Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Η ΝΥΧΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ… ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ


ΤΟ ΟΓΚΟΥΜΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οξυδερκείς παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι από τηΔευτέρα (17/6), που θα γίνει η συνάντηση (6μ.μ)Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, πολλές εκδοχέςεξελίξεων είναι ανοιχτές και δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προβλέψεις.

Το διαρκώς αναπτυσσόμενο εργατικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα στο Ραδιομέγαρο και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της περιόδου και είναι αυτό το οποίο πυροδοτεί τις εξελίξεις.
Αυτό το «ανέλπιστα» μεγάλο, πρωτότυπο και πολύμορφο κίνημα έχει ανατρέψει όλα τα δεδομέναστην πολιτική ζωή.
Είναι αυτό το κίνημα που χάλασε τα σχέδια Σαμαρά για ένα λίγο-πολύ εύκολο «περίπατο», έχει φέρειάνω κάτω τους τρείς κυβερνητικούς εταίρους και τον καθένα χωριστά και έχει βάλει την κυβέρνηση σε βαθύτατη κρίση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και αξεπέραστη.

TH ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ.


Ως «από μηχανής Θεός» που είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου με το λουκέτο της ΕΡΤ προβάλει η απόφαση που αναμένεται να εκδώσει -πιθανότατα τη Δευτέρα- το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ, ζητώντας προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η εφαρμογή...της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάρτιση της ΕΡΤ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ, που είναι ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων στην ΕΡΤ, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή της επίμαχης απόφασης που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Η συζήτηση της προσφυγής προσδιορίστηκε μεν για τον προσεχή Σεπτέμβριο, πλην, όμως, συνοδεύεται από επικουρικό αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα αναστέλει την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, μέχρι να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστήριου και να αποφανθεί επί της ουσίας της προσφυγής.

Αλμούνια: Η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε καμία ενημέρωση όσον αφορά τα αίτια απόσυρσης της ρωσικής Gazprom από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ, δήλωσε στην «Καθημερινή» ο επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. Επιπλέον, τόνισε ότι το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προειδοποιηθεί από την Κομισιόν ότι η χώρα ήταν σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του τότε πρωθυπουργού, είχε προειδοποιηθεί ρητά και επανειλημμένως το 2009 από την Κομισιόν ότι η χώρα οδηγείται σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ενώ απολύτως ενήμερο ήταν και το Eurogroup.
Μάλιστα τόνισε ότι η απάντηση σε αυτές τις προειδοποιήσεις ήταν η «πλήρης αδράνεια».
Ο κ. Αλμούνια, πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων και νυν αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού, διαψεύδει επίσης ότι η Κομισιόν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom, ενώ επιβεβαιώνει ότι τέσσερις κρατικές επιχειρήσεις προς ιδιωτικοποίηση (ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) βρίσκονται υπό διερεύνηση για την παροχή παράτυπων κρατικών ενισχύσεων.

Μόσιαλος: Να ψηφιστεί άμεσα το σχέδιο Αλιβιζάτου


Το κλείσιμο της ΕΡΤ «μονομερή απόφαση της ΝΔ συνιστά ενέργεια αντιδημοκρατική και αντίθετη προς την κοινοβουλευτική αρχή», δηλώνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, προτείνοντας να ψηφιστεί το σχέδιο Αλιβιζάτου.

Όπως σημειώνει, το σχέδιο Σαμαρά για την ΕΡΤ «όχι μόνο δεν αποτελεί συνέχεια των δικών μου προτάσεων του 2011, όπως νόμισαν ελάχιστοι βιαστικοί σχολιαστές, αλλά βρίσκεται στον αντίποδα».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μόσιαλου:
Η ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ είναι απολύτως αναγκαία. Κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί σοβαρά τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος λειτουργίας της. Ωστόσο, το κλείσιμό της, με μονομερή απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, συνιστά ενέργεια αντιδημοκρατική και αντίθετη προς την κοινοβουλευτική αρχή και προδίδει περιφρόνηση προς την ίδια τη δημοκρατία, της οποίας τα ΜΜΕ αποτελούν αναφαίρετο πυλώνα.
Η ενέργεια αυτή όχι μόνο δεν αποτελεί συνέχεια των δικών μου προτάσεων του 2011, όπως νόμισαν ελάχιστοι βιαστικοί σχολιαστές, αλλά βρίσκεται στον αντίποδα.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Σαμαρά να μιλήσει με ειλικρίνεια

«Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Ναύπλιο σε «μια κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος» όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Σαμαρά «να μιλήσει με ειλικρίνεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

Μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ’ επανάληψη και με τεράστιο κόστος. Όταν άλλοι ζούσαν την εύκολη αντιμνημονιακή τους περίοδο, πρότειναν ανύπαρκτα «ισοδύναμα μέτρα» και οδηγούσαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά από τη μεγάλη και δύσκολη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012, το κούρεμα του χρέους και τη γιγαντιαία δόση των 75 δις ευρώ.

Ρωσία: Παράνομη η επιβολή ζώνης μη πτήσεων στη Συρία – F16 και Patriot στην Ιορδανία

Οι πύραυλοι Patriot και τα μαχητικά έχουν μεταφερθεί στην Ιορδανία στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων που θα λάβουν χώρα στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο η Ουάσιγκτον έχει αποσαφηνίσει πως τα όπλα θα μείνουν εκεί και μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων
Τυχόν επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στους αιθέρες της Συρίας θα συνιστούσε παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως διεμήνυσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στην γειτονική Ιορδανία.
«Έχουν υπάρξει διαρροές από Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τις σοβαρές σκέψεις να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Συρία, μέσω της τοποθέτησης πυραυλικών συστημάτων Patriot και F-16 στην Ιορδανία.
»Δεν χρειάζεται να είσαι κανένας ειδικός ώστε να καταλάβεις πως αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», σημείωσε δηκτικά ο κ. Λαβρόφ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ιταλό ομόλογό του στην Μόσχα.

Η ΕΣΗΕΑ εκδίδει την Κυριακή την απεργιακή «Αδέσμευτη Γνώμη» μετά από 38 χρόνια

Η εφημερίδα των απεργών δημοσιογράφων από το Σάββατο το βράδυ σε κυκλοφορία, δίπλα στον αγώνα τον εργαζομένων στην ΕΡΤ και στο αίτημα της κοινωνίας για ανεξάρτητη ενημέρωση. Δεν αγοράζουμε τα απεργοσπαστικά φύλλα, στηρίζουμε το απεργιακό φύλλο

Δείτε φωτογραφίες: Η «Αδέσμευτη Γνώμη» στην ΕΡΤ (φωτορεπορτάζ)

Με στόχο να αναδείξει ότι η σύγκρουση με την κυβέρνηση δεν αφορά μόνο εργασιακά θέματα αλλά την ίδια τη Δημοκρατία, η ΕΣΗΕΑ εκδίδει την Κυριακή το απεργιακό φύλλο της Αδέσμευτης Γνώμης, αναβιώνοντας την έκδοση του φύλου το 1975, σε μια ιστορική απεργία της Ένωσης Συντακτών.
Η εφημερίδα θα είναι η μόνη μη-απεργοσπαστική, που θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο, με κείμενα και άρθρα των απεργών δημοσιογράφων.

Τουρκία: Η βίαιη εκκαθάριση του Ερντογάν


Σκηνές «πολέμου» εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία. Οι αστυνομικές δυνάμεις, μετά το «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Ερντογάν στους διαδηλωτές, εισέβαλαν με πρωτοφανή βιαιότητα στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και αντλίες νερού ενώ διέλυσαν επίσης τις σκηνές των κατασκηνωτών και προέβησαν σε συλλήψεις. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, τουλάχιστον 30, σύμφωνα με τις αρχές, αριθμός που πιθανότατα είναι μεγαλύτερος.
Η Ομάδα Αλληλεγγύης της Ταξίμ, χαρακτήρισε την επέμβαση της αστυνομίας «βάρβαρη επίθεση» και τόνισε ότι τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ δεκάδες χτυπήθηκαν από πλαστικές σφαίρες.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν εχθές ότι υπήρχε ένας νεκρός.

Τσομπανάκος ήμουνα, την ατζέντα άλλαζα

o Χριστόφορος Κάσδαγλης γράφει για την πραγματική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα

Ο τελικός του Ευρωμπάσκετ το 1987. Η Λιλιπούπολη. Τα τραγούδια της παρέας στη σκοπιά. Η εκπομπή του Διονύση Σαββόπουλου «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι». Ο Φρέντι Γερμανός, Αλάτι και πιπέρι. Ο Φίλιππος Συρίγος σ’ εκείνα τα μαυρόασπρα σαββατιάτικα μπασκετικά απογεύματα. Ο Γιάννης Πετρίδης. Ο θείος Νώντας. Ο ξάδερφός μου ο Γιώργος Παπαστεφάνου.
Στεκόμουν απέναντι στην κατάμαυρη οθόνη της τηλεόρασης και σκεφτόμουν τι σημαίνει για μένα η δημόσια τηλεόραση. Ακόμα πιο εκκωφαντική ήταν η μαυρίλα της σιωπής στην άδεια συχνότητα της ΕΡΑ-ΣΠΟΡ.
Προφανώς όλοι έχουμε τις δικές μας εικόνες και τα δικά μας ακούσματα από τη μακρά πορεία της ΕΡΤ. Άλλος θα σου αναφέρει το θέατρο της Δευτέρας, άλλος την κινηματογραφική Λέσχη, άλλος το τρίτο πρόγραμμα, άλλος τον Κόσμος FM, ο κατάλογος είναι ατέλειωτος – και ατελείωτος.

ΚΚΕ: Τα αυγά της πολιτικής Σαμαρά είναι χαλασμένα


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos

Προκλητικό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το άρθρο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή, υποστηρίζοντας πως «αποδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης να κλιμακώσει την αντιλαϊκή λαίλαπα ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους».
Το άρθρο του κ. Σαμαρά υπερθεματίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνησή του υλοποιώντας τις απαιτήσεις των μονοπωλίων, σημειώνει το ΚΚΕ.
«Όταν ο κύριος Σαμαράς μιλάει για σταθεροποίηση της δημοκρατίας, εννοεί ότι θέλει ο λαός να υποκύψει, να βάλει πλάτη, να στηρίξει την εξουσία των μονοπωλίων και να δεχθεί τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών μέτρων» τονίζει και καλεί τον λαό «να απαντήσει, γυρίζοντας την πλάτη στα κόμματα του κατεστημένου, με συσπείρωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ με στόχο να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και η αντιδραστική θεωρία "Νόμος και τάξη"».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

Η ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας στη «Μηχανή του Χρόνου».

Α ΜΕΡΟΣ
Τα πρώτα βήματα έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ʼ20, αλλά η επίσημη έναρξη ήρθε στα χρόνια του δικτάτορα Μεταξά, με έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Πριν καν προλάβει να ενηλικιωθεί έζησε την βία των Γερμανών κατακτητών,που σφράγισαν όλα τα ραδιόφωνα. Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία, όταν την ημέρα της απελευθέρωσης οι ΝΑΖΙ παγίδευσαν με εκρηκτικά τα ραδιοφωνικά στούντιο στο Ζάππειο και τον πομπό των Λιοσίων.
Το σταθμό των Αθηνών έσωσε ένας φιλέλληνας Γερμανός, ο οποίος την τελευταία στιγμή αποκάλυψε στους τεχνικούς το σχέδιο. Έτσι καταστράφηκε μόνο η μια κεραία και διασώθηκαν όλες οι άλλες υποδομές.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ψηφίσουμε κάθε νόμο που καταργεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου


Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει κάθε άλλη τροπολογία ή νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί προς την κατεύθυνση της δικής του πρόταση νόμου για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ο του κόμματος, Ν. Βούτση. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματοςΠάνος Σκουρλέτης μιλώντας στη ΝΕΤ, ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση της ΠΝΠ που κλείνει κλείνει τη δημόσια τηλεόραση.
«Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί και απορρίπτει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, στην απάντησή του.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή λέει πολλά» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΕΖΙ – ΧΗΜΙΚΑ, ΑΝΤΛΙΕΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί τις απειλές του, καθώς φαίνεται, μετά τις νέες «εκκαθαρίσεις» της πλατείας Ταξίμ που βρίσκονται σε εξέλιξη, λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο προς τους διαδηλωτές.
«Εγκαταλείψετε την πλατεία μέχρι την Κυριακή», προειδοποίησε και υπό την επιμονή των διαδηλωτών, κινητοποίησε εκ νέου τις αστυνομικές δυνάμεις. Η Χουριέτ μεταδίδει ότι ο ουρανός γέμισε πάλι από δακρυγόνα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν με χημικά και αντλίες νερού στο πάρκο Γκεζί για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές και να κατεδαφίσουν τις σκηνές τους.

Το σοκ για να τρομάξει ο κόσμος, για να δεχθεί ακόμα περισσότερες θυσίες και ο φόβος του δεξιού εξτρεμισμού


http://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού, κ. Κώστα Βεργόπουλου, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα

Ποια είναι η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα στην Ευρώπη; Διαφέρει αυτή που εκπέμπει στη Γαλλία από αυτή που εκπέμπει στη Γερμανία;

Δεν θα το έλεγα αυτό. Επειδή ακριβώς έχει θιγεί ο τομέας των τηλεοπτικών μέσων, υπάρχει εξαιρετική ευαισθησία στην κοινή ευρωπαϊκή γνώμη, πάνω στο θέμα αυτό. Υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη για την Ελλάδα, ένα μεγαλύτερο κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από αυτό που θα υπήρχε αν η ΕΡΤ ήταν μια απλή επιχείρηση που έκλεινε.

Λέτε ότι η ενημέρωση είναι συνδεδεμένη με τη δημοκρατία, άρα είναι λογικό να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία;

Tο Ραδιομέγαρο έχει γίνει τόπος και σύμβολο της ανειρήνευτης πάλης των εργαζομένων


Δήλωση του Ν. Βούτση Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ

Ζητούμε την άμεση κατάθεση προς συζήτηση και υπερψήφιση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της πρότασης νόμου που εγκαίρως έχουμε καταθέσει, από την ίδια κιόλας μέρα της δημοσιοποίησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία έχουν κλείσει την ΕΡΤ.
Οποιαδήποτε κωλυσιεργία υπό το πρόσχημα της αναζήτησης μιας δήθεν συμβιβαστικής λύσης στα πλαίσια της τρικομματικής συγκυβέρνησης δεν δικαιολογεί τη μη εξέταση κατά προτεραιότητα της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Βεβαίως, θα στηρίξουμε και κάθε άλλη τροπολογία και νομοθετική παρέμβαση, στο βαθμό που ευθέως κατατείνει στην κατάργηση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έτσι κι αλλιώς είναι κατάφορα αντισυνταγματική και παράγει συνέπειες απολύτως παράνομες.