Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δικαστήριο αποφάσισε ολική διαγραφή χρεών δανειολήπτριας


Την ολική διαγραφή των χρεών που είχε 68χρονη δανειολήπτρια προς τέσσερις τράπεζες, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Βάμου Αποκορώνου, στην Κρήτη, σύμφωνα με το Cretalive, που επικαλείται ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας η δανειολήπτρια είναι μέλος.

Το χρέος της δανειολήπτριας σε τέσσερις τράπεζες, ανερχόταν σε 104.531,05 ευρώ και κουρεύτηκε από το Ειρηνοδικείο Βάμου, κατά 100%, οριστικά, χωρίς επαναπροσδιορισμό δίκης, αναφέρει η Ένωση.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση, για μια απόφαση «σταθμό» που μέχρι σήμερα σαν και αυτή λίγες αποφάσεις έχουν παρθεί από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, για απόφαση που δικαιώνει την πραγματική ουσία του ν.Κατσέλη, για μια απόφαση, που τονίζει το εις βάθος κοινωνικό πρόσωπο του και ακόμα μια απόφαση, που δίνει την ελπίδα στους ανθρώπους της φτώχειας, της ανέχειας και της αρρώστιας να βρουν την «όαση» της ζεστασιάς και της ελπίδας, βεβαίως και με την συνδρομή των Ελλήνων δικαστών, που με την συνδρομή τους υλοποιείται προς θετική κατεύθυνση η υπάρχουσα Νομοθεσία, αλλά και δίνεται η πρέπουσα «ανάσα» για τους χειμαζόμενους από τη οικονομική κρίση δανειολήπτες».

Πώς εξαφανίστηκαν 502 παιδιά των φαναριών


Πεντακόσια δυο παιδιά εξαφανίστηκαν υπό άγνωστες συνθήκες την τριετία 1999 -2002 από το ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου για τηνΕφημερίδα των Συντακτών. Κανείς δεν ξέρει σήμερα αν ζουν. Για την υπόθεση (πιθανής εμπορίας παιδιών) που έχει την κωδική ονομασία «Αgia Varvara», ο ΟΗΕ απεύθυνε πρόσφατα επείγουσες συστάσεις σε Ελλάδα και Αλβανία να ασχοληθούν επιτέλους με το θέμα.

Από το 1993 μέχρι το 1999 στην Αθήνα συλλαμβάνονταν κατά μέσο όρο 300 παιδιά τον χρόνο για επαιτεία – το 90% από τα οποία προέρχονταν από την Αλβανία. Το Νοέμβρη του 1998 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φίλιππος Πετσάλνικος μαζί με τον υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη ανακοινώνουν το ειδικό πρόγραμμα «Προστασία και κοινωνική φροντίδα των παιδιών στον δρόμο» με στόχο τη συγκέντρωση και φροντίδα των παιδιών των φαναριών σε ιδρύματα του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσής τους. Θα εφαρμοζόταν δοκιμαστικά σε 70-80 παιδιά και στη συνέχεια θα επεκτεινόταν σε όλα τα παιδιά των φαναριών, που υπολογίζονταν τότε σε 3.000.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, του Λ.Τσουλφίδη

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/ FosPhotos
Μόνο μια ευνοϊκή οικονομική συγκυρία μπορεί να συμβάλει σε αυτό που η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρούσε επιτυχία. Δυστυχώς, όμως η ΕΕ βρίσκεται και αυτή σε στασιμότητα και μάλιστα διαρκείας, ενώ το μέλλον της είναι δυσοίωνο καθώς υφίσταται σφοδρό ανταγωνισμό, τόσο από την Κίνα όσο και από άλλες ανερχόμενες οικονομίες. Υπό αυτές τις συνθήκες ισχύει και για χώρες: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Η χρεοκοπία ήταν μια αξιοπρεπής επιλογή που η κυβέρνηση έπρεπε να είχε θεωρήσει σοβαρά ήδη από το 2010. Η χρεοκοπία είναι μέσα στη λογική του καπιταλισμού και με δεδομένο ότι τα ομόλογα τότε υπάγονταν στο ελληνικό δίκαιο, η Ελλάδα σε μια σχεδιασμένη πτώχευση μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τις δικές της απώλειες (π.χ. εξαιρώντας τις εγχώριες τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία) σε βάρος των διεθνών δανειστών της. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, θεώρησε ότι η λύση θα έπρεπε να βρεθεί εντός των θεσμών της ΕΕ και οτιδήποτε άλλο θα έθετε σε κίνδυνο το ευρώ και την ΕΖ γενικότερα. Και προκειμένου να μη διασαλευθεί η ενότητα της ΕΖ, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε μία συμφωνία (μνημόνιο) που γρήγορα φάνηκε ότι δεν μπορούσε να τηρήσει.

Τα κριτήρια για την κινητικότητα στο Δημόσιο


Τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των δημοσίων υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα, βάση του Νόμου 4172/2013 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπει απόφαση του υπουργού Διοικητική Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Μεταξύ άλλων, στην απόφαση αναφέρεται πως ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο αναδεικνύεται ως βαρύνουσα παράμετρος στην αξιολόγηση του υπαλλήλου. Παράλληλα, μοριοδοτούνται οι νεότεροι υπάλληλοι, ενώ αφαιρούνται μόρια σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η απόφαση, ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο αναδεικνύεται ως βαρύνουσα παράμετρος στην αξιολόγηση του υπαλλήλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπάλληλος μοριοδοτείται ανάλογα με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία πρόσληψής του. Την ανώτατη βαθμολόγηση λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.


Ολόκληρη η απόφαση

Κουράστηκε, άργησε, αλλά τελικά βρήκε τη δουλειά που του ταιριάζει και είναι καταενθουσιασμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει στο Facebook για τις απολύσεις

“ Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ανάρτησή του στο Facebook, δεν κρύβει την χαρά του για τις απολύσεις που είναι έτοιμος να κάνει.  ”

Το ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα είναι πλέον γνωστό και το γνωρίζει και η ίδια. Το ότι εφαρμόζει μια βαθύτατα αντιλαϊκή και κοινωνικά ανάλγητη πολιτική είναι κάτι που επίσης το νιώθει στο πετσί του ο ελληνικός λαός. Η φωτογραφία του Reuters με τα πανηγύρια των κυβερνώντων για τα σκληρά μέτρα άγριας λιτότητας που έχουν φέρει την ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα άλλωστε που έκανε τον γύρο του κόσμου και εξευτέλισε την Ελλάδα και στο εξωτερικό το αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο.

Πλέον έφτασε και η ώρα για...τα κυβερνητικά στελέχη να πανηγυρίζουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα κατορθώματά τους. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι πανηγυρισμοί του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, δεν κρύβει την χαρά του για τις απολύσεις που είναι έτοιμος να κάνει. Φαίνεται πως οι κυβερνώντες έχουν χάσει κάθε έλεγχο της πραγματικότητας και της κατάστασης στην οποία έχουν φέρει τη χώρα και τον λαό.