Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το νέο επεισόδιο του «success story»: Γ...ώ το ΦΠΑ μου και τα παλαμάρια μας!


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos

Ποιος το περίμενε ότι ο πρωθυπουργός που εμφανίζεται ως ο εγγυητής της εξόδου από την κρίση, που κηρύττει την πολιτική ευπρέπεια και υπερασπίζεται με πάθος τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δεν μπορεί να χειριστεί με ψυχραιμία ούτε ένα σαρδάμ και ότι ένας αυτοπροβαλλόμενος ως λάτρης του Ελύτη ξεσπάει αγοραία όταν κάτι στραβώνει.
«Γ..ώ το κεφάλι μου, μ...α»ακούστηκε να λέει όταν μπέρδεψε τα λόγια του και αναγκάστηκε να διακόψει την απαγγελία του ποιήματος για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το αμοντάριστο βίντεο, ελλείψει ΕΡΤ και χάρη στο συνδυασμό ανευθυνότητας του ιδιώτη τηλεοπτικού παραγωγού και επιπολαιότητας των αρμόδιων για την επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου, μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση όταν τα κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να παίξουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στις οποίες είχε επενδύσει πάρα πολλά.
Το διάγγελμά του ήταν πανηγυρικό και η στιγμή προσεκτικά επιλεγμένη: Λίγες ώρεςπριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, παραμονές της άφιξης Σόιμπλε στην Αθήνα και εν μέσω κινητοποιήσεων και κοινωνικών εντάσεων για τις απολύσεις. Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά έκανε δηλώσεις και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος για να μοιραστεί τη δόξα με τον κυβερνητικό του εταίρο.

Η αξία του βουνού μας δεν μετριέται με δολάρια ανά ουγκιά


17 Ιουλίου 2013

Δελτίο Τύπου

Εχθές η Eldorado Gold Corp. ανακοίνωσε την καθυστέρηση έναρξης παραγωγής στις Σκουριές και μείωση των δαπανών της κατά 35%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία προβαίνει σε αυτές τις αλλαγές εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της τιμής του χρυσού (-22% τον τελευταίο χρόνο) και οι αναθεωρήσεις σκοπεύουν στο να διατηρηθεί το προφίλ της εταιρείας ως “χαμηλού κόστους”, κερδοφόρας και αναπτυσσόμενης. Με το νέο διαχειριστικό σχέδιο η εταιρεία εκτιμά ότι εξασφαλίζεται η λειτουργία της με τιμή χρυσού 1.250 δολ/ουγγιά (περίπου 1.286 δολ/ουγγιά τώρα)

Η πτώση της τιμής του χρυσού οδήγησε τον τελευταίο καιρό πολλές εξορυκτικές εταιρείες σε αναθεώρηση σχεδίων τους. Σε δημοσίευμα του Reuters, οικονομικός αναλυτής δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις εξορυκτικές εταιρείες να περικόψουν δαπάνες ώστε να ανταποκριθούν στη μειωμένη τιμή του χρυσού, και ο συντάκτης προέβλεψε ότι πολλές από αυτές θα σταματήσουν εντελώς τις δραστηριότητές τους.

Πίσω από τις λέξεις...


Του Θανάση Καρτερού





Η κυβέρνηση Σαμαρά, ως συνέχεια της άλλης κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και των άλλων παστρικών κυβερνήσεων (ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε) του Μνημονίου, κατάφερε μεταξύ άλλων να μετατρέψει σε ύβρεις (ο τελευταίος χρήστης της λέξης είναι ο Κεδίκογλου) αθώες λέξεις, ή λέξεις που μέχρι πριν λίγο τις χρησιμοποιούσαμε για καλό. Δεν μας πείραζαν, δεν τις πειράζαμε, μερικές μάλιστα μας βοηθούσαν κιόλας να εκφράσουμε υψηλά νοήματα και υψηλές προσδοκίες.

Να, πάρτε για παράδειγμα τη λέξη "ανάπτυξη" - είναι σχεδόν βωμολοχία. Κάτσε καλά, γιατί θα σου τραβήξω μια ανάπτυξη να είναι όλη δική σου, καταντήσαμε να λέμε. Ή τη λέξη "μεταρρύθμιση" -μια χαρά λέξη ήταν μέχρι προχθές και τώρα ανατριχιάζεις να την ακούς ή να τη διαβάζεις. Αν το εργατικό δυναμικό δεν κάθεται καλά, αν τα κέρδη δεν είναι αρκετά, αν η ανταγωνιστικότητα κρίνεται μικρή, τότε δεν πίπτει τιμωρία ή επιστάτης ή εν γένει ράβδος - πίπτει μεταρρύθμιση.

LIBERATION: «ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΑΥΜΑ»


Η κινεζική οικονομία έχει ακόμη πολλές και καλές μέρες μπροστά της. Το λεγόμενο «κινεζικό οικονομικό θαύμα» φαίνεται όμως ότι έχει φτάσει στο τέλος του.

Αν τα τελευταία τριάντα χρόνια ο μέσος όρος αύξησης του ΑΕΠ ήταν 10%, πέρυσι μειώθηκε στο 7,7% και το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν 7,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 14%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,1%.

Η μείωση της ανάπτυξης είναι μόνο εν μέρει αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, γράφει ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στο Πεκίνο. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση των προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα. Όμως την ίδια στιγμή δεν αυξήθηκε η εγχώρια ζήτηση.

«Το σημερινό παραγωγικό μοντέλο της Κίνας συνίσταται στον περιορισμό της εσωτερικής κατανάλωσης και στη χρησιμοποίηση των εσόδων από τις εξαγωγές για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων», εξηγεί στην εφημερίδα ο οικονομολόγος Πατρίκ Σοβανέκ, που είναι εγκατεστημένος στο Πεκίνο. «Η Κίνα δεν έχει όμως πλέον αρκετούς πελάτες στον κόσμο».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Γ@ΜΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ, Μ@Λ@Κ@»…



Και εκεί που όλοι παρακολουθούσαν τον Αντώνη Σαμαρά να εξαγγέλλει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο πρωθυπουργός σταμάτησε το διάγγελμα και φεύγοντας μπροστά από τον τηλεοπτικό φακό μονολόγησε: «Θα την ξαναπώ. Γ@μω το κεφάλι μου, μ@λ@κ@»…

Κάγκελο έμειναν οι τηλεθεατές ενώ η τηλεοπτική μετάδοση αμέσως κόπηκε στον αέρα και συνέχισε ελάχιστα λεπτά αργότερα με τον Αντώνη Σαμαρά να εξαγγέλλει ξανά τη μείωση του ΦΠΑ., ολοκληρώνοντας ένα κενό περιεχομένου, ουσιαστικά, διάγγελμα…
Για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη εξήγηση για το τι προκάλεσε το απίστευτο αυτό βατερλό της τηλεοπτικής εικόνας του Αντώνη Σαμαρά. Oι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι το ιδιωτικό συνεργείο που είχε αναλάβει τη μετάδοση, έστειλε… τα αμοντάριστα πλάνα στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μόλις έγινε αντιληπτή η γκάφα, έστειλε και τα κανονικά…

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη σύλληψη και παραπομπή δυο μελών του ΠΣ


ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr 
 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει απερίφραστα τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των μελών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. Οι δύο σύντροφοί μας κατηγορούνται διότι συνόδευσαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μια δεκαεξάχρονη κοπέλα από τη Σομαλία! Η ελληνική Αστυνομία δεν δίστασε μάλιστα να προτείνει την παραπομπή του πρώτου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, για κακούργημα....
Η προσπάθειά της έπεσε στο κενό μόνο μετά από το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστές και στελέχη όλων των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτή η ενέργεια της Αστυνομίας αποτελεί συνέχεια ενός κρεσέντου καταστολής εκ μέρους της, από τις επιθέσεις στις διαδηλώσεις μέχρι την παράνομη λήψη DNA από αγωνιστές στις Σκουριές. Το πράσινο φως για την όξυνση του αυταρχισμού σε επίπεδα που θυμίζουν πια την Ελλάδα της μετεμφυλιακής εποχής έχει δώσει η ίδια η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έχοντας χάσει πια κάθε κοινωνική συμμαχία της εκτός από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και αντιμέτωπη με τους απεργιακούς αγώνες της εργατικής τάξης στα νέα «Ιουλιανά» του 2013, το μόνο της καταφύγιο είναι η ένταση της αστυνόμευσης.

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΥΤΕΡΑ


Τη φυσική και όσο και πρόωρη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το κλείσιμο των γραφείων που διατηρεί ο διεθνής οργανισμός στη Βουδαπέστη, ζητεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Ουγγαρίας Γκιόργκι Ματόλκσι, σε μία κίνηση η οποία ερμηνεύεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως απόπειρα ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας ενόψει των εκλογών του προσεχούς έτους.

Σε επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, χθες Δευτέρα, ο κ. Ματόλκσι, επισημαίνει ότι, με τη δανειακή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ να πλησιάζει στη λήξη της, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ό, τι δεν είναι απαραίτητη η διατήρηση των γραφείων του αντιπροσώπου του Ταμείου» στη Βουδαπέστη. Οπως υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών της δεύτερης κυβέρνησης Βίκτορ Ορμπάν, η Βουδαπέστη προτίθεται να αποπληρώσει το δάνειό της προς το ΔΝΤ νωρίτερα από την προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία που δεν είναι άλλη από τον Σεπτέμβριο του 2014.

«Ναι» από το ΔΝΤ στο αίτημα

ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ «ΠΡΟΔΟΤΕΣ» ΚΑΙ «ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ»


Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με βαριές εκφράσεις και διαλόγους μεταξύ βουλευτών τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Τα αίματα άναψαν με την αίτηση αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία τελικώς απορρίφθηκε.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας που πήρε το λόγο για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν κάνει «έθιμο την κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας» με στόχο να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση και εξυγίανση του δημοσίου βίου.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε ειδικότερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους να συναντηθούν με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, το πρωί της Τρίτης, ξεκινώντας με πανό από το ίδιο το Κοινοβούλιο: «Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Αύριο θα τους φέρετε μέσα στη Βουλή» σχολίασε σε υψηλό τόνο.