Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Κυβέρνηση μνημονιακών ταλιμπάν


του Γιώργου Δελαστίκ

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθµισης ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης! Δύο άτοµα δηλαδή που γυαλίζει το µάτι τους –ο ένας ακραίος νεοφιλελεύθερος και ο άλλος ακροδεξιός– αναλαµβάνουν τη διάλυση ο πρώτος του δηµόσιου τοµέα και ο δεύτερος του δηµόσιου συστήµατος υγείας. Το µήνυµα που θέλησαν να στείλουν οι Σαµαράς και ο Βενιζέλος στον ελληνικό λαό για το πόσο εξτρεµιστικά µνηµονιακή είναι η κυβέρνηση που συγκρότησαν, ελήφθη. Όλοι κατάλαβαν ότι έχουµε να κάνουµε µε κυβέρνηση µνηµονιακών ταλιµπάν. Άπαντες οι υπουργοί της µισητής κυβερνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισµένοι να χώσουν τα χέρια τους ώς τους αγκώνες στο αίµα εργαζοµένων.
Ανακοίνωσαν τους στόχους τους ή τους διοχετεύουν στα µέσα ενηµέρωσης ως «διαρροές». Πρώτα πρώτα θα στραγγαλίσουν τη δικαστική προστασία των συµβασιούχων µε στόχο να απολύσουν πολύ γρήγορα 6.000 συµβασιούχους. Στη συνέχεια σκοπεύουν να απολύσουν 1.000 υπαλλήλους από τα ΕΛΤΑ, που σήµερα έχουν 7.500 υπαλλήλους µε συµβάσεις αορίστου χρόνου έναντι 11.500 που είχαν πριν από λίγα χρόνια. Αµέσως µετά θα διαλύσουν ουσισατικά τις τρεις αµυντικές βιοµηχανίες ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ που σήµερα απασχολούν 2.500 εργαζόµενους ώστε κάθε είδος οπλισµού να αγοράζεται από τους ξένους επικυρίαρχους

Κρύβουν τις καταδίκες της Ελλάδας από το συνέδριο του ILO (υπήρξε καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση 13 διεθνών συμβάσεων εργασίας)

Στο ετήσιο συνέδριο του ΔΟΕ (ILO) στη Γενεύη (17-19/6) υπήρξε διεθνής καταδίκη της Ελλάδας για την παραβίαση 13 βασικών διεθνών συμβάσεων εργασίας. Ως σημαντικότερες αναφέρθηκαν οι πολυάριθμες παρεμβάσεις σε συλλογικές συμβάσεις, εκείνες που αφορούν στη σοβαρή αποδυνάμωση του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της υλοποίησης των δανειακών συμβάσεων με την Τρόικα και εκείνες που αφορούν στην αυτονομία των διαπραγματευόμενων εταίρων.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι παρά τις καταδίκες η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τον κατώτατο μισθό με πολιτική απόφαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Του ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΒΑΝΕΛΛΟΥ*

Ο  σχεδιασμός του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε ως πιο «καυτό» θέμα της συζήτησης τα λεγόμενα οργανωτικά ζητήματα (διάλυση των συνιστωσών, νόθευση ή κατάργηση του δικαιώματος ξεχωριστής λίστας για τις μειοψηφίες, εκλογή προέδρου από το συνέδριο).

Η πρόβλεψη ήταν ότι με την επίκληση κάποιων ομιχλωδών θεωριών(«ανοιχτό κόμμα») ή κάποιων δημαγωγικών υποσχέσεων (ταύτιση της άμεσης δημοκρατίας με το «κόμμα των μελών»), αυτά τα τρία ζητήματα θα «πέρναγαν» εύκολα, δίνοντας στην προεδρική πλειοψηφία τη δυνατότητα μιας άνετης εσωκομματικής νίκης.

Μια πρώτη παρενέργεια αυτής της επιλογής ήταν η υποβάθμιση της πολιτικής συζήτησης πάνω στα κεντρικά στρατηγικά διλήμματα που θέτει η νεοφιλελεύθερη επιθετικότητα του κεφαλαίου στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, αλλά και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Η μοίρα των προτεκτοράτων


Νικήτας Χιωτίνης

Τα κόμματα, στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους, υπήρξαν ειλικρινή και με ξεκάθαρες στοχεύσεις. Τρία κόμματα, το ρωσικόν, το γαλλικόν και τοαγγλικόν, χωρίς περιστροφές και ψευδαισθήσεις. Η νεότερη Ελλάς, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, βοηθήθηκε μεν να απελευθερωθεί, ο σκοπός όμως ήταν να καταστεί προτεκτοράτο. Η μοίρα της αυτή μάλιστα εντέχνως ασφαλίστηκε, καθ’ όσον δεσμεύτηκε με δάνεια από τους προστάτες της, τα περίφημα «δάνεια της Αγγλίας», έκφραση που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν συχνά οι παππούδες μας θέλοντας να χαρακτηρίσουν τα τεράστια χρέη. Η Ελλάς έκτοτε έτσι πορεύτηκε, ο Κοραής μάλιστα αιτιολόγησε και πνευματικά αυτήν την «προστασία», εισάγοντας την περίφημη «μετακένωση» ως τον μοναδικό τρόπο «φωτισμού» των νεοελλήνων από τη Δύση. Το προτεκτοράτο ξεκίνησε και πορεύθηκε πολιτικά και ιδεολογικά ως απολύτως εξαρτώμενο από τις «προστάτιδες δυνάμεις» και ουδέποτε μπόρεσε να αποδεσμευθεί από αυτό. Προσπάθειες αλλαγής αυτής της μοίρας του έγιναν, π.χ., με τον Ίωνα Δραγούμη, με τον Περικλή Γιαννόπουλο και άλλους, κυρίως όμως με την περίφημη γενιά του ’30. Καταδήλως όμως δεν μπόρεσαν να αποδεσμεύσουν τη χώρα από τους αρχικούς σχεδιασμούς της υπόλοιπης Ευρώπης γι’ αυτήν.

Αλέξης Τσίπρας: Με κυβέρνηση της Αριστεράς το ρολόι για την ΕΡΤ θα γυρίσει στις 11 Ιουνίου


Η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη ΝΕΡΙΤ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Στις 11 Ιουνίου με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφη, όπως και όλες οι άλλες –και είναι πολλές- στη θητεία του ενός χρόνου διακυβέρνησης δια περιφοράς και μάλιστα όχι από όλους τους Υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρήσατε σε μια πρωτοφανή ενέργεια, σε μια ενέργεια που καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν διανοείται να αναλάβει.
Κλείσατε μέσα σε μια νύχτα την εκπομπή του δημόσιου σήματος της ΕΡΤ, καταργήσατε μέσα σε μια νύχτα τη δημόσια τηλεόραση, φιμώσατε μέσα σε μια νύχτα τη φωνή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Με μια αντισυνταγματική, μια αντιδημοκρατική κίνηση, με μια εκτροπή άνευ προηγουμένου καταφέρατε κάτι, που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες το 1967. Φιμώσατε τρία τηλεοπτικά κανάλια, ένα δορυφορικό, δεκάδες ραδιοφωνικά. Φιμώσατε ακόμα και την τηλεόραση της Βουλής. Φιμώσατε ακόμα και το BBC και τη Deutsche Welle που εκπέμπονταν από το δημόσιο σήμα. Έτσι, επιλέξατε να ταυτίσετε την πολιτική σας με το μαύρο χρώμα που επιβάλλατε στις οθόνες της τηλεόρασης.

Σόι... μπλε

Του Ανδρέα Πετρουλάκη για την Καθημερινή.

Οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και το τίποτα


Δημήτρης Μηλάκας

Ομόρφυνε ξαφνικά η κυβέρνηση ή μήπως Γερμανοί και Αμερικάνοι σπεύδουν για ένα… γρήγορο; Σύμφωνα με τα όσα λένε στο Μαξίμου οι μεγάλοι «φίλοι» «σύμμαχοι» και «εταίροι», έρχονται αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται. Κατά μια άλλη άποψη, Ουάσιγκτον και Βερολίνο διαγκωνίζονται για το ποιος θα προλάβει μια τελευταία ξεπέτα…

Ας ρίξουμε μια ματιά στην ατζέντα των εξελίξεων:

-Όταν αποχωρεί η ΔΗΜΑΡ και αποσταθεροποιείται η κυβέρνηση ο Σόιμπλε αποφασίζει να επισκεφτεί την Αθήνα.
-Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον ανοίγει στο Σαμαρά την πόρτα για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο (8/8/20013).
-Μια μέρα πριν την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα (Τετάρτη 17 Ιούλη) ανακοινώνεται ότι θα μας έρθει το Σαββατοκύριακο και ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών.

-Την ίδια ακριβώς μέρα ανακοινώνεται ότι θα επισκεφτεί την Αγκυρα σήμερα Παρασκευή ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος προκειμένου—σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε—να αποκατασταθεί η ελληνοτουρκική επαφή που επιζητούν οι Αμερικανοί ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.

Guardian: Στην Αθήνα κανείς δεν πίστεψε την παράσταση του μισητού Σόιμπλε


 Στην επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία υποστηρίζει ότι «αν και είναι μισητός στην Αθήνα ο Σόιμπλε, έδωσε μια κορυφαίων επιδόσεων παράσταση», σε μια χώρα ωστόσο η οποία είναι «ναρκοπέδιο».

Σε δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Ελλάδα: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η μισητή φιγούρα, τα καταφέρνει με μια απίθανη επίθεση γοητείας», η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «στην Αθήνα, σπρώχνοντας το αναπηρικό του καροτσάκι ανάμεσα στους σκοτεινούς διαδρόμους του Οργουελιανού τέρατος που είναι το υπουργείο οικονομικών, ο Σόιμπλε θα είχε κάνει τον πρώτο καγκελάριο της Γερμανίας Οτο φον Μπίσμαρκ υπερήφανο». Ωστόσο επί της ουσίας, οι εγκωμιασμοί του Guardian για τον κ. Σοίμπλε τελειώνουν εδώ, καθώς στη συνέχεια αναφέρεται πως «ο Σόιμπλε στην Ελλάδα είναι ένας μισητός άνδρας, ο οποίος λοιδορείται για την λιτότητα την οποία ο ίδιος προσωπικά έχει προκρίνει ως λύση.

Και όμως: Δεν ήταν σαρδάμ!

Πολλά γράφηκαν και πολλά θα γραφούν για το σαρδάμ του Σαμαρά!

Και όμως δεν ήταν σαρδάμ… Ήταν η φυσιολογική αντίδραση του μυαλού ενός ανθρώπου που γνωρίζει ότι εκείνη τη στιγμή παρουσιάζει σαν επιτυχία, κάτι πολύ μικρό, περίπου μηδενικό.

Ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης της λογικής και του πολιτικού παραλογισμού, κάτω από την πίεση που δημιουργεί η ανάγκη να εμφανιστούν «επιτυχίες» εκεί που δεν υπάρχουν, να ντυθεί με οτιδήποτε, το περίφημο «success story» και να αποδειχθεί παντοιοτρόπως, ότι κάποιοι «διαπραγματεύονται» και δεν ακολουθούν απλά τις έξωθεν εντολές!
Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει ένα πρωθυπουργικό διάγγελμα για τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23 στο 13%;
Την ίδια μάλιστα ημέρα που στη Βουλή ψηφίζεται ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμος, το οποίο ανοίγει το δρόμο για απολύσεις στο δημόσιο, καταργεί το 8ωρο και την πενθήμερη εργασία, τινάζει στον αέρα το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οδηγεί μέσω φορολογικών μέτρων, σε νέες επιβαρύνσεις τους πολίτες της χώρας;

Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ μετά την αρνητική ψήφο του Π.Κουκουλόπουλου


Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Π.Κουκουλόπουλου να καταψηφίσει το άρθρο 81 για τη Δημοτική Αστυνομία.
Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν ακόμα και τη διαγραφή του, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ο Ευ.Βενιζέλος δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής Κοζάνης επέμεινε στην απόφασή του να καταψηφίσει το άρθρο, σχολιάζοντας μέσω Twitter ότι «η κρατικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι μεταρρύθμιση... Τουρκομπαρόκ».

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Π.Κουκουλόπουλο. «Καταλαβαίνω, πρόεδρε, ότι υπάρχει θέμα...» φέρεται να είπε στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος δεν του ζήτησε να παραιτηθεί, μολονότι το βράδυ της κρίσιμης ψηφοφορίας, απευθυνόμενος σε στενούς του συνεργάτες, διερωτήθηκε: «Μήπως πρέπει να τον διαγράψω;».

Για μια επίσκεψη

Είναι Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2013. Η Αθήνα θυμίζει έρημη πόλη – για να μην πω κατεχόμενη. Με ένα φετφά χουντικής έμπνευσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής αποφασίζει και διατάσσει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε μεγάλη έκταση του κέντρου της Αθήνας, καθώς και το κλείσιμο των κεντρικών σταθμών του Μετρό, για να διαβεί απερίσπαστος και ανεπηρέαστος ο άρχων ανθύπατος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπεριαλισμού, που λυμαίνεται τη χώρα: τα εδάφη της, τον ήλιο της, τα νησιά της, τον αέρα της, τα παιδιά της εργατικής τάξης της.

Το πολιτικό – ου μην αλλά και υπηρετικό – προσωπικό της «ημέτερης» άρχουσας τάξης – της ίδιας αυτής άρχουσας τάξης που μάζεψε τα υπάρχοντά της και τις υπηρέτριές της και τόσκασε για το Κάϊρο το σκληρό Απρίλη του `41, τον υποδέχεται εν χορδαίς και οργάνοις: δε θα βγει χαμένη από τη λεηλασία του αίματος του λαού μας.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β. ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Κυβέρνηση της νέο-αποικιακής πολιτικής της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας και της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, υποδέχεται σήμερα έναν υπουργό μιας χώρας της Ε.Ε., χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα, με βάση τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Η ανυπόληπτη ηγεσία της καθημαγμένης χώρας μας, μετά την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ και τα τρία μνημόνια, αποδέχθηκε διαχρονικά από το 2010:

Πρώτον: Την υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου (Συμβούλιο Κορυφής) και την υποκατάστασή του από μια υποτελή Διακυβερνητική του Γαλλογερμανικού άξονα, με εκπροσώπους τους αξιοθρήνητους Ν. Σαρκοζύ και Α. Μέρκελ. Πολιτικά πρόσωπα, γνωστά ως αχυράνθρωποι συμφερόντων της Deutsche Bank, των χρηματιστηριακών κύκλων και τηςGoldman Sachs.

Δεύτερον: Μετά τις εκλογές στη Γαλλία, τη συντηρητική στροφή του Φ. Ολάντ και τα ήξεις-αφίξεις από τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας στην ανάπτυξη, εντέλει όλοι οι ηττημένοι των αγορών αποδέχτηκαν και τη διάλυση της Διακυβερνητικής του Γαλλογερμανικού άξονα, από την ομάδα Μερκελ –Σόιμπλε.