Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Καβάφης - Περιμένοντας τους βαρβάρους

Ο Χρήστος Τσάγκας διαβάζει Καβάφη
Περιμένοντας τους βαρβάρους

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

Εταιρεία: Μάνα, φίλη, αδερφή, πατρίδα


Χρήστος Επαμ. Κυργιάκης

Για ένα κομμάτι ψωμί,
δε φτάνει μόνο η δουλειά.
Για ένα κομμάτι ψωμί,
πρέπει να δώσεις πολλά.

Μην αγχώνεσαι φίλε μου. Το άγχος μικραίνει τη ζωή, σε σκοτώνει. Αν είσαι γυναίκα, χαλάει το δέρμα και αφαιρεί τη λάμψη των μαλλιών σου. Αν είσαι άντρας, σου μειώνει τις επιδόσεις.
Δεν πρέπει να αγχώνεσαι, γι’ αυτό υπάρχουν οι εταιρείες. Μπορεί να μην υπάρχει κράτος, αλλά οι εταιρείες ζουν και βασιλεύουν. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κράτος.
Θες να πας διακοπές; Έχεις τα χρήματα για ξενοδοχείο, για φαγητό για βόλτες, για παγωτό και δεν σου φτάνουν για να βγάλεις εισιτήριο; Μην ανησυχείς! Ένα SMS στην «εταιρεία» και θα έχεις δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός. Εντάξει μπορεί να μην είναι για τον προορισμό που είχες στο μυαλό σου, αλλά δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να αλλάξεις προορισμό. Άλλωστε η «εταιρεία» ξέρει, που είναι τα καλά ξενοδοχεία, οι καλές παραλίες, τα καλά εστιατόρια καλύτερα από σένα. Αφού κι αυτά δικά της είναι!

TO Πριν ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Δυσάρεστη είναι η είδηση. Τόσο για μας, τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την έκδοση του Πριν, όσο και για τους αναγνώστες μας, υποθέτουμε. Το Πριν δεν θα κυκλοφορήσει καθόλου τις τέσσερις Κυριακές του Αυγούστου. Το επόμενο φύλλο του θα βρίσκεται στα περίπτερα την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά από το χάραμα του 21ου αιώνα, από το 2001 και μετά, η εφημερίδα μας υποχρεώνεται να απουσιάσει για έναν ολόκληρο μήνα. Όχι, δεν έπιασε ξαφνικά τους συντάκτες του Πριν διάθεση να πάνε όλοι μαζί διακοπές. Όχι, δεν εκτιμήσαμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν Αύγουστο χωρίς πολιτικά γεγονότα ουσίας και έτσι σκεφτήκαμε να …«ξεκουραστούμε πριν από τις μεγάλες μάχες του φθινοπώρου». Η αιτία της αυγουστιάτικης διακοπής είναι απλή και επώδυνη: Δεν έχουμε λεφτά να βγάλουμε την εφημερίδα! Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, χωρίς φτιασιδώματα και υπεκφυγές. Προσπαθούμε να γλιτώσουμετα έξοδα ενός μήνα προκειμένου να είμαστε σε θέση να βγάλουμε την εφημερίδα το φθινόπωρο,προσαρμοζόμενοι στις νέες «πολεμικές» συνθήκες της οικονομίας και κάνοντας τις αναγκαίες αλλαγές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε το Πριν με νύχια και με δόντια. Δεν φτάσαμε ως εδώ μαχόμενοι μέσα στις πιο αντίξοες πολιτικές συνθήκες, για να τα παρατήσουμε τώρα, ακριβώς στις παραμονές των μεγάλων γεγονότων που θα συγκλονίσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, αναστατώνοντας τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καπιταλισμός και ηλίθιοι


Πολλοί σήμερα διαμαρτύρονται γιά τά ὅσα τραβᾶνε λόγω τοῦ μνημονίου. Νά μέ συγχωροῦν πολύ οἱ πολλοί, ἀλλά εἶναι παντελῶς ἠλίθιοι. Οἱ λόγοι εἶναι ἐπίσης πολλοί καί θά προσπαθήσω νά κάνω μιά μικρή ἀνάλυση.

Αὐτό πού βιώνουμε στήν Ἑλλάδα σήμερα εἶναι ὁ ἄκρατος καπιταλισμός, ὁ ὁποῖος στήν Εὐρώπη καί τήν Ἀμερική -μετά ἀπό αἰῶνες ἐφαρμογῆς- θεωρεῖται ἀπό τούς πολίτες-σκλάβους τοῦ «ἀναπτυγμένου» κόσμου σάν κάτι φυσιολογικό.

1) Θυμηθεῖτε πχ τό ἐλεεινό βίντεο-διαφήμιση τοῦ μνημονίου, τό ὁποῖο ἔδειχνε τήν γριά στό κομμωτήριο νά ἐκπλήσσεται ἐπειδή μία ἑλληνίδα κομμώτρια ἔπαιρνε σύνταξη στά 55 λόγω «βαρέων καί ἀνθυγιεινῶν». Ἐπειδή δηλαδή ἡ δούλα-γριά εἶχε μεγαλώσει σέ ἕνα καθεστώς ἀπόλυτης δουλείας καί θεωροῦσε φυσιολογικό νά δουλεύει μέχρι νά μήν μπορεῖ πιά νά πάρει τά πόδια της, ἄρα ἔπρεπε καί οἱ ἑλληνίδες νά μετατραποῦν σέ σκλάβες καί νά δουλεύουν καί αὐτές μέχρι τά ἑβδομῆντα τους.
2) ΚΑΝΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ (ντόπιος ἤ ξένος) δέν ἀναρωτήθηκε ΠΟΤΕ σέ τί ἄραγε εἶναι πιό βολικό νά δουλεύει ἕνας γέρος τῶν 65 ἤ ἑβδομήντα χρονῶν, ἀντί νά ἀφήσει τήν θέση ἐργασίας σέ ἕναν νεώτερο, ὁ ὁποῖος ἐπιπλέον θά παντρευτεῖ καί θά κάνει καί παιδιά.

Ο ρεπόρτερ που έδιωξε ο Τσίπρας, στο Ινστιτούτο Καραμανλή

Το τι είδος δημοσιογράφος είναι ο Μάρτενς της γερμανικής Frankfurt Allgemeine Zeitung που έδιωξε ο Αλ. Τσίπρας, δείχνει και το βίντεο από ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καραμανλή, πέρυσι τον Ιούνιο.
Στο απόσπασμα ο κ. Μάρτενς αφού «καθαρίζει» στα γρήγορα με τις απόψεις του νομπελίστα Πωλ Κρούγκμαν, με το επιχείρημα ότι «αν ρωτήσεις 5 οικονομολόγους θα έχεις έξι απόψεις και πάντα θα βρεις έναν οικονομολόγο να παρουσιάσει ως εύλογο οτιδήποτε», προσθέτει: «ακόμα και ο κ. Τσίπρας πιθανότητα θα βρει ακαδημαϊκούς που θα βρουν τις ιδέες του λογικές, ίσως όχι στην Ευρώπη, αλλά στο πανεπιστήμιο της Αβάνας ή της Πιονγκ Γιανγκ, θα βρει ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχει μια λογική οικονομική πολιτική». Δυστυχώς «η σχολή Bild» έχει επηρεάσει ένα σημαντικό μέρος της γερμανικής δημοσιογραφίας.


Σύντηξη στο σπίτι! Μια συσκευή που θα παρέχει ανεξάντλητη ενέργεια με μηδαμινό κόστος είναι το ενεργειακό όνειρο του πλανήτη


Ενα μοριακό παιχνίδι δέσμευσης ηλεκτρονίων του υδρογόνου και πόλωσης των κρυστάλλων του νικελίου έφερε τους έλληνες ερευνητές στην πρωτοπορία της ενεργειακής επανάστασης

Η Ελλάδα της κρίσης μοιάζει απελπιστικά με το κουτί της Πανδώρας: μύρια κακά και μόνο ένα καλό – η ελπίδα – ήρθαν στο φως. Η έσχατη τραγωδία μας είναι πως ακόμη και αυτή την ελπίδα αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να την κρατήσουμε στα χέρια μας και τη διώχνουμε στα πέρατα της Γης. Για τι πράγμα μιλάμε; Για το καυτότερο μυστικό του πλανήτη, την πηγή αστείρευτης ενέργειας. Πρόκειται για την «ψυχρή σύντηξη» που, όπως σας αποκαλύψαμε έναν χρόνο πριν (βλ. www.tovima.gr/science/article/?aid=430840), είχε πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί στην Ελλάδα, από την εταιρεία Δευκαλίων (Defkalion Green Technologies SA). Τώρα, έπειτα από πολλές δοκιμές και κρίσεις τρίτων παρατηρητών, «Το Βήμα» επισκέφθηκε το εργαστήριό της και είδε ιδίοις όμμασι την εισαγόμενη ενέργεια να εξαπλασιάζεται στην έξοδο! Ομως δεν πρόκειται να «δει το θαύμα» κανένας άλλος στη χώρα μας: την επόμενη ημέρα η Δευκαλίων τα μάζεψε κι έφυγε για το Βανκούβερ του Καναδά. Είχε κουραστεί πια να περιμένει αυτό το άψυχο κράτος να της δώσει πλαίσιο λειτουργίας... Αξίζει πολλαπλά να διαβάσετε τη συνέχεια αυτής της ιστορίας, όχι μόνο για την ευκαιρία να ξανασχηματίσετε το γνωστό πενταδάχτυλο σχήμα αλλά και διότι είναι μάλλον ο πρόλογος ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Η ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ – 9.820 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Ετοιμο φαίνεται πως είναι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στα υπουργεία από όπου και θα δουν την έξοδο 9.820 υπάλληλοι. Μάλιστα όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές για κύριο βάρος της διαθεσιμότητας στο δεύτερο κύμα το οποίο θα έρθει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των 9.820 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο οριστικοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δίνει εντολή στους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κατάρτιση λίστας με το πλεονάζον προσωπικό σε κάθε υπουργείο. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους υπουργούς να συνεργαστούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πως θα γίνει η αξιολόγηση