Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

FINANCIAL TIMES: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ


Ενα σενάριο- «βόμβα» δημοσιεύουν οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρονται στην προοπτική κατάρρευσης της Ευρωζώνης, παρομοιάζοντας την με «ένα μαγαζί γωνία το οποίο δεν πάει καλά», ενώ παράλληλα αναφέρονται και στις ανισότητες που επικρατούν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και την πιθανότητα αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ.

Σε άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «Γιατί η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα», ο σχολιαστής και εκδότης Samuel Batton, αναφέρεται με μια γλαφυρή παρομοίωση όσον αφορά το μέλλον και την κατάσταση της Ευρωζώνης:

«Φανταστείτε ένα μαγαζί- γωνία το οποίο δεν πάει καλά. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν μπορεί να αποδώσει στον ιδιοκτήτη του ένα μίνιμουμ επίπεδο ζωής. Στην χειρότερη περίπτωση, δεν μπορεί ούτε να καλύψει τα κόστη της και συνεχίζει να λειτουργεί μέσω δανείων και φιλανθρωπιών από δημόσιες σχέσεις, φίλους και υποστηρικτές. Ενας από αυτούς μάλιστα ακούστηκε να λέει πως θα έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει το μαγαζί ανοιχτό και προσέθεσε: ”Πίστεψε με θα είναι αρκετό”».

... καλά τα λέει ο Στάθης ...


O Στάθης τα χώνει - και κάνει μάθημα - σε αναγνώστη του ...


Άκου λοιπόν, Χρυσαυγίτη,
άκου, αμόρφωτε άνθρωπε ...

Στη χθεσινή στήλη δημοσιεύθηκε σκίτσο με τη Σφίγγα. Ευρέθη αναγνώστης ο οποίος με έψεξε διότι, κατά τη γνώμη του, απέφυγα να ζωγραφίσω μαιάνδρους στο βάθρο του αγάλματος κι αντ' αυτών σχεδίασα κάτι ζιγκ ζαγκ.

Άκου λοιπόν, Χρυσαυγίτη, άκου, αμόρφωτε άνθρωπε: ποιος σου είπε ότι σε όλα τα βάθρα των αγαλμάτων -θεών, ανθρώπων και τεράτων- οι αρχαίοι χάραζαν ή ζωγράφιζαν μαιάνδρους; Αντιθέτως. Συνήθως τον μαίανδρο ως διακοσμητικό και μόνον στοιχείο τον βρίσκουμε στα κιονόκρανα (στην επικρανίτιδα ζωγραφική) ή κάτω απ' τη ζωοφόρο.
Ο μαίανδρος δεν έχει κανένα νόημα, ιδεολογικό ή θρησκευτικό ή κοινωνικό, αποτελεί μόνον τη γεωμετρική αποτύπωση (για διακοσμητικούς λόγους) της βουστροφηδόν ροής του ποταμού Μαιάνδρου παρά την Πέργαμο.

«ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ», ‘Η ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ;



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ 902

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΠΟΥ

Πουλήθηκε η συχνότητα του 902 λόγω σημαντικών οικονομικών προβλημάτων σε επιχειρηματία ακόμη..... χωρίς όνομα και κυρίως.... με άγνωστο το τίμημα. Ένα γεγονός που δημιούργησε σημαντικές αντεγκλήσειςμεταξύ της Αριστεράς, για το που, το πώς, το τι και κυρίως το γιατί.
Η πώληση της συχνότητας του 902 αποτελεί συνέχεια της πτώχευσης της Τυποεκδοτικής και της ..... καταστροφικής πορείας των "ευεργετικών"συνεπειών του αναπτυξιακού νόμου. Του κλεισίματος του 902 Αριστερά στα FM, των μεγάλων προβλημάτων που υπήρχαν και δυστυχώς ακόμη θα συνεχίζουν να υπάρχουν στον Ριζοσπάστη με τις μεγάλες περικοπές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και απολύσεις δημοσιογράφων. Αναμφίβολα σημαντικά προβλήματα και ζητήματα που οξύνονται εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης του καπιταλιστικού συστήματος.
Ας προσπαθήσουμε με όλη την νηφαλιότητα που επιτρέπεται να κατανοήσουμε την θέση της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ και την υιοθέτηση για μια ακόμη φορά της πάγιας «Γραμμής Μαζινό», όταν προκύπτουν θέματα για τα οποία καλείται πειστικές απαντήσεις.

Και οι μαθητές σε διαθεσιμότητα...


ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ...
της Τουτουντζίδου Μαριάνθης

Ήταν αναμενόμενο ότι από τη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών δε θα γλύτωναν ούτε οι ανήλικοι μαθητές, πόσο μάλλον που αυτοί θα είναι η επόμενη γενιά ενηλίκων η οποία θα βιώσει περισσότερο από την τωρινή, τις συνέπειες ενός εργασιακού μεσαίωνα σε ένα κράτος - άθλιο προτεκτοράτο των δανειστών και των «σωτήρων» μας.
Ήδη οι πανελλαδικές εξετάσεις στο Λύκειο μέσα σε τρία χρόνια κρίσης ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα του σχολείου, κάνοντας τον ανταγωνισμό για τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών ακόμη μεγαλύτερο.
Έτσι κι αλλιώς εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, που βίωναν το θεσμό των πανελλαδικών, αντιλαμβάνονταν τον αντιπαιδαγωγικό τους χαρακτήρα, εφόσον εξανάγκαζαν τους μεν μαθητές και γονείς σε επίπονη και δαπανηρή προετοιμασία τουλάχιστον δύο ετών, για να επιτευχθεί συχνά η αποστήθιση - και όχι η αφομοίωση- μιας ύλης υπερβολικής σε όγκο και βαθμό δυσκολίας.
Από την άλλη υποχρέωναν τους εκπαιδευτικούς να προσαρμοστούν κι αυτοί στις απαιτήσεις των εξετάσεων με πολύ μικρά περιθώρια αυτενέργειας, απαραίτητης, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών.

Οι απολύσεις στη ΓΓΑ και η προετοιμασία μας…

Του Α. Μητρόπουλου
(βασίζεται και σε κείμενο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ)

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Οι απολύσεις στο Δημόσιο, και επομένως και για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι πλέον γεγονός.
Και οι πλέον «αισιόδοξοι» ή κακόβουλοι που διέδιδαν, ότι όσοι εδώ και δυο χρόνια, μιλούσαν για απολύσεις το έκαναν με σκοπό να «τρομοκρατήσουν» τους εργαζόμενους ώστε να αντλήσουν τάχα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, θα πρέπει πλέον να έχουν πεισθεί ότι «τα έπη» δεν ήσαν «έπεα πτερόεντα».
Επακολουθεί και δεύτερο κύμα: Αυτό που θα προκύψει από τις συρρικνώσεις των οργανισμών και τη δημιουργία «πλεονάζοντος προσωπικού».