Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ερντογάν: Δεν υποχωρώ στις διαδηλώσεις

 

Κατηγορηματικός ότι τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν παρά τις διαδηλώσεις εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και σημείωσε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν στη χώρα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάληψη και να προκαλεί εντάσεις «υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή κόβονται κάποια δέντρα».

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν λάθος η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών.

Τρίκλινο, ένα μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ένα από τα χωριά, για το οποίο μιλάει το γνωστό σ' όλους μας δημοτικό τραγούδι "Kάτω στου Βάλτου τα χωριά"...




 Η ταινία έχει τον τίτλο ''Ο ΤΡΙΚΛΙΝΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 20oυ ΑΙΩΝΑ" και είναι δίωρης διάρκειας. Αναφέρεται στον Τρίκλινο, ένα μικρό ορεινό χωριό της επαρχίας Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ένα από τα χωριά, για το οποίο μιλάει το γνωστό σ' όλους μας δημοτικό τραγούδι "Kάτω στου Βάλτου τα χωριά". Αριθμεί περί τους 100 κατοίκους το χειμώνα και τους 400 το καλοκαίρι. Κύρια ασχολία τους είναι η...κτηνοτροφία.

 Το υλικό της ταινίας το συγκέντρωσα από το 1978 έως το 1998 με μια απλή βιντεο-κάμερα,ένα μικρόφωνο κι έναν ορθοστάτη. Διέθεσα πάνω από 2000 ώρες. Οι δύο κόρες μου,Ιουλία και Βαρβάρα ήταν οι παρουσιάστριες και βοήθησαν πολύ. Υπήρξαν προβλήματα στις συνεντεύξεις κυρίως, γιατί οι ντόπιοι μιλάνε δύσκολα σε κάμερα . Φοβούνται μήπως οι άλλοι γελάνε με αυτούς μετά και είναι έτσι συγκρατημένοι κι επιφυλακτικοί.

Άγρια καταστολή και δέκα διαδηλωτές τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη

Η επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για ένα καταστροφικό οικιστικό σχέδιο σημειώθηκε νωρίς το πρωί – Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νεκρό διαδηλωτή από καρδιακό επεισόδιο.
Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη βίαιη επέμβαση μονάδας καταστολής της τουρκικής αστυνομίας νωρίς το πρωί κατά συγκέντρωσης εκατοντάδων διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει εδώ και αρκετές ημέρες σε πάρκο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σεένδειξη διαμαρτυρίας για ένα οικιστικό σχέδιο.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν νωρίς το πρωί τους διαδηλωτές από το Γκεζί Παρκ, στην πλατεία Ταξίμ, το νευραλγικό κέντρο στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Eπίσκεψη, σήμερα της Μαρίας Μπόλαρη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου


Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου επισκέφτηκε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα των προσφύγων .
Οι πρόσφυγες μίλησαν για όλα: για το φαγητό που λείπει, για την ιατρική περίθαλψη που δεν υπάρχει, για το πολιτικό άσυλο που δεν έρχεται ποτέ, για το κτίριο που απειλεί να τους θάψει ζωντανούς ,τονίζοντας ότι ΚΥΡΙΩΣ οι πολικές επιλογές της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες ΔΟΛΟΦΟΝOYN την αξιοπρέπεια όλης της ελληνικής κοινωνίας και στρώνουν το χαλί στον εκφασισμό της.
Από την μεριά της η βουλευτής δεσμεύτηκε :
Να μεταφέρει το θέμα στην Βουλή .
Να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο .
Να ζητήσει από οργανώσεις αλληλεγγύης να δουν άμεσα το πρόβλημα της σίτισης και της ιατρικής περίθαλψης των προσφύγων .

Πηγη: fb Ελευθερία Ψυχογιού  http://www.kar.org.gr/?p=21091

Μαρία Ρεπούση (και βουλευτές)

Magnify ImageΚάποιοι αναγνώστες έχουν στενοχωρηθεί επειδή δεν έκραξα την Μαρία Ρεπούση για την δήλωσή της πως ο χορός του Ζαλόγγου είναι εθνικός μύθος. Δεν χρειάζεται να κράξω την κυρία Ρεπούση –είναι, άλλωστε, πολύ εύκολο να κράζεις-, γιατί έχει ακυρωθεί μόνη της.

Εξ όσων γνωρίζω, η κυρία Ρεπούση είναι ιστορικός και διδάσκει στο πανεπιστήμιο.

Επίσης, η κυρία Ρεπούση είναι βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή είναι βουλευτής της κυβέρνησης.

Αν δεν κάνω λάθος, ο ιστορικός πρέπει να είναι ελεύθερος και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ακριβοδίκαια.

Η κυρία Ρεπούση δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ!

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΣ!

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ!

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (31/5) στο Σύνταγμα!
Το μαζικό συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 7 το απόγευμα, με συγκέντρωση στο κάτω μέρος της πλατείας και ακολούθησε πορεία, μέσω της οδού Όθωνος, μπροστά από την Βουλή. Στο συλλαλητήριο προάσπισης του δικαιώματος στην απεργία και ενάντια στην αυταρχική μέθοδο της επιστράτευσης κάλεσε την Παρασκευή 31 Μαϊου η ΟΛΜΕ με συμμετοχή των εκπροσώπων τωνΟμοσπονδιών ΠΝΟ, Σωματείων Εργαζομένων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ και Ηλεκτροδηγών ΜΕΤΡΟ.

Η τρικομματική συγκυβέρνηση προχώρησε, για τέταρτη φορά(!) το τελευταίο διάστημα (εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ναυτεργάτες ,εργαζόμενοι στα μέσα συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς και καθηγητές), στη χρήση του χουντικής έμπνευσης μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης απεργών, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να καταστείλει οποιοδήποτε κύμα αντίδρασης στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων, που ακολουθεί. Παραταύτα, ο λαός έδωσε με το μαζικό και δυναμικό του παρών μια"πληρωμένη" απάντηση στον κυβερνητικό συνεταιρισμό!

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ ΦΛΕΓΕΤΑΙ


Δραματικές ειναι οι εικόνες που καταφτάνουν από την Κωνσταντινούπολη ενω αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών ενδεχομένως και των νεκρών.(Φωτογραφία από την πλατεία Ταξίμ στις 11.30 το βράδυ)

Σπασμένα γυαλιά, πέτρες, καπνοί, αίμα και πανικός…αυτά ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το παζλ της βίαιης καταστολής της τουρκικής αστυνομίας με χρήση χημικών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Παιδιά δημοτικού σχολείου έτρεχαν πανικόβλητα προσπαθώντας να αποφύγουν τα δακρυγόνα, ενώ ανέμελοι τουρίστες επέστρεψαν στα ακριβά ξενοδοχεία τους μη συνειδητοποιώντας τι συμβαίνει. Ένας νεκρός, πάνω από δώδεκα τραυματίες εκ των οποίων μια Αιγύπτια τουρίστρια σε κρίσιμη κατάσταση και τουλάχιστον εξήντα που οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, ήταν ο απολογισμός της πιο βίαιης ημέρας της διαδήλωσης που πνίγηκε στο αίμα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΜ


Χιλιάδες περνούν το Βόσπορο, από την ώρα που ξημέρωσε, για να ενωθούν με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Μία 34χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου την Παρασκευή. Τουλάχιστον 12 διαδηλωτές τραυματίες ενώ διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Άγκυρα και Σμύρνη.

Η 34χρονη τραυματίας έχει τουρκική υπηκοότητα και είναι παλαιστινιακής καταγωγής, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Αρχικά οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι επρόκειτο για τουρίστρια από την Αίγυπτο. Συνολικά έχουν τραυματιστεί 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και ένας φωτογράφος του Reuters ενώ εκατοντάδες άνθρωποι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

ΔΝΤ: ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ €1,74 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Την εκταμίευση 1,74 δισ. ευρώ ($2,26 δισ.) για την Ελλάδα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έπειτα από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης της πορείας του δανειακού προγράμματος.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με την παραπάνω εκταμίευση του ΔΝΤ θα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 8,55 δισ. δολ. στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την τρίτη επισκόπηση της απόδοσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού (ΔΠΜ). Η ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση 1,5 δισεκατομμυρίου μονάδων Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 5,7 δισεκατομμύρια μονάδες Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 5,67 δισεκατομμύρια ευρώ ή 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΩ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ»


Αντιμέτωπος σε debate με τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Newt Gingrich και τον Arthur B. Lafter, σύμβουλο οικονομικών του Προέδρου Ronald Reagan, βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας στο πλευρό του το νομπελίστα Καθηγητή Οικονομικών, Paul Krugman.

Η συζήτηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου εδώ και χρόνια θεσμού Μunk debate και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από εθνικό δίκτυο του Καναδά.
Οι Παπανδρέου – Krugman υποστήριξαν την αύξηση της φορολογίας των πολύ πλουσίων, υπέρ του κοινωνικού κράτους.
Οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους και οι περίπου 3000 καλεσμένοι κλήθηκαν να ψηφίσουν.
“Όταν έγινα πρωθυπουργός παρέλαβα από την προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλα ελλείμματα. Έπρεπε να αυξήσω τους φόρους”, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να αναδιοργανώσει το φορολογικό σύστημα.

«ΟΧΙ» ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ


Για αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε χθες το δ.σ. του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 1,74 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης των διαθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα στους τομείς της φοροδιαφυγής, των κλειστών επαγγελμάτων και της δημόσιας διοίκησης, ενώ εμφανίστηκε αντίθετη στην προοπτική μείωσης της φορολογίας.

Επίσης, τόνισε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ολοκληρώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η θέσπιση ενός νέου πλαισίου, ώστε να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες που βρίσκονται σε κρατικό έλεγχο.

Οι «παρίες» και ο κοινωνικός αυτοματισμός


Η πρώτη αίσθηση είναι αυτή του μπουκώματος. Ίσως γιατί φαίνεται αδιανόητο να ζει άνθρωπος κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Του Χρήστου Καραγιαννίδη
Ένας χώρος με ανεπαρκή φωτισμό –και δε μιλώ για φυσικό φως γιατί στις συνθήκες που επικρατούν κάτι τέτοιο καταλήγει να ακούγεται ως παράλογο αίτημα– με κάγκελα και υπερπληθυσμό.
Ποιό είναι αυτό το τρισμέγιστο κακό που μπορεί να έχει κάνει κάποιος-α ώστε να μένει σε έναν χώρο σαν αυτό για δυο, τρεις ή και 14 μήνες;
Αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας: Μετά την ενημέρωση από τον διοικητή, η κάθοδος στην κόλαση. Άνθρωποι κάθε χρώματος και θρησκείας, στοιβαγμένοι σε κελιά των έξι, με κοινή τουαλέτα για καμιά τριανταριά άτομα, που δεν βλέπουν ήλιο και δεν μπορούν να περπατήσουν πάνω από δέκα μέτρα.
Θα πίστευε κάνεις πως αυτές οι συνθήκες κράτησης έχουν βγει απευθείας από το «εξπρές του μεσονυκτίου». Και δεν είναι μόνο το παράνομο της μακροχρόνιας κράτησης, που από μόνο του συνιστά τεράστια παράκαμψη της νομιμότητας. Αλλά ότι αυτοί οι κρατούμενοι-ες χάνουν καθημερινά την ανθρωπινή υπόστασή τους.

ΟΤΑΝ ΤΡΩΝΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ – Η τριγωνική σχέση κλεπτοκρατίας πολιτικών, τραπεζών και ΜΜΕ


Του Κώστα Βαξεβάνη
Στην ελληνική τραπεζική πραγματικότητα η γνωστή σειρά «Στρουμφάκια» έχει μεγαλύτερη υπεραξία από οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα. Και αν μιλήσουμε και για τα «Ζουζούνια», αξίζουν μια γενναία δανειοδότηση για να πάει μπροστά η Ελλάδα.

Το εκδοτικό συγκρότημα του Τράγκα μπορεί να πάρει δάνεια χωρίς εγγυήσεις -εν αντιθέσει με έναν επιχειρηματία που παλεύει με τα κύματα- και το Mega μπορεί να δανειοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, αν και δεν μπορεί να πληρώσει τα προηγούμενα δάνεια, χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση πως θα το κάνει στο μέλλον.

Σε καιρό κρίσης οι τράπεζες δίνουν αφειδώς διαφήμιση που γεμίζει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν και δεν προσδοκούν καμία αύξηση του κύκλου εργασιών τους από αυτό.
Εν ολίγοις, εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, site και ραδιόφωνα, μια σειρά δηλαδή από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν καμία προοπτική ανάκαμψης, φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού από το τραπεζικό σύστημα για να μην καταρρεύσουν, λες και είναι η αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Οι κανόνες της αγοράς, βάσει των οποίων επιβιώνει όποιος μπορεί, μπαίνουν ξαφνικά σε αχρηστία και οι ανακεφαλαιοποιημένες με τα λεφτά μας τράπεζες μοιράζουν διαφήμιση που δεν αναφέρεται πια σε κανένα συγκεκριμένο προϊόν. Είναι προφανώς μια ανταπόδοση στα ΜΜΕ, που τα τρία τελευταία χρόνια παρουσίαζαν ως αναγκαία όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν με τις τράπεζες.

ΤΡΙΓΜΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ !...


Ενδοκυβερνητικές τριβές για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (και μάλιστα «το λεγόμενο», όπως συστηματικά το αποκαλούσαν οι της Ν.Δ., δείχνοντας και δι’ αυτού του τρόπου τις απαξιωτικές τους διαθέσεις). Τριβές για το μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης, για τον ανασχηματισμό αλλά και για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ από τη μια και τη Ν.Δ. από την άλλη, αλλά και με σποραδικούς αντιδημαρικούς υπαινιγμούς του κ. Βενιζέλου, που δηλώνει με συγκρατημένη αγανάκτηση «βαστάζος» και «αίρων τας αμαρτίας» της κυβέρνησης. Τριβές για τον ενταφιασμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου αλλά και για τη μοίρα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που ίσως κριθεί κι αυτό σπάταλη πολυτέλεια. Γενικά, ό,τι συμβατικά εννοείται ως πολιτισμός δεν φαίνεται να συγκινεί τον ισχυρό της τριάδας, παρά μόνο σαν πεδίο κάλυψης γαλάζιων ρουσφετολογικών αναγκών.

Που κρυβόταν τόσα χρόνια όλος αυτός ο ορυκτός πλούτος και δεν το ξέραμε;


Τυχαία τον βρήκαμε τώρα;Του Γιώργου Σαχίνη
Στο λαϊκό φαντασιακό το πετρέλαιο και ο χρυσός είναι σαν τους κρυμμένους θησαυρούς, θαμμένοι κάτω από τη γη, περιμένοντας τον τυχερό που θα σκοντάψει πάνω τους και θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη πλούσιος. Η πραγματικότητα φυσικά είναι διαφορετική και πολύ πιο πεζή. Αν ένα ορυκτό είναι εν τέλει θησαυρός ή όχι, εξαρτάται από το αν τα χρήματα που θα βγάλει κάποιος πουλώντας το θα υπερκαλύψουν ή όχι το κόστος της εξόρυξης.

Τα έσοδα εξαρτώνται από τις ισχύουσες τιμές του ορυκτού στην αγορά, αλλά και το πως θα μοιρασθούν, δηλαδή πόσα θα πάνε στην τσέπη αυτού που έχει την ιδιοκτησία της γης, αυτού που το βρήκε, αυτού που το έβγαλε, ή στις τσέπες των διάφορων μεσαζόντων, που εμπλέκονται στη μακριά αλυσίδα από την εύρεση και την εξόρυξη έως την πώληση. Το κόστος με τη σειρά του περιλαμβάνει τους μισθούς αυτών που θα εργαστούν στην εξόρυξη, καθώς και τα έξοδα για την αγορά, λειτουργία και συντήρηση των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Όσο πιο βαθιά ή πιο βρώμικο είναι ένα ορυκτό, τόσο πιο ακριβή είναι και η εξόρυξή του.

Αλ. Τσίπρας στη Μαδρίτη: Η αριστερά του Ευρωπαϊκού Νότου θα διώξει την τρόικα



«Νομίζουν ότι είμαστε αδύναμοι γιατί μας αντιμετωπίζουν ξεχωριστά, χώρα με χώρα, λαό με λαό»

O Αλέξης Τρίπρας κάλεσε από το ισπανικό κοινοβούλιο την ευρωπαϊκή αριστερά, τα συνδικάτα και τα κινήματα να εξεγερθούν εναντίον της τρόικας για μια ανατροπή των πολιτικών των περικοπών και της λιτότητας και της καταστροφής του Κοινωνικού Κράτους που κατακερματίζει τις κοινωνίες του Ευρωπαϊκού Νότου. «Χρειαζόμαστε ριζοσπαστική πολιτική και όχι ασπιρίνες», τόνισε ο πρόεδρος ης Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τρίπρας συναντήθηκαν με τις ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων Εργατικών Επιτροπών και UGT για να καταλήξουν σε μια κοινή διαπίστωση: όλοι μαζί για να ανατρέψουμε την τρόικα.

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Η ανθρωπιστική κρίση λόγω της μνημονιακής πολιτικής είναι εδώ. Εκτός από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, την αύξηση της ανεργίας, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε φτώχεια, αντιμετωπίζουμε και την πλήρη διάλυση των κοινωνικών υποδομών και πρώτα απ’ όλα των νοσοκομείων.

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας επιδεινώνεται συνεχώς. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών. Νοσοκομεία κλείνουν ή συγχωνεύονται, το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό δεν πληρώνεται και κινδυνεύει με απολύσεις ή με σαρωτικές μετακινήσεις.

Η τρικομμματική κυβέρνηση σχεδιάζει την παραπέρα μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και την κατάργηση τουλάχιστον 11.000 κλινών νοσοκομείων όλης της χώρας. Νησιά και μεγάλες περιοχές της χώρας μένουν χωρίς νοσοκομεία και παροχές υγείας και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κινδυνεύουν απλά να πεθάνουν εάν αρρωστήσουν ή έχουν κάποιο ατύχημα.