Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ: ΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

 kartesios

Ενας φιλιππικός κατά της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της Ουάσινγκτον είναι το τελευταίο άρθρο που δημοσιεύει ο διεθνώς αναγνωρισμένος αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι στον Guardian. Ο τίτλος του άρθρου χαρακτηριστικός των προθέσεων του 85χρονου πια Τσόμσκι να αποδομήσει ακόμη και τον εξαιρετικά δημοφιλή Μπαράκ Ομπάμα: «Πώς να καταστρέψεις το μέλλον: Από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα ως την φρενίτιδα των ορυκτών καυσίμων, οι ΗΠΑ προτίθενται να κερδίσουν την κούρσα της καταστροφής».
Το μακροσκελές άρθρο του Τσόμσκι που δημοσιεύεται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επιχειρεί να κλονίσει τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Γιώργος Σεφέρης «Ελένη»

Ilse Kleyn

Το ποίημα Ελένη που ακολουθεί ανήκει στη συλλογή «Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν...» (1955), γράφτηκε όμως, κατά δήλωση του ποιητή, το 1953, όταν ο Σεφέρης ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Ξαναπήγε το 1954 και το 1955. Το 1955 θ’ αρχίσει ο Κυπριακός αγώνας κατά της αγγλικής κατοχής. Ο Σεφέρης από τις θέσεις του στο διπλωματικό σώμα θα παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις φάσεις του κυπριακού δράματος.
Για να κατανοήσουμε το ποίημα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας πρώτα πρώτα δύο αρχαίους μύθους, που αποτελούν τον πυρήνα του:
α) Ο μύθος του Τεύκρου: Ο Τεύκρος, γιος του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα και αδελφός του Αίαντα, έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, όπου διακρίθηκε ως τοξότης. Όταν επέστρεψε στη Σαλαμίνα, ο πατέρας του δεν τον δέχτηκε, γιατί έκρινε ότι δε συμπαραστάθηκε αρκετά στον αδελφό του Αίαντα, που αυτοκτόνησε, επειδή οι Αχαιοί δεν έδωσαν σ’ αυτόν ως αριστείο τα όπλα του Αχιλλέα. Ο Τεύκρος τότε, υπακούοντας σε χρησμό του Απόλλωνα, έφυγε στην Κύπρο, όπου και ίδρυσε πόλη και της έδωσε το όνομα Σαλαμίνα (κοντά στη σημερινή Αμμόχωστο) ως ανάμνηση της πατρίδας του.

Η φωτογραφία από την Τουρκία που κάνει το γύρο του κόσμου

Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, φροντίζουν ένα αδέσποτο σκυλί, θύμα των δακρυγόνων των τούρκικων αστυνομικών δυνάμεων...

Ο Μανώλης Γλέζος μιλάει για το Σκοπευτήριο Καισαριανής

του Μίλτου Σακελλάρη

Σκοπευτήριο. Ο ιστορικός χώρος στην Καισαριανή, όπου κατά τη διάρκεια της γερμανοιταλικής κατοχής εκτελέστηκαν 1.000 άτομα. Ένα ευρωπαϊκό- αν όχι παγκόσμιο-σύμβολο κατά του ναζισμού βρίσκεται, όπως επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, στη λίστα των 3.151νος κρατικών ακινήτων που έχουν εκχωρηθεί στο ταμείο προκειμένου να «αξιοποιηθούν» (εκχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση, πώληση κ.ο.κ)…

Επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον άνθρωπο που καθόρισε με τις πράξεις του τον αγώνα κατά του ναζισμού, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος μιλώντας στο «Π» τόνισε πως πρόκειται για «άλλο ένα ξεπούλημα της κυβέρνησης». Μόνο που αυτή τη φορά, όπως είπε, «έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με το ξεπούλημα της ελληνικής γης αλλά την επιθυμία τους να ξεπουλήσουν την ιστορία μας. Την ελληνική ιστορία και τους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες κατά των ναζιστών».

Η φωτιά της εξέγερσης έφτασε στην «πόρτα μας»: Ηχηρό μήνυμα ανατροπής από την Ταξίμ


του Πάνου Πέτρου

Η φωτιά, που άναψε το Δεκέμβρη του 2010 στην Τυνησία, έφτασε και στην Τουρκία. Η λαϊκή εξέγερση στην Πλατεία Ταξίμ –και πλέον σε πολλές άλλες πόλεις– φέρνει κολοσσιαία μηνύματα στους λαούς της περιοχής.

Ξέ­σπα­σε στη χώρα που προ­βλή­θη­κε από τις ΗΠΑ ως πρό­τυ­πο για τις αρα­βι­κές μάζες που ανα­ζη­τούν ακόμα εκεί­νο το κα­θε­στώς που θα δώσει «ψωμί, ελευ­θε­ρία και κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη».
Ξέ­σπα­σε σε μια χώρα που (δίχως να ομο­λο­γεί­ται) απο­τε­λεί πρό­τυ­πο για τις ευ­ρω­παϊ­κές κυ­βερ­νή­σεις και τον Σα­μα­ρά. Που συν­δυά­ζει νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο οι­κο­νο­μι­κό «θαύμα ανά­πτυ­ξης», χτι­σμέ­νο στις πλά­τες και τα κόκ­κα­λα εκα­τομ­μυ­ρί­ων σκλη­ρά εκ­με­ταλ­λευό­με­νων ερ­γα­τών, μαζί με μια αυ­ταρ­χι­κή εκ­δο­χή κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΧΟΛΗ



Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για τη λέξη μπάτσοςείναι ανάγκη να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα γλωσσικής κα πολιτικής τάξης. Διότι οι λέξεις ως γνωστόν κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν -αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση και ο υπαρκτός, οπλισμένος από το κράτος μπάτσος δεν χαρίζει κάστανα στα κόκκαλα κανενός.
Σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του Μπαμπινιώτηλοιπόν στο Βήμα, "το μπάτσος (από το τουρκικό baç) στη γλώσσα των προσεκτικών ομιλητών δηλώνει συνήθως τον αστυφύλακα, το όργανο της τάξεως, αλλά με μια αρνητική χροιά που παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες κ.τ.ό. Στον λόγο των ίδιων ομιλητών η ουδέτερη λέξη για το όργανο της τάξεως είναι η λέξη αστυνομικός... συνδεόμενη με εύσημες σημασιολογικές συνυποδηλώσεις -την προστασία του πολίτη από τους κακοποιούς, την καταδίωξη των εγκληματιών, την εξασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών κ.τ.ό.".

YΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΠΟΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΣΟΥ;


ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ;

Της ΚΕΡΑΣΙΝΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Η ανεργία, η ύφεση και η υπερχρέωση έχουν στραγγαλίσει κάθε ελπίδα και προσδοκία για ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία προβλέπεται να συνεχιστεί η ύφεση και το 2013 σε επίπεδα πάνω από 5 %.
Η ανεργία αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς με τους ανέργους να φθάνουν σε1.500.000.
Ο κατώτατος μισθός από 750 €, τείνει να κατρακυλήσει στο επίπεδο των 300 €.
Φαίνεται ότι ο σχεδιασμός είναι να καταλήξουμε σε αυτήν ακριβώς την κατάρρευση και απώλειατου εθνικού μας εισοδήματος, αλλά και τουκατώτατου μισθού, που αποτελεί ένα ελάχιστο μέτρο κατά της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας.
Οι ενδείξεις είναι ότι στόχος της τρόικας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, που τους υπηρετεί τυφλά, είναι η συνεχής ύφεση και όχι η ανάπτυξη.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ!



Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε όσιο, ούτε ιερό! Η απανθρωπιά τους δεν έχει όριο! Είναι αδίστακτοι!
Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Δεν αφορά τα πρόσωπα. Αν αφορούσε τα πρόσωπα θα ήταν μικρό το κακό. Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα λεηλασίας, αρπαγής και εξολόθρευσης του λαού!
Εδώ μιλάμε για μια πολιτική ταξικού κανιβαλισμού!
Προσέξτε:
Χτες, η κυβέρνηση, διά στόματος υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση - τάχα - των δανειοληπτών, έθεσε ζήτημα άρσης της απαγόρευσης των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας που είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες.
Διαβάστε τι είπε ο κύριος αυτός και φρίξτε:
«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Ανευ αξίας;»...
Και συνέχισε (ο κύριος αυτός) λέγοντας ότι αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί, τότε «θα οδηγήσει στο φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών με το τέλος της οικονομικής κρίσης, που θα έχει ως συνέπεια να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών»!

WWF: Προβληματική η προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα



Για «μνημονιακές δεσμεύσεις, που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, με περικοπές δαπανών σε δασοπροστασία, υποστελέχωση υπηρεσιών και επενδύσεις που καταστρέφουν ήδη ευαίσθητα οικοσυστήματα» κάνει λόγο η συντονίστρια πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου, με αφορμή τη σημερινή (5η Ιουνίου) Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Με δικαιολογία την κρίση, επιτρέπονται όλα», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και σημειώνει πως αντίστοιχο μοντέλο ακολουθείται και σε άλλες χώρες, που πλήττονται από την κρίση, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η κ. Νάντσου υποστηρίζει πως η ελλειμματική φροντίδα του περιβάλλοντος από την πολιτεία αποτελεί επιλογή, καθώς -όπως λέει- θεωρείται ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Η έλλειψη αξιοποίησης των υφιστάμενων πόρων, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, απουσία συντονισμού και προγραμματισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων καθιστούν κάθε μέρα που περνάει πιο προβληματική την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα», σημειώνει από την πλευρά της η Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

Ακριβά θα πληρώσει το αιματοκύλισμα ο Ταγίπ Ερντογάν


Του Γ. Δελαστίκ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι αντιδράσεις λίγων εκατοντάδων οικολογικά ευαισθητοποιημένων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης στη μετατροπή τμήματος του πάρκου Γκεζί, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, σε εμπορικό κέντρο, ξεκίνησαν αυθόρμητα. Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι αποτέλεσε σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα εκ μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η χρήση τέτοιας έκτασης αστυνομικής βίας για ένα τόσο ασήμαντο από πολιτική σκοπιά θέμα. Ενα σφάλμα όμως που αποκαλύπτει την υπέρμετρη αλαζονεία του Ερντογάν, από την οποία πάσχουν όλοι οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, κατάλοιπο του αυτοκρατορικού παρελθόντος της χώρας.
Από τη στιγμή που η Αστυνομία άσκησε κτηνώδη βία κατά των διαδηλωτών το θέμα έπαψε να είναι οικολογικού χαρακτήρα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η βαρβαρότητα της Αστυνομίας. Οπως θα συνέβαινε σε κάθε χώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν κάθε λόγο να παρέμβουν και να προσπαθήσουν να προσποριστούν πολιτικά οφέλη. Πόσω μάλλον στην Τουρκία, όπου μαζί με τα κόμματα κινητοποιήθηκαν και τα απομεινάρια των δυναμικών στηριγμάτων του προ Ερντογάν κεμαλικού στρατοκρατικού καθεστώτος, με προεξάρχοντα τον στρατό, τον οποίο ο Ερντογάν έχει απογυμνώσει από εξουσίες και οικονομικά προνόμια που κατείχε.

Θ. Φωτίου: Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής ΕΙΝΑΙ στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ

Πόσα ψέματα ακόμα για να κρυφτεί η αθλιότητα;
kaisariani-1944_s
Με μια ανακοίνωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παιδαριώδους αφελείας αν δεν επρόκειτο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ένταξη στη λίστα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προς αξιοποίηση, δηλαδή ξεπούλημα, του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, το ΤΑΙΠΕΔ, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, προσπάθησε να καλύψει τη μνημειώδη προσβολή στην ιστορία του λαού μας με ένα ψέμα. Αντί για την οφειλόμενη συγγνώμη, διαψεύδει πως το Σκοπευτήριο διατίθεται προς πώληση. Ασύστολα ψεύδη αποκαλύπτονται ωστόσο οι … διαψεύσεις τους, αφού μέχρι σήμερα το μεσημέρι η σχετική ανάρτηση εξακολουθούσε να υπάρχει στο έγγραφο με τον τίτλο «Λίστα ακινήτων προς πιθανή αξιοποίηση» του Υπουργείου Οικονομικών.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου, αναφορικά με το θέμα έκανε την εξής δήλωση:


«Προφανώς η τρικομματική κυβέρνηση των μνημονίων βλέποντας την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση που προκάλεσε η βεβήλωση της ιστορικής μνήμης του λαού μας προσπαθεί να ξεφύγει από την λαϊκή αγανάκτηση βάζοντας τις δήθεν ανεξάρτητες αρχές, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, να ψευσθούν ασυστόλως για να αποφύγει το ανάθεμα και συγχρόνως να ασκήσει φτηνή αντιπολίτευση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη, προσφιλή έκφραση των κυβερνώντων κάθε φορά που αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις τους. Εμείς δεν θα επιχειρηματολογήσουμε.