Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Οι θυρωροί των πολυεθνικών. Του Άρη Χατζηστεφάνου


Οι επιχειρηματίες της πάλαι ποτέ «ισχυρής Ελλάδας», από τον Μυτιληναίο και τον Βγενόπουλο μέχρι και τον κραταιό Μπόμπολα, μετατρέπονται σταδιακά σε «ορντινάτσες» των ξένων κολοσσών που θέλουν να εξαγοράσουν όλη τη χώρα.

Πόσο διαφορετικός πρέπει να φάνταζε ο παγωμένος αέρας της Μόσχας στον Τζέφρι Σακς. Η προηγούμενη μεγάλη αποστολή, για το αγαπημένο παιδί του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ το 1985, τον είχε φέρει αντιμέτωπο με τη μολυσμένη ατμόσφαιρα και την έλλειψη οξυγόνου στην Λα Παζ της Βολιβίας. Τότε όμως τα είχε καταφέρει. Εφάρμοσε σε πειραματικό επίπεδο τη θεραπεία σοκ την οποία αργότερα θα δοκίμαζε το ΔΝΤ σε όλο τον κόσμο: Μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίαςσε συνδυασμό με απάνθρωπα μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» που μετριούνται σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Δικαίωση: Ένοχη η ΟΙΚΟΜΕΤ για το δολοφονικό βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα


του Αντρέα Πετρόπουλου
Ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα καταλόγισε στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ με χθεσινή του απόφαση τοΜονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, επιδικάζοντας στην εταιρεία το ποσό των 250.000 ευρώ. Μάλιστα, από τα χρήματα αυτά, τα 80.000 ευρώ είναι άμεσα καταβλητέα.
Κόλαφος η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την εταιρεία που καλείται να καταβάλει 250.000 ευρώ, τα 80.000 άμεσα

Η χθεσινή απόφαση είναι η πρώτη (δικαστική) νίκη της Κωνσταντίνας Κούνεβα σε βάρος των εργοδοτών της, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ευθαρσώς τις ευθύνες της εταιρείας. Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ (εργολάβος εταιρεία καθαρισμού των σταθμών του ΗΣΑΠ) φέρει ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κ. Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008.

«Εγώ θα είμαι εκεί»


«Ονομάζομαι Στέλιος Κυμπουρόπουλος και έχω την ηλικία των 28 χρονών (παρά λίγων ημερών). Είμαι ένας νέος ειδικευόμενος ψυχίατρος, είμαι ένας μεταπτυχιακός φοιτητής, είμαι ερευνητής, είμαι υποστηρικτής, και με κάθε τρόπο, προαγωγός των ανθρώπινων δικαιωμάτων… και τέλος είμαι ένας άνθρωπος με σοβαρή κινητική αναπηρία.

Παραπάνω περιγράφω εν συντομία τα όσα είμαι. Κανείς δε ξέρει όμως τα πόσα θέλω να γίνω, τα πόσα μπορώ να φτάσω, τα πόσα αξίζει να κάνω. Ούτε εγώ έχω κάποια απάντηση! Το μόνο που γνωρίζω είναι πως σε σύντομο χρονικό διάστημα δε θα μπορώ να είμαι τίποτα. Ένας άνθρωπος χωρίς όνειρα δεν είναι άνθρωπος. Ένας άνθρωπος χωρίς στόχους δεν είναι άνθρωπος. Ένας άνθρωπος χωρίς ελπίδα δεν είναι άνθρωπος. Ένας άνθρωπος χωρίς αύριο δε ζει! Θέλω να ζω όμως σε μια Ελλάδα που έχει αξίες που μπορεί να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Δεν έχει σημασία αν φάμε ακόμα μια ημέρα καλό φαγητό, όταν πολλοί συνάνθρωποί μας τρώνε ψίχουλα ή ό,τι βρουν σε συσσίτια και ανοιχτόκαρδους ανθρώπους… σύντομα εκεί θα καταλήξουμε οι περισσότεροι! Δεν έχει αξία αν δουλέψουμε μια μέρα περισσότερο, αφού είτε το 27% των συμπολιτών μας δε δουλεύει είτε και να δουλεύει κάποιος σήμερα, αύριο ο μισθός του δεν θα είναι αρκετός για τα καθημερινά απαραίτητα αγαθά. Και το ερώτημα γεννιέται: γιατί συμβαίνει αυτό;

Ωκεανός εξαιρέσεων: Η περίπτωση του Κώστα Σακκά. Των Χ. Κούκη & Α. Βραδή

Όλα κινούνται με ταχύτητα φωτός, εκτός από την δικαιοσύνη στην περίπτωση του Κώστα Σακκά: Η απεργία πείνας του αναρχικού αφορά την ιστορία της παράνομης κράτησής του, μία ιστορία που δεν θα γινόταν πιστευτή κάποια χρόνια πριν. Τι μπορεί να χωρέσει μέσα σ’ ένα μήνα; Η 4η Ιουλίου σηματοδοτεί την συμπλήρωση ενός μήνα από τη μέρα που ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας απαιτώντας να μπει τέλος στην κράτησή του. Ο 29χρονος αναρχικός συνελήφθη στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2010 και κρατείται έκτοτε στις φυλακές χωρίς να έχει εκδικαστεί η υπόθεσή του. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η προφυλάκιση μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες, ή 30 μήνες σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις. Την 4η Ιουνίου, οπότε και συμπληρώθηκε νομικά ο μέγιστος χρόνος προφυλάκισης του Σακκά, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την χρονική επέκτασή της για ακόμα 6 μήνες.

Με αποχή απαντούν στα περί μετάταξης οι δημοτικοί αστυνομικοί


Την αποχή των δημοτικών αστυνομικών από οποιαδήποτε εργασία το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουλίου, αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ενδεχόμενη μετάταξη των συνολικά 4.000 μελών της δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛΑΣ, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, από τις 12:00 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Αντιδρώντας στα σχέδια περί μετάταξης των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Σάββατο στις 11:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου της Αθήνας.

Ανακοίνωσε επίσης την προκήρυξη στάσης εργασίας την Δευτέρα 8 Ιουλίου για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση των εργαζομένων στην Πλατεία Καραϊσκάκη στις 12:30 το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Vprc: Μεγάλη πτώση ΔΗΜΑΡ, μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%

Η μεγάλη πτώση της ΔΗΜΑΡ και η αποδοκιμασία της κυβέρνησης είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά από την νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Vprc για το tvxs.gr, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αποχώρηση του Φ. Κουβέλη από την τρικομματική. Από την πτώση της ΔΗΜΑΡ μοιάζει να ευνοείται η ΝΔ, παρ' ότι χάνει από τη Χρυσή Αυγή η οποία σημειώνει οριακή άνοδο, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να συγκρατήσει την -μέχρι πρότινος ελεύθερη- πτώση του. Από τα υπόλοιπα ευρήματα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης ξεχωρίζουν η παρακολούθηση της διαδικτυακής ΕΡΤ από ένα πολύ σημαντικό αριθμό πολιτών (1.650.000 εκτιμάται με την αναγωγή στον πληθυσμό) καθώς και η πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας των ερωτηθέντων ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές και επομένως η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι μόλις το 9% δηλώνει ικανοποιημένο από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης μεταδίδονται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα από 15 site. Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

«Ξεχάστε το κούρεμα. Μόνη λύση η λιτότητα και νέο χαράτσι στα ακίνητα»


Μήνυμα από το Βερολίνο του Γερμανού «σοφού» Π.Μπόφινγκερ..

Αποκαλυπτική των πραγματικών γερμανικών προθέσεων, είναι η συνέντευξη του αποκαλούμενου ''σοφού'' και εκ των γκουρού της οικονομικής σκέψης στη Γερμανία Π. Μπόφινγκερ, στην εφημερίδα Berliner Zeitung.
O κ. Μπόφινγκερ, που θεωρείται ότι εκφράζει τις θέσεις του γερμανικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για ένα νέο κούρεμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο.
Θεωρεί ότι ένα κούρεμα θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη αφού μετά όλες οι χώρες του Νότου θα ζητούσαν κάτι ανάλογο ενώ θα κατέγραφαν και μεγάλες απώλειες οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο κ. Μπόφινγκερ έριξε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα του ευρωομολόγου, με τη διαφορά όμως ότι θα πρόκειται για ένα ευρωομόλογο όπως ακριβώς το θέλουν οι Γερμανοί, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. 'Ενα ευρωομόλογο που ούτε ''μαξιλάρι ασφαλείας'' θα συνιστά για τις χώρες του Νότου ούτε θα έχει αναπτυξιακή στόχευση.

Το Δημόσιο παραμένει εκκρεμότητα με την τρόικα

Νέα συνάντηση σήμερα, παρότι χθες συζητήθηκε το «τελικό σχέδιο». Η τρόικα απέρριψε την υπαγωγή των μετατάξεων 5.000 εκπαιδευτικών στην κινητικότητα και ο αριθμός αναμένεται να καλυφθεί από εργαζομένους στους ΟΤΑ.

Της Εύας Καραμανώλη

Νέο «ραντεβού» για σήμερα το μεσημέρι στις 12 έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να «κλειδώσει» το τελικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, καθώς ούτε χθες κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, παρά τις πολύωρες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σημείο αιχμής στις χθεσινές συζητήσεις αποτέλεσε η «στροφή» που έκαναν οι εκπρόσωποι των πιστωτών ως προς τον συνυπολογισμό των μετατάξεων 5.000 εκπαιδευτικών στον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπό την πανουργία της Iστορίας


Η μακροημέρευση του σχήματος Σαμαρά - Βενιζέλου και η μερική έστω ευόδωση των διακηρυγμένων στόχων του (σταθεροποίηση, επανεκκίνηση της οικονομίας με εθνικό «μνημόνιο», διαγραφή - επιμήκυνση του «επίσημου» χρέους, απαγκίστρωση από τα μνημόνια), δυστυχώς σ’ ένα αυτοϋπονομευμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον, προϋποθέτει υποχρεωτικά κάτι. Ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος, τέλος. Τίνος το τέλος; Το τέλος των κομμάτων που το απαρτίζουν τουλάχιστον όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το τέλος ειδικά του ΠΑΣΟΚ, έστω ένα τέλος δίχως τελεία. Η γαλήνη, όπως είδαμε στην ορκωμοσία, επέστρεψε στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου έπειτα από μια μακρά περίοδο μελαγχολίας και διαταραχής μόνο γιατί συμφιλιώθηκε με τη φορά των πραγμάτων και κατάλαβε, σε αντίθεση με άλλους, ότι δεν είναι καλό για τον τόπο ένα σχήμα να αυτοεξαπατάται και να παριστάνει ότι είναι κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι πραγματικά είναι ή απ’ ό,τι η πανουργία της ιστορίας και η τρόικα - μοίρα το έκανε να είναι.

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας τη Δευτέρα


Παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο.
Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους σε συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014. Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις».
«Σε μια χώρα που η ανεργία έχει φθάσει στο 30% και των νέων στο 60%, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σταδιακά καταργούνται, προωθούνται νέα μέτρα για μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας» προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ 17 νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών στο Κάιρο - Ετοιμος να επέμβει ο στρατός

Στα πρόθυρα μιας εμφύλιας διένεξης βρίσκεται το Κάιρο. Αιματηρές συμπλοκές σημειώνονται ανάμεσα σε διαδηλωτές, στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι αντίπαλοι του Μόρσι. Με επέμβαση προειδοποιεί ο στρατός

Σε 17 ανήλθαν οι νεκροί σήμερα στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, την ώρα που οι υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαμαρτύρονταν για την ανατροπή του από τον στρατό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η κρατική τηλεόραση δεν διευκρίνισε περαιτέρω. Εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι.

Ο Αντόνιο Γκράμσι και ο φασισμός


Σπύρος Μαρκέτος

[1] H ανακοίνωση που ακολουθεί δεν εστιάζει στις ενδεχόμενες χρήσεις του Γκράμσι σήμερα, μολονότι παρεμπιπτόντως εξυπονοεί κάποιες από αυτές. Θέλει απλώς να αναπλάσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο συγκροτείται η γκραμσιανή σκέψη, ώστε ν’ αναδείξει μέσα από ένα είδος αρχαιολογίας κάποιες σχέσεις της μ’ αυτό. Αναμφίβολα η ανάγκη κατανόησης κι αντιμετώπισης του φασισμού καθοδηγεί βασικές προβληματικές αυτής της σκέψης· μάλιστα αρκετές γκραμσιανές έννοιες, από την ηγεμονία ως τον πόλεμο θέσεων, διαμορφώνονται ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Ο Γκράμσι δεν είναι ενατενιστικός στοχαστής· αναπτύσσει μια φιλοσοφία της πράξης με στοχεύσεις κατεξοχήν πολιτικές. Η σκέψη του αναπτύσσεται με βάση τα δεδομένα του καιρού του· αν αργότερα, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, γίνεται μια εξαιρετικά γόνιμη διανοητική μήτρα για την ανάπτυξη του “δυτικού μαρξισμού”, πάντως ο ίδιος ο Γκράμσι ανήκει σ’ αυτό που χαρακτηρίστηκε “μια ήδη μακρινή εποχή της ευρωπαϊκής σκέψης”.[2] Το έργο του απαντά στα πολιτικά και διανοητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σοσιαλιστές της Δεύτερης Διεθνούς, κεντρικό από τα οποία είναι η προσαρμογή του μαρξιστικού corpus ιδεών σε κοινωνίες που εν πολλοίς παραμένουν αγροτικές, και από αυτή την άποψη συμπορεύεται σε μεγάλο βαθμό με κείνο του Λένιν. Ωστόσο η Ιταλία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά από τη Ρωσία· φιλοξενεί ένα νέο πολιτικό φαινόμενο, τον φασισμό, κι εδώ ο λίγο μεγαλύτερος του Γκράμσι, Μουσσολίνι, επιβάλλει το πρώτο φασιστικό καθεστώς της ιστορίας.

Γιατί δεν καταθέσαμε πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ


Συνέντευξη του Θεόδωρου Δρίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ; Επέλεξε μια διαδικασία που δεν είθισται. Μήπως αυτό δημιουργεί μια απαξία στη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ;

Ευτυχώς δεν είθισται. Αντίθετα, η στάση μας θα ενισχύσει το κύρος αυτών των διαδικασιών, και άρα τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. Υπάρχει μια παράδοση στις επιτροπές προανακριτικού χαρακτήρα στη Βουλή, να τελειώνουν με τη λογική ότι το ένα κόμμα καταθέτει ένα πόρισμα, το άλλο κόμμα καταθέτει ένα άλλο πόρισμα και ούτω καθεξής, ενώ τελικά υπάρχουν 3-4 διαφορετικά πορίσματα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όσο και αν είναι αντιφατική η ρύθμιση, συνταγματική και νομική, σχετικά με την έρευνα ποινικών ευθυνών για πρώην ή νυν υπουργούς, οι βουλευτές δεν παύουν να είναι ρητά και κατηγορηματικά δεσμευμένοι να λειτουργήσουν ως οιονεί ανακριτές.