Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Γιατί η τρόικα θέλει πλειστηριασμούς στα σπίτια. Tου Στ. Κούλογλου



Να ανασταλεί ο νόμος Κατσέλη και να ξεκινήσουνπλειστηριασμοί στα σπίτια πολιτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, είναι μια απόφαση με μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Είναι το μόνο που έλειπε σε μια Ελλάδα κοινωνικά διαλυμένη από την κρίση. Συμπλοκές και εικόνες όπως αυτές της φωτογραφίας στην Ισπανία, θα δώσουν πιθανότατα και την χαριστική βολή στην κυβέρνηση. Γιατί η τρόικα επιμένει τόσο πολύ;

Σε ένα ρεπορτάζ 15 μέρες πριν στο tvxs.gr, έχουμε ήδη εξηγήσει το οικονομικό παιχνίδι που παίζουν «τα κοράκια της ντροπής»: «μεγάλα funds του εξωτερικού αγοράζουν προβληματικά δάνεια, με μετρητά, στο 25% της αξίας τους, προσδοκώντας ότι θα προχωρήσουν και σε κατασχέσεις ακινήτων από την 1 Ιανουαρίου του 2014, οπότε και σύμφωνα με την πληροφόρησή μας θα αρχίσουν ξανά οι πλειστηριασμοί», δήλωνε ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ελλάδας Ευάγγελος Κρητικός. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η τρόικα δουλεύει και για αυτά τα funds. Οικονομικοί δολοφόνοι είναι οι άνθρωποι.

Οι βουλευτές κάνουν στην άκρη

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos
Νέο πλήγμα στη δημοκρατικότητα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας προκαλεί η υπερψήφιση τροπολογίας - στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα... - η οποία καθιερώνει τη δυνατότητα κατάργησης δημόσιων οργανισμών με απλά Προεδρικά Διατάγματα. Η εξέλιξη είναι μεν σύμφωνη με τη νομολογία του ΣτΕ η οποία ισχύει επί 10ετίες, αλλά υπονομεύει περαιτέρω τον ρόλο της Βουλής και παράλληλα αποτρέπει τη δυνατότητα κοινωνικών αντιδράσεων, εξηγεί στο tvxs.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος συν τοις άλλοις αποσαφηνίζει τα περιθώρια πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ισχύει επί 10ετίες, δεν υπάρχει πρόβλημα με την κατάργηση δημόσιων οργανισμών μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων. Ό,τι μπορεί να κάνει ο νόμος, μπορεί να το κάνει και η διοίκηση με την έκδοση ΠΔ κατόπιν νομικής γνωμοδότησης. Ωστόσο, η προσωπική μου άποψη, την οποία είχα εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο πριν από 10 χρόνια σε βιβλίο μου για το συνταγματικό δίκαιο, είναι ότι ο νόμος πρέπει να ρυθμίζει τα θεμελιώδη ζητήματα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη πάσχει από δημοκρατική άποψη, καθώς υποβαθμίζει τον ρόλο της Βουλής και γενικότερα τη δυνατότητα κοινωνικών αντιδράσεων. Η νομοθετική διαδικασία της Βουλής συνεπάγεται: κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, πάροδο χρονικού διαστήματος κατά το οποίο μπορούν να εκδηλωθούν αντιδράσεις από τους διαμαρτυρόμενους (με τη μορφή απεργιών, διαδηλώσεων κλπ), ενδεχομένως πίεση σε κάποιους από τους βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι μπορεί να διαφοροποιηθούν, απώλειες από την κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της ψηφοφορίας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κάθε φορά κ.ο.κ. Αντιθέτως, το προεδρικό διάταγμα, σήμερα αποφασίζεται, σήμερα δημοσιεύεται, σήμερα ισχύει», αναφέρει ο Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος επεκτείνει τον συλλογισμό του ως εξής:

Δραγασάκης: Εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός της αριστεράς


Το ιδρυτικό συνέδριο πέτυχε τους βασικούς σκοπούς του, όμως ο διάλογος για το πρόγραμμα ήταν περιορισμένος και δεν μπήκε στην ουσία των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε, λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Στην συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο tvxs.gr, αναφέρεται στα επιτεύγματα και τις αδυναμίες του Συνέδριου, προτρέποντας σε μία προγραμματική εμβάθυνση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ: «το θέμα πλέον δεν είναι μόνο το τι θέλουμε αλλά και το πώς θα το υλοποιήσουμε».

Να υπερβούμε τον κατακερματισμό της αριστεράς
Να δουλέψουμε περισσότερο το πρόγραμμα
Δεν είναι όλες οι συνιστώσες έτοιμες για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό θα αργήσουμε
Ο κόσμος που έρχεται από τον σοσιαλιστικό χώρο έχει ισότιμο ρόλο
Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία
Οι γερμανικές εκλογές θα φέρουν νέα μνημόνια και δάνεια
Δεν φοβόμαστε να κυβερνήσουμε, θέλουμε εκλογές Αναδειχθήκατε πρώτος στη ψηφοφορία για την πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος. Πώς ερμηνεύετε αυτήν την εξέλιξη, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι στις δύο επόμενες θέσεις ακολουθούν οι έτεροι οικονομολόγοι Ευ.Τσακαλώτος και Γ.Μηλιός;

24 μετανάστες νεκροί στο Αιγαίο


Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίς το πρωί όταν ένα πλοιάριο φορτωμένο με μετανάστες χωρίς χαρτιά που κατά πάσα πιθανότητα είχε ως τελικό προορισμό την Ελλάδα βυθίστηκε στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.
Γύρω στις 2 τα ξημερώματα η τουρκική ακτοφυλακή έλαβε σήμα έκτακτης ανάγκης από τον καπετάνιο του σκάφους ο οποίος ανέφερε ότι βυθιζόταν στα ανοιχτά του Εζίνε, στην επαρχία Τσανάκαλε. Σύμφωνα με τον καπετάνιο στο πλοιάριο επέβαιναν πάνω από 30 άτομα.
Σκάφη της ακτοφυλακής, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος που έσπευσαν στην περιοχή εντόπισαν τα πτώματα 18 αρχικά και στη συνέχεια 24 ανθρώπων και κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς από τη θάλασσα 12 μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το πλοιάριο πιθανότατα είχε ως τελικό προορισμό τη Λέσβο.
Πηγη:http://clandestinanews.wordpress.com/

Οι απολύσεις ανοιχτές και ο Κυριάκος... λυμένος


Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής με την τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή (και ψηφίσθηκε σήμερα) οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Τα ΠΔ θα πρέπει να λαμβάνουν την γνωμοδότηση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα των περιεχομένων τους.

Η τροπολογία εφεξής δίνει τη δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ.

Με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.

Το Μητσοτακέικο μας στοιχίζει ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

“ Ο νεοφιλελευθερισμός θέλει και παραθέλει το κράτος, αρκεί να είναι στα μέτρα του. Δεν θέλει δασκάλους και γιατρούς, θέλει αστυνομικούς και στρατιωτικούς, για να τον φυλάνε από τους δασκάλους και τους γιατρούς που λιμοκτονούν.  ”
Ποιο είναι το άριστο μέγεθος του κράτους; Σελίδες επί σελίδων έχουν γραφτεί για το θέμα, εκατοντάδες μελέτες έχουνε γίνει απ” άκρου εις άκρον της Γης και όλες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα: Το κράτος πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να πληρώνει τρεις μισθούς και τρεις συντάξεις στην Οικογένεια Μητσοτάκη. Έτσι απλά, έτσι όμορφα.

Πάρτε μολύβι και γράψτε.
Ο παππούς Κωνσταντίνος Μητσοτάκης λαμβάνει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, τρεις συντάξεις, μία ως πρώην βουλευτής, μία ως πρώην δικηγόρος και μία που δεν ξέρουμε τι είναι. Μάλλον θα την λαμβάνει ως πρώην ζωντανός.

Η Νύχτα που σκεπάζει τις ζωές... Ποιά μέρα άραγε να ξημερώνει;

Βλέπω την άγνοια, το φόβο και τον εγωισμό,
σαν βαριές κουβέρτες απλωμένες πάνω στις ζωές των ανθρώπων,
των ανθρώπων που πνίγονται για μια πραγματική ανάσα,
μα υπομένουν το «μοιραίο» τέλος…

βλέπω ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να αλλάξουν,
ούτε τον εαυτό τους ούτε τον κόσμο που έφτιαξαν,
αρκούνται σε επιφανειακές αλλαγές,
σε «κάτι το καλύτερο» κι όχι στο «καλύτερο δυνατό»…
…δεν το ξέρουν, δεν το αναζητούν…