Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ο Γκάτσος ήταν Ισλαμιστής!


Αν πάτε σήμερα στην Μπάμπελ Πλατς, θα δείτε άδεια ράφια βιβλιοθηκών και μια πλακέτα με τη ρήση του Heinrich Heine: «Εκεί που καίγονται βιβλία, στο τέλος θα καούν άνθρωποι

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η βλακεία και ο φασισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, συχνά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις που αρχίζει το ένα και που τελειώνει το άλλο,σαν τη θάλασσα και τον ουρανό που αγκαλιάζονται στο βάθος του ορίζοντα. Βλακεία και φασισμός, σαν τον γονιό που πήγε στο σχολείο, για να καταγγείλει τη δασκάλα ότι κάνει ισλαμική προπαγάνδα, μέσω του «Κεμάλ» του Χατζιδάκι και του Γκάτσου. Σαν τη διευθύντρια του σχολείου, που αντί να πετάξει έξω το γονιό, επέπληξε τη δασκάλα, επειδή δίδασκε στα παιδιά τον «Κεμάλ».

Πρόστιμο για αποκλεισμό παιδιών Ρομά από σχολεία


Για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν τις διακρίσεις, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ΕΔΑΔ. Προηγήθηκε προσφυγή 23 γονέων Ρομά, που διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό των παιδιών τους από τα δημοτικά σχολεία στις Σοφάδες Καρδίτσας και την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους σε σχολεία μόνον για παιδιά Ρομά.

Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλλει από 1.000 ευρώ στον κάθε αιτούντα, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Οι προσφεύγοντες εκπροσωπήθηκαν στο Δικαστήριο από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο επικρίνει το υπουργείο Παιδείας διότι, όπως αναφέρει, δεν έκανε τίποτα για να άρει τον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από τα εκπαιδευτήρια της περιοχής, παρόλο που είχε ενημερωθεί επισήμως, μέσω δύο επιστολών και σχετικής έκθεσης, για τις εθνοτικές διακρίσεις που υφίσταντο τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία στις Σοφάδες.
Επικαλείται δε σχετική δήλωση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που ελήφθησαν από την πλευρά των ελληνικών Αρχών δεν ήταν αρκετά για να τεθεί τέρμα στην πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των παιδιών Ρομά από τα άλλα.

πηγή: tvxs.gr

LE MONDE: ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΝΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΕΥΡΩ


Από την Ανγκελα Μέρκελ ως τον Φρανσουά Ολάντ περνώντας από τον Κάμερον και τον Λέττα, οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για το κύμα ευρωσκεπτικισμού και ευρωφοβίας που καλπάζει στην ήπειρο, ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν από τις 22 ως τις 25 Μαίου 2014.
Οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλλουν έναν μόνο γύρο στις ευρωεκλογές για να περιορίσουν τυχόν απώλειες, σύμφωνα με την Le Monde. Ωστόσο η προοπτική που ανησυχεί τους ηγέτες είναι η θορυβώδης είσοδος εκλεγμένων ευρωβουλευτών που θα σαμποτάρουν το ευρώ και τις δράσεις στην ευρωζώνη.
Ο χρόνος είναι ακόμη πολύς ως τότε, η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ξεκινήσει αλλά οι ευρωεκλογές δεν δείχνουν ευοίωνες για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, σημειώνει η Le Monde. Από τον Νότο ως τον Βορρά της Ενωσης τα κόμματα του ευρωσκεπτικισμού τα οποία κινούνται στα πολιτικά άκρα σκοπεύουν να επωφεληθούν από την υπαρξιακή κρίση που δυναμιτίζει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ιδέας.

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του»

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του»

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 - Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος στο Θέατρο Κήπου, Θεσσαλονίκη, 7.30 μ.μ.

Ομιλητές

Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ
Τommaso Fattori, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Ασυλία για όσους δολοφονούν - Εκτός νόμου όσοι απεργούν: Περιορίζει τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση «έθαψε» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή προωθεί ταχέως προεδρικό διάταγμα για την επιβολή περιορισμών στο δικαίωμα της διαδήλωσης, με πρόσχημα τον αριθμό των συμμετεχόντων - για αντιδημοκρατική εκτροπή μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ

Ενώ αποσύρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η ΝΔ, μέσα στο ακροδεξιό της κρεσέντο, προσανατολίζεται στην προώθηση ενός αντιδημοκρατικού νόμου που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σε νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην «επιβολή περιορισμών σε πορείες κάτω των 200 διαδηλωτών», ώστε «να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων», προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Στην συνάντηση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αν και δε συναίνεσε, «αποδέχτηκε τη συζήτηση για το πώς θα περιορίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», όπως σχολιάζει η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ !...


Μας είπαν τεμπέληδες. Εργαζόμαστε όμως 2.032 ώρες το χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, περίπου 500 περισσότερες από τους Γερμανούς.

Είπαν πως η οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική, το απέδωσαν στο μισθολογικό κόστος και επέβαλαν μειώσεις μισθών. Τα κατάφεραν με ένα τρικ για να μην πούμε μία μεγάλη απάτη, περιορίζοντας την ανταγωνιστικότητα στο σκέλος των μισθών.

Γιατί να εργαζόμαστε 500 ώρες παραπάνω από τους Γερμανούς και να είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί, σημαίνει ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί που το αναζητούν.

Εντοπίζεται στις αδυναμίες της παιδείας (δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να αλλάξει η κατάσταση), της ειδίκευσης, της διαρκούς μάθησης και επανειδίκευσης. Στις αδυναμίες των επιχειρήσεων σε ζητήματα μάνατζμεντ και μάρκετινγκ και προπαντός στην απουσία τεχνολογικού και μηχανικού εξοπλισμού ανάλογου με εκείνου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στη γραφειοκρατία του Δημοσίου, φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές.

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Ήταν μια γιορτή, για μία νίκη που έρχεται!

[...] Ήταν μια γιορτή πραγματικά, μια γιορτή για μία νίκη που έρχεται! Έτσι το έζησα εγώ […] το γεγονός ότι τα κόμματα δεν ελέγχουν τίποτα απ’ όλη αυτή την κινητοποίηση, ίσως τελικά να είναι και ένα από τα στοιχεία μεγάλης ανησυχίας του συστήματος. Τα κόμματα κατάντησαν πλέον, να αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους απέναντι σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Αποτελούν πια μηχανισμό της εξουσίας, προκειμένου να ελέγχει τον κόσμο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι μία νίκη, απέναντι και σε αυτό […] Ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για το tvxs, με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία που έγινε στην Ιερισσό "για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ".

Η άποψη μου από την αρχή ήταν ότι, από την επόμενη μέρα αυτής της συναυλίας θα λέμε όλοι…«ήμουν κι εγώ εκεί»!
Και πού ήμουν; Σε μία τεκμηρίωση του πόθου μου, που λέει ότι η φυσική μας παρουσία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που να αλλάξουν πράγματα υπέρ ημών.