Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: Για ποιους λόγους έγραψα το άρθρο για τον ΣΥΡΙΖΑ


Σε άρθρο στους New York Times που προκάλεσε αίσθηση, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, υιός του θρυλικού οικονομολόγου που συνεχίζει την κληρονομιά του πατέρα του με μελέτες για την οικονομική ανισότητα, έγραφε με τον Γιάννη Βαρουφάκη ότι «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα».


Οπως εξηγεί σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή», «αυτό που θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι μόνο ένα κόμμα που είναι υπέρ της Ευρώπης, αλλά αποφασισμένο να αλλάξει την πολιτική της, μπορεί να ελπίζει ότι θα το καταφέρει. Δεν υπάρχει λύση που απλώς να ακολουθεί τις ακόμη πιο καταστροφικές απαιτήσεις της τρόικας. Είναι προφανές ότι η τρόικα βρίσκεται σε αρπακτική διάθεση, δεν προωθεί την ανάκαμψη στην Ελλάδα, απλώς προσπαθεί να μαζέψει όσα περισσότερα μπορεί από χρέη που κατά τα άλλα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, είναι ξεκάθαρο αυτό».

Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του μπορεί να συμβάλει στο να αλλάξει η πολιτική της Γερμανίας. «Αυτός είναι ο τελικός σκοπός, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πεισθεί να ακολουθήσει διαφορετική πορεία. Μόνο μια αλλαγή πολιτικής εντός της Γερμανίας θα σώσει την Ευρώπη». Πιστεύει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα σταθεροποίησης στις οικονομίες της περιφέρειας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σε τέσσερις τομείς: στο δημόσιο χρέος, τις τράπεζες, την κατάρρευση των επενδύσεων και τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κατέγραψε το τανκ…

Ο Albert Coerant, ο άνθρωπος που κατάφερε να κινηματογραφήσει την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο το 1973, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή που μας πέρασε.
Ο Βέλγος δημοσιογράφος εργαζόταν τότε ως απεσταλμένος της βελγικής και ολλανδικής τηλεόρασης.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung για την επίσκεψη Σόιμπλε, τις αποζημιώσεις, τον Μ. Γλέζο

Εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο Γερμανός και οι Έλληνες», αφιερωμένο στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα την Πέμπτη δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η Αθήνα εξοπλίζεται για την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τα παλιά αιτήματα για τις αποζημιώσεις. Ο γερμανός υπουργός πηγαίνει εκεί υπερασπιζόμενος το δίκαιο του χρηματοδότη και της ανησυχιας για τα χρήματά του», σημειώνει το άρθρο.

Η εφημερίδα ξεκινά το δημοσίευμα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσης της «Καθημερινής» και του Σκάι και ξανά τίθεται το ερώτημα κατά πόσο επιθυμητοί είναι οι ξένοι πολιτικοί. Η συντριπτική πλειοψηφία, της τάξης του 87%, χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ στη δευτερη θέση έφεραν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 82%.

Η FAZ αναφέρεται και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» με τον τίτλο «Ο σκληρός άνδρας από το Βερολίνο έρχεται στην Αθήνα», που σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα οι συντέκτες του άρθρου «εκμηδενίζουν» τον Σόιμπλε.

Αντισυνταγματικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο


Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos

Αντισυνταγματικές κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Παράλληλα, κάνει παρατηρήσεις σχεδόν σε όλα τα άρθρα του, και κυρίως αυτά που αφορούν τους δήμους.

Ειδικότερα, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει:
το άρθρο 76 για την συγκρότηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι «εγείρει προβληματισμό» αν κάμπτεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Οι παρεμβάσεις που γίνονται «δεν φαίνεται να συνάδουν πλήρως» προς τις εγγυήσεις του Συντάγματος, καθώς και προς την προστασία της οικονομικής αυτοτέλειά τους, τονίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
για το άρθρο 90 που αφορά την διαθεσιμότητα και την εφεδρεία έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων που αναφέρουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και καμία ανώτερου ή ανώτατου δικαστηρίου.

ΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙ ΔΕΞΙΑ !...



Χώρες με γερές βάσεις στο πολιτικό τους σύστημα διαθέτουν έναν ισχυρό κεντρώο χώρο. Εδώ συντελούνται οι συγκλίσεις των κυβερνητικών κομμάτων τους. Το Κέντρο είναι το σημείο ισορροπίας για συναινέσεις, ακόμη περισσότερο σε ώρες κρίσεων. Στη χώρα μας έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, που ούτε καν προσπαθεί να ανοιχθεί στο Κέντρο. Ταυτόχρονα, είναι ανησυχητικές οι ενδείξεις για δεξιά στροφή της ΝΔ.

Γιατί εκδηλώνεται η στροφή αυτή; Σε ένα επίπεδο είναι ανακλαστική. Η σημερινή ΝΔ είναι πιο δεξιά απ' ό,τι στο παρελθόν. Ως αξιωματική αντιπολίτευση απεδείχθη πολωτική, λαϊκίστικη και αντιμεταρρυθμιστική. Επίσης, η ΝΔ μετά την κατάρρευση της τρικομματικής προσπαθεί σπασμωδικά να κερδίσει ψηφοφόρους από τη Χρυσή Αυγή, καθώς νιώθει ανασφάλεια για τις αντοχές της δικομματικής κυβέρνησης. Τέλος, η ΝΔ μοιάζει να πιστεύει πως «βρέξει χιονίσει», οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν έχουν άλλη επιλογή από την ίδια. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοκτονικά, κάνει αλλεπάλληλες ενέσεις ανασφάλειας στο εκλογικό σώμα (όπως λ.χ. με τα περί στάσης πληρωμών)!

«Τίποτα δεν είναι όπως παλιά»


Αντώνης Δελλατόλας

Παρότι λέει ένας φίλος μου, "ήρθε ο Ιούλιος; Πιάσε πόρτα για τον χειμώνα", βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και όλα δείχνουν πως αυτό το καλοκαίρι δεν θα ‘ναι όπως τα προηγούμενα.

Και δεν θα είναι, γιατί η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα,- κυρίως ο τρόπος που αυτή αντιμετωπίζεται- δεν άφησε σχεδόν τίποτα όπως το ξέραμε στο παρελθόν.

Το λέω αυτό παρατηρώντας ορισμένα φαινόμενα που συμβαίνουν στην γενέτειρα, που δεν θα την πεις και την φτωχότερη και πιο απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας.

- Κατ’ αρχήν για να έρθει μια τετραμελής οικογένεια στην Τήνο, με το πλοίο της γραμμής χρειάζεται 300 ευρώ πηγαινέλα. Δεν λέω τι θα ξοδέψει, γιατί εδώ υπάρχουν καταλύματα και φαγητό για όλα τα βαλάντια.
Μιλάω κυρίως για τα δρομολόγια των πλοίων, για να σας πω, ότι και εκεί υπάρχει το αποτύπωμα της κρίσης. Κάνουν για Τήνο 4,5-6 ώρες όσο διαρκούσε το ίδιο δρομολόγιο την δεκαετία του 80! Μείωση ταχύτητας λόγω κόστους πετρελαίων, από χρεοκοπημένες ναυτιλιακές με πλούσιους πλοιοκτήτες. Καμιά συνέπεια στην ώρα αφίξεων και αναχώρησης, καμιά συγνώμη στους επιβάτες εκ μέρους των εταιριών.

Είμαστε όλοι και όλες υπό απόλυση μέχρι να τους διώξουμε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το Πολυνομοσχέδιο

Ξαφνικός θάνατος για 25.000 δημόσιους υπαλλήλους –
Απαντάμε στην προκλητική επίθεση της κυβέρνησης
με απεργίες και διαδηλώσεις

Αντί του καταργηθέντος επιδόματος αδείας, το φετινό καλοκαιρινό «δώρο» της δικομματικής πλέον συγκυβέρνησης στους εργαζόμενους σε Υπουργεία, ΟΤΑ, Εκπαίδευση και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα είναι «άδεια διαρκείας - διαθεσιμότητα» για 8 μήνες με 75% του μισθού και τη λαιμητόμο της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Από τους 25.000 ΔΥ που θα τεθούν σε «διαθεσιμότητα» θα προέλθει και μέρος από τις 11.000 απολύσεις του 2014. Και έπεται συνέχεια… μια και τα κάθε φορά "τελευταία" μνημόνια αυξάνουν τους υπό απόλυση.

Αυτά περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο “Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν.4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη.

Αφετηρία νέων αγώνων η σημερινή πανελλαδική απεργία



Σε 65 πόλεις θα γίνουν σήμερα οι απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ! ΣτηνΑθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που με το πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμο απειλεί να συντρίψει τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων όπου κι αν δουλεύουν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα όπου απελευθερώνει τις απολύσεις. Που καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επιβάλλει να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Που προχωρά σε νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ. Που με τις νέες φορολογικές κλίμακες επιβάλλει νέα πιο άγρια φοροληστεία.

Τεχνική εκπαίδευση: οι απολύσεις φέρνουν ιστορικών διαστάσεων οπισθοδόμηση

Γιώργος Κρεασίδης
Αντιδραστική τομή που οδηγεί σε ιστορικών διαστάσεων οπισθοδρόμηση, επιχειρεί η κυβέρνηση με την απόφασή της να οδηγήσει σε διαθεσιμότητα-απόλυση χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους και ανάμεσά τους 2.500 εκπαιδευτικούς.
Δεν είναι μόνο οι μαζικότερες απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο εδώ και δεκαετίες ούτε απλώς μνημονιακές υποχρεώσεις. Είναι βαθιά επιθετική κίνηση και ποιοτική τομή αντιδραστικής μεταρρύθμισης του κράτους την εποχή της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στην εκπαίδευση καταργούνται ειδικότητες με βασικό κριτήριο ότι προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα κατάρτισης. 20.000 μαθητές που είχαν επιλέξει αυτές τις ειδικότητες, δεν χάνουν απλά το σχολείο τους. Εξωθούνται στους ιδιωτικούς φορείς, όσοι βέβαια μπορούν να πληρώσουν. Προπομπός αυτών των εξελίξεων ήταν η παρουσία του Κ. Αρβανιτόπουλου στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των ΙΕΚ-ΞΥΝΗ όπου εξήρε τη συμβολή τους στην εκπαίδευση και η ανάμειξη του συγκεκριμένου ομίλου στην εκπόνηση του σχεδίου Αθηνά. Την ίδια στιγμή, η κατάργηση των ειδικοτήτων συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου στον ΕΟΠΠΕΠ για «καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας», προσφέροντας δωρεάν ανασφάλιστη εργασία των νέων ανθρώπων ως δώρο στους εργοδότες.

Το μυστικό σχέδιο είσοδου ξένων στην Ελλάδα μεσω… Eurobank!


Το πρώτο, μεγάλο βήμα για την εφαρμογή του σχεδίου των ξένων δανειστών, για είσοδο ισχυρών ξένων παικτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω της ιδιωτικοποίησης της Eurobank, στις αρχές του επόμενου χρόνου επετεύχθη. Μάλιστα, έντονες φήμες φέρουν τον καναδικό όμιλο Fairfax Financial να είναι έτοιμος για την εξαγορά του τραπεζικού ομίλου, που έχει συνδέσει την ιστορία του με την οικογένεια Λάτση.Ακόμη και η Λαγκάρντ παρενέβη προσωπικά, προειδοποιώντας: αν δεν πάρει η Eurobank το Ταμιευτήριο για να σωθεί, θα μπλοκάρουμε τη δόση!

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (νωπές είναι οι μνήμες από την παρέμβαση για τη ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank), η τρόικα παρεμβαίνει δυναμικά προς την κυβέρνηση, με άγριες παρασκηνιακές πιέσεις, που κινούνται στα όρια του ανοικτού εκβιασμού, προκειμένου να καθοδηγήσει τις εξελίξεις στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος. Κοινός παρονομαστής και των δύο παρεμβάσεων της τρόικας στα τραπεζικά πράγματα είναι ο έλεγχος των εξελίξεων σχετικά με την Eurobank, την τέταρτη συστημική τράπεζα της χώρας και μοναδική που έχει ήδη κρατικοποιηθεί, περνώντας στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Αριστεροί» φιλελεύθεροι και μεταρρυθμιστικά φληναφήματα


http://tvxs.gr

του Ανδρέα Νεφελούδη

Παρακολουθώ όσο μπορώ πιο σιωπηλά αυτές τις μέρες, για να ακριβολογώ, από τότε που η τρικομματική έγινε δικομματική κυβέρνηση, μια ολόκληρη αρθρογραφία από αυτοαποκαλούμενους μεταρρυθμιστές που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί» φιλελεύθεροι.

Είναι όλοι αυτοί που διαμόρφωσαν τις εσωκομματικές πλειοψηφίες για να μπει η ΔΗΜΑΡ και να καταναλώσει όλο το αξιακό της φορτίο, στην τρικομματική και στην άθλια πολιτική που αυτή άσκησε.

Είναι όλοι, ή οι περισσότεροι από αυτούς που επιζήτησαν θέσεις ευθύνης στον κακό κατά τα άλλα κρατικό μηχανισμό (μήπως να πούμε και παραδείγματα;), είναι όλοι αυτοί που παρουσιάζονται ως οπαδοί του κοινωνικού αυτοματισμού και της αντιπαράθεσης δημόσιου- ιδιωτικού (παχυλά αμειβόμενοι πολλοί από αυτούς), είναι όλοι αυτοί που δεν είχαν μια κουβέντα να πουν για όλα τα τραγικά που σήμερα συμβαίνουν στην ελληνική οικογένεια.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

kartesios

Με βασικό σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή-απόσυρση του πολυνομοσχεδίου» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ αύριο αναμένεται να γίνει η σχετική ψηφοφορία.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 10:30 στην Ομόνοια.

Στις 19:00 ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ διοργανώνουν και δεύτερο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με την εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών που θα δώσουν συναυλίες.
Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και Ταμεία, αλλά και τις ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι, γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, στις συγκοινωνίες και τα λιμάνια. Oι εργαζόμενοι στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 14:00.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ


Τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Η Εφορευτική Επιτροπή του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, ανακοινώνει τα ακόλουθα αποτελέσματα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής:

Κατεβάστε τα σε Pdf - δείτε τα παρακάτω σε μορφή αρχείων εικόνας (5 σελίδες)

(Διευκρίνιση: Ο πρώτος αριθμός είναι ο αύξων αριθμός υποψηφιότητας στα ψηφοδέλτια)
http://left.gr/

Ποιος θυμάται !!! Την Ελλάδα πριν τον Ανδρέα?

Αλήθεια, ποιος θυμάται την Ελ­λάδα ;
Την Ελλάδα των φακελωμέ­νων, την Ελλάδα των πολιτών δεύτερης και τρίτης κατηγορίας που δεν είχαν ούτε καν το συνταγματικό δικαίω­μα να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή; Την Ελλάδα των στρατιωτικών, της αστυνομοκρατίας, των «κοινωνικών φρονημά­των»;

Την Ελλάδα που οι ήρωες της Εθνι­κής Αντίστασης θεωρούνταν μιάσματα και ήταν αποκλεισμένοι - και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους- από κάθε δυνατότη­τα κι από οποιοδήποτε μέλλον (και τους οποίους μόνο ο Αντρέας φρόντισε να αποκαταστήσει υλικά και ηθικά); Την Ελ­λάδα των ξερονησιών, των εξοριών , των βασανισμένων της χούντας;

Αλήθεια, ποιος κανονικός άνθρωπος θυμάται την όχι και τόσο μακρινή εκεί­νη εποχή της χουντοκρατίας, του δεξιού παρακράτους, της ελεεινολογίας ενά­ντια σε κάθε προοδευτικό - δημοκρατι­κό πολίτη; Ποιος θυμάται την πριν από τον Αντρέα Ελλάδα των αποκλεισμένων Ελλήνων, των εξαθλιωμένων αγροτών, των ανθρώπων που έζησαν στα ξερονή­σια μια ζωή, τους εκατοντάδες χιλιάδες φυλακισμένων και πολλαπλώς κακοποι­ημένων πολιτών που παράδερναν δίχως να έχουν - στην κυριολεξία - στον ήλιο μοίρα;

Τρίτη 16 Ιούλη..Όλοι στην Απεργία, Όλοι στους δρόμους


ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 10.00 πμ ΜΟΥΣΕΙΟ!

Προκήρυξη ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για Απεργία 16

Στον Έντουαρντ Σνόουντεν το Νόμπελ Ειρήνης;


Για το Νόμπελ Ειρήνης προτείνει τον Έντουαρντ Σνόουντεν ένας Σουηδός καθηγητής Κοινωνιολογίας. Πρόκειται για τον Στέφαν Σβάλφορς, ο οποίος με επιστολή του προς την Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ την πρότεινε τον Σνόουντεν για «την ηρωική προσπάθειά του με μεγάλο προσωπικό κόστος με την οποία έριξε φως στην επεκτατική κυβερνο-κατασκοπεία των Αμερικανών», όπως ανέφερε.
Χάρη στο θάρρος του, ο Σνόουντεν «βοήθησε τον κόσμο να γίνει λίγο καλύτερος και πιο ασφαλής» έγραψε ο Σβάλφορς. Συνέκρινε μάλιστα τις πράξεις του Σνόουντεν με τις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης το 1945 γιατί το «Απλά ακολουθούσα εντολές» δεν στάθηκε ως δικαιολογία για τους Ναζί που παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο καθηγητής μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ότι μία τέτοια υποψηφιότητα θα βοηθήσει το Νόμπελ Ειρήνης να ανακτήσει το σεβασμό που έχασε όταν απονεμήθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Παντελή, τι θα γίνεις όταν...μεγαλώσεις;


Την παραμονή του ανασχηματισμού, όταν έγινε γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι αναζητείται δημοσιογράφος για τη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για τη Δημόσια Τηλεόραση, έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με διασυνδέσεις στο ΔΟΛ, που έχει ζήσει πολλές φορές στην καριέρα του τα μαγειρέματα του σχηματισμού κυβέρνησης, στοιχημάτιζε ότι ο Παντελής Καψής είναι αυτός που θα πάρει τη θέση. Στην ερώτηση «μα πώς είσαι τόσο σίγουρος;», η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Μα είναι ο μόνος δημοσιογράφος που θα δεχτεί. Σ’ όποιον άλλον και να προτείνουν τώρα να κάνει αυτή τη δουλειά, με κλειστή την ΕΡΤ, θα τους πει όχι!».

Είναι αλήθεια; Ήθελε τόσο πολύ ο Παντελής να γίνει υπουργός; Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι το ήθελε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Άλλωστε, από την ώρα που ο Ψυχάρης τού έδειξε την πόρτα της εξόδου από τον ΔΟΛ, η πολιτική φιλοδοξία είναι αυτή που τον κρατάει σε εγρήγορση. Και η καθημερινή γυμναστική αυτή που τον κρατάει σε φόρμα. «Μόνο ο ΓΑΠ γυμνάζεται περισσότερο από τον Καψή» λένε καλά πληροφορημένες πηγές, με άκρες που φτάνουν μέχρι... Μαραθώνιο.

Κλοτσιά προς τα πάνω

Δέκα εκατομμύρια Έλληνες στη Μύκονο


“Αφού θα είμαστε που θα είμαστε στην πόλη, να πάμε όλοι μαζί την Τρίτη, την ημέρα της απεργίας, έξω από την Βουλή και να τους εμποδίσουμε να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο”
Οι διακοπές μας ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της προπαγανδιστικής επιχείρησης που φέρει τον τίτλο «Όλοι μαζί τα φάγαμε». Αν ένας ξένος έβλεπε τα κανάλια μας τον πρώτο καιρό του Μνημονίου, θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι οι όλοι οι Έλληνες, μη σου πω και ο απόδημος ελληνισμός, κάνουν διακοπές στη Μύκονο, περιφέροντας τις ηλιοκαμένες κορμάρες τους στην Ψαρρού. Κι όσες κορμάρες δεν χωράγανε στην Ψαρρού, ξαπλώνανε στα καταστρώματα πολυτελών γιοτ, που πηγαινοέρχονταν νωχελικά από τη Σαντορίνη στη Σαρδηνία και τούμπαλιν.
Κι όλα αυτά με διακοποδάνεια, ακόμη και τα γιοτ με διακοποδάνεια τα είχαμε πάρει. Διακοποδάνεια που δεν μας τα έδιναν οι τράπεζες, παίρνοντάς μας εφτά τηλέφωνα την ημέρα σε ώρες κοινής ησυχίας, αλλά που πηγαίναμε και τα παίρναμε μόνοι μας, βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο του τίμιου τραπεζίτη. Διαφήμιζαν νυχθημερόν οι τράπεζες τα δάνειά τους στα κανάλια, τα κανάλια χρυσοπληρώνανε τους σταρ τους, οι σταρ πηγαίνανε διακοπές στην Καραϊβική κι όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, οι σταρ της Καραϊβικής μάς γέμισαν ενοχές, επειδή δώσαμε χίλια ευρώ για να πάμε δέκα μέρες στην Κεφαλονιά.