Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δικάζεται στις ΗΠΑ ένας μεγάλος ήρωας της εποχής μας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Οι αμερικανικές αρχές προσπάθησαν να τρελάνουν τον στρατιώτη Μάνινγκ κρατώντας τον στην απομόνωση και… γυμνό (!) επί έντεκα μήνες

Στο στρατοδικείο που συνεδριάζει στη στρατιωτική βάση του Φορτ Μιντ, στην πολιτεία του Μέριλαντ των ΗΠΑ, άρχισε τη Δευτέρα μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες και η οποία θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να καταδικάσει σε ισόβια δεσμά τον 25χρονο σήμερα στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ -και μάλιστα χωρίς δικαίωμα απελευθέρωσης ποτέ!- επειδή όταν ήταν 22 ετών διοχέτευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, πολλά από αυτά διαβαθμισμένα, που αφορούν στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων ειδεχθών εγκλημάτων εναντίον των ντόπιων πληθυσμών που διέπραξαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής, στον ιστότοπο Γουίκιλικς το 2010, προκαλώντας παγκόσμιο πολιτικό και διπλωματικό σάλο.

NEW YORK TIMES: ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ


Αυτό που ξεκίνησε ως οικονομική και νομισματική κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την φιλελεύθερη δημοκρατία. Αυτό εκτιμούν οι New York Times σε δημοσίευμα που αναλύει τις άμεσες συνέπειες της λιτότητας στην πολιτική ζωή της Ευρώπης, συνδέοντάς την με την πτώση των κεντρώων κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ και την άνοδο των «κομμάτων του περιθωρίου», ανάμεσά τους και η Χρυσή Αυγή.

Εξαιτίας της τελευταίας τετραετίας των εξαντλητικών μέτρων σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, εκατομμύρια ψηφοφόροι της μεσαίας και εργατικής τάξης έχασαν την πίστη τους στην ικανότητα των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων να προστατεύσουν τα στοιχειώδη συμφέροντά τους, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε αυτό επισημαίνεται ακόμη το λυπηρό παράδοξο του κινδύνου που διατρέχει το ευρωπαϊκό κίνημα το οποίο σχεδιάστηκε στα συντρίμμια του φασισμού και των δύο Παγκοσμίων πολέμων και τώρα υπονομεύει τα ίδια τα δημοκρατικά επιτεύγματά του στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής.

Guardian: Γιατί τραπεζίτες και πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν οτι η ΄΄ξοφλημένη '' Ελλάδα έχει ανανήψει


«Εδώ και μερικές εβδομάδες ανώτεροι αξιωματούχοι της Αθήνας προσπαθούν επισταμένως να πείσουν τον κόσμο ότι ήρθαν και πάλι οι ευτυχισμένες μέρες. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει πλέον λόγο για το ελληνικό «success story» γράφει ο Guardian ο οποίος αποδομεί την καλή εικόνα.
Εάν η εικόνα που είχατε για την Ελλάδα είναι εκείνη μίας χώρας στο χείλος του γκρεμού, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά «ξοφλημένης», μάλλον θα πρέπει να «ενημερώσετε» το προφίλ της, καθώς κάτι τέτοιο ίσχυε την περίοδο άνοιξη/καλοκαίρι του 2012.

Οι τάσεις όμως της μόδας αλλάζουν, οι κολεξιόν ανανεώνονται, το ίδιο και οι οικονομίες: ένα χρόνο μετά, η χαμένη περίπτωση «Ελλάδα» εμφανίζεται ως το απόλυτο «success story», μία εικόνα η οποία προωθείται συστηματικά από μεγαλοτραπεζίτες και πολιτικούς εγχώριους και μη, προειδοποιεί σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.