Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

«Δικαιοσύνη για τον Τρέιβον»

ΗΠΑ Γιγαντώνεται το κίνημα που με σύνθημα «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» απαιτεί την καταδίκη του λευκού παραστρατιωτικού που εκτέλεσε τον άοπλο 17χρονο μαύρο μαθητή και αθωώθηκε

→«Ο θάνατος του γιου μου πρέπει να φέρει αλλαγές στην κοινωνία μας και να συμβάλει στην κατάργηση νόμων που επιτρέπουν σε σας να σκοτώνετε κάποιον μόνο και μόνο επειδή θεωρείται ύποπτος» Τρέισι Μάρτιν, πατέρας του δολοφονηθέντος Τρέιβον

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

«Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη». Το σύνθημα αντηχούσε αυτό το Σάββατο απ’ άκρη σ’ άκρη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους, σε περισσότερες από εκατό μεγαλουπόλεις, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης για τον Τρέιβον Μάρτιν: τον 17χρονο Αφροαμερικανό που τον Φεβρουάριο του 2012 έπεσε -αν και άοπλος- νεκρός από τις σφαίρες του 29χρονου λευκού και κατά το ήμισυ Ισπανού Τζορτζ Τσίμερμαν, μέλους μιας ομάδας εθελοντών για την περιφρούρηση γειτονιών στο Σάνφορντ της Φλόριντα.

ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΥΠ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΣΠΑΝΕ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΔΕΗ!

Η ΣΤΥΓΝΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΡΟΪΚΑΣ - ΕΥΡΩ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ!

Την ολοκληρωτική παράδοση της ΔΕΗ και τουΑνεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα δρομολογεί η κυβέρνησηΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπογράφοντας, σήμερα Τετάρτη (24/7), την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία τεμαχίζεται σε 3 κομμάτια η επιχείρηση και ορίζεται το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος της!

Η κυβέρνηση, απο κοινού με τους δανειστές της χώρας, μετατρέπει γρήγορα την Ελλάδα σε "μπανανία" και "ελ ντοράντο" προς άγραν κερδών των μεγάλων ντόπιων και ξένων κεφαλαίων. Η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει ότι εντός δύο ετών θα έχει ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του (ΑΔΜΗΕ) ως το τα μέσα του 2014 και η διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2015.

Η Σταθοπούλου και τα «ξεχασμένα» Ιουλιανά του 1943. Του Ν. Σαραντάκου

Τρεις φορές έχουν συμβεί μήνα Ιούλιο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας σοβαρές “αναταραχές”, με την ευρύτερη σημασία της λέξης. Οι δυο από αυτές έχουν ονομαστεί Ιουλιανά, η τρίτη, απ’ όσο ξέρω, όχι. Τα πιο γνωστά Ιουλιανά είναι βέβαια η συνταγματική εκτροπή του 1965, με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση και τον διορισμό κυβέρνησης “αποστατών”. Δεν θα επεκταθώ, πρόκειται για γεγονός πασίγνωστο για το οποίο το ιστολόγιο έχει γράψει πολλές φορές (εδώ μια ανακεφαλαίωση). Τα Ιουλιανά του 1965 είχαν κι έναν νεκρό, τον Σωτήρη Πέτρουλα -σαν χτες πριν από 48 χρόνια.

Διαρροή προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 6 εκ. πολιτών


Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η έκταση αλλά και οι ένοχοι της μεγαλύτερης διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανθρώπων που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, τα θύματα είναι περίπου 6 εκατ. πολίτες, το σύνολο δηλαδή του ενεργού πληθυσμού. Όμως η αρμόδια υπηρεσία, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέβαλε την εξέταση και τον έλεγχο της πηγής της διαρροής, η οποία είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Έτσι, παρ' ότι κλείνουν σχεδόν 8 μήνες από την αποκάλυψη του χωρίς προηγούμενο σκανδάλου, η υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, ενώ σβήνονται τα ίχνη των ένοχων.
Τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα:

-Τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012.

Η Ρωσία δρομολογεί έξοδο του Σνόουντεν από το αεροδρόμιο


Σύντομα o πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψη το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης επικοινωνιών της NSA, αναμένεται να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, όπου παραμένει εγκλωβισμένος εδώ και περίπου ένα μήνα.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν Ανατόλι Κουτσέρενα φέρεται να δήλωσε πως ο Σνόουντεν «ετοιμάζεται να φύγει», αλλά θα πρέπει «να μείνει λίγο ακόμα στο αεροδρόμιο της Μόσχας καθώς το αίτημά του για χορήγηση προσωρινού ασύλου είναι ακόμα υπό εξέταση από τη Ρωσική Υπηρεσία Μετανάστευσης». Σύμφωνα με το RT ο Κουτσερένα ανακοίνωσε πως ο Σνόουντεν δεν πρόκειται να φύγει σήμερα από το αεροδρόμιο της Μόσχας ωστόσο επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πράκτορας της NSA «προτίθεται να παραμείνει στη Ρωσία».
Όπως σημείωσε «δεν σκοπεύει να φύγει προς το παρόν. Ζήτησε προσωρινό άσυλο, το οποίο εφόσον γίνει δεκτό χορηγείται για ένα χρόνο. Στην παρούσα φάση ο τελικός του προορισμός είναι η Ρωσία. Σκοπεύει να μείνει στη Ρωσία και να μελετήσει το ρωσικό πολιτισμό». Σύμφωνα με το RT, o Κουτσέρενα εξήγησε πως το έγγραφο που παραδόθηκε την Τετάρτη στον Σνόουντεν δεν του επιτρέπει να φύγει από τη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, υπενθυμίζοντας πως η διαδικασία για εξέταση αιτήματος πολιτικού ασύλου μπορεί να διαρκέσει έως και ένα τρίμηνο. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων και εξήγησε πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην «μοναδικότητα της περίπτωσης».

Κρατητήρια - κολαστήρια


Τραγικές εικόνες μεταφέρει κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επισκέφτηκε μια σειρά από κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Αττικής. Κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, άνθρωποι στοιβάζονται σε περιορισμένους χώρους επί μακρόν χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Ούτε λόγος για ιατροφαρμακευτική φροντίδα ή φωτισμό και εξαερισμό, πόσο μάλλον προαυλισμό.
«Κρατούνται για πολλούς μήνες άνθρωποι πολλαπλάσιοι της χωρητικότητας των κρατητηρίων, στοιβαγμένοι στην ουσία σε χώρους που δεν έχουν φυσικό φωτισμό και εξαερισμό. Πρόκειται για χώρους βρώμικους, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, στους οποίους άνθρωποι κρατούνται χωρίς τα βασικά είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας -συχνά χωρίς καν σαπούνι-, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, με ακατάλληλη και ανεπαρκή σίτιση, χωρίς επαρκή ρουχισμό και υπόδηση, χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αποκομμένοι από την επικοινωνία με τον έξω κόσμο –οικείους, συνηγόρους– και χωρίς την αυτονόητη ενημέρωση για τη διάρκεια και τους λόγους της κράτησής τους, καθώς και τα μέσα άμυνάς τους κατά αυτής», υπογραμμίζουν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε αναφορά τους προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου, αντίστοιχα, όπως και τον Άρειο Πάγο.
Η Κέιτ Μίντλετον γέννησε επιτέλους χτες ένα υγιέστατο αγοράκι που ζυγίζει σχεδόν τέσσερα κιλά. Προς μεγάλη απογοήτευση των Βρετανών, το βασιλικό μωρό δεν έχει έξι δάκτυλα αλλά θεωρείται πολύ καλό σημάδι το γεγονός ότι έχει τρία αρχίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το βασιλικό ρεπορτάζ, η Κέιτ Μίντλετον γέννησε χτες επειδή είχε παίξει στοίχημα πως το μωρό θα γεννηθεί στις 22 Ιουλίου.

Ένας βασιλικός γιατρός είπε στους δημοσιογράφους πως το βασιλικό μωρό προσπαθούσε να βγει από το βασιλικό πράμα της Κέιτ Μίντλετον εδώ και τρεις ημέρες αλλά η μάνα του το έσπρωχνε μέσα, για να μην χάσει το στοίχημα.
Η Κέιτ Μίντλετον έπαιξε στοίχημα και το φύλο του παιδιού της, αφού είχε βάλει το χέρι της μέσα στο τιτί της και ψαχούλευε, με αποτέλεσμα να πιάσει το λιλί του μωρού.
Η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε πως είναι ευτυχής για την γέννηση του πρίγκιπα αλλά, όταν γίνεσαι προγιαγιά, ξέρεις πως τα ψωμιά σου είναι πια λίγα, εκτός αν γκαστρώθηκες στα 12, οπότε παίζει μέχρι τα 40 να έχεις δισέγγονα.

Τα νεύρα μου…

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες άρθρα, σχόλια κι ανακοινώσεις και με πιάνουν κάτι νεύρα απίστευτα. Έβγαλαν ανακοίνωση οι ανά την επικράτεια ενώσεις θεολόγων για το μάθημα των Θρησκευτικών και τον κίνδυνο απαξίωσής του στο νέο πρόγραμμα του Λυκείου. Για τα υπόλοιπα τίποτα. Για τις απολύσεις συναδέλφων, τις διαθεσιμότητες, τις καταργήσεις κλάδων, τις κινητοποιήσεις, τη φτώχεια, το επικείμενο κλείσιμο νοσοκομείων, τη φασιστική βία, την απαγόρευση διαδηλώσεων- σιγά σιγά κι απ΄ το πεζοδρόμιο να μην πολυενοχλούνε κιόλας- τον αποκλεισμό από την δημοσιότητα και δεν ξέρει κανείς πού να σταματήσει, τίποτα. Το μόνο που μας νοιάζει είναι τα θρησκευτικά. Αν αυξηθεί η διδασκαλία τους, όλα θα πάνε καλά. Ο θεός θα μας ανταμείψει.

Εξάλλου, ο ενημερωμένος περί την θρησκεία άνθρωπος τρέφεται με πνεύμα έτσι «συνάδελφοι»; Γι’ αυτό, μεθαύριο που θα βρεθεί όλη η Ελλάδα στο δρόμο να πεινάει -γιατί η μισή είναι ήδη-, μπορούν να αναλύουν την χριστιανική θρησκεία και την ανωτερότητά της και να χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν. Ντροπή.

Μήπως δεν φταίει μόνο ο αντίπαλος;


 Του Θανάση Καρτερού

Και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το φαινόμενο που είδαμε σε όλες τις προηγούμενες: Ισορροπία του τρόμου μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο κόμματα, χωρίς τις αμφιλεγόμενες αναγωγές, βρίσκονται εκεί γύρω στο 20%. Και πρώτο εμφανίζεται μία το ένα, μία το άλλο, με τόσο μικρές διαφορές, που η μόνη τους αξία είναι να προσφέρουν τίτλους προπαγανδιστικής καλλιέργειας της λεγόμενης παράστασης νίκης.

Προφανώς, όπως δείχνει και η αριθμητική των αναποφάσιστων, μαζί με την Ελλάδα των κινημάτων και την Ελλάδα των νοικοκυραίων, έχουμε και την Ελλάδα των δισταγμών. Διότι, όσο κι αν υποψιάζεται κανείς κάποιο δημοσκοπικό μαγείρεμα, το φαινόμενο είναι τόσο επίμονο, ώστε μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένο: Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος "εκεί έξω" που δεν εμπιστεύεται τη Ν.Δ., αλλά διστάζει ακόμα να "διακινδυνεύσει" την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ !...


Μες στο κατακαλόκαιρο δεν είναι εύκολο να συζητάς για δυσάρεστα. Τα μηνύματα όμως είναι εμφανή. Είτε πρόκειται για την αντιπολίτευση, είτε για τον πρόεδρο του ΣΕΒ, είτε για κάποιους απλούς, αλλά «υποψιασμένους» πολίτες, οι περισσότεροι μιλούν για ένα καυτό φθινόπωρο με οικονομικές δυσκολίες και κοινωνικές αντιδράσεις. Κι έναν δύσκολο, ίσως πολύ δύσκολο, χειμώνα.

Προσωπικά, φοβάμαι πιο πολύ ότι γενικότερα η Δύση εισέρχεται στον βαρύ χειμώνα της παγκοσμιοποίησης, μια εποχή που δεν θα κρατήσει λίγους μήνες. Το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα έχει ήδη γυρίσει πολλά χρονία πίσω. Το ίδιο, αν και σε αρκετά μικρότερο βαθμό, ισχύει για το βιοτικό επίπεδο του μέσου πολίτη στις ΗΠΑ. Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ η όποια ανάκαμψη δεν συνοδεύεται από θέσεις εργασίας.

Σε αρκετούς δεν είναι άγνωστο και το γεγονός ότι στην ίδια τη Γερμανία ο μέσος πολίτης δεν έχει δει το βιοτικό του επίπεδο να αυξάνεται με τους ρυθμούς που υποσχόταν η αναπτυξιακή της μηχανή, η οποία πράγματι δούλευε ακατάπαυστα τα τελευταία χρόνια.