Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κατατέθηκε το Πολυνομοσχέδιο-μαμούθ

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το συνολικό ποσό των 6,8 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup της Δευτέρας.

Με το πολυνομοσχέδιο που αποτελείται από 108 άρθρα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των απολύσεων στο Δημόσιο, εντάσσεται ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο φόρος πολυτελείας, τα μέτρα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ (επιστροφές από τις κλινικές κ.λπ.), ενώ περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση στο πλαφόν αποζημίωσης δημοσίων υπαλλήλων, που αφορά τους απολυμένους της ΕΡΤ. Εμπεριέχονται επίσης διατάξεις για την τροποποίηση είσπραξης δημοσίων εσόδων και ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Τσίπρας: «Νέρωνες» οι Σαμαράς – Βενιζέλος


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/FosPhotos

Εμείς το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι το χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια και όχι το χρέος απέναντι στη διεθνή τοκογλυφία, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η ετοιμόρροπη μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα πέσει με πάταγο. «Ο πολιτικός σας χρόνος τελείωσε» διεμήνυσε. Κόντρα για την ομιλία Τσίπρα προέκυψε μεταξύΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.
«Ξέρουμε ότι θα μας απειλήσουν. Ξέρουμε ότι θα μας πουν ότι θα σας κόψουμε τη χρηματοδότηση. Θα πυροβολήσετε τα πόδια σας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Η χρηματοδότηση πηγαίνει κατευθείαν για να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια. Και κυρίως το λέμε στην κ. Μέρκελ που έχει εκλογές. Και βεβαίως εκεί δεν έχει αντίπαλο. Εδώ είναι ο αντίπαλός της. Εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αντίπαλός της».

Απεργίες πείνας στην Ελληνική Δημοκρατία, της Άντας Ψαρρά

Η επιλογή αυτής της μορφής πολιτικής διαμαρτυρίας έχει μεγάλη παράδοση στη χώρα μας. Τα αιτήματα έχουν πάντα σχέση με τον σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων, τη νομική μεταχείριση αλλά και τις συνθήκες κράτησης

Από το ημερολόγιο του, μέχρι θανάτου, Ιρλανδού απεργού πείνας Μπόμπι Σαντς: "5.3.1981. Αγνοώ τη θέα της τροφής που μου βάζουν μπροστά στα μάτια μου, καθημερινά. [...] Πιστεύω ότι η υλική τροφή δεν είναι αρκετή για να ζήσει ο άνθρωπος για πάντα και με ξαλαφρώνει το γεγονός πως θα βρω υπέροχη τροφή εκεί πάνω αν την αξίζω. Και μετά κολλάω στην τρομακτική ιδέα ότι εκεί πάνω δεν τρώνε...»
Οι απόπειρες «αυτοκτονίας σε αργή κίνηση» έχουν μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα και πάντα με αιτήματα που έχουν άμεση σχέση με τον σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων των κρατουμένων και φυσικά με τη νομική τους μεταχείριση αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στα διάφορα κέντρα κράτησης. 

«Μάθε Εργάτη Πως» ταινία μικρού μήκους

Επανέρχεται ο φόρος πολυτελείας !!! Για μεγάλου κυβισμού ΙΧ, πισίνες και σκάφη

Θα γεμίσουν και πάλι οι μάντρες αυτοκινήτων με πολυτελή ΙΧ ,
αφού επανέρχεται από εφέτος και όχι από το 2014 ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» σε αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών. Ωστόσο οι φόροι «πολυτελείας» δεν σταματούν εκεί αφού στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι πισίνες, αεροσκάφη, ενώ επανέρχεται ξανά το θέμα της επιβολής φόρου και στα σκάφη αναψυχής.
Αρχικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνέδεαν την επαναφορά του φόρου πολυτελείας ένα χρόνο νωρίτερα με την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Ωστόσο ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» αποσυνδέθηκε από την πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για την οποία αναμένεται η απάντηση της Τρόικα εντός της εβδομάδας.
Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού
Ο νέος φόρος όσον αφορά τα αυτοκίνητα θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και ηλικίας ως 10 ετών. Επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος κάθε χρόνο.

Ένα Συνέδριο διαφορετικό από τα άλλα…


του Γιώργου Μπαλάφα*

Γιατί ένα ιδρυτικό συνέδριο καταμεσής του καλοκαιριού; Τι σημαντικό καλούνται να αποφασίσουν οι περίπου 3.600 σύνεδροι από όλες τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, ένα από τα πολυπληθέστερα συνεδριακά σώματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς;

Η απάντηση είναι ήδη γνωστή και συζητιέται εδώ και ένα μήνα στις προσυνεδριακές μας συνελεύσεις. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αριστερού κινήματος που ένα κομματικό συνέδριο πραγματοποιείται όχι για να εξηγήσει τα αίτια μιας εκλογικής ήττας – συνέβησαν και τέτοια στο παρελθόν – ή να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, αλλά για να προετοιμάσει την πορεία της Αριστεράς προς την κυβερνητική εξουσία. Η μετάβαση από την εκλογική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ένα ενιαίο κόμμα της σύγχρονης , ριζοσπαστικής Αριστεράς, πολυτασικό και δημοκρατικό, σε ένα κόμμα των μελών , όπως συνηθίζουμε να το λέμε, είναι το διακύβευμα αυτού του συνεδρίου.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έρχεται – γεννιέται σε λίγες ημέρες – όχι για να μοιράσει τα φιλέτα της κυβερνητικής εξουσίας ή να υποσχεθεί κατά τα πρότυπα της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης όσα δεν πρόκειται να κάνει, ούτε για να αναλάβει με την μέθοδο της ανάθεσης εργολαβικά να σώσει την χώρα.

Πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ η ενσωμάτωση διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς

http://www.efsyn.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι ιδεολογικό και πολιτικό εγχείρημα που δεν εκπορεύεται από το Μνημόνιο καθώς η δέσμευση για μείωση κατά 150.000 έχει καλυφθεί με τη συνταξιοδότηση 120.000 υπαλλήλων και αναμένεται το 2014 να έχει ξεπεραστεί ο στόχος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Φώτη Παπούλια

«Οι επισκέψεις της τρόικας έχουν μετατραπεί σε επαναλαμβανόμενο θεατρικό δρώμενο» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Γ. Σταθάκης, προσθέτει ότι «η έξοδος από τον φαύλο κύκλο απαιτεί ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής» και επιμένει ότι «το νέο κούρεμα θα γίνει αναγκαστικά επειδή το χρέος παραμένει μη βιώσιμο».
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ, αναφερόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, το χαρακτηρίζει «το βήμα που θα του δώσει την απαιτούμενη δυναμική προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική πολιτική λύση στις επόμενες εκλογές» και θεωρεί πλεονέκτημα το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματώσει και έχει ενώσει διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς». Προβλέπει ότι η κυβέρνηση «είναι αδύνατο να ολοκληρώσει την τετραετία» και αναφερόμενος στις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ λέει ότι «ο πολιτικός διάλογος στις συνθήκες αυτές θα ήταν επίπλαστος».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ


Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου επισκέφτηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά προκειμένου να συναντήσουν τον κρατούμενο απεργό πείνας κ. Σακκά, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής τους αποστολής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Σακκάς βρίσκεται σε απεργία πείνας για 36η ημέρα.

Σε ανακοίνωση τους οι “Γιατροί του Κόσμου”, αναφέρουν:

“Συναντήθηκαν τόσο με τους θεράποντες γιατρούς του απεργού όσο και τον Διευθυντή της κλινικής που έχουν την ιατρική ευθύνη του απεργού Σακκά. Οι τελευταίοι εξέφρασαν και τεκμηρίωσαν τους φόβους τους για ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Σακκά και ιδιαίτερα το φόβο για οξύ καρδιακό επεισόδιο.
Η προσπάθειά μας να συναντήσουμε τον απεργό πείνας συνάντησε την άρνηση του αξιωματικού υπηρεσίας της φρουράς, παρά το γεγονός της σύμφωνης γνώμης των θεράποντων ιατρών αλλά και του απεργού πείνας.

ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ ΑΠΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για εάν ο καταζητούμενος πρώην σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Έντουαντ Σνόουντεν, αποδέχθηκε τελικά την προσφορά πολιτικού ασύλου της Βενεζουέλας.

Αρχικά, ο ρώσος βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Κρεμλίνο και προεδρεύει της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Δούμας διεμήνυσε μέσω Twitter πως ο Σνόουντεν αποδέχθηκε την πρόταση της Βενεζουέλας.
Ωστόσο, πριν από λίγα λεπτά το επίμαχο Tweet διαγράφηκε.
Ακολούθησε νέο Tweet από τον κ. Πουσκόφ, μέσω του οποίου απέδιδε τις πληροφορίες για άσυλο στον Σνόουντεν σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, είχε εξάρει τις ενέργειες του Σνόουντεν, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να τον «προστατέψει».

«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ», ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση αν αυτό κατατεθεί στη Βουλή με ξεχωριστά άρθρα άφησε την Τρίτη ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα επικριτικές απόψεις τόσο για τη λειτουργία της κυβέρνησης Σαμαρά όσο και για το ίδιο του το κόμμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε το μέτρο της κινητικότητας «βλακώδες»! «Βλακώδης η κινητικότητα αν επρόκειτο μόνο για κινητικότητα δεν αποφέρει κανένα οικονομικό κέρδος, πρόκειται όμως περί διαθεσιμότητας» τόνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος μάλιστα προσέθεσε: «Εχω την αίσθηση ότι δεν ερωτήθηκαν οι Μιχελάκης και Δένδιας».

«Λενε ότι όσοι είναι με ΑΣΕΠ δε θα φύγουν, τότε το 80% των δημοτικών αστυνομικών δεν θα φύγουν εφόσον είναι με ΑΣΕΠ, οι υπόλοιποι είναι 50αρηδες που μπήκαν όταν δε υπήρχε ΑΣΕΠ» σημείωσε ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος επιφυλάχθηκε για το αν θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ


Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «θα πέσει και μάλιστα με πάταγο και τότε θα έρθει η ώρα που μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που δίνουν ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο και θα προστατεύσει την εργασία» έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ,μιλώντας σήμερα στο εργατικό κέντρο Χαλκίδας.

Δύο δεσμεύσεις ανέλαβε ο κ. Τσίπρας, τις οποίες, όπως είπε, θα τις εκπληρώσει με βάση το σχέδιο που ήδη έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, είπε, σχεδιάζουμε δύο πράγματα: Πρώτον ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα αφορά την ευρύτερη αυτή περιοχή που περικλείεται στο τρίγωνο Σχηματαρίου – Θήβας – Χαλκίδας, σε μία περιοχή που μπορεί να είναι αναπτυξιακός πυλώνας για τη χώρα. Εδώ, πρόσθεσε, έχουμε εργοστάσια που μπορεί να είναι βιώσιμα, που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά, όχι βεβαίως για να παίζουν κάποιοι κερδοσκοπικά παιχνίδια και να βγάζουν εκατομμύρια, αλλά για να μπορούν οι οικογένειες να ζουν με τον μόχθο τους.

Ανακοίνωση του Δημάρχου Ζωγράφου Κωνσταντίνου Καλλίρη για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης


Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση οδηγεί σε κοινωνική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ολόκληρες ομάδες πληθυσμού πλήττονται γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Παράλληλα θεσμοί και θεσμικές κατακτήσεις ετών αμφισβητούνται και τελικά καταργούνται.

Ένας κορυφαίος θεσμός, η τοπική αυτοδιοίκηση, με τις πρόσφατες αποφάσεις απομείωσης του ανθρώπινου δυναμικού της, με την κατάργηση υπηρεσιών μεγάλης κοινωνικής οφέλειας και προστασίας των πολιτών, όπως αυτές της δημοτικης αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, οδηγείται βαθμιαία σε ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου της. Οι άδικες και παράλογες οριζόντιες περικοπές αφυδατώνουν την αυτοδιοίκηση και την περιορίζουν σε ένα ρόλο παθητικού αποδέκτη και διεκπεραιωτή γραφειοκρατικών μόνο υποθέσεων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμία πολιτική οικονομίας κλίμακας ,καμία λογιστική αλχημεία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε απλούς αριθμούς, όση εξοικονόμηση κι αν προκαλέσει , δεν είναι δυνατό να ισοσκελίσει την απώλεια του τεράστιου κοινωνικού κεφαλαίου που χάνει το κοινωνικό σύνολο από τη συρρίκνωση της αυτοδιοίκησης.