Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΥΡΙΖΑ: Τρομοκρατική επίθεση κατά Ν. Γουρλά

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τρομοκρατική επίθεση ενάντια στον συνδικαλιστή και μέλος της Νίκο Γουρλά, το αυτοκίνητο του οποίου άγνωστοι πυρπόλησαν τα χαράματα της 18ης Ιουνίου. Την επίθεση κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.
«“Άγνωστοι” έβαλαν φωτιά και πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του Νίκου Γουρλά τα χαράματα της 18ης Ιουνίου. Η προσπάθεια αυτή τρομοκρατήσης είναι προφανές ότι σχετίζεται με τη μαχητική δράση του Νίκου Γουρλά, τους αγώνες του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθηνών, αγώνες που του στοίχησαν μια εκδικητική απόλυση (που ακυρώθηκε ύστερα από πολύμηνη κινητοποίηση και δικαστική απόφαση), τη δράση του μέσα από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, την καθημερινή παρέμβασή του στα τοπικά ζητήματα των δυτικών συνοικιών, τη δράση ενάντια στις φασιστικές και ναζιστικές συμμορίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνεχίζει:

«Όμως, είναι γελασμένοι εάν πιστεύουν ότι τέτοιες επιθέσεις θα μας τρομοκρατήσουν ή θα μας κάνουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Κάθε άλλο, μας ατσαλώνουν και μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον αγώνα ενάντια στα ντόπια και ξένα αφεντικά και τις φασιστικές συμμορίες».

Σαν σήμερα ο Κολοκοτρώνης έλεγε το “φωτιά και τσεκούρι”…

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα το 1828 μίλησε για “νενέκους” και είπε το “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Από τότε το “νενέκος” είναι η χειρότερη προσβολή που μπορεί να δεχτεί πολιτικός. Πολλοί την έχουν εκστομίσει την προσβολή. Ποιος ήταν ο Νενέκος και γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο της εθνικής προδοσίας;Οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821. Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου , αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.
Διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης».

Ο ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ...


ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ...
Την προκήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας, με αίτημα να πέσει η κυβέρνηση και η πολιτική που ασκεί, πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ...

Ειδικότερα, η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Φωτόπουλος περιλαμβάνει: καθημερινή περιφρούρηση του κτηρίου της ΕΡΤ από όλους τους συνδικαλιστές, όλων των ομοσπονδιών, όλων των σωματείων σε 24ωρη βάση. Καθημερινές συγκεντρώσεις μετά το σχόλασμα όλων των εργαζομένων έξω από το κτήριο της ΕΡΤ. Σε 20 ημέρες γενική πολιτική απεργία διαρκείας, προκειμένου να υπάρξει καλή οργάνωση με περιοδείες σε όλους τους χώρους.

Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι


Της Ευγενίας Λουπάκη

Στα χρόνια των γονιών και των παππούδων μας, όταν το πένθος χτυπούσε κάποιο σπίτι, έριχναν μαύρα πανιά πάνω στους καθρέφτες. Να μην κοιτάζεις το πρόσωπό σου, να βυθίζεσαι στον πόνο χωρίς την αντανάκλαση της παντοδύναμης ζωής.
Οι μαύρες οθόνες που εισέβαλαν στα σπίτια μας χτύπησαν αίφνης τις καμπάνες του πένθους, που έχει εισβάλει στις ζωές μας σαν λεγεώνα βάρβαρου κατακτητή κι όμως ανεπαισθήτως. Ανεπαισθήτως, όσο συνέβαινε ο θάνατος του διπλανού. Του ανώνυμου μετανάστη, του τεμπέλη δημοσίου υπαλλήλου, του φακελάκια γιατρού, του κοπανατζή εκπαιδευτικού, του φωνακλά ναυτεργάτη, του κακομαθημένου σκουπιδιάρη, του φοροφυγά εμποράκου.
Οι μαύρες οθόνες έγιναν καθρέφτες της μαύρης μας ζωής. Είδαμε το πένθος να μπαίνει από παντού στο σπίτι, σαν την ομίχλη εκείνου του αξέχαστου τραγουδιού του Γιάννη Σπανού, με τη φωνή της Αρλέτας, πάνω στο ποίημα του Βύρωνα Λεοντάρη: "Κι όσα για σένα είχες ελπίσει, έχουνε όλα τώρα πια σβήσει".
"Σκιά ήταν ό,τι για ζωή αγαπήθη
ήχος στεγνός μιας άδειας λέξης
σαν ήρθε η ώρα να διαλέξεις
είπες ας φράξουν τη φωτιά άλλα στήθη

TO ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ



Του ΣΤΑΘΗ*

Υστερα από άγριο ρεπορτάζ στα πιο σκοτεινά στέκια της πόλης, με κίνδυνο της ζωής του ο συντάκτης της στήλης κατάφερε να φέρει στο φως της δημοσιότητας και, κατ’ αποκλειστικότητα, πρώτοςαυτός να σας... επικοινωνήσει το

Νέο Πρόγραμμα της Νέας ΕΡΤ!

Εν πρώτοις το νέο κανάλι θα εκπέμψει στη συχνότητα 4-2-1, η τηλεόραση, και 5-3-2, το ραδιόφωνο. Τις προσλήψεις και τους διορισμούς στο νέο Ιδρυμα δεν θα τις κάνουν τα τρία κόμματα, ώστε να αποφευχθούν τριβές της ΔΗΜΑΡ με τον κ. ΦαήλοΚρανιδιώτη, αλλά τσόζεν ουράνια σώματα που θα επισκεφθούν πρώτη φορά αυτόν τον πλανήτη.
Τη νομική υπόσταση της νέας ΕΡΤ επεξεργάσθηκαν μαζί ο κ. Μανιτάκης (ώστε οιεπόμενες απολύσεις να είναι εξασφαλισμένες) με τον κ. Ρουπακιώτη (ώστε όποιος έχει αντίρρηση να διαπράττει έγκλημα γνώμης).
Ομως, ας μη μακρηγορώ, ας μην σας κρατώ σε αγωνία, ιδού το πρόγραμμα:

06.00 πρωινή: Επαρση της σημαίας, ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παιανίζει ημπάντα της Μπούντεσμπανκ.
06.03: Εορτολόγιο: «Της Αγίας Τρόικας». Η εν λόγω εορτή καθίσταταικαθημερινή και εθελοντικώς υποχρεωτική. Θα εορτάζεται 365 εργάσιμες μέρες τον χρόνο και στα δίσεκτα η 366η θα είναι αργία.

ΕΡΤ: ΤΗΣ ΕΡΙΞΑΝ «ΜΑΥΡΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1



Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Ολα ήταν προσχεδιασμένα, προκαθορισμένα, προμελετημένα και προσυμφωνημένα.

Το ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο, και όλα τα Μνημόνια, η ΝΔ που υπέγραψε τα επόμενα Μνημόνια και συμφώνησε αναδρομικά με το πρώτο (σ.σ.: είδαμε όλοι τον κ. Σαμαρά να αναφωνεί εκείνο το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος» κάνοντας την αυτοκριτική του που δεν το ψήφισε), η ΔΗΜΑΡ που συγκυβερνά με τους προηγούμενους συμβάλλοντας σαν «Αριστερά της ευθύνης» που είναι στην προώθηση της πολιτικής των Μνημονίων, έχουν προδιαγράψει τη διάλυση των πάντων. Η ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή. Συγκεκριμένα:
Ηδη από τις 22 Νοέμβρη 2010, στο λεγόμενο «Επικαιροποιημένο Μνημόνιο» (σελίδες 39, 57, 58) έχουν συμπεριλάβει την ΕΡΤ σε ένα μακρύ κατάλογο «λουκέτων». Το «λουκέτο» αφορά σε εκείνες τις κρατικές επιχειρήσεις για τις οποίες, όπως αναφέρεται στο κείμενο της «δεύτερης επικαιροποίησης» του Μνημονίου,

ΤΣΟΜΣΚΙ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΡΟΛΟ

Για το μέλλον της δημοκρατίας, τις αγκυλώσεις της στην Ευρώπη της κρίσης και στις ΗΠΑ αλλά και την ανεπιστρεπτί μετατόπηση του κέντρου βάρους από την πολιτική στην οικονομία στην ευρωπαϊκή ήπειρο μίλησε ο Νόαμ Τσόμσκι σε ειδική εκδήλωση στη Βόννη.

Στη διάλεξή του στο Global Media Forum της DW στη Βόννη, ο Αμερικανός πολιτικός φιλοσόφος και ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι, μίλησε στη σκιά της ευρωκρίσης και των διαδηλώσεων στην Τουρκία αλλά και με φόντο την επίσκεψη Ομπάμα στο Βερολίνο, σχολιάζοντας «όλα εκείνα τα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά καταλήγουν τελικά να γίνονται ψιλά γράμματα».

Αυτό το δάσος ανήκει σε όλους (λόγος υπέρ ΕΡΤ)



Άρης Μαραγκόπουλος 
Όσοι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Εμπειρίκος και ο Σαχτούρης, όσοι αγνοούν τον Νίκο Καρούζο, όσοι δεν τρελαίνονταν με το Τρίτο πρόγραμμα του Χατζιδάκι, όσοι χασμουριούνται με εκπομπές όπως τον «Εξάντα», το «Παρασκήνιο» ή το «Άξιον Εστί», ή τις εκπομπές για τα εικαστικά της Ζαχαροπούλου, όσοι αγνοούν τον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όσοι δεν έριξαν ποτέ τους μια ματιά στο πολυτιμότατο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ, όσοι ουδέποτε άκουσαν μια συναυλία των εξαίρετων μουσικών συνόλων της, όσοι ουδέποτε χάρηκαν μια ταινία που κανένα άλλο κανάλι δεν διενοείτο να παίξει, όσοι ποτέ τους δεν διάβασαν ένα βιβλίο της προκοπής, δεν άκουσαν μια μουσική της προκοπής, δεν είδαν μια ταινία της προκοπής, όλοι αυτοί (και είναι πολλοί στη μεταμοντέρνα Ελλάδα του life-styly χυλού) ξέρουν μόνο τη Μπίλιω Τσουκαλά και τις (α)διάφορες Σαλαγκούδη. Ξέρουν έστω τα δελτία ειδήσεων που, δικαιολογημένα συχνά δεν τους άρεσαν, αφού κατευθύνονταν από το εκάστοτε κυβερνητικό επιτελείο.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ !...


Με την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι επιχειρεί να περάσει τη διαδικασία εφαρμογής του μνημονίου στη φάση του αυταρχισμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την τακτική του σοκ και να επιδείξει πυγμή, ώστε να εκμεταλλευτεί την τάση ενός μέρους της κοινωνίας να σαγηνεύεται από τον ηγέτη με το “σιδερένιο χέρι” σε περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι σε καιρούς αναταραχής και φόβου, ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης, κυρίως τα συντηρητικότερα τμήματά της, βρίσκουν καταφύγιο στον “ηγέτη”, σε εκείνον που έχει τη δύναμη να επιβάλλει την τάξη, έστω και με οδυνηρό τρόπο. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να σπείρει το φόβο και στη συνέχεια να εμφανιστεί ως η ηγεσία με το "σιδερένιο χέρι".
Το έδειξε πρώτη φορά με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών πριν καλά-καλά αποφασίσουν να απεργήσουν, το κάνει τώρα και με την ΕΡΤ και βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι έχει σκοπό να κλιμακώσει αυτήν την τακτική.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 6ΜΜ


Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ οργανώνουν στις 6 το απόγευμα έξω από το Ραδιομέγαρο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και το αποτέλεσμα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών δεν έδωσαν καμιά ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που προκάλεσε η επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία απαιτεί την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία, εκτός από την ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τις δημόσιες επιχειρήσεις, την περιουσία και το μέλλον τους.
«Ο αγώνας μας είναι αγώνας που αφορά πρωτίστως στη Δημοκρατία που βάναυσα, αυταρχικά και ετσιθελικά παραβιάζει η Εκτελεστική Εξουσία.