Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στις θέσεις τους

Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης/ FosPhotos
Στα καθήκοντά τους επιστρέφουν με δύο προσωρινές διαταγές που εξέδωσε το Πρωτοδικείο, μέχρι να ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση, δύο σχολικοί φύλακες των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Βαρβάρας, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των σχολικών φυλάκων των δύο δήμων, Απόστολος Παπακωνσταντίνου, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, «οι εντολείς του εξέρχονται της διαθεσιμότητας και επανέρχονται στην υπηρεσία τους, με καταβολή των πλήρων αποδοχών τους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου «οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου αφορούν αποκλειστικά τους δύο προσφεύγοντες και ισχύουν έως την έκδοση των αποφάσεων επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ασκηθεί, δηλαδή περίπου έως τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου».
Στην αίτηση τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής οι εν λόγω σχολικοί φύλακες επικαλούνταν ανεπανόρθωτη βλάβη που υπέστησαν από την διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν βάση των διατάξεων του ν. 4172/2013. Κατά τον συνήγορο των δυο σχολικών φυλάκων, η κρίση του Πρωτοδικείου αποτελεί θετικό πρόκριμα και για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα (λ.χ. εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί κ.ά.).

Sheep Protest!

Το νέο μνημόνιο αλλάζει το πολιτικό σκηνικό


Μα δεν φοβούνται ότι πιέζοντας για νέο μνημόνιο θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές; Οπως όλα δείχνουν, το Βερολίνο δεν φοβάται πια ένα ελληνικό κυβερνητικό ατύχημα. Αντίθετα, όπως τονίζουν ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει καθαρό πολιτικό τοπίο εδώ ενόψει της υπογραφής νέου μνημονίου στη διάρκεια του 2014, το οποίο προανήγγειλαν Μέρκελ-Σόιμπλε-Ρεν-Ντάισελμπλουμ. Αυτό μπορεί να προκύψει είτε με νωπή εντολή για την παρούσα κυβέρνηση, είτε με σχηματισμό άλλης διευρυμένης κυβέρνησης από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ που, δυνητικά, όπως ελπίζουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες (με ό,τι αυτό σημαίνει κατά την αντίληψη του Βερολίνου). Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η επίσκεψη του Σοσιαλδημοκράτη Ασμουσεν της ΕΚΤ στην Αθήνα ήταν ακριβώς μίας προσπάθεια ανίχνευσης των προθέσεων των πρωταγωνιστών στο ελληνικό πολιτικό παιχνίδι και για το λόγο αυτό ζήτησε να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε.Γράφει η Αγγελική Σπανού

Έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος!

Οσμές Σόιμπλε, Καρτερός Θανάσης


Έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος! Συγγνώμη για το άκομψο και δύσοσμο της παρομοίωσης, αλλά αυτό ήταν το καυστικό σχόλιο των παλιών θυμόσοφων όταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές μιας εν εξελίξει συναλλαγής, σχέσης ή κατάστασης ανέτρεπε τα δεδομένα με κάποια ενέργειά του. Κι έτσι ο επικείμενος γάμος, οι ελπίδες για βίο ανθόσπαρτο, οι προσδοκίες, οι όρκοι, οι αγάπες και οι υποσχέσεις πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων.
Και νά τώρα που στον ρόλο της αγενούς νύφης βρέθηκε ο Σόιμπλε. Ο οποίος, για τις ανάγκες των γερμανικών εκλογών, δεν δίστασε να αφήσει για λίγο τα ήξεις αφήξεις και να δηλώσει, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Γερμανία, ότι επίκειται νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τη λήξη του σημερινού στο τέλος του 2014. Να εξαγγείλει δηλαδή νέα Μνημόνια, νέες δεσμεύεις και Κύριος οίδε ποιες νέες τραγωδίες για την Ελλάδα και για τους Έλληνες.

Ο Καρλ Μαρξ, οι τράπεζες και οι καπιταλιστικές κομπίνες


Θανάσης Μπαντές

Το να συζητάμε τους λόγους καταφυγής στην τράπεζα είναι προφανώς περιττό. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην γνωρίζει ότι οι τράπεζες χορηγούν δάνεια. Δεν υπάρχει ούτε ένας επιχειρηματίας που να μην γνωρίζει ότι οι τράπεζες είναι αυτές που θα συμπληρώσουν το κεφάλαιό του ώστε να κάνει την επιχείρησή του λειτουργική, δηλαδή παραγωγική, δηλαδή κερδοφόρα. Δεν υπάρχει κανείς που να αγνοεί ότι οι τράπεζες ζητούν πάντοτε πίσω περισσότερα χρήματα από αυτά που δάνεισαν, ως τόκο. Φυσικά, οι τράπεζες δεν απευθύνονται μόνο σε επιχειρηματίες, αλλά σε όλους τους πολίτες που ζητούν δάνεια για τις καθημερινές τους καταναλωτικές ανάγκες. Τα γνωστά καταναλωτικά δάνεια που ίσχυαν μέχρι πρότινος αποτελούσαν τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών και μάλιστα με πρωτοφανή επιθετικότητα. Παρακολουθήσαμε την περίοδο της απόλυτης δανειακής ασυδοσίας, όπου με ελάχιστα εχέγγυα – ή και καθόλου – μπορούσε ο καθένας με μια υπογραφή να πάρει καταναλωτικά δάνεια για οποιοδήποτε λόγο. Παρακολουθήσαμε τα διακοποδάνεια, το αχαλίνωτο στις πιστωτικές κάρτες, μέχρι και ποδοσφαιροδάνεια, αν ήθελε κανείς να παρακολουθήσει από κοντά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, με τα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα δάνεια για να πληρωθούν οι τόκοι των προηγούμενων δανείων, τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και τον εκτός κάθε ορίου καταναλωτισμό που χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία.

Η αγάπη σε καιρούς εξορίας (*)


Στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της ταραγμένης Ελλάδας, εμφανίστηκαν το 2012 τα ποιήματα του Χιλιανού Χάιμε Σβαρτ, που έφτασε εκεί σαν εξόριστος της στρατιωτικής δικτατορίας της χώρας του. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Σβαρτ έγινε ένας ακόμα Αθηναίος και αντιστέκεται μαζί με τους συμπολίτες του στις επιθέσεις της άγριας οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ένας αχαλίνωτος φιλελευθερισμός, ο οποίος κατάφερε να τορπιλίσει τις οικονομικές και κοινωνικές βάσεις της ελληνικής κοινωνίας.


Ίσως σαν παρηγοριά στα δεινά της κρίσης, ο Σβαρτ κατέφυγε στην παλιά συνταγή της αγάπης για να απαλύνει τη θλίψη, προσωπική και συλλογική, που τον περιβάλει.

Το βιβλίο του «Ποιήματα της αγάπης και της εξορίας» αρχίζει με μια αναφορά στην Αντιγόνη του Σοφοκλή: «…Γύρισε από την εξορία», με την οποία ο ποιητής ταυτίζεται λαχταρώντας να γυρίσει στη μακρινή πατρίδα του και να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με αυτούς που προκάλεσαν τη δική του απομάκρυνση. Όμως στη συνέχεια καταφεύγει στην αγκαλιά του σαρκικού έρωτα και το σώμα της αγαπημένης τον παραπέμπει στη γη του νότου και της Παταγονίας, «ανάμεσα στους ευκαλύπτους και τις φουντουκιές» του πιο νότιου δάσους του κόσμου εκεί στη μακρινή πατρίδα του. Σφοδρή αγάπη που, όμοια με το Verlain, τον κάνει να αναφωνήσει : «όλα είναι ευτυχία και χαρά μέσα μου… όλα μέσα μου είναι πίκρα και ευτυχία μαζί».

Απολύουν κόσμο και καμαρώνουν

«Οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αρκετό πολιτικό κόστος έχει επωμιστεί αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να κεφαλαιοποιούμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και οι πολίτες που υπέμειναν πολλά να εισπράξουν τους καρπούς αυτής της πολιτικής».

Aυτά είπε ο Σαμαράς στους υπουργούς που μάζεψε στο Μαξίμου, σύμφωνα με τις διαρροές που έκανε προς τα παπαγαλάκια το επιτελείο της πρωθυπουργικής προπαγάνδας. Οι «καρποί» που θα «εισπράξουν οι πολίτες» και πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι είναι η συμπλήρωση 12.500 διαθεσιμοτήτων μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Διέρρευσαν, μάλιστα, και οι αριθμοί των «καρπών»: 4.401 πετάχτηκαν στο δρόμο με τις αποφάσεις του Ιούλη (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Συν 3.500 δημοτόμπατσοι που θα μπουν σε διαθεσιμότητα από 23 Σεπτέμβρη, φτάνουμε στους 7.901. Μένουν άλλοι 4.599, που σύμφωνα με τις διαρροές θα είναι: 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, 1.500 νοσηλευτές και γιατροί, 600 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 750 υπάλληλοι από φορείς του υπουργείου Μεταφορών, από 500 διοικητικοί υπάλληλοι από τα υπουργεία Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Πολιτισμού, από 50 υπάλληλοι μερικών άλλων υπουργείων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα να ανατραπεί η κυβέρνηση


Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Πολιτική Γραμματεία με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ «αποτελεί σημαντικό σταθμό της επόμενης περιόδου» και καλεί «τα μέλη και τους φίλους» του κόμματος σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Όπως τονίζεται το δίλημμα της επόμενης περιόδου είναι «μνημόνιο ή προοδευτική αλλαγή» «μνημόνιο ή δημοκρατία», «μνημόνιο ή οικονομία των κοινωνικών αναγκών».

Σε μια ανακοίνωση έξι σημείων η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναλύει τις εξελίξεις και όπως υπογραμμίζει «η επόμενη περίοδος θα είναι πυκνή σε κοινωνικές διεργασίες και αγώνες και εκτιμούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανυποχώρητα ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και επικοινωνιακές επιθέσεις της κυβέρνησης», τονίζει και καλεί σε έναν αγώνα για «την ανατροπή της κυβέρνησης και μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».
«Σήμερα το κεντρικό σύνθημα κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, του δημόσιου πλούτου, των δικαιωμάτων στη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη χρειάζεται να έχει στόχο: Να τους διώξουμε. Να φύγουν κυβέρνηση, τρόικα και τα «μνημόνια» που καταστρέφουν τη ζωή μας».