϊ, στο Der Spiegel.


Κριστόφ Τουίκελ (Christoph Twickel, CT): Στις μέρες μας οι μαρξιστές πρέπει να ασχολούνται με τις μητροπόλεις, αντί με την εργατική τάξη;

Ντέβιντ Χάρβεϊ (David Harvey, DH): Οι παραδοσιακοί μαρξιστές θεωρούν ως επαναστατική πρωτοπορία τη βιομηχανική εργατική τάξη. Από τη στιγμή όμως που αυτή εξαφανίζεται στη δίνη της αποβιομηχάνισης της δύσης, πολλοί αντιλαμβάνονται πως οι αστικές συγκρούσεις μπορεί να αποδειχθούν αποφασιστικής σημασίας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ «ΣΤΟ ΓΥΨΟ» ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!



Η ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με νομοθετική ρύθμιση, που θα στοχεύει στονπεριορισμό πορειών, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, για αρχή κάτω των 200 διαδηλωτών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική καιοικονομική ζωή των πόλεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη (28/5) με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ;


Αναρτήθηκε από τον/την Εξουσία
Ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για όλους μας να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο όμως περνά εντελώς απαρατήρητο μέχρι τώρα και το σύστημα δεν το θίγει καθόλου, ούτε αφήνει να γίνει η παραμικρή κουβέντα επ’ αυτού.
Εξηγούμαστε:
Σχεδόν όλα πλέον κινούνται ψηφιακά μέσα από το διαδίκτυο και η τάση αυτήσυνεχώς αυξάνεται, η δε σχετική τεχνολογία βελτιώνεται αλματωδώς.

Τα χρήματα σε ποσότητες τρισεκατομμυρίων κινούνται με αστρονομική ταχύτητα από ήπειρο σε ήπειρο με ένα κλικ από έναν υπολογιστή. Η δημιουργία του ίδιου του χρήματος γίνεται ψηφιακά από τις ιδιωτικές τράπεζες, την ώρα της σύναψης του δανείου, με αντίστοιχη ψηφιακή εγγραφή. Τραπεζικές συναλλαγές γίνονται ψηφιακά μέσα από το διαδίκτυο. Εμπορικές συναλλαγές γίνονται μέσω email και με ένα κλικ. Πληρωμές λογαριασμών κ.λ.π. γίνονται ψηφιακά μέσα από το διαδίκτυο.

«Ερχεται ανάπτυξη» λέει ο Σαμαράς, ενώ η Ελλάδα βουλιάζει

Του Γ. Δελαστίκ

Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και να ωραιοποιήσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό επιβάλλει το ιδιοτελές κομματικό τους συμφέρον, άρα από τη σκοπιά τους σωστά πράττουν τα κυβερνητικά κόμματα όσο υπάρχουν ανενημέρωτοι ή αφελείς πολίτες που τους πιστεύουν.
Επί της ουσίας όμως σε καμία περίπτωση οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν αντέχουν τη σύγκριση με την πραγματικότητα. Ας αρχίσουμε από τα θεμελιώδη. Βάσει των επίσημων στοιχείων της Γιούροστατ, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, το 2009, πριν η Ελλάδα υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου, το δημόσιο χρέος της σε απόλυτους αριθμούς ανερχόταν σε 299,68 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υποτίθεται ότι πάνω από 200 δισεκατομμύρια χρέους «κουρεύτηκαν» σε ποσοστό 53%. Υποτίθεται ότι με την «επαναγορά» των ομολόγων το χρέος μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Υποτίθεται ότι με την καταβαράθρωση των μισθών και των συντάξεων και με το ένα εκατομμύριο περισσότερους ανέργους, ο ελληνικός λαός υπέστη αυτές τις πρωτοφανείς για καιρό ειρήνης θυσίες προκειμένου να συνεισφέρει και αυτός μέσω του καταποντισμού του βιοτικού του επιπέδου στη μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Μάλιστα. Τι απέγινε λοιπόν μετά από τα «κουρέματα» και τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων;

NTOKOYMENTO: Μια αντάρτισσα από την Ικαρία


Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε από στρατοδικείο στην Ελλάδα, ήταν Καριωτίνα. Το γράμμα προς τη μάνα της, λίγες ώρες πριν την εκτέλεση της.

Στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιώ, επισκέπτομαι και μελετώ αρχεία σύγχρονης ιστορίας. Βρέθηκα, λοιπόν, στο «Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης». Οι συλλογές του συγκεκριμένου ιδρύματος, φιλοξενούν το γράμμα της τελευταίας γυναίκας που εκτελέστηκε από στρατοδικείο της χώρας μας, τον Σεπτέμβριο του 1946. Η γυναίκα αυτή ονομάζεται Λαμπρινή Ραντά Καπλάνη, και κατάγεται από την Ικαρία. Το γράμμα που θα διαβάσετε, γράφτηκε λίγες ώρες πριν την εκτέλεσή της.

Δεν κατάφερα να βρω πολλά στοιχεία γι’ αυτή τη γυναίκα. Γεννήθηκε το 1913 στο Φραντάτο, μεγάλωσε σε πολύ φτωχή οικογένεια και στα 16 της ξενιτεύτηκε και έγινε υπηρέτρια στην Αθήνα, δουλάκι όπως έλεγαν τότε. Από πολύ νωρίς πήρε μέρος σε εργατικούς αγώνες, οργανώθηκε στο ΚΚΕ, δεν ήθελε τα δεκαεξάχρονα κορίτσια να πηγαίνουν δουλικά στα αφεντικά του Κολωνακίου.

«Θάβοντας τον πολιτισμό»: η κακόγουστη μνημονιακή παράσταση πρέπει να κατέβει


H τέχνη και o πολιτισμός είναι ο τομέας που πλήττεται πρώτος και περισσότερο απ’ όλους από την οικονομική κρίση και από τις μνημονιακές πολιτικές: η ανεργία στους ηθοποιούς έχει ξεπεράσει το εξωφρενικό νούμερο του 95%, οι κρατικές επιχορηγήσεις μηδενίζονται, η τηλεοπτική παραγωγή εξανεμίζεται, οι δήμοι και να θέλουν δεν έχουν πόρους για καλλιτεχνική παραγωγή

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με επίκαιρη επερώτησή τους είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κάνοντας ταυτόχρονα και μια αναλυτικότατη περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν.
Όπως αναφέρουν αναλυτικά στην επερώτησή τους με τίτλο «Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού»:

Ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού είναι ο τομέας που πλήττεται πρώτος και περισσότερο απ’ όλους από την οικονομική κρίση και από τις μνημονιακές πολιτικές, με αποτέλεσμα η ανεργία στους εργαζόμενους στον πολιτισμό να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Στους ηθοποιούς, για παράδειγμα, έχει ξεπεράσει το εξωφρενικό νούμερο του 95%.

Πριν από 61 χρόνια, στις 28 Μαΐου 1952, οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές.


Απαιτήθηκαν πολλοί αγώνες και για πολλές δεκαετίες προκειμένου να μπορέσουν οι γυναίκες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, πολύ αργότερα μάλιστα από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» ορίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος στο άρθρο 3, το 1844, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στις Ελληνίδες, οι οποίες δεν αποκτούν τα πολιτικά τους δικαιώματα παρά τη μεγάλη συμβολή τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία από τον οθωμανικό ζυγό.

Μάλιστα, έως τα μέσα της δεκαετίας του ’20 ήταν δεδομένο ότι μόνον οι άνδρες είχαν δικαίωμα ψήφου. Ενδεικτικό της αντίληψης που επικρατούσε είναι το παρακάτω απόσπασμα από την εφημερίδα «Νέα Ημέρα» στις 20 Μαρτίου 1928: «Παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός… Νεώτεραι και ακριβέστεραι έρευναι καταδείκνυσιν ότι ου μόνον ωρισμένας ημέρας, αλλά δι’ όλου του μηνός τελούσιν άπαντα τα θήλεα εις πνευματικήν και συναισθηματικήν ανισορροπίαν… Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».

Πόσο επίκαιρο είναι...λες και γράφτηκε χθες! Ποιήματα - Γιώργιος Σουρής (1853-1919)

 Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;...

Να τρέφει όλους τους αργούς, Να 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

ΤΟ ΟΡΑΜΑ


Βλέπω τα χνάρια από τις μεγάλες πορείες των λαών να χάνονται στα σκοτεινά λαγούμια που βδελυροί τύραννοι και καταχθόνιοι αυλικοί μεθοδικά σκάβουν στα έγκατα της Γης.
Βλέπω τους φίλους μου, έναν-έναν, να μεταλλάσσονται στα μάτια μου εμπρός σαν τους ρινόκερους του Ιονέσκο, καθώς ο μοναχικός γλάρος Ιωνάθαν χαίρεται την ελευθερία του ζυγιάζοντας τα φτερά του.
Βλέπω το Γιάννη Αγιάννη να σαπίζει σε υγρά κι ανήλιαγα κελιά για μια κλεμμένη φραντζόλα ψωμί, ενώ ο άθλιος συνωμότης Ιάγος εναντίον της Δεισδαιμόνας βυσσοδομεί κι ο φτωχός φοιτητής Ρασκόλνικοβ σκοτώνει τη γριά τοκογλύφο στην Αγία Πετρούπολη.

Όταν ο λαός αποφασίζει να αντισταθεί και να επιτεθεί...


27 Μαίου 1821: Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού Λέσβου. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον τουρκικό στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους.