Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ξεπούλησαν τ’ αστέρια

Ξεπούλησαν τ’ αστέρια στο ενεχυροδανειστήριο
κι απόμεινε ο ουρανός
γυμνός,απελπισμένος κι άνεργος
να ψάχνει για δουλειά
στου χρόνου το εργαστήρι.
Μπας και μαζέψει τα λεφτά
να εξαργυρώσει την τιμή
που θα ξεπλύνει την ντροπή του.

Daily Telegraph: Όλι Ρεν παραιτήσου για τα εγκλήματα στην Ελλάδα!



Την παραίτηση του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, με αφορμή τις δηλώσεις περί «πλήρους λάθους» του ΔΝΤ στην πρόσφατη εκτίμησή του για τις παθογένειες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ζητεί, σε άρθρο το οποίο φιλοξενεί ο ηλεκτρονικός Telegraph, ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, Άμπροουζ Έβανς – Πρίτσαρντ.
Ο κ. Πρίτσαρντ χαρακτηρίζει τον κ. Ρεν «αξιοπρεπή άνθρωπο, ο οποίος ανέλαβε ένα αδύνατο στην εκπλήρωσή του καθήκον, αναλαμβάνοντας την ευθύνη χωρίς αντίστοιχη εξουσία».

Παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε για πρώτη φορά το βήμα της αναφοράς σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πρίτσαρντ, ο Όλι Ρεν είναι ο τυπικά υπεύθυνος, καθώς «η Τρόικα είναι δικό του τέκνο».

Παραδοχή ΔΝΤ, νευρικός κλονισμός Ευρώπης και η Αθήνα την πάπια


Η παραδοχή του λάθους του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και η αναγκαιότητα ενός νέου κουρέματος του χρέους έχει προκαλέσει το λιγότερο εκνευρισμό στην Ευρώπη και τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα των New York Times στο «ερωτικό τρίγωνο (τρόικα)» υπάρχει ένταση με τους δύο βασικότερους «συντρόφους», ΔΝΤ και Κομισιόν, να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν τα «νεύρα» θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στο διαζύγιο. Λάδι στη φωτιά ρίχνει με νέες δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση «σφυρίζει αδιάφορα» παίρνοντας αποστάσεις από το καβγά. «Τα είχα πει από την αρχή τα λάθη που αναφέρει το ΔΝΤ», ανέφερε διακριτικά ο πρωθυπουργός από το Ελσίνκι και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τα λάθη που έγιναν από τους δανειστές». Την Κυριακή αναμένεται η τοποθέτησή του Αντώνη Σαμαρά προσυνέδριο της ΝΔ, ίσως εκεί να πει κάτι περισσότερο...

Bloomberg: Καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει τέτοια καταστροφή


«Οι Ελληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Οι επενδυτές, όμως, θα περιμένουν τόσο πολύ;», διερωτάται αρθρογράφος του Blοomberg, που εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάρρωση του Έλληνα ασθενή είναι αρκετή για να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές.

Ο Μάθιου Κλάιν κάνει λόγο για μια καταστροφή που «καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει, από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης» και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή. «Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα «Greekovery» (ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας) που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο «Grexit»;», γράφει χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: Όσο τους κάνουμε πιο φτωχούς, κερδίζουμε


Δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ανάγκη συνέχισης της καταστροφικής λιτότητας στις χώρες της Ε.Ε.
Οι μεταρρυθμίσεις στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας, επανέλαβε η Καγκελάριος Α. Μέρκελ, σε βιντεοσκοπημένη δήλωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.
«Η Γερμανία έχει μεγάλο συμφέρον να κάνει τα πάντα προκειμένου και στις άλλες χώρες να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν σταθερά δημοσιονομικά και έτσι να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.
Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους εταίρους της να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Periodista.gr

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ: ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ


Τη βαθειά του ανησυχία για το μέλλον της Τουρκίας εξομολογήθηκε ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ, λόγω της αδιάλλακτης στάσης που διατηρεί η κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στις διαδηλώσεις για τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, έναν μικρό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

«Ανησυχώ για τη χώρα μου και παρακολουθώ με θλίψη τα γεγονότα. Δεν υπάρχει σημάδι ειρηνικής λύσης στο μέλλον μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών», τόνισε ο Παμούκ ο οποίος παρευρέθη χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Φλωρεντία η εφημερίδα La Repubblica.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο Παμούκ αρνήθηκε ότι η Τουρκία διέρχεται μία «διαδικασία αλλαγής» και άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το σχέδιο κατασκευής συγκροτήματος αναψυχής στη θέση του πάρκου Γκεζί.

ΟΛΑΝΤ: Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ «ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ»


Την πεποίθησή του ότι η κρίση χρέους που έπληξε την ευρωζώνη έχει πλέον παρέλθει εξέφρασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε στην Ιαπωνία, παραδεχόμενος ωστόσο πως η νομισματική ένωση οφείλει να λάβει μέτρα προκειμένου να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια οικονομία.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβετε εδώ στην Ιαπωνία είναι πως η κρίση στην ευρωζώνη έχει τελειώσει, και πως μπορούμε να συνεργαστούμε, Γαλλία και Ιαπωνία, προκειμένου να ανοίξουμε νέες οδούς για οικονομική πρόοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Ιαπωνία, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την οικονομική εφημερίδα Nikkei.
Παράλληλα, ο γάλλος ηγέτης τόνισε πως η κρίση «ενίσχυσε» την Ευρώπη, δρομολογώντας την βαθύτερη ενοποίηση μεταξύ των 17 μελών του κοινού νομίσματος.

Όταν έκλαψε ο Παπακωνσταντίνου. Του Κώστα Βαξεβάνη


Η πολιτική γίνεται πιο ενδιαφέρουσα όταν κλαίει ένας πρώην υπουργός. Όχι γιατί κλαίει, αλλά γιατί φτάνει σε ένα σημείο να πει αλήθειες που μέχρι τότε δεν συνήθιζε.

Έκλαψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που χαίρονται βλέποντας τους άλλους να κλαίνε. Ούτε τον λυπήθηκα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ευθύνη όχι μόνο για την λίστα Λαγκάρντ, αλλά για όσα περνά η Ελλάδα. Από πρόθεση ή από άγνοια, με σχέδιο ή παρασυρμένος από αυτούς που του έδειχναν το δρόμο της δικής μας καταστροφής παρέχοντας ταυτόχρονα εγγυήσεις για το πολιτικό του μέλλον, είναι από αυτούς που έχουν ευθύνη.
Έσυρε την Ελλάδα στον άγονο δρόμο της λιτότητας, έβαλε πλάτη στους κερδοσκόπους, νομοθέτησε για το σύστημα της διαφθοράς, παρείχε νομιμοποίηση σε επιχειρηματίες που ήταν παράνομοι. Μέσα σε όλα αυτά, (και το ερώτημα είναι αν για όλα αυτά), είχε πρώτο τραπέζι πίστα στο μιντιακό σύστημα που τον εμφάνιζε ως αποφασιστικό τσάρο της Οικονομίας, όταν για τους αντιπάλους του στις Οικονομικές αναλύσεις ,δεν ήταν παρά ένας κολεγιόπαις που δεν ήξερε τι του γίνεται.

Με νόμους της Δικτατορίας φοροδιαφεύγουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες


Το σκανδαλώδες καθεστώς φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών με τις δεκάδες ευνοϊκές ρυθμίσεις και απαλλαγές διατηρείται στο ακέραιο για περισσότερα από 40 χρόνια.

Τα βάρβαρα μέτρα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν έχουν αφήσει κανέναν τομέα της εθνικής οικονομίας αλώβητο. Ωστόσο, το εφοπλιστικό κεφάλαιο σαν άλλη «ιερή αγελάδα», εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο, απολαμβάνοντας ένα σκανδαλώδες καθεστώς φορολογικής ασυλίας που διατηρείται στο ακέραιο για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Την ίδια ώρα δηλαδή που ακόμα και ο πρακτικά άνεργος ελεύθερος επαγγελματίας υποχρεούται να πληρώσει πλήθος εκτάκτων φόρων και επιβαρύνσεων όντας σε εγνωσμένη αδυναμία πληρωμών, οι εφοπλιστές, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα συνεισέφεραν, βλέπουν αμετανόητοι και είρωνες τα οικονομικά τους μεγέθη να καλπάζουν.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Πυρά κατά ΕΛ.ΑΣ. για την απαγωγή του τούρκου πρόσφυγα


Aνακοίνωση, με την οποία εγκαλεί την ΕΛ.ΑΣ. για τους χειρισμούς της, στην γνωστή υπόθεση της εξαφάνισης του Μπουλούτ Γιαϊλά στην Αθήνα, εξέδωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Το ΕΣΠ επικαλείται σχετικά τις δύο διαδοχικές – και αντιφατικές – ανακοινώσεις της αστυνομίας για την υπόθεση, στις 2 και 3 Ιουνίου, τις οποίες και παραθέτει:

Σύμφωνα με αυτά, στις 2 – 6 – 2013 η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι «για τον συγκεκριμένο τούρκο υπήκοο, καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ίδιος τούρκος υπήκοος επίσης ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για πολιτικό άσυλο».

Πενθώντας προκαταβολικά



Παναγιώτης Χατζηστεφάνου

Η πιο επικίνδυνη μαζική αυταπάτη που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι πως η καταστροφή που βιώνουμε σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής πρόκειται για μια πρόσκαιρη αναποδιά που θα ξεπεραστεί, αν όχι ξεχαστεί, μόλις ανανήψει η αγορά.

Κοντόφθαλμα, αυτή η άποψη εξετάζει μόνο την οικονομική διάσταση της πολυσύνθετης κοινωνικο-πολιτικής ανωμαλίας που έχει διαλύσει την χώρα αυτή.

Το να ταυτίζεις την εξυγίανση της Ελληνικής κοινωνίας αποκλειστικά με την οικονομική της εξισορρόπηση σημαίνει πως παρατηρείς μόνο μια από τις ζωτικές λειτουργίες της, άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις υπόλοιπες – βλέπεις μόνο το πρώτο από πολλά ντόμινο που πέφτουν αλλεπάλληλα.

O βασανισμένος ακτιβιστής Yayla λέει μην αναζητήσετε καταφύγιο στην Ελλάδα

http://lefteria-news.blogspot.gr

THE INDEPENDENT “Special Report: Η μοίρα του βασανισμένου ακτιβιστή Yayla, λέει στους Τούρκους διαδηλωτές: Mην αναζητήσετε καταφύγιο στην Ελλάδα”
Special Report: The tortured activist whose fate tells Turkish protesters: don’t seek refuge in Greece
Nathalie Savaricas, Athens , Friday 07 June 2013

Bulut Yayla, a Turkish archaeology student and left-wing activist, says he travelled to Greece in April this year to escape imprisonment and torture he endured under the government of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan.
Once in Athens he tried to seek asylum as a political refugee to escape an international arrest warrant issued against him after being accused of having links with an outlawed Marxist organisation.

Special Report: Η μοίρα του βασανισμένου ακτιβιστή, λέει στους Τούρκους διαδηλωτές: Mην αναζητήσετε καταφύγιο στην Ελλάδα.

Nathalie Savaricas
Αθήνα
Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ο Bulut Yayla, ένας Τούρκος φοιτητής αρχαιολογίας και αριστερός ακτιβιστής, λέει ότι ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για να ξεφύγει από την φυλάκιση και τα βασανιστήρια που υπέμεινε υπό την κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μόλις έφτασε στην Αθήνα προσπάθησε να ζητήσει άσυλο ως πολιτικός πρόσφυγας, για να ξεφύγει από ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του, αφού κατηγορήθηκε για δεσμούς με μια εκτός νόμου μαρξιστική οργάνωση.

ΤΑ ΜΙΣΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΝΤ !...


Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται πλήρως - αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά - τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν η Γερμανία και η Γαλλία για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα, αναφέρει ο πρώην (κατά τα έτη 2007 και 2008), επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Σάιμον Τζόνσον σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» και σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Εστιάζει δε στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία απειλεί, όπως αναφέρει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.

ALTER SUMMIT: Ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος


Οι κινητοποιήσεις των κινημάτων απ' όλο τον κόσμο (φωτογραφία από το Μεσογειακό Φόρουμ της Τυνησίας) έδωσαν χθες και σήμερα τη σκυτάλη στο Alter Summit της Αθήνας.
- Μεγάλη πορεία των κινημάτων σήμερα στις 6.30 μ.μ. από το Μουσείο στο Σύνταγμα
- Ψηφίστηκε το Μανιφέστο των Λαών
- Ενδιαφέροντα κοινωνικά εργαστήρια για εναλλακτικές θέσεις για παιδεία, υγεία, δικαιώματα γυναικών, αστέγων και μεταναστών
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνόδου των Κινημάτων με εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη να συζητούν για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την ακροδεξιά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το περιβάλλον, το μιλιταρισμό και τις στρατιωτικές επεμβάσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα, την εργασία, επισφάλεια και ανεργία.
ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Να κάνουμε παρελθόν τη δικτατορία των αγορών
Κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα χθες βράδυ από το Alter Summit να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος και την αλληλεγγύη. Η Σύνοδος των Κινημάτων να ανοίξει το δρόμο, είπε, για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που θα κάνει παρελθόν τη δικτατορία των αγορών.

Σκάσε και πλήρωνε.

 Του Θανάση Καρτερού

Το ΔΝΤ μετανιώνει, αν και με όχι πολύ μεγάλο ζήλο, για το πρόγραμμα σωτηρίας που χαντάκωσε την Ελλάδα. Η Κομισιόν όμως δεν μετανιώνει και δηλώνει ότι διαφωνεί, και μάλιστα θεμελιωδώς, με όποιον μετανιώνει. Και ο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επίσης δεν μετανιώνει για τίποτε - όλα όσα κάναμε στην Ελλάδα καλώς καμωμένα, δηλώνει αυτός.

Το ΔΝΤ πάντως μετριάζει τη μετάνοιά του, γιατί όπως λέει, με όσα έκαναν στην Ελλάδα έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί για όσα έρχονταν. Η Κομισιόν πάλι λέει περίπου τα ίδια - αν κάναμε κούρεμα το 2010, όπως διατείνεται το ΔΝΤ, θα πάθαινε ζημιά η Ευρώπη. Ενώ με όσα κάναμε τη ζημιά την έπαθε κυρίως η Ελλάδα - αυτό εννοεί. Και για να συμπληρωθεί αυτή η ωραία ατμόσφαιρα, ο εκπρόσωπος της Λαγκάρντ έσπευσε να μειώσει ακόμα περισσότερο τον ζήλο της αυτοκριτικής μετά την αγριάδα της Κομισιόν.

Ο Δένδιας φέρνει διάταγμα: απαγόρευση διαδηλώσεων με το «έτσι θέλω» της αστυνομίας

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως της τρικομματικής συγκυβερνήσεως απέστειλε χθες, 6/6, αιφνιδιαστικά, σχέδιο Προεδρικού Διαταγματος (ώστε να αποφύγει την κατάθεση νόμου στη Βουλή και τη σχετική, ενοχλητική διαδικασία) με το οποίο ο εκάστοτε αστυνομικός διευθυντής θα αποφασίζει αν μια …«συνάθροιση» είναι πολύ μικρή για τη σημασία της συγκεκριμένης οδού στην οποία διεξάγεται – και ανάλογα θα την απαγορεύει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, που βγήκε αιφνιδιαστικά, αφού ο ίδιος ο υπουργός είχε εξαγγείλει «διάλογο», έχει τίτλο Αρμοδιότητα αστυνομικής αρχής επί δημοσίων συναθροίσεων και τροποποιεί το άρθρο 131 του προεδρικού διατάγματος 141 του 1991 προσθέτοντας μια παράγραφο, στην οποία μάλιστα δεν αναφέρεται σε διαδηλώσεις, αλλά σε συναθροίσεις:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ «ΚΑΤΑΠΑΤΑ» ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


Τραγικές είναι οι συνέπειες που έχει η λιτότητα στην Ισπανία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό αναφέρει έκθεση του αρμοδίου Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς. Σε αυτή αναφέρει σοκαριστικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι το 30% των παιδιών ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, από την οποία δημοσίευσε πληροφορίες το ΑΠΕ, οι προϋπολογισμοί λιτότητας στην Ισπανία στερούν από τους κατοίκους της χώρας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά της κοινωνικής προστασίας, της πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, της παροχής κατάλληλης στέγης και ποιοτικής εκπαίδευσης.

«ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ» ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ


Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ταγίπ Ερντογάν για το χειρισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετατράπηκε διάσκεψη σχετικά με την «παγωμένη» προοπτική τουρκικής ένταξης στην ΕΕ που διεξήχθη την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, και μάλιστα κοντά στην πλατεία Ταξίμ που «γέννησε» το άνευ προηγούμενο κύμα αμφισβήτησης του Ερντογάν.

Οι λαοί στις δημοκρατικές κοινωνίες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε ζητώντας -παρόντος του Ταγίπ Ερντογάν- ενδελεχή έρευνα και τιμωρία των υπευθύνων για την υπέρμετρη αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.
Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι η αστυνομία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιεί ανάλογες μεθόδους.

«Ανάλογες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν λάβει χώρα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, λέγοντας: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ


«Παλιότερα το σύνθημά μας έλεγε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, η κρίση που ζούμε σήμερα, μας παρακινεί να γίνουμε πιο αποφασιστικοί: Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλώς εφικτός, είναι αναγκαίος» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο νεοφιλελευθερισμός επέβαλε την παγκόσμια κυριαρχία του, υποσχόμενος μια ανάπτυξη, με βασικό εργαλείο την κερδοσκοπία του παρασιτικού κεφαλαίου, δημιούργησε πλούτο για τους ελάχιστους, σκόρπισε δυστυχία, ανισότητα και διαφθορά σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ο νεοφιλευθερισμός βυθίζεται σε μια κρίση που τον κάνει ακόμα πιο επιθετικό, ακόμα πιο αρπακτικό ακόμα πιο καταστροφικό:

«Κοινωνίες στραγγαλίζονται για να στηριχτούν οι τραπεζίτες. Λαοί καταδικάζονται σε μια λιτότητα χωρίς τέλος, από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματαγορών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εξωθείται στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ώρα που ο πλούτος ξανασυγκεντρώνεται στα χέρια μιας ελάχιστης ολιγαρχίας».

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΓΑ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ – ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ

kartesios

Τη στάση του παρατηρητή επιλέγει προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή την έκθεση του Ταμείου που μιλά για λάθος στο πρώτο ελληνικό Μνημόνιο.
Με φόντο την ασφυκτική πίεση που ασκείται τις τελευταίες ώρες στον κ. Αντώνη Σαμαρά από τα κυβερνητικά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καθώς και τον ΣΥΡΙΖΑ που του ζητούν να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για να γίνει νέο κούρεμα του χρέους, ανώτατη κυβερνητική πηγή ξεκαθαρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο» έλεγε η πηγή σχολιάζοντας την διένεξη.

Η ίδια πηγή τόνιζε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ, πρόσθετε όμως ότι την κριτική στο πρόγραμμα την έχει κάνει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα δικαιώνεται».


Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ


Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο ΣΚΑΪ από fon1972
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, μίλησε στο ΣΚΑΙ με αφορμή τα όσα ακούγονται γύρω από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.
“Το ΔΝΤ άλλαξε τους κανόνες για να χρηματοδοτήσει την Ελλ’αδα και αποφευχθεί η γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρουμελιώτης, ενώ ανέφερε ακόμα ότι:

“Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, από την αρχή επέσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρωζώνη απέρρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση”.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ


Την υποστήριξή του στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση του Gezi Park, εξέφρασε ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος χαιρέτισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Τουρκία.

“Θεωρώ ότι η αντίσταση έχει νόημα και το χαιρετίζω. Με κάθε έννοια, η στάση αυτή έχει δημιουργήσει μια πολιτική ρήξη”, δήλωσε ο Οτσαλάν, στην επιστολή που διαβάστηκε από τον αντιπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), μετά την επιστροφή του από το Ιμραλί νησί, μετά την επίσκεψή του στον ηγέτη του ΡΚΚ που είναι εκεί φυλακισμένος. Ωστόσο ο Οτσαλάν προειδοποίησε ότι ορισμένες ομάδες μπορεί να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδηλώσεις και κάλεσε τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην στηρίξουν εθνικιστικά κινήματα.
“Κανείς δεν πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να χρησιμοποιηθεί από εθνικιστικούς, πραξικοπηματικούς κύκλους. Οι δημοκρατικοί, επαναστατικοί, πατριωτικοί και προοδευτικοί κύκλοι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το διαφανές κίνημα υπό την εποπτεία τους,” πρόσθεσε ο Οτσαλάν.

Η μεγάλη των μπάτσων χολή


Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για τη λέξη μπάτσος είναι ανάγκη να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα γλωσσικής κα πολιτικής τάξης. Διότι οι λέξεις ως γνωστόν κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν -αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση και ο υπαρκτός, οπλισμένος από το κράτος μπάτσος δεν χαρίζει κάστανα στα κόκκαλα κανενός. Του Θανάση Καρτερού

Σύμφωνα με παλιότερο άρθρο του Μπαμπινιώτη λοιπόν στο Βήμα, "το μπάτσος (από το τουρκικό baç) στη γλώσσα των προσεκτικών ομιλητών δηλώνει συνήθως τον αστυφύλακα, το όργανο της τάξεως, αλλά με μια αρνητική χροιά που παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες κ.τ.ό. Στον λόγο των ίδιων ομιλητών η ουδέτερη λέξη για το όργανο της τάξεως είναι η λέξη αστυνομικός... συνδεόμενη με εύσημες σημασιολογικές συνυποδηλώσεις -την προστασία του πολίτη από τους κακοποιούς, την καταδίωξη των εγκληματιών, την εξασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών κ.τ.ό.".