Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ελβετοί, Ένας Λαός Εξωγήινων;


Ιστορία. Η Ελβετία είναι μια συνομοσπονδία 26 ομόσπονδων κρατιδίων - καντονιών (26 αυτόνομα, 3 ημιαυτόνομα) και έχει πληθυσμό 7,8 εκατομμύρια κατοίκους. Τα τρία πρώτα καντόνια ενώθηκαν το 1291 και η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1499 κι απέκτησε τα σημερινά της εθνικά σύνορα το 1815, μετά από το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων. Χρειάστηκαν δηλαδή συνολικά 524 χρόνια διαρκών αγώνων, γεγονός που έκανε τους Ελβετούς να θεωρούνται, επί αιώνες, ο πιο σκληροτράχηλος πολεμικός λαός της Ευρώπης και να κατατάσσονται, ως περιζήτητοι μισθοφόροι, στην υπηρεσία ξένων ηγεμόνων. Την ίδια αυτή περίοδο πέτυχαν και την περίφημη ελβετική ουδετερότητα και δύο αιώνες διαρκούς ειρήνης. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει ελβετικό έθνος, με την κλασική έννοια του όρου. Ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται από 65% Γερμανούς, 18% Γάλλους, 10% Ιταλούς (και περίπου 7% άλλες μειονότητες και μετανάστες), που συμβιώνουν ειρηνικά μεταξύ τους επί αιώνες. Ουσιαστικά, οι μόνοι εμφύλιοι πόλεμοι που γνώρισε ήταν οι θρησκευτικοί (μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών).

Φυσικό αέριο και «αέρας φρέσκος»


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίου και, φυσικά, ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας του «TAP», ποζάρουν πανευτυχείς μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας» για τη διέλευση του αγωγού από την Ελλάδα.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να σκιάσουμε τοχαρούμενο πάρτι της κυβέρνησης, αλλά επειδή πολλά ακούγονται για τα οφέλη που θα έχει ο ελληνικός λαός από αυτή τη συμφωνία, έχουμε την εξής απορία:

Στο Αζερμπαϊτζάν, που δεν είναι απλώς χώρα διέλευσης όπως η Ελλάδα, αλλά χώρα παραγωγής του φυσικού αερίου, γιατί τα 10 εκατομμύρια των κατοίκων του ζουν στην ανέχεια, το 52% του πληθυσμού του ζει επισήμως κάτω από το όριο της φτώχειας και όσο φυσικό είναι το αέριό του, άλλο τόσο «φυσική» είναι η διαφθορά που βασιλεύει μεταξύ εκείνων που λυμαίνονται το φυσικό αέριο;